Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Átverték a vevőt? - Rohadt a fapadló a szőnyeg alatt

"Az is csak most derült ki, hogy a közművek bekötésével is gond lesz. Úgy érezzük, megtévesztettek, becsaptak minket" - írta olvasónk.
Olvasói kérdés

Használt családi házat vettünk. Csak akkor derült ki, hogy elrohadt minden szobában a fapadló, amikor már muszáj volt beköltöznünk, mert a korábbi lakásunkat eladtuk. Pedig úgy hirdették, hogy „egészséges fapadozat", mi meg nem néztünk a padlószőnyeg alá. Az is csak most derült ki a szomszédok elmondásából, hogy a közművek bekötésével is gond lesz. Úgy érezzük, megtévesztettek, becsaptak minket. Rendbe kellene hozatnunk a házat, de addig hol lakjunk, hova tegyük a bútorainkat, holmijainkat? Az ország távolabbi részéről költöztünk Győr közelébe és helyben kellene átmeneti időre albérletet találnunk, de eddig nem sikerült. Mit tehetünk, hova fordulhatunk? Csak a polgári per marad, ami négy évig is eltarthat?

A vételi szerződésbe foglaltak pontos ismerete nélkül Horváth László békéltető testületi elnök csak általánosságban tudta elmondani véleményét a hasonló esetekről. Ezekre tájékoztatása szerint a polgári törvénykönyv szavatossággal foglalkozó része vonatkozik. A jogszabály elsősorban azt mondja ki, hogy az eladó csak akkor felel a hibáért, ha erre a vásárló figyelmét nem hívta fel, ha a szerződésben a hiányosságok nem szerepelnek. Olvasónknak tehát azt kell bizonyítania, hogy a vásárláskor ezeket nem ismerte. Ha ez sikerül, akkor a javítás költségeinek megtérítésére és értékcsökkenésre számíthat. A szerződés érvénytelenítése hosszú jogi utat jelentene.

Használt termékek vásárlásakor a szavatossági határidő egy év, de házak esetében az se mindegy, mikor épültek. S mivel az épületek tartós terméknek számítanak, a kötelező alkalmassági idő egyes részek esetén öt vagy tíz év is lehet. Egy építmény rendkívül összetett, sok anyagból, berendezésből álló szerkezet, amelyben az egyes termékek eltérő szavatossági időtartamúak. S létrehozása során egy sor olyan anyagot is felhasználnak, amelyet a helyszínen állítanak elő és szavatossági idejük nincs szabályozva.

Magánszemélyek közötti szerződés ügyében a békéltető testület nem járhat el, vita esetén csak a bírósághoz lehet fordulni. Ezért is fontos felhívni arra ismételten a figyelmet, hogy használt autó, ház vásárlásakor mindig előzetes szakértői felmérést kell kérni és épület esetében érdemes a szomszédokkal időben beszélni. A szerződésbe bele lehet foglalni, hogy vitás kérdéseket hogyan tudnak gyorsan rendezni a felek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas szobrot és buszmegállót rongált egy fiatal Abdán

A gyanúsított beismerő vallomást tett, a történteket ittasságával magyarázta. Tovább olvasom