Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Átvehetők az ingyenes azonosító ebbiléták

Győr - Jövő szeptember végéig minden győri kutyának rendelkeznie kell bilétával az új állattartási rendelet szerint. A módosított jogszabály az ebtulajdonosokon kívül leginkább a likócsiakat és az újvárosiakat érinti.
A győri közgyűlés július 5-én fogadta el az állatok tartásáról szóló rendeletét, amely augusztus 1-jén hatályba is lépett. Ez kötelezővé tette az ebbilétát, amely a kutyák azonosítására szolgál. A kötelező eboltás lezajlott szeptemberben és októberben, és folyamatosan történik a magán állatorvosoknál is, így a városban lévő kutyák egy része (1300) már bekerült az új nyilvántartásba és rendelkezik az azonosító piros bilétával is, amelyet a sétáltatáskor kötelező a kutyusokra felhelyezni. A rendelet 2008. szeptember 30-ig ad határidőt arra, hogy a kutyatulajdonosok átvegyék az egyébként ingyenes bilétát.

Utána viszont a biléta nélküli sétáltatás szabálysértési feljelentést von maga után, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
A biléta átvehető az oltási könyv bemutatása mellett a polgármesteri hivatal közigazgatási osztály környezetvédelmi csoportjánál (Honvéd liget 1.. 501/A) ügyfélfogadási időben, a részönkormányzati kirendeltségeken, valamint az aktuális oltáskor vagy idén már beoltott kutyák esetén az oltást végző állatorvosnál.

A biléta átvétele segíti a kötelező ebösszeírást is, amely legutóbb 2001-ben volt. Ennek célja nem ebadó bevezetése, hanem a törvényi kötelezettség teljesítése, valamint az, hogy egységes, hiteles nyilvántartás alakuljon ki. A polgármesteri hivatal ehhez kéri a lakosság támogatását, segítségét, mivel a kutyát tartók érdeke is, hogy ha elveszik, elkóborol kedvencük, a biléta alapján megtalálható legyen a gazdája.

Érdemes tájékozódni az önkormányzat honlapján (www.gyor.hu) vagy a polgármesteri hivatalban a haszonállattartásról is, mivel történtek változások, leglényegesebben Likócsot és Újvárost érintően. E két városrész a korábbi C övezetből (ahol tíz nagyhaszonállatot – például lovat, szarvasmarhát –, harminc haszonállatot – például sertést – és ezer kishaszonállatot – például baromfit – lehetett tartani) átkerült B-be. Itt tilos nagyhaszonállat és haszonállat tartása, míg kishaszonállatból is csak meglévő épületben tartható legfeljebb harminc. Likócson a C övezetben maradt a Szélső utca, az Esztergető utca, a Római út és a Török utca, Újvárosban pedig a Bercsényi liget 145–155., valamint a Gyepszél utca–Mákos-dűlő által határolt háromszög. Az új rendelet szerint a C övezetben legfeljebb tíz nagyhaszonállat, harminc haszonállat és száz kishaszonállat tartható.

A helyi jogszabály tartalmaz átmeneti időszakot arra, hogy a meglévő és a rendelet szerint nem folytatható állattartást felszámolják: 2009. július 31-ig kell az övezeti besorolásnak megfelelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a csomópont, hanem a domb a hibás

Győr - „Szépséghibája" a szabadhegyi Royal-lakóparkhoz a József Attila úton épült… Tovább olvasom