Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Attila mosolya a köszönet

Győr - Hétéves kisgyerektől nagymamakorú asszonyig, Feketeerdőtől Közép-Amerikáig, politikustól sportolóig megható igyekezettel segítettek az emberek, hogy a kis Somogyi Attila és huszonkét tüdőfibrózisos sorstársa megkapja a gyógykezelésüket segítő mellényt.
Az év Attila történetével kezdődött a Kisalföldben: a nyúli kisfiút és családját annak okán mutattuk be önöknek, hogy a tüdőfibrózisban szenvedő betegeknek – így a közülük legsúlyosabb állapotban lévő Somogyi Attilának – egy olyan mellényre gyűjt a Lurkó Alapítvány, amelyből eddig összesen kettő van az országban.

A tüdőfibrózis gyógyíthatatlan betegség, a megyében Somogyi Attilán kívül még 22 kis beteget kezelnek az örökletes kórral. Egyik tünete, hogy a tüdőre váladék tapad, amit az erősebb szervezet még fel tud köhögni, a gyengébb mellkas azonban egyre kevésbé képes rá, s csak gyógytornával, illetve speciális kezeléssel lehet a tisztítást segíteni. A különböző frekvencián rezgő WEST-mellény ezt a munkát végzi el a beteg helyett, ára azonban sajnos borsos (úgy, hogy a Lurkó elnöke, Zajovicsné Vizer Bernadett lealkudta, 4,2 millió forintba került), ezért is van csak egy-kettő a kevésbé gazdag országok kórházaiban. Magyarországon tegnap Győrbe érkezett a harmadik ilyen mellény – Attilának és sorstársainak.

Ők segítettek:  Hétköznapi emberek adtak pénzt és segítenek nap mint nap a beteg gyerekeknek. A mellény nekik köszönhetően érkezett Győrbe. Fotó: H. B. E.
Ők segítettek: Hétköznapi emberek adtak pénzt és segítenek nap mint nap a beteg gyerekeknek. A mellény nekik köszönhetően érkezett Győrbe. Fotó: H. B. E.

A mellény útját szívszorító történetek kísérték, hiszen az árát – bár részletfizetést engedélyezett a forgalmazó cég – köztünk élő emberek adták össze azt követően, hogy olvasták a nyúli kisfiú történetét januárban a Kisalföldben. A tegnapi átadáson ott volt például Erzsi néni, aki felnőtt fiát veszítette el néhány éve, szintén súlyos betegségben. Az idős asszony a cikk megjelenésének napján buszra ült, s a falujából beutazott a győri kórházba, ahol Zajovicsné Bernadett nap mint nap a beteg gyerekek felvidításán fáradozik, s átadott neki ötezer forintot: ő ennyit adhatott. Kara Ákos pedig ezúttal magánemberként szerette volna megismerni Attilát, s átadni neki 50 ezer forintot – Kara Ákos egyébként a megyei önkormányzat alelnöke, s azt mondja, az összefogásban az a legszebb, hogy a 100 forint ugyanannyit ér, mint a 100 ezer, mert ugyanúgy jó szívvel adták. Stark Pétert sem kell bemutatni, a győri ETO FC labdarúgója azt mondta: „Büszke vagyok arra, hogy adhatok, s mivel nekem is vannak gyermekeim, átérzem a szülők küzdelmét." Attila számíthatott a nyúliakra is, akik a hétvégi falunapon és más rendezvényeken egymillió forintot gyűjtöttek össze. „Megható volt látni, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki segíteni szeretett volna" – tette hozzá Schmiedt Henrik polgármester. S végül, de nem utolsósorban adtak a lokálpatrióta-bál résztvevői (félmillió forintot), s az a sok-sok névtelen adakozó, akik közül volt, aki Közép-Amerikából küldött pénzt a mellényre. A legmeghatóbb történet mégis talán azé a hétéves fiúcskáé, aki súlyos betegségből gyógyult, s testvéreivel úgy döntött, a zsebpénzét annak adja, akinek most leginkább szüksége van rá.

A készülék percek alatt olyan hatást ért el Attilánál, amit korábban csak hosszú gyógytornával lehetett. A kisfiú életében új fejezet kezdődik. Fotó: H. B. E.
A készülék percek alatt olyan hatást ért el Attilánál, amit korábban csak hosszú gyógytornával lehetett. A kisfiú életében új fejezet kezdődik. Fotó: H. B. E.

A januári szomorú mesénket azzal a reménnyel zártuk, hogy látjuk még Attila mosolyát, mert a csillogó kék szemével válik kerekké a világ. Nézzenek most a csoportkép közepén álló kicsi fiúcskára: ugye mindent megért a „mosoly mellénye", ami legalább akkora utat járt be Amerikából, mint Attila betegsége legnehezebb heteiben.

Két év alatt kell kifizetni a mellényt

A mellényt már használhatják is a beteg gyerekek, de a teljes árat egyelőre nem sikerült kifizetnie a Lurkó Alapítványnak. Mint írtuk: két év alatt kell kifizetni a 4,2 millió forintot, de aki az olvasók közül tud segíteni, az megteheti az alapítvány számlaszámán keresztül, amelyet a Duna Takarékszövetkezetben nyitottak: 58600283-11108016.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második a listán az Audi

Győr - A vállalatok között továbbra is a Mol, míg a pénzintézetek körében az OTP vezeti a legnagyobb… Tovább olvasom