Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Attila Marco Polón vágtázik

Győr–Lébény - Rajnai Attila, a Győri Hubertus SE lovasa képviselheti Lébényt, az egyedüli megyei nevezőt a Nemzeti Vágta fesztiválon. Az idén érettségiző győri fiatalember a hatéves kisbéri félvérrel, Marco Polóval már javában készül a megmérettetésre.


Rajnai Attila a tavalyi Nemzeti Vágtán még csak nézőként szurkolhatott, idén viszont már neki szoríthatunk a május 30-i történelmi hangulatú lovasversenyen. Amint azt korábban megírtuk, megyénkből egyedüliként Lébény nevezett be a közel száz lovast és lovat felsorakoztató megmérettetésre, amelyen a Hősök terén kialakított pályán egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért szállnak nyeregbe.

– Már tavaly szívesen neveztem volna a versenyre, akkor azonban még nem töltöttem be a 18. évemet. Így csak nézőként győződhettem meg a fesztivál kiváló szervezettségéről, idén viszont már én is indulhatok. Örülök, hogy Lébényt képviselhetem – hangsúlyozza Rajnai Attila, aki a Győri Hubertus SE lovasaként már szép eredményeket ért el a megyei, országos versenyeken.

Az idén érettségiző fiatalember a lovassport egyik legszebb és legnehezebb versenyén, a militaryban szerepelt a legjobban:
a junior magyar bajnokságon harmadik, az ifjúsági magyar bajnokságon negyedik helyezést ért el, egy kaposvári nemzetközi versenyen másodikként végzett, a díjugratásban megyei terepeken jár az élen.

Rajnai Attila, a Győri Hubertus SE lébényi lovasa Marco Polóval naponta másfél órát edz.
Rajnai Attila, a Győri Hubertus SE lébényi lovasa Marco Polóval naponta másfél órát edz.

– Kiskorom óta érdekelnek a lovak, 13–14 éves koromban kezdtem el versenyszerűen lovagolni. Két évig a Pápai Lovas Club SE sportolója voltam, három éve edzek a győri lovasklubnál – meséli a fiatal versenyző, aki ugyan korábbi sikereit Ben Fox nevű lova nyergében érte el, ezúttal azonban egy kisbéri félvérrel, Marco Polóval alkot egy csapatot. A hatéves állat idén kezdett el versenyezni, egy dánszentmiklósi viadalon második díjjal jutalmazták.

Attila egész napját az érettségi mellett a lovak töltik ki: Marco Polóval naponta egy-másfél órát edz. Az Egervári Attila edző tulajdonában lévő ló kiválóan kezelhető, jól tud vágtázni. A versenyre sok galoppmunkával, az állóképesség miatt is fontos kondícióerősítővel készülnek. Marco Poló energiában gazdag tápot kap, sok vitamint fogyaszt.

Kovács Gábor, Lébény polgármestere örül, hogy megyénkbeli lovas képviselheti a települést az országos rendezvényen. Vasárnap sorsoláson dől el, kikkel kerül egy csoportba az előfutamokon nemcsak Lébényt, hanem megyénket is képviselő Rajnai Attila és Marco Polo.


Pénzszűke miatt nem neveztek

Az első Nemzeti Vágtán Kapuvár, Sopronhorpács és Mosonmagyaróvár képviseltette magát. Idén a pénzszűkében lévő önkormányzatok már nem tudták vállalni a verseny költségeit. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint is anyagi oka van annak, hogy idén nem neveztek be: tavaly szponzor fizette a nevezési díj egy részét, idén azonban nem találtak támogatót. Hámori György, Kapuvár polgármestere is hasonlóképpen indokolja távolmaradásukat: lovasuk, lovuk lett volna, talán a tavalyi szponzori támogatás felét is össze tudták volna gyűjteni a helyi vállalkozóktól, ám az önkormányzati hozzájárulás már kérdéses lett volna. Az áfaemelés miatt ugyanis 60 millió forint be nem tervezett hiánnyal számol az idei költségvetésük. Talabér Jenő, Sopronhorpács polgármestere nem kívánt nyilatkozni a témában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 éves a Xántus János megyei múzeum

Rómer Flóris Szent Benedek-rendi tanár az iskolai szertár és régiségtár tervszerű fejlesztésének… Tovább olvasom