Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Átfogó terv a győri vízpartrendezésre

Az újvárosi rehabilitációs terv elkészítéséről szóló szerződés aláírásával a győri vízpartok rendbetétele került az első helyre.
Az újvárosi rehabilitációs terv elkészítéséről szóló szerződés aláírásával a győri vízpartok rendbetétele került az első helyre a győri főépítészi iroda feladatlistáján. A főépítész elsősorban helyi szakembereket vonna be az eddig parlagon heverő területek „kitalálásába". Ahhoz képest, hogy Győr a folyók városa, hosszú évek óta panaszkodnak a győriek, hogy ennek „haszna" kevéssé érzékelhető. Joggal.

A tömegek, köztük a turisták számára elérhető vízi sport hiányzik, a folyók nyújtotta turisztikai lehetőségek kihasználatlanok, a hajóközlekedés nem megoldott, nem beszélve a szűkös vízparti szabadidős lehetőségekről. Bár kisebb tanulmányok készültek az egyes területekre, a városvezetésnek eddig nem volt átfogó terve a győri vízpartok rendezésére. Ez már csak azért is sürgető feladat, mert az illetékesek asztalán ott sorakoznak a lelkes befektetők konkrét ajánlatai egyes vízparti területek, ingatlanok hasznosítására, de nem halogatható a dolog azért sem, mert hamarosan felépül a vízparti Dunapart Rezidencia és a Városrét első üteme.

Azzal, hogy kedden aláírták a város és a Városfejlesztés Zrt. közötti, Újváros rehabilitációs akciótervének elkészítésére szóló megbízást, a főépítészi iroda feladatlistájának első helyére került a győri vízpartok rendezésének megtervezése.

A belváros az első

A legfontosabb feladat a Győr belvárosát átszelő folyók és a hozzájuk tartozó vízpartok rendbetétele, az Aranyparttól az Iparcsatornáig, az 1-es főúttól a megszépülő Újváros Rába-partjáig. Révi Zsolt ezen a szakaszon különösen fontosnak tartja, hogy a régi, pusztuló csónakházak megmaradjanak – 4–5 ilyen „szégyenfolt" áll a parton, köztük a teljesen romos, volt Richards-csónakház –, ezekre folyamatosan érkeznek a konkrét befektetői ajánlatok, addig azonban, amíg nincs átfogó elképzelése a városnak a vízpartok rendezéséről, nem adnak engedélyt egyik elképzelésre sem.

A belvárosi folyószakaszokon hamarosan nagy változás várható, hiszen a gönyűi kikötőfejlesztés – többek között egy új torkolati mű építése – hatásaként jelentősen emelkedhet a vízszint a folyó belvárosi szakaszán. A vízszintemelkedés végre megteremti a hajózás alapvető feltételeit a Mosoni-Dunán, s beindíthatja az annyira hiányolt vízi turizmust is.
Az ehhez szükséges kikötő(k) megépítését Révi Zsolt is fontosnak tartja; a belvárosba (motor)csónakok, vízi turisták vagy akár vízibuszok megállására alkalmas szabad kikötőt tart elképzelhetőnek, míg a sokat rebesgetett, klasszikus jachtkikötőt, amely akár 10–20 hajó fogadására is alkalmas lenne, a belvároshoz közel, de nem túl frekventált helyen, például az Iparcsatornán építtetné meg. Sok lehetőség van az Aranyparton is, ahol játszópark, étterem, kemping várhatná az idelátogatókat.

Szabadidőtó a Holt-Marcalból

A belvárosi folyószakaszok után a második feladat a fontossági listán a Holt-Marcal rendbetétele, amelynek környékére szabadidős területet álmodott a főépítész – teljes egyetértésben a győriekkel. A ma jószerével csak a horgászok által használt tó hasznosítását nemcsak a vízpartra, hanem a teljes Marcalváros II-re, a Holt-Marcal és a 2009-re megszűnő szeméttelep közötti térségre is el kell készíteni. Itt a tatai nagytóhoz, vagy a Cseke-tóhoz és környezetéhez hasonló, csónakázásra, horgászásra, esetleg fürdésre is alkalmas szabadidőtó létesülhetne, a környékén étteremmel, panzióval vagy akár lakóházakkal.

Végül, de nem utolsósorban az „egyéb" – többek között a város külső területein lévő – vizek kerülnek majd sorra, mint a győriek kedvelt pihenőhelyeként ismert gyirmóti Achilles-park környéke, vagy a Püspökerdő és környezete, amely az előzetes felmérések szerint a jelenleginél több szabadidős funkciót tudna ellátni.

Sorban állnak a beruházók

Egyelőre nem eldöntött, ír-e ki a város, és ha igen, milyen pályázatot a tervezésre; elvileg elképzelhető akár egy nemzetközi tervpályázat kiírása is, Révi Zsolt főépítész azonban inkább helyi szakemberekre támaszkodna.

– Mivel nagyon sok konkrétum van a helyszínekkel kapcsolatban, a lehetőségek kötöttek, így inkább a helyi viszonyokat jól ismerő tervezőkkel dolgoznék. A tavasszal megalakult Győri Építész Műhely ebben remek partner, független szakmai testületként segít meghatározni azokat az alapvető városrendezési elveket, amelyek alapján elindulhatunk – mondta Révi Zsolt, aki elképzelhetőnek tartja, hogy még ebben az évben – de legkésőbb jövő tavaszra – összeáll a programterv. Minden attól függ, mennyire lesz hatékony az egyeztetés a városvezetés, a számos érintett szervezet – például a Komszol és a vízügyi hatóság –, valamint a beruházók között.

A főépítész megjegyezte azt is, hogy az Újváros megújulására vonatkozó akciótervvel szemben ez a tervezet nem tartalmaz majd konkrét, például egyes épületekre vagy utakra vonatkozó elképzeléseket, inkább amolyan „használati utasítás" lesz, megszabva azokat a rendezési irányelveket, amelyek alapján már bevonhatók az évek óta sorban álló beruházók. Jelentkező egyébként már a terveztetésre is van: egy ingatlanfejlesztő társaság felajánlotta, hogy vállalja a Duna–Rába összefolyástól az elevátorházig tartó folyószakasz és környéke rendezésére kiírandó pályázat finanszírozását.

– A legfontosabb szempont, hogy ne legyenek „szétszabdalva" a folyópartok, s továbbra is a győrieké maradjanak, függetlenül attól, hány és milyen lakópark épül a közelükben. Azt szeretném, ha a helyiek is kihasználhatnák végre a vízpartokat, s úgy tölthetnének el egy kellemes vízparti hosszú hétvégét sporttal, pihenéssel, hogy ki sem kell mozdulniuk a városból – mondta a főépítész.

Sok függ a zöldektől

Nem kérdés, hogy a vízpartok hasznosításának megtervezése során különös súllyal esnek latba a környezetvédelmi kérdések, az viszont igen, hogy mit szólnak majd a helyi zöldek az elképzelésekhez. A főépítész ígérete szerint természetesen szakmérnököket, biológusokat, erdészeket is bevonnak az egyeztetésekbe, ennek ellenére felkészült a környezetvédők ellenállására.

– Egy kicsit tartok attól, hogy a zöldek által sajnos egyre gyakrabban alkalmazott taktikával szembesülünk, azaz hogy „csak azért is" megtámadnak minden elképzelést, s nem tudunk majd olyan alternatívát mutatni, amit elfogadnának. Megígérhetem, hogy maximálisan szem előtt tartjuk a „zöld" szempontokat, s ha együttműködően, segítő szándékkal állnak hozzá a tervekhez, meghallgatjuk és figyelembe vesszük a véleményüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beindul a Kovacsics-karaván

Szeptember elejéig a város 12 helyén roadshow formájában találkozik a város lakóival Kovacsics Imre… Tovább olvasom