Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Átalakították az egyetemet

A győri Széchenyi István Egyetem egyetemi tanácsa nemrég az intézmény átszervezéséről döntött.

A győri Széchenyi István Egyetem egyetemi tanácsa nemrégiben az intézmény szervezetének átalakításáról, az intézetek és a tanszékek átszervezéséről döntött. Az intézetek neves győri személyiségek nevét veszik fel.

A bolognai képzési rendszer kiteljesedése, az új felsőoktatási törvény és az egyetem további fejlődése tette szükségessé, hogy az 1993 óta lényegében változatlan struktúrát újragondolja az intézmény vezetése. A most kialakuló egyetemi intézetek a közeljövőben karokká alakulnak át. Ezzel a jelenlegi négyszintű vezetés háromszintűvé egyszerűsödik. A mostani döntés kedvezőbb feltételeket teremt a racionálisabb működéshez, a gyorsabb és hatékonyabb információáramláshoz, ahhoz, hogy az egyetem rugalmasan és gyorsan alkalmazkodhasson az elkövetkező évek kihívásaihoz.

Az univerzitás az új évben már a megváltozott szervezetben dolgozik tovább. Az egyetemi tanács döntött arról is, hogy az új intézetek a városhoz kötődő kiemelkedő személyiségek nevét viselik a jövőben – ezzel is tovább erősítve Győr és az egyetem kapcsolatát. Az Állam- és Jogtudományi Intézet Deák Ferenc, az Építési és Közlekedési Intézet Baross Gábor nevét veszi fel. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Intézet névadója Kautz Gyula, az Egészségügyi és Szociális Intézeté Petz Lajos, a Zeneművészeti Intézeté Varga Tibor, a nemrég elhunyt világhírű győri származású hegedűművész lesz. Az eddigi Informatikai és Villamosmérnöki Intézetből, a Közlekedési és Gépészmérnöki Intézetből és a Természettudományi Intézetből alakul meg a Jedlik Ányos Gépész-, Informatikai és Villamosmérnöki Intézet.

Az egyetemi tanács döntése szinte valamennyi szervezeti egységet érinti. Megszűnik jelenlegi formájában tizenöt tanszék és nyolc új alakul. Csökken a vezetők száma és egyúttal növekszik a tanszékek mérete, oktatási-tudományos potenciálja.

A szervezeti átalakulással kapcsolatos döntéshez az egyetem szervezeti és működési szabályzata szerint legalább kétharmados többség szükséges. Mivel az előterjesztés az intézet és az oktatók számára jelentős változásokat tartalmazott, ezért a rektor a szervezeti és működési szabályzatban előírt nyílt voksolás helyett titkos szavazást kért az egyetemi tanács 27 szavazati jogú tagjától. A szervezeti átalakulás előkészítése során számos fórum adott lehetőséget a vitára, az elképzeléseket módosító javaslatok megfogalmazására, s így nem jelentett meglepetést, hogy a tanácstagok 23 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett támogatták az előterjesztést. Az új intézetek, tanszékek 2006. január 1-jétől kezdik meg működésüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apakör ajándékokkal

A Független Győri Nők szabadtéri vendégségre hívták a győri városháza elé a hátrányos helyzetű… Tovább olvasom