Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Átalakítással sikerült az iskolamentés

Tápszentmilkós - Az iskolamentés jól sikerült, az intézményt bővítenünk kellett. Lesznek olyan osztályaink, amelyekben harminchárman tanulnak – mondta el örömmel a Kisalföldnek Kovács József polgármester a szombati tápszentmiklósi falunapon.

Megtudtuk, a szombati falunapi alkalmat kihasználva adták át hivatalosan rendeltetésének a Rákóczi és a Kertalja utcák burkolatát is Tápszentmiklóson.

Az iskolát 7 millió forintos ráfordítással bővítették, teljesen saját erőből, mert nem nyert a pályázatuk.

A szertárak áthelyezésével megnagyobbítottak két tantermet, a tornateremhez a volt konyhát átalakítva öltözőket és zuhanyzót csatoltak, az új konyhát az alsós tanáriból, az új ebédlőt az alsós tanteremből alakították ki.

Kovács József polgármester elmondta, négy szomszédos község – Tarjánpuszta, Győrasszonyfa, Tápszentmiklós, Lázi – összefogásával oldották meg az iskoláztatást. Az alsó tagozatosok Győrasszonyfán és Láziban, a felsősök Tápszentmiklóson tanulnak.

– Mindezt hat hét alatt kellett elvégeznünk, mert a falunap ideje már ki volt tűzve – jegyezte meg. – Nagy köszönet a segítségért a helyi vállalkozóknak, többek között Váradi István ácsnak, aki az avatás előtti éjszakát végigdolgozta, hogy készen legyenek.

Kérdésünkre elárulta, szívet melengető érzés, hogy a falu példáját követve például Mezőörs, Bágyogszovát, Rábakecöl is hasonló iskolamentési akciót hajtott végre.

– Különösen annak örülök, hogy így sok család és főleg a gyermekek méltó körülmények közé kerülhetnek. A családlátogatások során ugyanis elszomorító élethelyzeteket láttunk – mondta a polgármester.

Az avatóünnepségen a környező községek polgármesterei – Válintné Fekete Teréz lázi, Valiczkó Mihály győrasszonyfai – is tiszteletüket tették. Mondovics László, a Pannonhalmi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke beszédet mondott. Kara Ákos, a megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében a közösségeket bomlasztó külső hatásokkal szembeni ellenállásra hívta fel a helyiek figyelmét.

Kovács József polgármester végezetül bejelentette: Tápszentmiklóson idén a tanulók ingyentankönyvet, füzetcsomagot, a családok pedig mind a négy községben tanulónként 20 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak.

Csudai Endre

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mountex-Vasárnapi túrák: Két keréken irány Pannonhalma!

Augusztus 20-án hetedik túránkon Szent István ünnepén a Pannonhalmi Főapátságra tekerünk el… Tovább olvasom