Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Átalakításra vár a szakképzés

Győr - Noha a győri óvodák és iskolák helyzetéről, benne az esetleges összevonásokról már hetekkel ezelőtt elkészült egy tanulmány, az intézmények vezetői, dolgozói bizonytalanok a jövőt illetően.
A szakképzést is egyelőre a kivárás jellemzi, tény azonban, hogy a törvényi változások szükségszerűvé teszik a szakképző intézmények átszervezését és az iskolarendszerű szakképzés további szervezését.

A győri önkormányzat – fenntartóként – a szakképzési támogatásból évente 360–370 millió forinthoz juthat, míg a fejlesztési célú, pályázatokon elnyerhető összeg ennek a többszörösét is kiteheti.

Győr is pályázik

A racionalizálás vezérelve a takarékosság, a párhuzamosságok megszüntetése. Papp András, a győri polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője szerint a téma kapcsán még korai volna bármit is rögzíteni, hiszen sok minden a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a Társadalmi Megújulás Operatív Programra (TÁMOP) beadott pályázattól függ, s hasonló lehetőséggel a megyében többen is élnek.

A kiscsoportos tanítás célja a felzárkóztatás. Az Eötvös-iskola egyfajta védőernyőt nyújthat diákjainak. Fotó: H. Baranyai Edina

Párhuzamosságok nélkül

– Semmi pluszinformációval nem rendelkezünk – szögezte le Németh Zsolt, a győri Bercsényi Miklós Középiskola igazgatója, aki elmondta, több, a profiltisztítást megélt párhuzamos képzést a Bercsényiből már elvittek. – Az építőipar, a gazdaság területén több párhuzamosság jelentkezik, a nyilvánvaló pazarlás miatt spórolni kell, szükséges a jelenleginél is hatékonyabb rendszer kialakítása – vélekedett az igazgató. – Hogy ki alapozhat és ki végezhet szakképzést, erről várjuk a tájékoztatást. Az átalakításra mindenesetre nyitottak vagyunk, a közlekedés és a sport területén érdekeltek lehetünk.

1500-as létszámmal

A közoktatási törvény szakképzést érintő változásai között az egyik leglényegesebb a minimálisan szükséges 1500-as tanulólétszám, ám az intézmények többségében ennél jóval kevesebb diák tanul. A megoldás intézményi társulások létrehozása lehet. További kérdés, hogy mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik az átlagosnál is nehezebben végzik el az általános iskolát, vagy valamilyen ok miatt elkallódnának.

Az Eötvös-iskola egyfajta védőernyőt nyújthat ezen fiataloknak, akikkel kis csoportokban nagy tapasztalatú nevelők foglalkoznak. Jakabné Horváth Erzsébet úgy tájékoztatott, diákjaik egy részének valódi lehetőséget jelenthet a kertépítő-parkgondozó szakma, a gyakorlatot a Komszollal kötött megállapodás alapján végzik. A győri szakképző iskolák akár más városok intézményeivel is összefoghatnak, bár az Eötvös-iskola igazgatója leginkább „hazabeszél", azaz az intézményi társulást Győrben tudja elképzelni.

Olvasóink írták

 • 11. gyakor 2008. január 17. 17:13
  „Kedves Okoska!
  Miért van nekem olyan érzésem, hogy a pedagóguspálya számodra nem idegen?
  Nem biztos, hogy mindig ott és azok döntenek akik közvetlen megbizottjai a témának. Ha viszont a javasló döntésének teljes ellenkezője valósul meg, felmerülhet az erkölcsi konzekvencia levonásának kérdése érintett féltől. Van olyan, hogy elszáll emberekkel a paci, sajnos. A ténykedések híréből csak akkor lehet következtetést levonni, ha a hírek valódiságáról teljességgel meggyőződött az ember. "ártatlanság vélelme" fogalmat bizonyára ismered.”
 • 10. Okoska 2008. január 17. 15:39
  „Kedves Gyakor! Nincs harag. Én is csak hallom a 3. személy ténykedésének hírét, ami elszomorítóan a hozzá nem értésről tanúskodik. Alant írnak róla részletesebben. Persze annyira nem ismerem, mint Te. Állítólag nagyon sokat változott előző énjéhez képest. Korábbi kollégái kivétel nélkül szerették. A magas hivatal és annak féltése megárt a rendes embereknek is!”
 • 9. gyakor 2008. január 17. 14:38
  „Kedves Okoska!
  Feltételezem, hogy olvastad a mai cikket: Meggyógyúlhat a szakképzés (Kisalföld 5.o) Részemről ebből a cikkből az jött le, hogy ismét valahol, valami nem stimmel.
  Ja a "közös ismerősünk", mert úgy gondolom egy ugyanazon személyre gondolunk. Lehet, hogy Te jobban értesült vagy. Én egyet tudok, a saját tapasztalataim mást mondatnának velem. Azonban, harmadik jelenléte nélkül dobom ezt a témát. Mindig is elvem volt, hogy Valakiről, csak jelenlétében, megadva a véleményezés, esetleg védekezés jogát. Nincs harag?”
 • 8. Okoska 2008. január 17. 12:16
  „Kedves Gyakor!
  Sajnos igazad van. A szomorú, hogy az állítólag nemzeti érzelmű győri képviselőtestület nem veszi észre, hogy "vezetik" őket. A másik baj az az, hogy a szétveréshez nagyon is értő személy veuzeti a hivaztal illetékes osztályát! Még Kun elvtársék tették oda és mindennel és mindenkivel kompatibilis!”
 • 7. gyakor 2008. január 15. 11:29
  „Feltételezem, hogy a hozzászólók mindegyike jártas a szakképzésben. Éppen ezért csak emlékeztetek arra, hogy a szakképzés átalakítása, egyáltalán a képzés (ovodától-egyetemig) megreformálása idestova 20 éve kezdődött. Tessék nekem egy dolgot mondani, ami az átalakításban sikeres volt. Európában elismert oktatási rendszerünk ma romjaiban hever. A szakképzést sikerült olyan szintre süllyeszteni, amilyenre igazából akarták. Mi kell a multinak: betanított munkás és piac a megtermelt termékének. No ehhez kell nekünk az oktatási rendszerünket igazítani. Ez a probléma viszont túl nyúlik azon, hogy Papp András féle táblákról beszéljünk. Akkor amikor számítógépekkel, kalkulátorokkal, inteligens táblákkal és még Isten tudja mivel szereljük fel az intézményeket, figyelembe sem véve az oktatás-nevelés tárgyát, a gyermeket, nem csodálkozhatunk, hogy gyermekeink nem a tanulás irányába fordítják fejüket. Sarkítottam, de mindíg felháborít, ha a vélemény nem a problémát támadja, hanem olyan eseményt, amely újságiró által féligazságnak kikiáltva dobódik a plebsz elé.”
 • 6. zelke7 2008. január 14. 16:39
  „Bizony-bizony mi is benyeltük!
  Karácsony előtt csak Papp András féle táblaként aposztrofálták a szerzeményünket, mondván venni kell, mit tegyünk. Hát jó kis kiegészítés lehetett az a kis jutalék....Bizony, az a félmillácska ha megmaradt volna....persze kézfogás jutalom sem jutott a mi fánk alá.
  Azért elkeserítő a fehér tenyér módszer, mert úgy hallottam tényleg volt is némi érdekeltség az eladásban jobboldalról, azaz szegény tán felsőbb utasításra üzletkötősködött.
  Még az adminisztratív közalkalmazottak is érzik, mekkora a félelem a hivatal felé. Nem feltétlenül a bizonytalanság teszi.

  Az iskolák ugyan másodlagosak a városi pakliban, de sok voks dolgozik ezeken a helyeken......”
 • 5. okoska 2008. január 12. 14:13
  „Az ILLETÉKES üzeltkötői karrierjéről nem tudtam, de vélhetően valami érdeleltség tapadhat a dologhoz. Ez valószínű a fehértenyér program része. Sajnos az fkamer6 által vázolt jelenségek pártokráciában előforduló természetes dolgok. Az ötvenes évek újra testközelben van Győrben. 2010-től az ország is számíthat az időutazásra, mert a Fletóék valóban elkurták! Majd jönnek a ényes szelek szárnyán az igazi demokraták....”
 • 4. just62 2008. január 11. 15:07
  „Hohó!
  Az ILLETÉKESNEK nincs elég dolga, azért ez a ráérés.....
  Emiatt tudja megtenni, hogy sürgető dolgai között üzletkötőként karácsonyi ajándékként elad sok-sok digitális táblát az iskoláknak, pontosabban megvetet, még a számlát is maga szervezi...... Mi is lenyeltük a békát, háborgott is a gazdvez, h. azt sem tudjuk mit veszünk, de venni kell, mert megmondták. Okos dolog volt, így minden suli maga vette meg az eszközt, közbeszerzés nem kell, jutalék meg nyilván nagy. No mármostan éppen most írják ki a pályázatokat országosan a középiskoláknak, ami ingyen lenne ugye........Lehet majd cikkezni, milyen drágák lesznek központilag, ám Győr olyan gazdag, hogy mindezek előtt központi szervezésben gyorsan pénzért megveteti azokat. Szakképzés zservezése? Az is feladat? Ezek után......
  Tovább no comment!”
 • 3. fkamer6 2008. január 11. 14:58
  „Igazad van Okoska!
  Egy kissé megkéstek Győrben az ILLETÉKESek, meg nem is igen spóroltak a szakértőkkel, ami sutba ment. Csak hát tudni kell, hozzáértő városvezetésünk igen kevés ILLETÉKESSEL egyeztet, mert az nem egyeztetés, amitől a hideg ráz mindenkit, miszerint ILLETÉKES általában közli az épp aktuális elképzeléseit, majd az újakat, majd újakat,.... vita nincs. Fenyegetettség meg kuss az van, néha meg csak legyintés, mosolygás! Tálalni persze lehet az egyeztetéseket, szakértő városvezetésünk meg sorra meg is eszi a néha szakma által szörnyszüleménynek minősített elképzeléseket.
  Inkább csak az ötvenes éveket idézik a módszerek, amit hál´ Istennek gyerekként éltünk. Mindez még nem is lenne baj, csak párosulnának a szakmainak mondott ténykedések némi normális, ésszerű gondolkodásmenettel.”
 • 2. Okoska 2008. január 08. 15:09
  „Korai, mondja az ILLETÉKES! Szerintem pedig késői! Nem tudom, hogy miért csak most került ez a kérdés Győrben napirendre. A jogszabályt olvasni képes hivatalnokokkal rendelkező városok már rég léptek szakképzés ügyben! Az intézmény összevonási tanulmányért pedig úgy tudom, fizettek is rendesen 12.200.000,- Hun Forintot. No az korai volt, legalábbis a fizetés a tanulmányért, mert abban sem árulták el ILLETÉKESÉKNEK mit is kellene tenni! Azt hiszem Petőfi már írt erről a jelenségről. Roskadófélben van a ház, Hámlik le a vakolat, S a szél egy darab födéllel Már tudj´ isten hol szalad; Javítsuk ki, mert maholnap Pallásról néz be az ég... Közbevágott az ILLETÉKES "Ej, ráérünk arra még!"”
 • 1. Timanid 2008. január 08. 08:43
  „Örülök, hogy a Kisalföld végre foglalkozik a témával. Sokakat érint, olyanokat is, akik még nem is tudják ezt.
  Papp András szerint a téma korai...
  Két hét múlva felvételi !!!
  A gyerek annak tudatában felvételiz, hogy a leendő iskolája lehet hogy megszűnik! Mikortól indul az új képzési rendszer ? Mi lesz a mostani 9-10.-kel ? Konkrétumokra van szükség, nem mellébeszélésre! Az ujságírónak hogy-hogy nem jutottak eszébe ezek a kérdések ?

  egy (sorok között) olvasó”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyír minden esetben

A Gyógy-ír, A Kisalföld nagy egészségkönyve a belgyógyászat, a kardiológia, a gasztroenterológia, az… Tovább olvasom