Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Átadták Győr kopjafáját a székelyföldi Nyerges-tetőn

A győri önkormányzat Pünkösd vasárnapján állította fel Erdélyben, a magyarság összetartozását is jelképező Nyerges-tetőn, azt a kopjafát, amellyel a város az 1848/49-es szabadságharcban elesett székely hősök emléke előtt tiszteleg.

Az ünnepségen Simon Róbert Balázs alpolgármester úgy fogalmazott: "a mai nap szimbolikusan is ünnep. Az anyaországi tölgyfából faragott kopjafa megveti a lábát a székely földben.

Eljöttünk ide, több mint 800 kilométerről Győrből, és magyarul mondott beszédemet mindannyian értik. Mert mi magyarok mindaddig összetartozunk, amíg azt úgy akarjuk; mindaddig, amíg képesek vagyunk közös hagyományaink és ünnepeink méltó megtartására."


A nemzeti színű szalagot az alpolgármester és Szabó Jenő önkormányzati képviselő kötötte fel az emlékoszlopra, amelyet Bartók Ferenc atya áldott meg. Az ünnepi műsorban győri és brassói előadók is közreműködtek, a történelmi és egyházi zászlókat pedig ménfőcsanaki zarándokok emelték a magasba.

A delegáció részt vett a Csíksomlyói Búcsún is, ahol több százezer magyar ember imádkozott együtt nemzetünkért, és énekelte együtt a magyar és a székely himnuszt.

A küldöttség megkoszorúzta Tamási Áron és Orbán Balázs sírját, és fejet hatott Sütő András emléktáblája előtt is.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2012. május 31. 14:29
    „Eljöttünk ide, több mint 800 kilométerről Győrből, és magyarul mondott beszédemet mindannyian értik. - hát igen, elég sokáig tartott, míg rájöttetek,-megtudtátok!
    - 1990-Junius 4-n, amikor szabad György megkérte a képviselőket, 1-perces néma tisztelgésre Trianon kapcsán, a fityesz egyének röhögve elhagyták az országgyűlést, - különböző trágár kifejezéseket kiabálva, / Pl finomabb, majomkodók
    /16-év múlva/ az mondta zorbán Wittner Máriának: nem tudtuk, hogy magyarok élnek Erdélyben! - hiába na, az agyoniskolázottság átka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pannonhalmi Borvidék Pincefesztiválja

Nyúl községben a pincesoron, a Vaskapu utcában idén június 9-10-én tartják meg a Pannonhalmi… Tovább olvasom