Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Átadták az átépített Árkád-csomópontot

Az ország második jelzőlámpás körforgalmát adták át tegnap Győrben, az Árkád Üzletközpontnál. A három országos főút találkozásánál található csomópont átépítése másfél milliárd forintba került.
– Nem megszokott, hogy harmincöt nappal egy üzletközpont átadása előtt már felavatják az új utakat – mondta tegnap Gyalay-Korpos Gyula, a győri Árkádot építő ECE Budapest Kft. ügyvezető igazgatója. Az üzletközpont november 3-án nyílik meg, de az előtte lévő jelzőlámpás körforgalomnál tegnap ünnepélyesen átvágták a nemzetiszínű szalagot. Ez az ország második ilyen kereszteződése – az első is Győrben van a Fehérvári út, az Ipar utca és a Szigethy Attila út találkozásánál, amely idén júniusban készült el. Mindkettőt dr. Maklári Jenő tervezte.
A fejlesztés másfél milliárd forintba került és tizenegy hónap alatt fejeződött be. A költségeket teljes egészében az üzletközpont beruházója állta, amire az önkormányzat kötelezte külön városfejlesztési megállapodásban. A beruházásra nyilvánvalóan szükség van, hiszen a Budai úti csomópontban – ahol a 14-es, a 81-es és az 1-es főút keresztezi egymást – az eddig is nagy forgalom biztosan jelentősen megnő, ha az Árkád kinyitja kapuit. Emiatt is fontos adat, hogy a jelzőlámpás körforgalom óránként hatezer jármű átengedésére képes.

A sajtótájékoztatón a városháza részéről elhangzott: köszönet illeti a beruházókat, a kivitelezőket – és a közlekedőket is, akik elviselték az építkezés miatti torlódásokat. A körforgalomban a gyalogosok számára a győri Arrabona Lions Club támogatásával, félmillió forintos pluszköltséggel kattogó jelzőlámpákat szereltek fel, hogy megkönnyítsék a vakok és a gyengénlátók közlekedését.
A beruházás során 30 ezer négyzetméter aszfaltot, 3 kilométer járdát és másfél kilométer kerékpárutat építettek.

Hogyan közlekedjünk az új körforgalomban?

A jelzőlámpás körforgalom használata egyszerű. Minden sáv felett tábla mutatja, melyik irányba visz. Az autós utána sávváltás nélkül haladhat tovább, ha a lámpa zöldet mutat. Ha valaki mégis rossz helyre sorolt be, vagy útközben meggondolja magát, két dolgot tehet: vagy sávot vált belül, vagy tesz egy kört, és kimegy a megfelelő ágon. A gyalogosoknak és a kerékpárosoknak csak a tilos és a szabad jelzést kell figyelniük. Az autósoknak igen figyelmesen kell elhagyniuk a körforgalmat, mert azon az úton, amelyre rákanyarodtak, közvetlenül a torkolatban ismét jelzőlámpával találkoznak. A járművek itt ismét tilos jelzést kaphatnak, hátráltatásuk azonban nem több, mint tíz-tizenöt másodperc. Mindez a gyalogosok és a kerékpárosok fokozottabb biztonsága miatt szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszönnek a polgármesterek

Három kistérség tizenöt leköszönő polgármesterét búcsúztatták Győrújbaráton. Van köztük, aki 27 éve… Tovább olvasom