Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Átadták a sajtódíjakat Győrben - fotók, videó

A szabad magyar sajtó napja alkalmából minden évben közösen ünnepelnek a győri sajtó képviselői, munkatársai.


A Rát Mátyás szobor koszorúzása után idén is a Leier City Centerben folytatódott a verses-zenés ünnepség, amelynek keretében átadták a sajtódíjakat is.

Sajtónap Győrben - 2013


Az E-On Minőségi Újságírásért Díját Gülch Csaba, a Kisalföld újságírója, a kiemelkedő női újságíró pedig Harcsás Judit, a Győr+ munkatársa lett.

Ez utóbbi elismerést most adták át először a Tadak-Nett Kft. felajánlásának jóvoltából, s mostantól ennek a díjnak is hagyománya lesz.


Videó: Cseh Róbert


A fiatal tehetségnek járó elismerést Szücs Anita, a Kisalföld szerkesztő-újságírója vehette át, a média munkáját segítő szóvivők közül pedig Máthé-Tóth Péter, a győri útkezelő munkatársát ismerték el.

Kiemelkedő teljesítményéért dijazták továbbá Csiszár László nyomdászt is.


Videó: Oxygen


Korábban:

Szükösdi Judit, a kisalfold.hu újságíró-szerkesztője a márciusi ifjak egyik legfontosabb törekvését, a sajtószabadságot, s az ezzel járó felelősséget hangsúlyozta ünnepi beszédében.

A márciusi ifjakra és a sajtószabadságra emlékeztünk

Ezt követően a Győri Médiaklub idei két elnöke, Csapucha Adrienn és Szeghalmi Balázs helyezte el az emlékezés koszorúját az első magyar újság, a Magyar Hírmondó alapítójának, Rát Mátyásnak újvárosi emlékszobránál.


Kedves Kollégák!

1848. március 15-re emlékezünk ma, 165 évvel a forradalom és szabadságharc után. 1990 óta ekkor ünnepeljük a szabad magyar sajtó napját is.

Emlékezünk, ünnepelünk, de kérdés, hogy a történelmi tetteken túl a régmúlt kor üzenetére is emlékszünk-e? Főként napjainkban, amikor a közösségi portálok, a blogok világában, bárki bármit szabadon írhat. A sajtószabadság az internet korában egyértelműnek számít, szinte elképzelhetetlennek tűnik, milyen, ha nem engednek leírni valamit, és milyen, ha nem mernek leírni valamit.
Szóval, értjük-e a ’48-as szavakat?

Petőfi Sándor 1848. március 14-én este ezt írta naplójába: "Logikailag a forradalom legelső lépése és egyszersmind fő kötelessége szabaddá tenni a sajtót. Holnap ki kell vívnunk a sajtószabadságot."

Az ifjú radikális írók szemében valóban a sajtószabadság volt minden más szabadság alapja, a kiindulás. Enélkül ugyanis az égetővé vált politikai és társadalmi kérdéseket, a nagy átalakulás kívánalmait nem lehetett megfogalmazni a nyilvánosság előtt. Érthető tehát, hogy a 12 pont közül mindjárt a legelső mondta ki: "Kívánjuk a censura eltörlését."

Csak ezután jött a felelős minisztérium, a törvény előtti egyenlőség, a közteherviselés, a jobbágyfelszabadítás követelése és minden egyéb.

Az, hogy a forradalom élgárdájában értelmiségiek, és különösen irodalmárok, költők vitték a főszerepet, lényegében a magyar polgári fejlődés elmaradt, hiányos voltából, illetve részben attól érthető, hogy hosszú időn át inkább csak szépirodalmi formában, kerülő úton lehetett forradalmi eszméket képviselni.

A nagy nap történéserei után, március 15-én, késő éjjel Petőfi már a következőket írhatta lelkesen a naplójába: "Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs. Vagy van olyan együgyü, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága? Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság!"

Jókai Mór március 19-én pedig így fogalmazott: - Magyar hang, magyar nemzeti szín, magyar érzelem minden ajkon, minden lobogón, minden kebelben. Választottaink a belrend, dandáraink a külnyugalom fölött őrködnek, mi pedig lépjünk föl a szabad sajtó terére s vegyük őrködésünk alá a szellemet.

A sajtószabadságot ne használjuk személyeskedési célokra, legyen előttünk szent és isteni minden, minek neve szabadság. Ezért komolyan megrójuk mindazokat, kik jelen időben, midőn az izgatott kedélyeket a rend és béke eszméire kellene téríteni, a vak lázadás üszkét szórják a nép közé, kik a népet a fegyveres katonaság ellen bujtogatják, kik az osztályokat egymás elleni irigységre költik. Kinyilatkoztatjuk, hogy mi egyéb ellenséget nem ismerünk, mint kik kitűzött jelszavainkat tiszteletben nem tartják.

Ezen jelszavak: "béke, egyenlőség és szabadság!"
Értjük-e a múltbéli szavakat? Az általuk ránk rótt felelősséget, amit nem téveszthetünk szem elől a netszabadság korában sem.

Szükösdi Judit

                    

Olvasóink írták

 • 5. apex 2013. március 15. 13:28
  „A győri útkezelő alacsony színvonalú munkájáról tájékoztatni valóban bravúros teljesítmény!”
 • 4. Tmoha 2013. március 15. 10:45
  „Ezúton is gratulálok a díjazottaknak!”
 • 3. Josh30 2013. március 15. 01:36
  „MTP? Vicc. Az ő díja még véletlenül sem a szabad sajtóról szól...”
 • 2. tricse 2013. március 14. 23:21
  „Hm! Főleg a Mormonos esetért baromira megérdemelte! Valahogy nem tudok gratulálni!”
 • 1. kenderice 2013. március 14. 14:32
  „"A a sajtószabadságra emlékeztünk a győri Rát Mátyás szobornál"
  Miért, már nincs hogy csak emlékezni lehet rá?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották a látogatási tilalmat Győrben

A Petz Aladár megyei kórház Pszichiátriai Osztályán feloldották a korábban bevezetett látogatási… Tovább olvasom