Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Átadták a megyei művelődési központot

A megyei önkormányzat március 15-i díszünnepségével avatták fel pénteken a Bartók Béla Megyei Művelődési Központot (BBMMK).
A ház, amelyben Bartók Béla utolsó hazai koncertjét adta, a közgyűlési elnök szerint Győr és a megye egyik gyöngyszeme lett. Több mint nyolcvan évvel ezelőtt, 1919-ben Bálint Mihály Győrre hagyta a Czuczor Gergely utcai házát, annyi kikötéssel csupán, hogy azt kulturális vagy jótékony célra kell használni. „Az utódok tiszteletben tartották Bálint Mihály álmát – emlékezett pénteki megnyitóbeszédében Szakács Imre, a mostani tulajdonos megyei önkormányzat elnöke. – Az akkori felújítás sok civil szervezet és önzetlen, segítő szándékú ember összefogásával valósult meg. A régen előkelő és ünnepélyes hangulatot keltő kultúrpalota csaknem hét évtizednyi »kultúrában eltöltött szolgálat« után azonban megérett a felújításra. Az épület történetében a legnagyobb szabású rekonstrukció kezdődött el 2000-ben, amelynek eredményeképpen Győr és a megye ma új gyöngyszemmel gazdagodott."

A rekonstrukció állami támogatással valósulhatott meg. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát Óvári István főosztályvezető képviselte a megnyitón, aki hangsúlyozta: egy korábbi felmérésnél kiderült, hogy a BBMMK a szakmai munkát figyelembe véve a megyei központok között a negyedik helyen áll. „Ezen az előkelő pozíción is lehet tovább javítani, főképp a mostani, lényegesen jobb feltételek között" – mondta a főosztályvezető.

A március 15-i ünnepi beszédet Ivanics Ferenc mondta. A megyei közgyűlés alelnöke négy pillérre építette beszédét: az 1848-as szabadságharcra, majd Bartók Kossuth-szimfóniájára, amelyet 1903-ban mutattak be először Magyarországon. A következő dátum (pillér) 1940: a zeneszerző ekkor vett feleségével búcsút Magyarországtól, miután utolsó koncertjét Győrben – a most felújított épületben – eljátszotta. A végső dátum pedig a mostani, 2003 – a felújított épület átadása. „Így ér hát egymásba a négy pillér, s alkot egy házat, amely üzen nekünk és az utánunk jövőknek" – hangsúlyozta Ivanics Ferenc.

Kapcsolódó cikkek >>

BBMMK: befogadó színház is lesz (2003-03-11) >>
BBMMK: sikeres műszaki átadás (2003-01-15) >>
Előteremtik a pénzt (2002-10-09) >>
Ellenzék: hibás presztízsberuházás (2002-06-21) >>
Októberben talán nyit a központ (2002-07-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei nem az iskolabezárásokra

A megyei önkormányzat elkészítette az iskolabezárásokkal kapcsolatos szakvéleményt, amelyben… Tovább olvasom