Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Átadták a Kisfaludy-díjat – Filvig István tizenegy éve mecénása a győri kultúrának

Filvig Istvánnak, a Győri Nemzeti Színházért Kisfaludy Alapítvány legfőbb támogatójának ítélték a Kisfaludy támogatói díjat, amelyet a Győri Nemzeti Színházban adtak át szerdán. Forgács Péter a jövő évad musicalterve mellett elárulta, elismerései közül a Kisfaludy-díjra a legbüszkébb.

– Ritka, hogy valaki a mai világban ilyen odaadóan támogasson egy önzetlen célt, és olyan alapítványt működtessen, ami ennyire fontos a színházi embereknek – vélekedett Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház megbízott igazgatója, a Kisfaludy terem előterében tartott, derűs hangulatban zajló, szerdai díjátadó ünnepségen, ahol a Győri Nemzeti Színházért Kisfaludy Alapítvány kuratóriuma, Kisfaludy támogatói díjat adományozott Filvig Istvánnak, a Signal Biztositó Zrt. vezérigazgatójának.

A vezérigazgató az alapítvány legfőbb támogatójának számít, aki megalakulása óta, azaz 2000 júliusától folyamatosan, bizonyos összegekkel segíti a közhasznú szervezet működését, illetve fenntartását, amelynek célja többek között a Győri Nemzeti Színház fiatal, tehetséges művészeinek anyagi, erkölcsi támogatása; a Kisfaludy termi előadásainak támogatása, művészi értékeinek emelése; illetve az intézmény kimagasló művészeti teljesítményt nyújtó színművészeinek kitüntetése.

Az alapítvány különleges figyelmet fordít a Kisfaludy-díjra, illetve a Kisfaludy ösztöndíjra is.


Fotók: Cseh Róbert

– Ma a művészetre kevés pénz jut. A legtöbb vállalkozó erre nem figyel oda, pedig a gazdaság és a művészet összefügg. István pedig mindezt nem felejtette el. Példát mutat környezetének, amellyel bebizonyítja, hogy másként is állhatunk a kultúrához – fogalmazott Miklósy Péter, az alapítvány kuratóriumi tagja, mielőtt Filvig István átvette a Lebó Ferenc által készített bronz plakettet.

Az ünnepélyes átvétel után a díj friss tulajdonosa is felszólat, aki meghatódottan bevallotta, nem számított ekkora tiszteletre.

– Reméltem, hogy egyszer én is díjazott leszek – mondta humorosan, egy balettos vicc mesélése után Filvig István – majd hozzátette – nem azért támogatom az alapítványt, hogy engem is elismerjenek. Azt sajnálom leginkább, hogy ennél többet jelenleg nem tudok tenni a szervezetért, de én csak a gazdaság szereplője vagyok, nem a rendezője. Minden esetre nagy dolog számomra, hogy ma ekkora megtiszteltetés ért, mindenképpen átérzem a Kisfaludy-díj eszmei értékét – emelte ki az ünnepelt, akinek szavaira reagálva Forgács Péter megjegyezte, a számos országos elismerése helyett, a Kisfaludi-díj tulajdonosi címére a legbüszkébb, ugyanis ezt a társulat tagjai szavazták meg a számára.

Az ünnepségen a Győri Nemzeti Színház jelenleg megbízott, július 1-jétől beiktatott igazgatója, Forgács Péter – Filvig István érdeklődésére – először jelentette be nyilvánosság előtt, hogy a teátrum következő évadának musicalje várhatóan, az 1880-as évek Londonjában játszó, Jekyll és Hyde lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzináresés: 362 forintért is kapni Győrben

A benzin hat, a gázolaj kilenc forinttal olcsóbb szerdától. Nézze meg, a csökkenés után hol érdemes tankolni a megyében! Tovább olvasom