Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Átadták a 2016-os Szent Márton Díjat a Pannonhalmi Főapátságban - sok-sok fotó!

Átadták a 2016-os Szent Márton Díjat a Pannonhalmi Főapátságban - sok-sok fotó!Tardy László és Várszegi Asztrik kézfogása. A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A díjat ezúttal Tardy László énektanár, karvezető, a Budavári Nagyboldogasszony, közismert nevén Mátyás-templom kántor-karnagya vehette át.
16. alkalommal rendezte meg a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton ünnepét. A rendezvény ünnepélyes lezárása volt a jubileumi Szent Márton-évnek, amelynek programjai a közösségépítésről, a kulturális párbeszédről szóltak - emlékezett vissza Várszegi Asztrik főapát.

Hangsúlyozta: "Márton háromszor született meg számunkra. Egyszer 1700 évvel ezelőtt Pannóniában. Aztán a 10. század végén, amikor Mártont választotta István király 996-ban az ország első bencés apátsága, Pannonhalma védőszentjének. Harmadszor idén, amikor Márton életét újra olvastuk, lelkét faggattuk és cselekedeteit követtük". 

Gáncs Péter evangélikus püspök úgy látta: az emlékév arra inspirált minket, hogy keressünk kapcsolódási pontokat. Az összekötő kapocs pedig nem más, mint az irgalmasság, az irgalmas szív - mondta köszöntőjében. "Azért élhetünk, mert Isten irgalmas hozzánk, s ezért élhet mindenki más is" - emlékeztetett.

 
Átadták a 2016-os Szent Márton Díjat a Pannonhalmi Főapátságban - fotók: Mészáros Mátyás


Az ünnepi hangversenyt követően, amelyen barokk versenyművek csendültek fel, adták át a Szent Márton-díjat. A rangos elismerést a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok alapította, hogy hozzájáruljon nemzeti örökségünk és kulturális értékeink minél jobb megismertetéséhez, kihasználja és egyben megőrizze a Pannon térség egyedülálló kulturális és idegenforgalmi adottságait és jutalmazza az ezeket a célokat legjobban szolgáló kimagasló emberi teljesítményt.

A díjat ezúttal Tardy László énektanár, karvezető, a Budavári Nagyboldogasszony (közismert nevén Mátyás)-templom kántor-karnagya vehette át. A díjazott azért mondott köszönetet Istennek, mert nagyon sokszor nem kapta meg azt, amit szeretett volna, s a zenei pályán tartotta. "A sok-sok kegyelem, ajándék, szépség mellett azt is meg kell köszönnöm a jó Istennek, amit nem kaptam meg. Utólag boldog vagyok, hogy így történt" - mondta.

Az ünnepség hagyományos újbor áldással és vacsorával ért véget. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár
A pozsonyiak közös karácsonyfáján és az annak közelében kialakított "kívánságok utcájában"… Tovább olvasom