Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Átadják a Dunakapu teret szombaton, addig is bejártuk a mélygarázst - fotók, videó

Győr négymilliárd forintból alakította rendezvénytérré a Dunakapu teret, alatta mélygarázzsal. A beruházást szombaton adják át.
Több résztvevő – így Borkai Zsolt polgármester is – autóval érkezett a győri Dunakapu téri mélygarázsba csütörtökön, hogy a sajtó jelenlétében kipróbálja, működik-e a létesítmény.

Bejártuk a Dunakapu téri mélygarázst (I). Fotó: Cseh Róbert


A mintegy négymilliárd forintos beruházást szombaton este A Dal sztárjainak nyárnyitó koncertjével avatja fel a város, s az elkészült művet csütörtökön mutatták be nyilvánosan. A média képviselőit Németh Zoltán projektkoordinátor kalauzolta végig a komplexumban és a téren.


Megújult a győri Dunakapu tér. Fotó: MTI

Kiderült, hogy a mélygarázs mínusz második és harmadik szintjén 100–100, az elsőn 67 parkolóhely van. Lehajtani a Bástya utca felől lehet, míg a kijárat a Teleki utca felé nyílik. A mínusz első szinten azért fér el kevesebb autó, mert ott kaptak helyet például a mellékhelyiségek – benne pelenkázóval – és a rendezvények fellépőinek öltözői. A foglaltságjelző szintenként mutatja, hogy hány szabad hely van, s a szabad helyek felett zöld lámpa világít. Előfordulhat, hogy piros a jelzés akkor is, ha ott éppen nem áll autó – ez azt jelenti, hogy bérelt helyről van szó.


Bejártuk a Dunakapu téri mélygarázst. Fotók: Mészáros Mátyás

A létesítményt 28 kamera pásztázza. Az első időszakban lesznek dolgozók is az óriásparkolóban, hogy segítsenek az autósoknak, később azonban távfelügyeletet alkalmaznak. Az üzemeltetéssel megbízott győri Vill-Korr Hungária Kft.-vel olyan karbantartási szerződést kötöttek, amelynek értelmében a cégnek a nap 24 órájában, a hét minden napján intézkedni kell szükség esetén.

A parkolójegy egyébként óránként 280 forintba kerül majd. Érdekesség, hogy a mínusz első szinten vízzáró üvegen keresztül megtekinthető a Duna-bástya ásatás során megtalált nyugati ágyúlejárójának egy szakasza.

Videó: Cseh Róbert


Nemcsak a mélygarázs, hanem a Duna korzó és a maga a tér is elkészült, a keleti oldalon lévő állandó színpaddal és a kis szökőkúttal, valamint a Kossuth híd hídfőjénél található nyilvános vécével együtt. A volt Brády-ház helyén emelt delikáteszház munkálatai szintén befejeződtek, de a használatba vételi engedély várhatóan csak a nyár második felére lesz meg. Az épületben kézműves söröző, élelmiszerbolt, kávézó működik majd. Két kivétellel megújultak a tér házainak homlokzatai is: a Dunakapu tér 7. rekonstrukcióját most végzik, a Dunakapu tér 4. pedig felújítását annak ellenére sem vállalta tulajdonosa, hogy támogatást ígértek neki. Hátravan még a térre szánt Pulzus című, rozsdamentes lencsét formázó műalkotás felállítása, amire néhány hónapon belül kerül sor.


Emlékszik még, milyen volt a tér? Mutatunk néhány képet.

Utcakép 2011-ből. Forrás: Google Maps
Kisalföld-archívum képek:


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TENISZ- ÉS KÉZMŰVESTÁBOR GYŐRZÁMOLYON

Tovább olvasom