Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Aszalásra, darálásra készülnek a gazdák

Egy nyúli gazda aszalókemencét, egy ravazdi lékészítőt szeretne működtetni. Így a gyümölcsöseikben végzett munka még gyümölcsözőbb lehet számukra és a kistermelők élelmiszer-termelését könnyítő szabályváltozás erre lehetőséget is ad.

A júliustól hatályos rendeletmódosításról, amely megkönnyíti a kistermelők élelmiszer-termelési, -feldolgozási, -értékesítési feltételeit, már többször írtunk, de főként a lekvár- és a szörpkészítés, ezeknek a házias ízeknek a szabad eladása kapcsán. A jogszabály-változtatásban azonban az is szerepel, hogy kistermelő is végezhet szolgáltatásokat mások részére élelmiszerének előállítása során. Például, ha terménytisztításról, zöldség, gyümölcs, olajos mag szárításáról, őrléséről, préseléséről, aszalásáról van szó.

Még gyümölcsözőbbé tennék gyümölcsösüket a ravazdi Baloghék, Tamás és édesapja, Ernő. A megtermő meggyet léként értékesítenék. Fotó: Krizsán Csaba
Még gyümölcsözőbbé tennék gyümölcsösüket a ravazdi Baloghék, Tamás és édesapja, Ernő. A megtermő meggyet léként értékesítenék. Fotó: Krizsán Csaba

Szelényi Ernő nagy lehetőséget lát ebben. Családi gazdaságában ugyanis magyarázata szerint eddig sok gyümölcs kárba ment, mert nem tudta eladni. Vagy azért, mert a külföldről hozott olcsóbb volt a multikban, vagy mert nem volt olyan szép, hogy frissen étkezési célra értékesíthesse. Sárgabarackja és néhány körtefajtája viszont meggyőződése alapján kiváló szárítva. Ezért aszalókemencét szeretne működtetni, és állítja, előbb-utóbb mindenképp megvalósítja ezt a célját. Egyelőre azonban még nincs hozzá elég pénze. Szerinte pár millió kellene, és hitelt nem akar felvenni, még úgy sem, hogy számításai alapján pár év alatt megtérülne a beruházás, mert igazán ízletes aszalva a magyar gyümölcs.

Balogh Tamás ravazdi őstermelő szintén örül a jogszabály-módosítás említett részének. Családja segítségével és pályázati támogatásra számítva léüzemet szeretne létrehozni, mert húsz hektáron meggyet termel. Friss fogyasztásra italként értékesítené a gyümölcsöt, amit eddig kereskedőknek, a konzerviparnak adott el. Ezentúl azonban maga dolgozná fel, darálná és abban is gondolkodik, hogy mások gyümölcsét is.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2010. augusztus 16. 13:53
    „Aszalt körtefa?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen jelentkeztek a homokzsákok elszállítására

Bőny - A péntek éjjeli nagy eső és a szabadságok miatt is csak kevesen jelentkeztek a homokzsákok… Tovább olvasom