Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ásványvíz Ravazdról

A Pannonhalmi Bencés Főapátság látványpalackozót épít Ravazdon, ahol a környéken jól ismert Béla király kút vizét hasznosítják majd.

 A konferencia főelőadója dr. Masaru Emoto világhírű japán tudós volt, aki kutatásai során arra a következtetésre jutott: az emberekben nagy arányban jelen lévő víz kristályainak szerkezetét a bennünk lévő pozitív energiák, a hit, a zene, az áldásos szavak képesek megváltoztatni.
A Kisalföld bő kilenc éve arról írt, hogy Ravazdon a helyiek nagy megdöbbenésére elapadt a Béla király kútja. Szerencsére két hét múlva ismét vizet adott a forrás. A kutat három éve felújították, s már akkor erős volt a szándék, hogy palackozzák a jó minőségű vizet. A tervből hamarosan valóság lesz.

Az előzetes vizsgálatok szerint akár napi 30 ezer palack víz termelését is lehetővé teszi a forrás vízhozama és az épülő palackozóüzem gépsora. Minderről Várszegi Asztrik beszélt a Pannonhalmán tartott konferencián, melynek középpontjában a víz állt.

A bencés főapát előadásából kiderült, hogy a nép ajkán Béla király kútnak – a legenda szerint IV. Béla a tatárok elől menekülve ivott a vízből – nevezett forrásvíz hasznosítására 2009-ben alakult meg a Bencés Ásványvíz Kft., amelynek 50 százalékos tulajdonosa a főapátság, a másik 50 százalékos tulajdonrészen pedig a ravazdi önkormányzat, egy alapítvány és néhány vállalkozó osztozik. A társaság 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a LEADER-program keretében a közel 100 milliós összköltségű fejlesztés megvalósításához. A sok évszázados forrás mellett a ravazdi önkormányzat 100 méter mély kutat fúratott, amelynek vizét ásványvízzé minősíttették. A nyár eleje óta épülő látványpalackozó – amelynek megtekintése kiegészítő turisztikai program lehet az apátságba érkező látogatóknak – hamarosan elkészül, a próbaüzemet a jövő év elejére tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelem Capa fotóin keresztül

Robert Capa (1913–1954) világhíres, magyar származású fotográfus munkáiból nyílik kiállítás… Tovább olvasom