Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 7°C Még több cikk.

Ásványvíz látványpalackozó üzem épül Ravazdon

Ásványvíz látványpalackozó üzemet épít 80 millió forintos költségből a Bencés Ásványvíz Palackozó és Kereskedelmi Kft. Ravazdon.

"A Pannonhalma közeli község forrásvizének hasznosítására 50 millió forint támogatást nyert a Leader Program keretében a társaság" - mondta Rábai László főapáti titkár a pénteki alapkőletétel alkalmából az MTI-nek.
 
A beruházás összköltsége 80 millió forint, amelyhez a  különbözetet a tulajdonosok teszik hozzá. A kft. 50 százalékos  tulajdonosa a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a másik 50 százalékos  tulajdonrészen a ravazdi önkormányzat, a Magyar Műhely Alapítvány és  néhány vállalkozó osztozik.  

A beruházás keretében emelnek egy látványos épületet, amelynek  megtekintése kiegészítő turisztikai program lehet a Pannonhalmára  látogató vendégeknek.   

Feketéné Varga Mária ravazdi polgármester elmondta: 100 méter  mély kutat fúratnak, ehhez a fejlesztéshez az önkormányzat pályázik  anyagi forrásra. Az előzetes vizsgálatok szerint a vízhozam és a  létesítménybe kerülő gépsor akár napi 10 ezer palackvíz palackozását  is lehetővé teszi. A forrásvíz ásványvízzé minősítése már  folyamatban van. A próbaüzemet jövő nyárra tervezik.  

A látványpalackozó ötletét a kezdeményezőknek a Ravazd határában  lévő forrásvizű kút adta, amely máig IV. Béla király nevét viseli. A  legenda szerint a király 1241-ben a tatárok elől menekülve a  pannonhalmi kolostor alatti völgyben megpihent, s forrásvíz tört fel  azon a helyen, ahol a kardját a földbe szúrta. A XVII-XVIII.  században afféle zarándokhellyé lett a kút, vizét sokan gyógyító  erejűnek tartották.

Olvasóink írták

 • 7. keti 2010. szeptember 30. 19:39
  „Ó, hát Pannonhalmán hatalmas projektek vannak: kistérségi egészségügyi szakellátó, új buszmegállók, stb. Ha jól tudom, a "belváros", vagyis a piactér felújítására is nyertek 300 milliót. Szóval minden szép kívülről, de benne lenni egy-egy település mindennapjaiban, és túllátni a külsőségeken már más.”
 • 6. kovkat 2010. szeptember 29. 17:20
  „Az apátsággal közös projektre gondolok.”
 • 5. kovkat 2010. szeptember 29. 17:17
  „Ravazdon legalább történik valami.
  Mondjon valaki egy hasonló példát az "anyatelepülés", Pannonhalma vonatkozásában!
  Sajnos ott nem nagyon lehet ilyet találni.
  Úgyhogy le a kalappal Ravazd előtt!!!”
 • 4. keti 2010. szeptember 26. 18:01
  „Andersen, te mégis mihez gratulálsz a polgármesternek, vagy talán nem ugyanazt a cikket olvastuk? Még csak fele részesedése sincs magának a településnek az egész projektben, sőt még a kútfúráshoz is külön pályázni fognak, mert a kassza annyira üres, hogy ennyit sem tudnak befektetni, meg persze azt a bizonyos 50 milliót sem az önkormányzat, főként nem egy személyben a polgármester nyerte. Szóval hol vannak az érdemek? Egyébként az is érdekes, hogy mely helyi vállalkozóknak van részesedése az egész ügyben? Mégis hol "hirdették"? Ez megint "kéz kezet mos" meg bratyi-alapon működött, mint ahogy minden.”
 • 3. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 25. 21:06
  „Állítólag a legfőbb látvány az lesz, hogy Ravazd legnagyobb fenekű teremtése naponta néhány órán át előrehajolva fog a töltőkút mellett állni, háttal a kirakatnak, kimutatva fenséges, göbös, estét betöltő kufferét a nagyérdeműnek. A menyecske kiválasztása Ravazd új nyári programja lesz, amely alkalommal egyszerű többséggel választják meg az Év Valaga címre érdemesült fehérnépet, s amelytől a falu turizmusa fellendülését reméli.”
 • 2. NemeszteleN 2010. szeptember 25. 08:14
  „Remélem, ettől még hordhatjuk továbbra is a ,,Béla-kútról" a vizet és nem szűnik meg az emlékhely ...vagy túl naiv vagyok?”
 • 1. Andersen 2010. szeptember 24. 16:43
  „Gratulálok a polgármesternek és köszönet az Apátságnak a befektetéshez, csak így tovább.Ennek községnek vannak még tartalékai,ami kihasználásra és persze befektetőre vár. Egyik ilyen a "Béla kútja". Forever Ravazd!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórás diákok Lengyelországban

A győri Móra Ferenc Általános és Középiskola diákjainak lehetőségük nyílt kiutazni egy nemzetközi projekttalálkozóra Lengyelországba. Tovább olvasom