Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Asszony a Rábca-gáton

Nagyné Tarró Zsanett mindennap elmondhatja: helytállt a gáton. A fiatalasszony közel tíz éve hagyományosan férfias foglalkozást választott: gátőrnek jelentkezett a megüresedett abdai állásra.

Már kamasz lányként is jobban vonzották a természet csodái, a kirándulások, mint a belvárosi korzózás vagy a plázavilág. Így aztán nem véletlen, hogy Nagyné Tarró Zsanett a kilenc évvel ezelőtt adódó lehetőséget kihasználva a gátra állt. Vagyis a fiatalasszony azon kevés nők egyike, akik gátőrként keresik kenyerüket.

– Minden afelé igazította az életemet: a győri Szent-Györgyi-iskolában érettségiztem, majd környezetvédelmi és vízgazdálkodási technikusi, illetve felsőfokú informatikai végzettséget szereztem. No és az sem mellékes, hogy apósom révén teljességgel betekinthettem a gátőrök mindennapjaiba. Ezért nem volt ˝vakugrás˝, mikor a megüresedett abdai állásra jelentkeztem a vízügyi igazgatóságnál. Bár szakaszmérnökünk a felvételi elbeszélgetésen megjegyezte: ˝fiatalság, bolondság˝, de én a mai napig úgy érzem, jól döntöttem – mesélte Nagyné Tarró Zsanett, aki férjével és két kisfiával él a Rábca menti gátőrházban.

Felelősségteljes munka: Nagyné Tarró Zsanett kilenc éve gátőr, aki örömére munkájával férfi kollégái elismerését és tiszteletét is kivívta. Fotó: Bertleff András
Felelősségteljes munka: Nagyné Tarró Zsanett kilenc éve gátőr, aki örömére munkájával férfi kollégái elismerését és tiszteletét is kivívta. Fotó: Bertleff András

Munkája – ahogy mondja – naponta ugyanaz, a hétvégeken, ünnepekkor, de még a szabadsága alatt is, mégis szabad és változatos. Naponta néznie kell a mércét, továbbküldeni a vízállási adatokat, felelősséggel kezelni a zsilipeket, amelyek közül az egyik legfontosabb, a Rábca torkolatánál lévő árvédelmi kapu az ő szakaszához tartozik. Feladata a védelmi raktár karbantartása, illetve – sok más mellett – a kaszálás felügyelete is, de ahogy mondja, kivette részét a csemeteültetésből, bokrászásból és a favágásból is.

– A szakmérnökségen a kollégáim mind férfiak, de büszkén állíthatom, befogadtak a közösségbe, és jó érzéssel tapasztalom, hogy elismernek és tiszteletben tartanak. Szerencsére a kötetlen munkaidő lehetővé teszi, hogy férjemmel – aki szintén az igazgatóság alkalmazásában áll – a családi kassza kiegészítésére növényekkel és állatokkal is foglalkozzunk.

Hobbiként nekem van egy lovam is, amivel, ha időm engedi, kikapcsolódásként kéthetente vágtázok egyet – említette Zsanett, aki egyébként következetes környezetvédő, és erre neveli öt- és hároméves fiát is. – Persze, mint minden természetközeli lakásnak, a miénknek is megvan a hátránya. Mindennap hozni-vinni a gyerekeket, de még a boltba járáshoz is autó kell. Ha mostoha a tél, akkor bizony előfordul az is, hogy több napig nem tudunk kimozdulni a házból, ezért úgy kell felszerelnünk a háztartást, hogy ilyenkor se szenvedjünk hiányt. Később saját otthont szeretnénk, mégpedig a mostanihoz hasonló környezetben. Persze bízom benne, hogy a költözésre csak a nyugdíjba vonulásomkor kerül sor.

Olvasóink írták

  • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. október 18. 22:11
    „Jó a csaj! Idén nyáron egyszer a fenekébe csíptem, de nem sikerült agyoncsapnia, így hazarepültem Révfaluba.
    Gyerekkoromban gyakran csónakáztam a Rábcán, ma sajnos a győri zárás miatt már nem is lehet rámenni a folyóra. Hiába, mindent elbas....nak, amit lehet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves a Városi Könyvtár József Attila Művelődési Háza

50 éve, 1960-ban nyílt meg Győrben a Városi Könyvtár József Attila Művelődési Háza. Tovább olvasom