Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Ásatással kezdik a felújítást

Győr - Napokon belül a régészek, jövő tavasszal a kivitelezők jelennek meg a győri Széchenyi téren, amely 2009 végére megújul. Már csak az a kérdés, hogy európai uniós támogatásból vagy sem.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodája kiadta az engedélyt, hogy szeptember 10. és december 10. között megelőző régészeti feltárás folyjon a Széchenyi téren, s ennek elvégzéséről a győri önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága már meg is kötötte a szerződést – derült ki tegnap Borkai Zsolt győri polgármester szavaiból.

Borkai Zsolt polgármester Szakács Imre győri fideszes országgyűlési képviselővel, valamint a Belváros két, szintén fideszes önkormányzati képviselőjével, Németh Zoltánnal és Somogyi Tivadarral közös sajtótájékoztatón jelentette be: napokon belül megkezdődik a Széchenyi tér felújítása.

Az ásatás 30 millió forintosra becsült költségét az önkormányzat fizeti. A régészek azokon a részeken fognak kutatni, ahol a munkálatok 30 centiméternél mélyebben érintik majd a talajt.

A politikus reményét fejezte ki, hogy nem rejt annyi emléket a föld, ami a beruházás elhúzódását vonná maga után. Borkai Zsolt kifejtette: továbbra is számítanak arra, hogy a fejlesztéshez európai uniós támogatást kap a város, várni azonban csak jövő tavaszig tudnak, akkor mindenképpen elkezdik a kivitelezést.

Török börtönmaradványok: A Széchenyi tér egy részét legutóbb 1999-ben kutatták régészek. Fotó: Kisalföld-archívum
Török börtönmaradványok: A Széchenyi tér egy részét legutóbb 1999-ben kutatták régészek. Fotó: Kisalföld-archívum

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács idén áprilisban azt javasolta a kormánynak, hogy a Széchenyi tér rekonstrukciójára beadott győri pályázatot 900 millió forint európai uniós támogatásban részesítse. Végleges döntés még nem született az ügyben. Szakács Imre emiatt a sajtótájékoztatón felszólította a Gyurcsány-kormányt, ne halogassa tovább a döntést, mert az nem jó sem a győrieknek, sem a turistáknak. Jelezte, a brüsszeli milliárdok már Magyarországon vannak, így mindez csak a kabineten múlik. Somogyi Tivadar – aki tizenkét éve küzd a tér felújításáért – elmondta: eddig hét ígéretet kaptak arra, mikor születik meg a döntés, s a legutóbbi most szeptemberről szól.

Borkai Zsolt szavaiból kiderült, nagyon nem mindegy, hogy megérkezik-e a 900 millió forint vagy sem. Ha a kedvezőtlenebb variáció valósul meg, úgy az önkormányzat saját erejéből felújítja a Széchenyi teret és a környező utcákat. Megújul a burkolat, s a térre éttermi teraszok, fák, padok és szökőkutak kerülnek.

Amennyiben azonban lesz EU-s pénz, akkor ezenfelül megtörténik a Pálffy étterem, a Xántus János Múzeum, a Lloyd, valamint a bencés templom és rendház rekonstrukciója is. A teljes projekt ebben az esetben 1,8 milliárd forintba kerülne.

Molnár: hajszálnyira a pozitív döntéstől

Szakács Imre sajtótájékoztatón elhangzott szavaira közleményben reagált Molnár Csaba győri szocialista országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, aki a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ominózus áprilisi döntése idején még a testület elnöke volt. Szerinte Szakács lépéshátrányba került, emiatt kapkod, mire ugyanis felszólítása elér a kabinethez, már be is jelentik azt, amire a városházán várnak. „A kormány nagyon jól tudja, mi a teendője a Széchenyi tér ügyében, és hajszálnyira vagyunk attól, hogy reményünk hírré emelkedjen. A támogatások kérdése nem pártpolitikai ügy, és ennek garanciája az a 21 milliárd forint, ami az elmúlt másfél évben Győrbe érkezett. Aki adott már 21 milliárdot, annak megér további 900 milliót ígéretének beváltása. Toljuk tovább a szekeret, még Szakács Imrét is felveheti. Rá tudunk várni, a Széchenyi tér felújításával viszont nem várunk" – fogalmazott közleményében Molnár Csaba.

Olvasóink írták

 • 14. paxpace 2008. szeptember 05. 21:23
  „Nemrégiben Pannonhalmára vittem erdélyi vendégeimet.Felháborító volt az idegenvezetést végző III-.os diák tájékozatlansága az apátságra vonatkozó legelemibb ismeretekkel sem volt tisztába
  Egy dologban volt nagyon határozott:amikor az egyik látogató megkérdezte,hozzájárult-e az állam a fejlesztésekhez kijelentette,hogy egy fillérrel sem
  Én helyesnek tartom,hogy a bencés templom felújításához is hozzájárul az állam,nemzeti értékünk,de ha lehet majd ne tagadjuk le!.”
 • 13. Cain 2008. szeptember 04. 20:49
  „Molnár csacsiéknak nincs más választásuk mint támogatni. Mivel szabotálási szándékuk -nehogy a választásokig elkészüljön - a végtelenségig már nem huzható , hisz Borkaiék önerőből is megtudják építtetni. Marad a régi recept: Ha valamit nem tudsz megakadályozni akkor inkább állj annak élére. Igy aztán valogh jóskáék elmondhatják hogy Ők is támogatták a tér felújítását, sőt ezzel igazolni vélik majd hogy Győr nem büntetett város a fideszes városvezetés ellenére sem.”
 • 12. aaa18 2008. szeptember 04. 11:38
  „Kedves Vicus 63!

  Ha pontosan ismeres a választások eredményét, akkor kijelenthető, hogy Dr. Molnár Csaba is elég sok választó bizalmát élvezte, pontosan 17099 szavazó bizalmát. Szakács Imre pedig 17512 szavazó bizalmából került a Parlamentbe. Természetesen Szíjjártó Péter is nagyon sok szavazó bizalmát élvezi, tehát szerintem mindegyikükre mondható, hogy győri képviselők. Ha az itteni analógiát követjük, akkor Szíjjártó Péter még annyira sem győri képviselő, mivel Dunakeszi-n lakik (habár ő még úgy tudom győri önkormányzati képviselő is).
  Szerintem nekünk, városlakóknak csak egy érdeke van, hogy a Széchenyi tér felújításra kerüljön. Hogy ezt ki fogja finanszírozni, nekem tök mindegy. Csak abban az esetben nem mindegy, hogy ha a város saját erőből kifizetné, akkor valószínű van egy valag pénze. Így ne sírjon, hogy kevés forrásból kell gazdákodnia. Ha meg majd EU forrásból fogják felújítani, akkor meg senki ne tekintsen Győrre, mint bűnös városra, mert nem az.

  Tudom, hogy most fogok kapni hideget, meleget, hogy ... kommunista vagyok, meg stb, de előre mondom, hogy ahhoz még túl fiatal vagyok, hogy kommunista legyek.”
 • 11. asd 2008. szeptember 04. 09:59
  „Győri polgár. Nem valószínű hogy ezzel felkerülne győr a világörökségi listára. Ahhoz nagyon egyedinek és az ország szempontjából különlegesnek kell lennie. Viszont sok rómaikori emlék van nálunk a pécsi viszont tényleg egyedi mert ezen kívül csak olaszországban vannak ilyen síremlékek. Nem beszélve arról, hogy mindig az adott ország dönti el, hogy miket szán felterjesztésre. Ettől függetlenül jó ötlet lenne üveglappal lefedni és így mindenki számára elérhetővé tenni. Szombathelyen is van ilyen megoldás. De nálunk valszeg pénz hiányába és a műemlékvédelem kukacoskodása miatt nem valószínű hogy meg lesz valósítva.”
 • 10. Győri polgár 2008. szeptember 04. 09:36
  „A Széchenyi teret teljesen fel kéne tárni a legalsó leletek szintjéig. A pécsi Korsós sírkamra mintájára az egész teret, vagy annak egy részét be lehetne fedni üveggel. Alul a látogatók idegenvezetővel bejárhatnák a régi épületmaradványokat. Török emlékek vannak, de valószínűleg római maradványok is előkerülnek. A projekttel az Unesco világörökségi listájára ezzel Győr is felkerülne. Pénzt is kaphatnánk rá akár bel vagy külföldről is. http://www.pecsorokseg.hu/cella_septichora_latogato_kozpont/korsos_sirkamra”
 • 9. hj 2008. szeptember 04. 08:28
  „Tudom, hogy ez itt off, de ahogyan látom a lloyd felújítását szüneteltetik. Jó lenne ha legalább az elkészülne időben ha mér megint halasztgatják a tér felújítását.”
 • 8. asd 2008. szeptember 04. 08:25
  „Egyébként meg hol kell még feltárni? 10 éve arról volt szó, hogy ahol akkoriban feltártak azt azért tették mert azon a részen nem történt még feltárás. Most meg akkor mégis hol akarnak ásni megint?”
 • 7. Vicus63 2008. szeptember 04. 07:58
  „Ha valaki nem tudná: Győr EGYÉNI ogy képviselői: dr. Szakács Imre és Balogh József!”
 • 6. Vicus63 2008. szeptember 04. 07:56
  „Használjuk már végre pontosan a "titulosokat"!

  Győrnek két országgyűlési képviselője van, ők a helyi választók bizalmából lettek a város EGYÉNI országgyűlési képviselői. MCS nem győri ogy. képviselő, hanem GYŐRBEN LAKÓ képviselő, aki listán jutott be, nem a választók, hanem párjta akaratából. Manapság az sem hiteles info, hogy Győrben lakik, mert államtitkárként Bp-hez köti leginkább a munkája. Városunkban akkor jelenik meg, ha a kormányzati sikerpropaganda újabb fejezetével kell "megetetni" a helyieket. Remélhetőleg, már nem sokáig!”
 • 5. elégedetlen 2008. szeptember 04. 07:36
  „molnár cs. te még semmit nem tettél le az asztalra! csak a p..fád nagy de semmi kézzelfogható eredmény...igazi komcsi vagy!”
 • 4. Túrabakancs 2008. szeptember 03. 22:10
  „30-milló forint a feltárásokra?! Nem lenne ennek e pénznek valahol jobb
  helye? Egyszer hallanám azt a hírekben, hogy a régészek nem mások költségén ásogatnak, Európában sehol nincsen ilyen igazságtalan
  kizsákmányoló jogszabály ezzel kapcsolatban! Az esetleges leletek
  pedig majd valamelyik múzeumi dohos pincében fognak elrohadni.”
 • 3. Fafnír 2008. szeptember 03. 20:34
  „A galambokat is kicserélik a téren az Eu támogatásból vagy maradnak ezek a lepukkant szocreál szárnyasok? :D”
 • 2. Stewe 2008. szeptember 03. 19:46
  „Ja, hogy 98 ban nem végeztek a régészek ?!?! Akkor mi a fa*nak túrták fel a teret ????? Azt hittem azért, hogy ezen legyenek túl, és akkor lehet kezdeni a tényleges felújítást, ha van forrás rá. És most megint túrnak ???? Neee.”
 • 1. xcx 2008. szeptember 03. 19:05
  „98-ban ezt egyszer már eljátszották (fel lett túrva a fél tér) mondván, hogy 2000-ig kész lesz a tér. Egyébként meg azt írták korábban hogy ősszel kezdenék el a munkát, most már tavasz lett belőle. Ezt meddig fogják játszani? Örülnék neki ha tényleg elkezdenék már végre de egy régészeti feltárás még nem az 98-ban ezt már megtapasztaltuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy hónap türelem

Győr - Október elejére helyreáll a rend a Buda utcában. A közművezetékek cseréi a napokban… Tovább olvasom