Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Árvízűzés Győrújfalun fáklyás felvonulással - fotók

A győrújfaluiak és az árvízi védekezés résztvevői a töltésre is elmentek szombat este.

Amikor már biztosan tudni lehetett, hogy Győrújfalu megúszta az évszázad árvizét, a polgármester bejelentette, hogy „világraszóló" bulival ünneplik meg a megmenekülésüket. Az ígéretét betartotta, a vigadalom szombaton volt.

„Nem tudtuk, kivel beszélgetünk, hisz felnézni nem volt időnk. A zsákok jöttek, arra figyeltünk, de a kezek »beszéltek« hozzánk. A legjobb ez volt, hogy tudtunk beszélgetni. Így derült ki például, hogy Győr-Szabadhegyről is eljöttek zsákot rakni. Olyanok, akik tényleg nem voltak veszélyben. Kérdeztem is egyiküket, te miért vagy itt? Azt mondta: azért, mert a lelkiismeretem nem hagyta, hogy otthon üljek."

Történetek, anekdoták sorjáztak szombaton délután, aztán este is. Most már felszabadultan beszéltek a győrújfaluiak azokról a napokról, amelyek a magyar híradások vezető hírévé tették őket. Ki ne emlékezne: az évszázad árvize során talán ők voltak a leginkább veszélyben, hiszen a frissen – és sokuk szerint egy hibás töltésbontás következtében fejvesztve – épített gát alig bírta az óriási víztömeget.

Komáromy Balázs, aki a győrújfalui idősotthonban él, azt mondta: két nappal az után, hogy visszaköltözhettek, akkor jött ki rajta a feszültség. Míg nagy volt a baj, addig tartani tudta magát.

 „Én idős vagyok, az ötvennégyes árvízről is vannak emlékeim, de most éreztem meg igazán, milyen tehetetlennek lenni a vízzel szemben" – mondta Komáromy Balázs.

A férfi lakótársaival együtt vállalta, hogy az „árvízűző" falusi ünnepségen annyit palacsintát süt – természetesen ingyen –, amennyit bír. Háromszáz volt a terv, délután öt óra után már nyilvánvaló volt, hogy ennél több lesz a penzum: ugyanis már akkor kétszáznál tartottak. Vele együtt sütött a Kovács házaspár: ők azzal kerültek be a híradásokba, hogy az elsők között érkeztek a kiköltöztetés után a győrújbaráti sportcsarnokba. Anikó ma is emlegeti azt a pillanatot, amikor ismeretlenek Sitkéről hámozott, mosott epret küldtek nekik. „Jelképe volt ez mindannak, amit kaptunk" – mondta még mindig meghatottan.

Ács Gyuláné pedig arra emlékezett, amikor önkéntes munkája során odajött valaki hozzá – a gátról visszatérve –, hogy nagyon szomjas, vizet kér. Az önkéntesek, hisz a humor a legkeményebb pillanatokban sem hagyta el őket, azt válaszolták: hát nem elég, amit a töltésen láttál…?

Ezek azok a történetek, amelyeket valóban az unokáink is tudni fognak, a ma fiatal anyukák el fogják mondani, milyen volt előbb a padlásra mindent felvinni, majd a gáton öt-hat-hét napon át a faluért, a házért, a többiekért küzdeni. S milyen volt tudni, hogy valóban egy ország fogott össze értük. Elképesztő, felfoghatatlan számokkal szembesült Győrújfalu is  – ezt Nagy Imre Attila polgármester mondta el a szombati ünnepség szünetében. Csak a katasztrófavédelem adatai szerint a bevetés során 25 ezer köbméter agyagos talajt mozgattak meg, 16 ezer köbméter murvát használtak fel és ezer köbméter homokot. Egymillió-ötvenezer homokzsákot vittek a győrújfalui gátra – összehasonlításképpen: Mecséren, ahol szintén nagy volt a baj, 100 ezerrel védték meg a falut. Mindez kellett, hogy „szárazon" ússzák meg az évszázad árvizét, idézzük Nagy Imre Attilát, s még valami: az összefogásra és az isteni gondviselésre, amit utólag is köszön a szigetközi falu.

A rendezvényen részt vett a vízügy regionális igazgatója, a kormányhivatal képviselője és Kara Ákos honatya is, aki azt mondta: amikor őt kérdezték vagy ő kérdezett a parlamentben Győrújfaluról, azt mondta, hogy az árvíz bebizonyította, az embereknek itt nagy szíve van. S ez is kellett a csodához, vagyis ahhoz, hogy a falu megmenekült.

De szólni kell arról is – s ezt már mi tesszük hozzá –, hogy az emberek még mindig bizonytalanok a friss gát miatt, a legjobb példa a néhány napja levonult kisebb árvíz is. A polgármester beszédében nem felejtette el megemlíteni, hogy az ígéretek szerint két-három héten belül beszámolnak neki, hogy hol kell esetleg még megerősíteni a töltést, mit mutat az árvíz utáni felmérés. Mert még egyszer ilyen nem fordulhat elő. Vagy ha mégis, ilyen vízhozamra, mint ami most volt, a statisztika szerint legközelebb 137 év múlva van esély.

Dunaszentpálon is ünnepeltek. Csendesebben ugyan, de Dunaszentpálon is megköszönték és megünnepelték a helyiek, hogy az árvizet megúszta a falu. Hasonló „árvízűző" ünnepséget tartottak, szintén most hétvégén.


Korábban

"Győrújfalu - Mindenkinek köszönjük" - olvasható a Facebook-ra felkerült fotón, amely a szombati bul készült.

A buli és a fáklyás felvonulás után nagyon sokan mondtak köszönetet Nagy Imre Attila profiloldalán, aki korábban itt mondott köszönetet az árvízi védekezésben segítséget nyújtó embereknek.Fáklyás menet GyőrújfalunOlvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. mry 2013. július 02. 10:51
  „Világraszóló buli? Zámbó Árpival, Zámbó Krisztiánnal meg MC Hawerral? :D”
 • 33. tutti 2013. július 02. 08:47
  „Hát ha neked az rosszindulat, hogy azt mondom még nagyobb mocskot hagytak akkor nagyon el vagy tévedve.
  Az a pár pillepalack legalább 100db egyre nagyobb területen. Ezt nem bírták összeszedni azóta sem. Apropó miért nem szedted össze ha már két naponta odajársz?A polgi is csak nagyokat tudott nyilatkozni de a szeméttel nem tudnak elbánni.

  pilicke- igazad van a világraszóló buli csak a falubelieknek szólt.”
 • 32. pilicke 2013. július 01. 23:08
  „Kit hívtak meg ezek a világra szóló bulijukra? Csak a falubelieket? Ha csak azok lettek volna újfalu még mindíg víz alatt lenne!”
 • 31. Agent 2013. július 01. 19:48
  „30, rosszindulatú vagy, kétnaponta futok arra, most jártam ott pár órája, a különbség, kb. 10db. leégett fáklyacsonk és 1db. borosüveg a múlt heti állapothoz képest. Mocsok nincsen kint, csak a védekezéshez használt zsákok meg pár pillepalack.”
 • 30. tutti 2013. július 01. 15:29
  „A győrújfaluiak és az árvízi védekezés résztvevői a töltésre is elmentek szombat este.....
  és még nagyobb mocskot hagytak ott mint eddig volt. Menj ki, nézd meg!”
 • 29. statisztikaihivatal 2013. július 01. 12:49
  „ráolvasással meg sámánokkal biztosan elkerülhető lesz a következő!”
 • 28. Lacika62 2013. július 01. 12:35
  „8. Mankapunka 2013.06.30. 18:27 A betegségben magadra gondoltál ???
  27. Mankapunka 2013.07.01. 11:34 Te sem panaszkodhatsz .... Akkor csaholjál, ha kint voltál a vészhelyzetben és hasznosat csináltál....”
 • 27. Mankapunka 2013. július 01. 11:34
  „gralaci meg a főszakértő, ő az igazi kirány.”
 • 26. CD1 2013. július 01. 11:23
  „A mecséri 100000 homokzsák a szerdai és csütörtöki napra lehet, hogy igaz, de a védekezés alatt kb 500000 zsák lett megtöltve, beépítve a hivatalos infó szerint. Ja, és arra katonát sem láttam csak civileket. Nagyon sokszor téves infókat láthatunk a médiákban.
  Egyébként sem a hibást kell keresni, hanem a megoldást.
  Tudomásom szerint Mecsérnél többen ellenezték a leendő töltés miatti fakivágásokat. Javaslom a falu vezetőinek, hogy egy táblára írják ki ezeknek az embereknek a nevét, és jól látható helyre függesszék ki, legyen ez egy "szégyentábla".”
 • 25. mry 2013. július 01. 10:30
  „15. sailor76 2013.06.30. 21:14:
  Az ok, hogy "valamikor el kellett kezdeni a kivitelezést", a progléma a hogyannal volt. Saját fülemmel hallottam a szolnoki vizugyestől, hogy ez nem így kellett volna. Csak 200m szabadott volna egyszerre megbontani és addig nem nyúlni a többihez amíg nem lett az a szakasz teljesen kész. Ehhez képest a felső réteget egyben lenyúzták több kilométeren. Az nem volt kérdés egyébként egyszer sem, hogy nem kellő szakértelemmel és elővigyázatossággal kezdtek neki a munkának, csak ezzel már akkor felesleges volt foglalkozni, menteni kellett a menthetőt.

  23. méz-ing 2013.07.01. 09:48
  Amenniyre én tudom Újfalu szigetköz legalacsonyabb pontja, hiába van közelebb Zámoly ahhoz a szakaszhoz ami kritikus volt, Újfalu felé jött volna a víz először, egy órán belül elöntötte volna a falut, Zámolyt csak később. Ennek ellenére persze lehet lehetett volna ott is kitelepítés, de nem vagyok szakértő és anniyra nem ismerem a domborzati viszonyokat, nem tudom menniy idő alatt ért volna el oda a víz meg esetleg a többi településhez.

  Ez a hálaadás dolog már valóban túl van kicsit tolva szerintem is, de nem zavar. Egyébként úgy tudom Zámyolon, Mecséren és Dunaszentpálon is voltak ilyen bulik, csak lehet kevesebb médiafigyelmet kaptak.”
 • 24. zolilu 2013. július 01. 10:26
  „A töltést valamikor meg kellett bontani, mert a felújítás nagyon ráfért. A 2002-es árvízkor is ez volt a védvonal leggyengébb része. Most lett rá pénz, így a Duna projekt keretén belül a vízgyűjtőn felhalmozott hó elolvadása után nekiálltak. Az utána jött rendkívüli áradásnak meg gondolom ezredszázalékos valószinüsége volt.
  De hibákat elkövettek párat, nem is kicsiket:
  - nem megfelelő tájékoztatás: a Duna projektet szinte fű alatt promotálták, a hivatalos sajtóanyagok is csak hosszú keresgélés után hozzáférhetők és eléggé elnagyoltak. A megyei napilapunk is csak azt szűrte le a májusi sajtótájékoztatón, hogy a gát tetején aszfaltos kerékpárút készül az Aranyparttól Győrzámolyig.
  - Németországban már az évszázad árhullámáról beszéltek, itt még folyt a kotrekció, a termőföld eltávolítás.
  - A védekezés is nagyon lassan indult be. Az egyszerű ember azt gondolná, hogy egy ilyen fontos dolognál készül vészforgatókönyv arra az esetre, ha pont a munkák közben jön rgy árhullám, a kezdeti kapkodásból ítélve ezt is elmulasztották.

  De a legfontosabb, hogy nem történt emberéletben és anyagi javakban nagyobb kár, hatálmas összefogással sikerült legyőzni az évszázad árvízét.

  Gondolom mindenki levonja az egészből a megfelelő tanulságokat, hogy a későbbiekben elkerüljük a most elkövetett hibákat.

  Kezdhetnénk a jobb tájékoztatással, mert azért a Duna projektben foglalt dolgoknak most újra nrki kell ugrani, de többet az átlagember nem tud mind az ár előtt.”
 • 23. méz-ing 2013. július 01. 09:48
  „Köszönöm "15. sailor76 2013.06.30. 21:14 " A TÖKÉLETES TÁJÉKOZTATÁST !!!!!!

  Valahogy ezt kellett VOLVA! megírnis a KISALFÖLD-nek is!

  A "kitelepítés" meg nekem is döbbenetes volt... Mármint a helyi döntés. É én is furcsállottam, hogy mondjuk Zámoly-ról szó sem volt... Pedig -tudtommal a kritikus szakasztól szinte ugyanolyan távolságra volt... Sőt! Volt egy riporterhölgy aki azt találta mondani, hogy Ujfaluról Zámolyra telepítik az embereket... ami a viccel egyenlő... (bár szerintem nem helyi volt a riporternő...)
  Szóval én is a "léggömbfulyást" érzem úgy mint a "hóhelyzetnél" meg annyi minden másnál... (hogy a szomszéd falut már megse említsem...)”
 • 22. miro132 2013. július 01. 09:10
  „a gát elbontása az árviz előtt minumum veszélyeztetést. kérdés az hogy a rendőrség nyomoz e az ügyben ? kérdés az, hogy valaki tett-e már feljelentést ?
  a kitelepités és a védekezés költségeit annak kellene kifozetni aki elbontotta a gátat....”
 • 21. gonzo 2013. július 01. 08:34
  „15.sailor,kösz a felvilágosítást,ezek szerint tévedtem.Viszont maga a győrújfalui polgi jelentette ki annak idején,hogy a felelősöket igenis meg kell keresni.Ő ott volt,talán azt is tudta mik az adatok(bontási,felújítási hossz,stb.)ennek tudatában mondta amit mondott.

  Mi,akik nem voltunk ott csak a hírekből és a mendemondákból tájékozódhatunk.Meg,mint a mellékelt ábra mutatja a polgármesteri nyilatkozatokból.”
 • 20. kocsoggorog 2013. július 01. 08:27
  „embertelen, te olyan "okos" vagy!
  Még azt is tudod milyen hátterű volt az a vállalkozás, aki elbontotta a gátat. Szerintem O.V. volt álruhában, hogy aztán megmentse a győrújfaluiakat!
  Az meg, hogy Mosonmagyaróváron alacsonyabb volt a vízszint, mint szokott az mit jelent? Látszik életedben nem jártál még víz közelében. Mecséren, Dunaszentpálon stb, sok helyen volt vészhelyzet. Jelzem a régi gát ismét kevés lett volna Győrújfalunál is
  Egy ember akinek mindenről a Fidesz jut eszébe, embertelen, remélem ezért a sok butaságért amit összehordassz, legalább jól megfizetnek!”
 • 19. gralaci 2013. július 01. 07:20
  „A márciusi hószakértők, fotelból felelőst keresők átöltöztek gátépítési szakértővé. Mi ebben a gond? Holnaptól talán szúnyogirtási szakértők lesznek. Mert most az a gond.”
 • 18. Agent 2013. július 01. 07:18
  „10
  "Mosonmagyaróváron például a Duna alacsonyabb volt az árvíz idején, mint máskor!!! Győrújfalun már ez is sok volt! Gát nélkül nem is csodálom."

  tudod, a Mosoni-Duna medre (mint általában minden folyóé) folyásirányban lefelé LEJT, ugye ezért folyik benne a víz a gravitációnak engedelmeskedve, mivel a Mosoni-Duna felülről szabályozható vízhozamú, így Mosonmagyarováron max. a Lajta áradása okozhat problémát, Győrben és felfelé úgy Mecsérig a Gönyű felől visszaduzzasztó Öreg-Duna okoz problémát, ilyenkor eleve csökkentik a Mosoni-Duna vízhozamát (hogy "legyen hely" a visszaduzzadó víznek) tehát alap, hogy Móváron kisebb volt a víz, mint normál öreg-dunai vízállásnál.”
 • 17. Tibitibor 2013. július 01. 06:55
  „Nem tudom meddig sztárolják még magukat a győrújfaluiak? A lakosok nagy része eddig azt sem tudta merre van a Duna! Az árvízről pedig csak a hetven év körüli tősgyökeres lakosoknak van némi halvány emléke!Ahol ezt a harcot szinte évről évre megvívják (Dunaszentpál,Mecsér) ott érdekes módon nem parádéznak a töltésen fáklyával a kezükben!
  Bár ezt a magatartást már kezdjük megszokni az újfaluiaktól.Oda építkeznek a főút mellé ahol sosem voltak lakóházak,utána meg zavarja őket a forgalom és lezárják az utat!”
 • 16. orbison 2013. június 30. 21:42
  „Én nem keresek felelőst, csak ez úton is gratulálok és köszönöm minden ismerős és ismeretlen embernek a gát épségéért végzett munkáját, Győrújfaluról!”
 • 15. sailor76 2013. június 30. 21:14
  „Kedves Mindenki!

  Ne keressetek felelőst, ha csak a médiából és a fészbúkról tudjátok mi történt
  - a töltés (nem gát) 2 x 200 m hosszon volt visszabontva kb 2 méter mélységben a beeresztő műtárgy felett kb 400 méterre a másik az újfalui szakasz végén - a védekezés során egyik helyen sem volt gond "csak" bordás megtámasztást kaptak
  - a többi részen - ez vált kritikussá - a humuszt (a héjat) bontotta le a kivitelező mindkét oldalon 50 cm mélységben és lépcsőzte le töltéstestet a későbbi munkavégzéshez
  - amikor jött a víz elkezdte vissza építeni, de az anyag nem száradt ki és hiába fóliázta le a vízoldalt, a töltés átázott és az UTÓLAG RÁRAKOTT "héj" csúszott meg több helyen, illetve vált el a töltéstesttől
  - volt továbbá a suvadás, ami valóban "helyzet" volt, de sikerült kezelni
  - az anyagbehordás a mentett oldali fakadóvíz és csurgások miatt nem haladt megfelelő ütemben
  - külön gond volt, hogy a héj nélküli - ezáltal a koronán keskenyebb - töltést magasítani kellett, mert eleve magassághiányos volt, ahogy a TELJES Mosoni-Duna bal part védvonal

  amikor nekiálltak a munkának a víz sehol sem volt
  valamikor el kellett kezdeni a kivitelezést
  7 napig esett Németországban és Ausztriában és ebből - a helyenként 400 mm!!! - esőből lett a legnagyobb víz

  nem mondom, hogy nem voltak hibák, de ne legyen már boszorkányüldözés...

  Ráadásul Újfalu kitelepítése önmagában furcsa döntés volt:
  1. a védekezésben résztvevők a médiából tudták meg
  2. sikerült a teljes védelmi munkát 4 kritikus órára blokkolnia
  3. mit gondoltok Zámolyra mennyi idő alatt ér volna oda a víz? Akkor - ha komolyan gondolják a veszélyhelyzetet - Zámolyt, Ladamért, Dunaszeget nem kellett volna szintén kitelepíteni?

  Visszaköszönt március 15...

  És végül nagy tudású politikusaink helyszín jelenléte sem igazán segítette a védekezést

  üdv

  sailor”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágta a kerítést, hogy kábelt lopjon Nagyszentjános Ottómajorban

A 19 éves rétalapi férfit kábellopás közben érték tetten a rendőrök. Tovább olvasom