Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Árvíz: VESZÉLYHELYZET - szerdai és csütörtöki összefoglaló képekkel

Csütörtök este a győrújfalui polgármester buszokat kért a településre. Egyelőre nincs szó kitelepítésről, de kritikus a helyzet a szigetközi faluban. Nagybajcsnál 874 centiméterre emelkedett a vízállás. Árvíz percről percre. Fotók, videó.
Árvíz a Dunán és a Mosoni-Dunán nagyobb térképen való megjelenítése


Az árvízi helyzetről információk szolgáltatása és az önkéntesek, felajánlások koordinálása  a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámokon történik:

06 96 529-539
06 96 515-7291.43

Videók: KeRo


1.36


Orbán Viktor Dunaszentpálon a válogattott férfi kézilabdázókkal - fotók: Mészáros Mátyás

1.18


Árvízi védekezés Ásványrárón - fotók: Mészáros Mátyás
0.58


Önkéntesek lapátolnak a bácsai központi homoktöltő telepen - fotók: Tupi Gábor

Péntek, 0.48

Sok-sok fotó Olvasóinktól

23.58 - A testépítő világbajnok üzenete: menjetek a gátra mozogni!

23.45 - Jelenleg több mint 500 katona igyekszik útját állni az egyre emelkedő vízszintnek megyénkben

"Gönyűn 50 fő, Ásványrárón 50 fő, Győrújfalun két csoport dolgozik közel 200-200 fővel, a búvárok még mindig kint vannak. A kint lévő 2 PTSZ (lánctalpas) mellé ezekben a percekben indult el még kettő, hogy segítsék a gátépítéshez szükséges anyagok szállítását. Győrzámolynál a gátőrháznál szintén kint van egy lánctalpas" - közölte Törőcsik Krisztina, 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred sajtósa. 

23.39

A víz az úr megyénkben - Tudósítóink újabb fotói (06.06.)

23.20

Már Abdán is pakolják a homokzsákokat a töltésre és a Duna-Rábca
találkozásánál lévő zsilip mellé is - írta Tudósítónk.22.42

Péntektől várják a Duna tetőzését Magyarországon. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a védekezéssel éjfélig kell elkészülni.

22.34

Mind a helikopter, mind a lánctalpas dolgozik a győrújfalui töltés megerősítésén csütörtök este - fotó: Krizsán Csaba (MTI)
Mind a helikopter, mind a lánctalpas dolgozik a győrújfalui töltés megerősítésén csütörtök este - fotó: Krizsán Csaba (MTI)


22.01

Pár órával hátráltatja a munkálatokat, hogy a település határában megcsúszott a Mosoni-Duna gátja egy szakaszon - közölte csütörtökön este a töltés mellett a védekezést irányító polgármester.

"Úgy terveztük, éjfélre érjük el a biztonságos szintet, ebből most reggel lesz" - mondta Nagy Imre Attila (független). Közlése szerint nem a folyó, hanem a falu felőli oldalon csúszott meg egy ötvenméteres szakasz egyharmada.

A településvezető megjegyezte: a gátkorona szintje a történtek ellenére is 80-90 centivel a víz fölött van.

21.27


Videó: Oxygen


21.56

Az árvíz miatt díjmentesen használhatják az M1 autópálya zsámbéki és komáromi csomópont közötti szakaszát a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók 2013. június 6-án 19 órától - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön A közlemény szerint az átmeneti intézkedést egyebek mellett az 1. számú főút párhuzamos szakaszainak teljes lezárása tette szükségessé.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kezdeményezésére döntött a díjmentes használatról. A közútkezelő korábbi, hasonló intézkedése továbbra is érvényben van a sztráda Komárom-Győr szakaszán. Így az M1 egyes járműkategóriák számára összesen mintegy 81 kilométeren vehető igénybe ingyenes terelőútként.

21.12 - Az árvízi védekezést segíti a Friss Fesztivál

Folyamatosan működtetett információs és regisztrációs ponttal segíti az árvíz elleni védekezést a hétvégi Friss Fesztivál Mosonmagyaróváron, szükség esetén önkénteseket is szállítanak a védekezéshez.

20.57

"Mintegy háromórás oszlopmenetben megtett út után csütörtökön délután megérkezett a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet csoportja Győrbe. Mellettük öt megyéből érkeztek megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, összesen közel ötszáz tűzoltó.
 
A HUNOR-t és a HUSZÁR-t Tolnai László tű. alezredes, igazgatóhelyettes és Beke Zoltán tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő fogadta. Az eligazítás során Jackovics Péter tű. alezredes, csapatvezető a mentőszervezetek állományának elmondta, a megyében a Duna áradása miatt több településen aktív védekezést folytatnak. Az ő feladatuk most az, hogy Győrújfalun segítsék a munkálatokat. Ott homokzsákolnak, gátépítési munkálatokat végeznek. A helyszín kiválasztását az indokolta, hogy Győrújfalu az a település, ahol azonnali, gyors, szakszerű reagálásra lehet szükség.

A Zala megyéből érkezett 121, a Jász-Nagykun-Szolnokból átvezényelt 96, a Vasból átirányított 67, a Somogy állományába tartozó 102, valamint az eredetileg Veszprém megyében szolgálatot teljesítő 107 hivatásos kolléga a megye úgymond "forró pontjain" dolgozik majd, így egyebek mellett Győrzámolyon, Győrújfalun, Dunaszentpálon.

Időközben indítási parancsot kapott a helikopteres egység is, ők a levegőből derítik fel a Győrújfalu-Győrzámoly térségében kialakult helyzetet.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói 24-24 órás váltásban teljesítenek szolgálatot, az állomány egy része Zelykepusztán hajtják végre a védekezési munkálatokat, a tűzoltók másik része a laktanyában teljesít szolgálatot, ezzel is biztosítva a város tűzvédelmét" - közölte Dobos Viktória, tű. hadnagy, a Gy-M-S Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

20.54

Egy nappal a tetőzés előtt, pénteken elkészül a Győrújfalunál megcsúszott gát biztonságos megtámasztása - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök este.

Mint kifejtették, a Mosoni-Duna Győrújfalunál lévő védelmi szakaszán, a folyamatban lévő kivitelezési munkák miatt, az árvízvédelmi töltés az árhullám előtt "nem volt teljes értékű".


Katonák és katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak 2013. június 6-án Győrújfalunál, ahol egy gátszakasz megcsúszott a kora esti órákban. A történtek nem okoztak semmilyen problémát a védekezésben, a
Katonák és katasztrófavédelmi szakemberek dolgoznak 2013. június 6-án Győrújfalunál, ahol egy gátszakasz megcsúszott a kora esti órákban. A történtek nem okoztak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az árvízvédelmi töltésen folyó munkákhoz szükséges szállítás következtében a töltés mentett oldala mintegy 20 méter szélességben és másfél méter mélységben lesuvadt.

A helyi védelemvezető a biztonság érdekében megszervezte a bordás megtámasztás kialakítását, hogy a megtámasztás mellett a magasítási munkák is folytathatók legyenek. Az építési munkákat úgy ütemezték, hogy a biztonságos szelvény kialakítása pénteken, egy nappal a tetőzés előtt elkészüljön - írta az OMIT.

20.49 - Orbán Viktor Győrben éjszakázik egy laktanyában

Győrben tart vezetői értekezletet péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjével - közölte a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök.

Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor csütörtök délután és este Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát.

A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket - mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: Orbán Viktor a péntek reggeli vezetői értekezlet után, 8 órakor tart sajtótájékoztatót a miniszterekkel és az OKF vezetőjével együtt a győri katasztrófavédelmi igazgatóságon.

20.45

Csütörtök este a győrújfalui polgármester buszokat kért a településre. Egyelőre nincs reális esély arra, hogy szükség legyen a kitelepítésre, ám legvégső esetben, ha éjszaka a helyzet rosszabra fordul, a járművek készenlétben állnak, hogy elvigyék a helyieket. A megroggyant gátat erősítő helikopter egy fordulóval egy tonna homokzsákot tud hozni.

20.32

A bácsai központi homoktöltő telepen dolgozó munkatársunk szerint a Belvárosban, a Rába-parton is minél több önkéntesre van szükség: a homokzsákok szétterítésekor kell minél több dolgos kéz.

20.20

Az átázott oldal állapotát mutatja Győrújfalun, hogy a speciális úszó lánctalpas is megsüllyedt, egy másik próbálja kihúzni, hosszú percek óta sikertelenül - közölte helyszíni munkatársunk.

20.17

"S.O.S! Platós, négykerék meghajtású pick up-ok kellenek a Győrújfalu és Győrzámoly közötti árvízvédekezéshez. Ha hátul van doboz, vegyék le. Minden mennyiségben szükséges, mert ezekkel gyorsabb a homokzsákok hordása. Sürgős! További információért hívd Nagy Imre Attilát! +36 20 911 8800" - írta Olvasónk. Hajrá pick up-osok!

20.15

A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök csütörtök este a Duna TV Közbeszéd című műsorában.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hivatalos megkeresésében négy szállító helikoptert kért. Ezek Pápára való áttelepítése már folyamatban van. Emellett még két lánctalpas járművet és további 400 katonát is a helyszínre vezényeltek. A honvédség jelenleg 13 helyszínen, több mint 4000 katonával végez gátépítési és megerősítési munkálatokat - mondta a vezérkari főnök.

20.02

"Néhány óránként lefotózom a Móricz rakparton a vizet, mivel ott lakom, így jól nyomon követhető a vízállás növekedése Győrben" - írta Olvasónk. Képgalériája itt érhető el a Facebookon!

19.59

"Isten hozott benneteket a pokolban" - így köszöntötték az érkező katonákat este Győrújfalun a védekező civilek. Elképesztő készültséget láttunk a településen: katonai járművek, helikopter, úszó lánctalpasok és buszok jöttek.

Arra a részre, ahol megrogyott a gát, lánctalpassal lehet bejutni, s helikopterről is viszik a homokzsákokat, s erősítik a megsüllyedt részt. A helyiek többsége fél, csak a fokozott erőket látják: sorra érkeznek a katonák a településre.

A megsüllyedt részen már csak egy méterre van a víz a töltés tetejétől: itt csak katonák és katasztrófavédők és búvárok dolgozhatnak. Németh József vízügyi igazgató a helyszínen tartózkodik. Nyugalomra int: azt mondja, megoldják a gondot, "megfogják a gát megcsúszását."

A vizes talaj megpuhult, ez okozta süllyedést, bordás megtámasztással adnak neki stabilitást, s az éjszaka folyamán kavicsot is hoznak.

19.45

Rendőrök irányítják a forgalmat Győrújfalu határában, elterelve a szigetközi főút forgalmának egy részét csütörtök este - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: csak a településen élőket és a mentésben részt vevőket engedik be a másfél ezres faluba. Hozzátette: a nagyszámú kíváncsiskodó zavarja a közlekedést és a védekezési munkálatokat. Korábban a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott azt kérte, hogy csak halaszthatatlan ügyben menjenek az emberek a Szigetközbe.

Széles Sándor csütörtök délután az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az indokolatlan forgalom egyaránt gátolja a védekezésben részt vevők és munkába vagy onnan hazafelé tartó helyiek mozgását. Az egész Szigetközben súlyos a helyzet, de folyamatos a védekezés, hogy tartani tudják a gátakat.

A legkritikusabb a helyzet Győrújfaluban. Itt 200 katonával - köztük búváregységgel - és 100 hivatásos tűzoltóval erősítik meg a mintegy 300 tagú védekező csapatot - jelezte.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint e szakaszra érkezik két olyan lánctalpas rakodó, amellyel a jelenleginél jóval gyorsabban tudják a megtöltött homokzsákokat a töltésre vinni. "Minden esély megvan arra, hogy eredményes lesz a védekezés" - fogalmazott Széles Sándor, hozzátéve, "egyetlen centiméter területet sem adunk fel".


Árvíz a Dunán - 2013. 06. 06. - Olvasóink újabb fotói


19.40


Árvíz Győrben (2013. 06. 06.) - fotók: Havasi Melinda


19.35

Megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál, de ez nem okoz semmilyen problémát - közölte Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök este.

Tájékoztatása szerint a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit "lecsúszott", szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják.

Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás.

Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

19.29

Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este azt írta: csütörtök estétől gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű - több mint 20 milliméternyi - csapadék, kis méretű - egy centiméter körüli átmérőjű - jég, és akár viharos széllökések is társulhatnak.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb 23 és 27 Celsius-fok között várható. A meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése szerint a hétvégén is várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is, de ezzel együtt melegszik az idő, vasárnap már 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

19.27

Az esetleges problémák megelőzése érdekében küldött buszokat két árvíz fenyegette településre a helyi Volán-társaság - közölte az MTI érdeklődésére Dobos Viktória hadnagy, a Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója korábban arról tájékoztatott: húsz buszt helyez készenlétbe este hat órától a Kisalföld Volán.

Közlése szerint tíz jármű Bácsán, tíz pedig a közeli Győrújfalu településen áll majd készenlétben. Továbbá 20 sofőrt a társaság győri, Ipar utcai telephelyén helyeznek készenlétbe. Ők "azonnal bevezetők".

19.26

Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás - közölte a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán csütörtökön kora este.

Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő vízszint a problémás területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

19.11

A Vámosszabadi úton nagy dugó alakult ki a szigetközi elágazásig: minden autóst megkérdeznek arról, hogy hova tart, de jelen állás szerint beengedik a szigetközi útra, ha arra lakik.

Tudósítónk jelentése szerint a katonaság két "úszó" lánctalpasát Győrújfalura szállították traileren, a Kisalföld Volán öt busza pedig a településen áll.

Kitelepítésről egyelőre továbbra sincs (hivatalos) szó, de az teljesen nyilvánvaló, hogy Győrújfalun nagy a baj.   

19.06

A Kerozingőzös.hu információi szerint 18.30 körül szállt fel a Katasztrófavédelem helikoptere Pérről. A gép segítségével Győrújfalun a megrogyott gátat próbálják helyreállítani.


Felszállás Pérről: ez a helikopter próbál segíteni Győrújfalun - fotó: Kerozingőzös.hu
Felszállás Pérről: ez a helikopter próbál segíteni Győrújfalun - fotó: Kerozingőzös.hu


18.36

"Készítettem egy kis ösztönző videót, hátha valaki miután megnézte a videót rászánja magát, hogy elmenjen segédkezni.

Én is szívesen mennék, de túl fiatal vagyok még hozzá és szüleim nem engednek el. Ezért gondoltam, talán így tudok segíteni valamit" - írta egy fiatal Olvasónk, Bence. Szép munka, köszönjük!


Videó: Bence18.32

Figyelnek a szülés előtt álló kismamákra és a művesekezelésre szorulókra, az árvízzel érintett településeken folyamatosan és szigorúan ellenőrzik az ivóvíz minőségét - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

18.30

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 142 szakemberrel segíti a Duna árhullám elleni védekezést - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vízügyi szervezet csütörtökön a honlapján.

A tájékoztatás szerint a Nyírségből 57 műszaki szakember és 85 vízügyi dolgozó vesz részt a védekezésben, részben a győri, részben a fővárosi vízügyi igazgatóság működési területén.

A tiszai árhullámok elleni védekezésben jelentős tapasztalatokra szert tett szabolcsi vízügyesek Győr-Sopron-Moson megyében a Mosoni-Dunán töltésmagasítást végeznek, míg Komárom-Esztergom megyében, Esztergom, Szőny és Almásfüzitő térségében vasúti töltés melletti nyúlgátat építenek.

18.19

Úgy tudjuk, Győrújfalun kicsit megrogyott a gát. A szakemberek helikoptert fognak bevetni, mert így tudnak több száz homokzsákot mozgatni és helyre tenni.

Továbbra sem kell azonban menekülnie senkinek, nem kell kitelepíteni a településen élőket.


18.17


Lezárták a Petőfi hidat, épül az árvízi kapu - fotók: Bertleff András


17.48


Videó: Oxygen
17.41

Árvízi védekezés Győrújfalun - 06.06.


Árvízi védekezés Mecséren - 06.06. - fotók: H. Baranyai Edina


17.40


Videó: Koncz Szabolcs


17.38

Katasztrófavédelmi mentőcsoport indult Somogyból Győr-Moson-Sopron megyébe a dunai gátakra csütörtök délután - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Gaál Attila tájékoztatása szerint a barcsi, a kaposvári, a marcali, a nagyatádi és a siófoki hivatásos tűzoltóságokról, valamint a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságról 102 hivatásos tűzoltót vezényeltek a Dunán levonuló árhullám által veszélyeztetett területekre.

17.36

A kisalfold.hu információi szerint Győrújfalun buzgárok gyengítik a gátat.

17.34

Világítás és aggregátor kellene Győrzámolyba a védekezési munkálatokhoz, hogy éjszaka is tudják folytatni a munkálatokat. Aki tud, segítsen! – kérte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

17.29

Győr-Bácsára megérkeztek a homokzsákok, minél előbb önkéntes segítőket várunk a homokzsákok töltéséhez. A bácsai központi homoktöltő pontról ide kattintva olvashatnak bővebben!

17.28

Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál, a folyó szintje csütörtök délután háromkor már megközelítette a 10,4 métert, amit korábban a tetőzés szintjének jelöltek.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

17.25

Győrben a Zechmeister úton négy katonai jármű, teljes a készültség, a katonák is erősítik a belvárost óvó árvízvédelmi falat. A forgalom nagyon lassan halad az érintett szakaszon.

17.22

Javult az árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma ugyanakkor kettőről négyre nőtt.

A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, de fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban. Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát Bécstől nyugatra, Krems térségében.

A védművet megfeszített munkával egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette. Az intézkedések egyelőre hatásosnak bizonyultak.

A tűzoltóság azt közölte, hogy nem áll fenn gátszakadás veszélye.

17.19

Nem terheli adókötelezettség azokat, akik a jelen veszélyhelyzetben az árvíz megelőzése, hatásainak mérséklése érdekében ingyenes segítséget nyújtanak - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

17.17

Komárom-Esztergom után a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében is személyesen irányítja az árvízvédelmi munkálatokat csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnök.

Tájékoztatása szerint Orbán Viktor Komáromból érkezett Győr-Moson-Sopronba, ahol Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató, Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató és Széles Sándor megyei kormánymegbízott társaságában felkeresi az árvízi katasztrófahelyzetben különösen érintett Győrújfalut és Dunaszentpált.

17.16

Szolgálaton kívüli hivatásos tűzoltók indultak csütörtök délután Győrbe, akik előreláthatólag Nagybajcson segítenek majd a Duna menti védekezési munkálatokban - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőj.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a szombathelyi, a sárvári és a körmendi hivatásos tűzoltó-parancsnokságokról, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat állományából 67-en indultak el a szükséges felszerelésekkel, hogy részt vegyenek a védekezésben.

Hozzátette: a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság két hivatásos tisztje továbbra is a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsében, ketten pedig Győrben vesznek részt a feladatok koordinálásában, szervezésében.

Balogh Nikoletta elmondta: az Őrség Mentőcsoport Győrújfalun már második napja folyamatosan dolgozik a nyúlgátépítésen és a védtöltések magasításán.

17.05

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon meleg étel szállítására alkalmas edények felajánlását  várják! Továbbá világítás kellene és agregátor Győrzámolyba a védekezési munkálatokhoz, hogy éjszaka is tudják folytatni a munkálatokat.

16.40

Meg nem erősített források szerint átszivárgott a víz a győrújfalui gáton, de úgy tudjuk, sikerült az visszaszorítani.

16.33

Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Győrújfalun tekinti meg a munkálatokat. 

16.31

Olyan gát építése tart most is Győrújfalu külterületén, amely biztosan  megfogja a vizet - mondta a töltés mellett az MTI-nek nyilatkozva a  település polgármestere. A másfél ezres falunál a legkritikusabb az  árvízi helyzet a megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint.  
   
Nagy Imre Attila (független) településvezető elmondta:  korábban problémát okozott, hogy a Mosoni-Duna e szakaszán folyó  uniós beruházás miatt egyes részekért a vízügy, másokért a projekt  kivitelezője felelt. Széles Sándor kormánymegbízott határozott  fellépésének eredményeként "teljes egészében a vízügy irányítása,  szakmai vezetése és felelőssége alá került ez a történet" - közölte.  
   
Jelenleg mintegy háromszáz emberrel erősítik és magasítják is a  gátat, "van, ahol egy és van, ahol három sor homokzsákot kell  leraknunk; ez a feladat nem megoldhatatlan" - jegyezte meg a  polgármester.   
   
Hozzátette: jelenleg 45 kamion hozza az anyagot a másfél  kilométerre lévő bányából a gáthoz, amelynek a következő másfél nap  lesz az első próbája.

16.04

Előreláthatóan a vártnál később és magasabb szinten tetőzhet a Duna  Pozsonynál, a folyó szintje csütörtök délután háromkor már  megközelítette a 10,4 métert, amit korábban a tetőzés szintjének  jelöltek.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) aktuális adatai  szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri  el maximumát, az intézet szerint a tetőzéskor Pozsonyban a Dunán  10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.  
   
Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint  százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is, amilyennel  korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó  mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg  kellene birkózniuk.

16.00 - Árvíz a Szigetközben - videók

Videók: Tóth Gyula

15.58

A győri Rát Mátyás tér 8. előtt a Rába kettős híd hídfőjénél szivárog a víz. Rakják a homokzsákokat a téren.

Árvíz Győrben - Homokzsákok a Rát Mátyás téren. Fotók: Bertleff AndrásFotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


15.42

Fotók: Békefi Dániel
A győri Móricz Zsigmond rakpart:
2013.06.05 és 06.06. déli állapotok  
Fotók: Békefi Dániel15.35

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító15.12

Önkénteseket várnak árvízvédelmi munkára
Sopron-Fertőszéplak

Soproni önkénteseket toboroz a városháza a gátak melletti munkákra. A GySEV pályaudvar elől pénteken reggel hatkor indul az első szervezett autóbusz, aminek utasai a hatóságok útmutatásai alapján a kijelölt szakaszon segítenek majd az árvízi védekezésben. A jelentkezők számától függően Sopron szombaton is indít buszt.

Az önkénteseknek előzetesen a 06-30/2048-893-as telefonszámon kell jelentkezniük. Kérik a szervezők, akik holnap indulnak, vigyenek magukkal gumicsizmát, munkaruhát, kesztyűt, szúnyogirtót, némi ennivalót.

Fertőszéplakon is toboroznak árvízvédelmi munkához önkénteseket. Kóbor Attila polgármester elmondta: ők szombaton indulnak a polgármesteri hivatal elől, reggel 8-kor. A jelentkezők számától függ, hogy autóval vagy busszal utazzanak Győr környékére.

Már felvette a kapcsolatot a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal. Ők szombaton reggel közlik, hol számítanak a segítségükre. Előzetesen a 20/979-13-40-es telefonszámon lehet jelentkezni.


Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.


15.05

A Pannon Víz zrt. diszpécser szolgálatának vezetőjétől, Tóth Lászlótól tudjuk, hogy nem sokkal ezelőtt beszakadt az út az újvárosi Botond utcában. Az üreg feltehetően azért keletkezett, mert az árhullám miatt átnedvesedett a talaj. Most vizsgálják, hogy sérült-e a szennyvízcsatorna.

14.53

A vízügyi igazgatóság előrehozta az eredetileg 18 órára tervezett döntését, már most lezáratja a győri Petőfi hidat. Az útkezelők perceken belül megkezdik a forgalom leállítását és a környező utcákban elhelyezik a jelzőtáblákat. A zárás után azonnal megkezdődik a mobil árvízvédelmi kapu megépítése.

14.45

˝A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulói Horváth Tamás tanár úr vezetésével, nagy lelkesedéssel vették ki a részüket a munkából Gönyűnél. Nagyon megérintette őket a helyiek összefogása, rettenetesen örültek, hogy részesei lehettek a védekezésnek.˝


Árvíz Gönyűnél - pannonhalmi gimnazisták segítenek a védekezésben
14.40

Kimlén keresnek önkénteseket

Homokzsákok töltése 2013. június 6-án este 6 órakor folytatódik a Csereglében. Aki tud, kérjük jöjjön.

2013. június 6-án (csütörtökön) 9 órakor az Orvosi rendelőhöz várjuk azokat a kimlei lakosokat, akik segíteni tudnak zsák rakodásban, gátépítésben.


14.28


Árvíz Győrben - felvételek a Püspökvárból - 06.06.

14.15

Az autópályák nincsenek árvíz-veszélyben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a hazai folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében a társaság munkatársai fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket.

A hazai gyorsforgalmi utak nincsenek árvíz-veszélyben, az ÁAK Zrt. által kezelt útszakaszok biztonságosak és mindenhol jól járhatóak. Ennek ellenére a mérnökségek munkatársai fokozott gondossággal és gyakorisággal ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett szakaszokat és a vízszintemelkedéssel potenciálisan veszélyeztetett műtárgyakat.
A napi feladatok ellátása mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. - jelenleg - 40 munkatársa az árvízi védekezésben is részt vesz a gátakon.
A Duna áradása miatt a Védelmi Bizottság több országos főutat is lezárt, és a forgalmat a közeli gyorsforgalmi útra terelik. A lezárások a következő útszakaszokat érintik:

 *  Az 1. sz. főút használatának korlátozása miatt június 5-én 11 órától az M1-es autópálya 85-107 km szelvény közötti szakasza minden járműkategória számára díjmentesen használható. Felhívjuk az M1 autópályán Szlovákiába közlekedők figyelmét, hogy a 14. sz. főút lezárása miatt a Vámosszabadi határátkelőt is lezárták, ezért ott a határforgalom szünetel.

 *   A 2. sz. főutat június 5. 12 órától lezárták a 26. km-szelvény (Göd - 21107. úti csmp.) és a 30. km-szelvény (Sződliget - 21112. úti csmp.) között. Terelőútnak az M2 autóutat jelölték ki. A lezárás időtartamára a díjfizetésre kötelezett járművek díjmentesen használhatják az M2 autóút Gödi (28,4 km-szelvény) és a Vác észak (38,8 km-szelvény) csomópontjai közötti szakaszát.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek a terelőútként kijelölt díjas utat kizárólag az első kihajtási lehetőségig használhatják díjmentesen.

Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről az ország egész területéről helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék-számon lehet információkat szerezni. Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal (www.autopalya.hu<http://www.autopalya.hu/>), az SMS alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT kijelzők (Változtatható Jelzésképű Tábla) is segítenek a tájékozódásban.


Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.

14.07

A győri Rát Mátyás tér 8. előtt a Rába kettős híd hídfőjénél szivárog a víz. Most rakják a homokzsákokat a téren.


14.02


Árvíz - Mamma Mia, a Petőfi híd és Radó sziget környéke - 06.05-06.06.


14.01
 
Hajózási zárlat a Dunán


A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala - a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján - az árvíz elleni védekezés és a víziközlekedés biztonsága érdekében a sport- és kedvtelési célú kishajók, továbbá a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi járművek (csónak, kajak, kenu) részére a Duna magyarországi szakaszán a fő- és mellékágakban 2013. június 6-án 13.00 órától visszavonásig teljes hajózási zárlatot rendelt el.

A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire


13.56


Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.


13.52

Árvíz Mecséren13.32

A 1401-es úton reggel 7 és 10 óra között volt huzamosabb ideig teljes útzár. Az útszakaszon minimum félpályás útzár van érvényben, de a rendőrség jelezte, hogy a mai napon időszakosan teljes lezárásokra is lehet számítani árvízvédelemi munkálatok miatt.  Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  az alábbi terelőútvonalakat javasolja a közlekedőknek:

Győr felől: Mosonmagyaróvár irányában a 1401 számú út - 1-es számú főút Kimle, Máriakálnok vagy Halászi útvonal.

Mosonmagyaróvár felől: Győr irányába  a 1401 számú út - 1-es számú főút Győr -14 számú főút és a 1401 számú út.

A térkép nagyobb méretéért kattintson a képre!

Kattintson a nagyobb méretért!
Kattintson a nagyobb méretért!
13.32
Rába vízállás

A Rába kettős hídnál 13:32 kor 734cm


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

13.26

A kormány várja a dunai árvíz miatt kárt szenvedő magánszemélyek és  vállalkozók jelentkezését a Belügyminisztérium (BM) által  létrehozott euszacivil@bm.gov.hu címen - közölte a kormányszóvivő  csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.  
   
Giró-Szász András elmondta: Magyarország európai uniós  tagállamként jogosult arra, hogy forrásokat hívjon le az EU  szolidaritási alapjából a károk utólagos felszámolására, a  helyreállítási munkálatok költségeinek fedezésére.  
   
A kormány ezért várja azok jelentkezését, akik kárt szenvednek  el az árvíz miatt, ugyanis a kárigény összesítésébe az állam, az  önkormányzatok, a vállalatok és a magánszemélyek által elszenvedett  kár egyaránt beletartozik. A BM által létrehozott e-mail cím július  8-ig működik.   
    
Az aktuális árvízi helyzetről szólva Giró-Szász András úgy  tájékoztatott, hogy jelenleg csaknem kilencezren dolgoznak a  gátakon, továbbá háromezer önkéntes is segít a védekezésben.  Mellettük további több mint tizenhatezer ember van tartalékban a  honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség  állományában. Jelenleg 760 kilométeren van árvízi készültség az  országban. Az Országos Műszaki Irányító Törzs 16 helyen hozott létre  homokzsáktöltő telepeket.   
  
13.20

Győr, Petőfi híd csütörtök dél körül


13.10

A 1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között teljes a lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró) (A bejegyzés pontosítása: 13.32-kor)

12.45

Nő a menetidő a győri vasútvonalon   
   
Csütörtök déltől az  eddiginél lassabban közlekedhetnek a vonatok Komárom és Almásfüzitő  között, ezért tovább nő a menetidő a Budapest-Hegyeshalom-Rajka  vasútvonalon - közölte a Mávinform az MTI-vel.  
   
A közlemény szerint csütörtök déltől óránkénti 40 kilométerre  módosítják a korábban a dunai vízállás miatt elrendelt  sebességkorlátozást, ezért az eddigi 8-10 perces késések tovább  nőhetnek.  
   
Az érintett szakaszon kedd reggel kezdődött meg az árvízi  védekezés, önkéntesek és katonák segítségével homokzsákokkal  erősítik a vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal  terhelik a pályát. Komárom és Almásfüzitő között eddig félpályás  vágányzár és óránkénti 80 kilométeres sebességkorlátozás mellett  közlekedtek a vonatok.  
   
A MÁV a szükséges eszközök biztosításán túl a helyi  munkavállalók berendelésével, más régiókban dolgozó vasutasok  átvezénylésével, valamint figyelőőri képesítéssel rendelkező  önkéntes kollégák toborzásával is támogatja a védekezési munkákat -  írták. 

12.39

A Duna áradása miatt már csaknem 760 kilométeren védekeznek országszerte -  derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök déli  közleményéből.  
   
A 760 kilométerből több mint 190 kilométeren -  Győr-Moson-Sopron megyében a Duna-mentén és a Mosoni-Duna mentén,  Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén  pedig a Duna-menti állami védvonalakon - rendkívüli védekezés van.  
   
Több mint 62 kilométeren harmadfokú készültség mellett  védekeznek, csaknem 114 kilométeren másod-, több mint 392  kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség.  
   
Közleményük szerint csütörtökön több mint 3 ezer ember dolgozott  az árvíz elleni védekezésben.  
   
A délelőtt tíz órai adatok szerint három óra alatt nagyjából 10  centimétert emelkedett a Duna vízállása. Nagybajcsnál 11 órakor már 830,  Budapestnél 727 centiméter volt a vízszint. Komáromnál 721,  Esztergomnál 667, Nagymarosnál pedig 592 centiméteres vízmagasságot  mértek.  
   
Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették,  akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén  2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres.  Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt  a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802,  Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

A Katolikus Karitász országos központjának katasztrófakülönítménye  Győr-Moson-Sopron megyében, a Szigetközben alakított ki koordinációs  központot, hogy a helyszínről irányíthassa a szükséges munkálatokat  - közölte a segélyszervezet csütörtökön.  
   
A karitász tájékoztatása szerint emellett Vámosszabadiban, a  plébánia épületében folyamatosan figyelemmel kísérik a Győrújfalu és  Dunaszentpál közötti szakasz helyzetét, ahol komoly védekezésre van  szükség. Az önkéntesek négyórás váltott műszakokban dolgoznak egész  nap - tették hozzá.  
   
A Katolikus Karitász és más segélyszervezetek munkatársai kedden  kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken. A karitász  közlése szerint országos központjának katasztrófakülönítménye és  önkéntesei szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak,  hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat.  
   
A segélyszervezet ivóvizet szállít a legkritikusabban érintett  területekre és lapátokkal, gumicsizmákkal, valamint egyéb szükséges  eszközökkel segíti a védekezési munkálatokat. Raktáraiban több száz  matrac, katonai ágy és ágynemű áll készenlétben, hogy kitelepítések  esetén segíteni tudjanak a családok elszállásolásában.  
   
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján szerdán  50 millió forintot szabadított fel katasztrófaalapjából a Katolikus  Karitász az árvízi védekezési és mentési munkálatok támogatására.  
   
A szervezet tagja a szerdán megalakult Nemzeti Humanitárius  Koordinációs Tanácsnak, amelyen keresztül az árvízi veszélyhelyzet  elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek,  szeretetszolgálatok összehangolják segítő tevékenységüket.  
   
Már korábban megindult a segélyszervezet 1356-os adományvonala,  amelynek hívásával 500 forintot lehet adományozni. Emellett a  karitász folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, akik részt  tudnak venni a védekezésben.


12.26

Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.


12.17

Győr önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy az árvízi helyzetre való tekintettel lemondja a mostani hétvége valamennyi győri rendezvényét.

Elmarad a Kismegyeri Történelmi Lovas- és Hadijáték, az Ünnepi Könyvhét, valamint az IV. korcsoportos Országos Diákolimpiai döntő.

Borkai Zsolt polgármester elmondta: Továbbra is nyugalomra intem a lakosságot, hiszen a lemondás mögött nem azt kell feltételezni, hogy Győr veszélyben van abból a szempontból, hogy elönti a víz. Arról van szó, hogy jelen pillanatban 4000 embernek biztosít szállást városunk, azoknak, akik az árvízvédelmi munkálatokban segítőként részt vesznek. Katonák, rendőrök, vízügyi szakemberek, diákok és önkéntesek érkeztek az elmúlt napokban és érkeznek folyamatosan, hogy segítsék a Szigetközben, valamint Győr közvetlen környezetében az árvízvédelmi munkálatokat. Kollégiumok, panziók, laktanya, sportcsarnokok szolgálják ki a segítőket, a hétvége kulturális és turisztikai rendezvényeit a további szálláshelyek fenntartása érdekében mondjuk le - az elővigyázatosságra és megnyugtatásra való tekintettel, hiszen az erők összpontosítására most a gátakon van szükség. Győr város lakossága is nagymértékben veszi ki a részét az árvízvédelmi munkálatokból, köszönet érte, hogy mindenki a maga eszközeivel próbál segíteni. A Vízügy tájékoztatása alapján az előrejelzések továbbra is azt mutatják, hogy a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik Győrt.

12.15

Ásványráróra várnak önkénteseket 18:00-ra a Gátőrházhoz.

12.13

Doborgaznál 1480 centiméter a Duna vízállása a csütörtök 11 órakor mért adatok alapján. Ezzel a 2002-ben mért rekordot (1443 cm) 37 centiméterrel meghaladta. Térképünkön frissült a vízállás a többi településnél is.

11.59 -  Kis ˝túlélő˝

˝Reméljük ő is épségben átvészeli...˝ - írta tudósítónk.

Fotó: Farkas János
Fotó: Farkas János11.40

Le kellett állítani a győri szennyvíztisztító telepet
Győrben és környékén az árvízi veszélyhelyzetben is a szokásos módon működik a viziközmű szolgáltatás – tudtuk meg Hoffer Gábortól, a Pannon-Víz Zrt. Győri Üzemmérnökség vezetőjétől. - Munkatársaim folyamatosan ellenőrzik a vízellátó rendszereket, a vízmű kútjai biztonságban vannak.  Felkészültünk az esetleges klórozásra, magasabb árvízszintnél a közegészségügyi hatóság elrendelheti az ivóvíz biztonsági fertőtlenítését. A vezetékes ivóvíz változatlanul szigorúan ellenőrzött és megbízhatóan fogyasztható. A csatornaüzem területén megakadályoztuk, hogy a megemelkedett szintű folyóvíz visszafollyon a csatornákba. 

Le kellett állítanunk a győri szennyvíztisztító telepet, az extrém magas vízállás nem teszi lehetővé, hogy a tisztított szennyvizet a befogadóba juttassuk. Rövidesen a Délnádorvárosi átemelőnkből közvetlen a Mosoni-Dunába kerül a város szennyvize. A rendkívül nagy hígító hatás miatt ez problémát nem fog okozni.


11.37

Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító
Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító

11.34

Köszöni a tegnapi árvízi adományokat a Kossuth Lajos Kolesz Szendvicsgyára. Az elkészített mennyiség a tegnap: 600 db szendvics + 5 db pizza + 30 csomag pékárú.
Mai nap 10.00 órától várják a kollégista diákok az alapanyagokat a szendvicsgyár folyamatos üezemeltetéséhez.
Cím: Győr, Kossuh Lajos u. 22/a. Lány Kollégium Tel.: 06204022699

----

Kedves Győriek!
Ma meleg ételt és kávét viszünk ki a szigetköti gátra.
Ami még hiányzik, az ásványviz és üdětő.
Aki ezzel tudna segíteni, azok felajánlásait ma 12 óráig várjuk a Cafe Frei Győrben (Czuczor G. U.6.)
Előre is köszönjük!
Önkéntesek indulhatnak Abdáról

Önkéntes segítők jelentkezését várjuk árvízvédelmi munkákhoz Dunaszentpál vagy Győrújfalu térségébe (az akkori helyzetnek megfelelően)!

Indulás az abdai Községházától június 7-én (pénteken) 18:30 órakor.
19:00-re várnak bennünket. A munkák várhatóan (legalább) éjfélig, hajnal 1 óráig tartanak vagy kimeddig bírja.

Javasolt öltözet: réteges öltözködés, vízálló lábbeli, időjárásnak és a
munka jellegének megfelelő felsőruházat.

Felszerlés igény: lapát (nem kell mindenkinek), kesztyű. Célszerű kis (nem kényes) táskában, hátizsákban esetleg esőkabátot, sapkát, csokit,
ásványvizet, szunyogriasztót hozni.

A jelentkezők a már meglévő csoporthoz csatlakoznak majd. Aki jelentkezik kérjük közölje, hogy tud-e gépkocsival menni vagy csak utas lesz.

Az elmúlt napok tapasztalata, hogy a munkásokat kb. 2 óránként megkínálták szendvicsekkel, ásványvízzel, így erre ismét lehet számítani.

Jelentkezni Saru Dániel közbiztonsági referensnél lehet (lehetőleg) ma 17
óráig (ezt követően is lehet, de mi ekkor lejelentjük a létszámot):

telepulesuzemeltetes@abda.hu

+36703384559


11.20

Elmaradnak a könyvhét programjai

A győri városháza lefújta a könyvhét összes rendezvényét az árvízi veszélyhelyzetre való tekintettel. Elmaradnak a programok, könyvbemutatók, az árusoknak pedig el kell hagyniuk a Baross utat.

11.18

Csütörtök este 6 óra körül zárják le a Petőfi hidat

Újabb egyeztetést tartottak az útkezelők és a vízügy szakemberei. Eszerint csütörtök este 6 óra körül zárják le a Petőfi hidat abból a célból, hogy a Zechmeister úton húzódó, belvárost óvó árvízvédelmi falat folyamatossá tehessék. A Zechmeister úton a folyó mentén továbbra is tilos a parkolás.

11.12

Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító
Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító


11.09


˝Szerda óta figyelemmel követtem az eseményeket Győrszentiván Kertvárosnál. Tegnap már az út mentén kiöntött a folyó. Kevesen dolgoznak a gát építésén, pedig szerintem a képeken látszik milyen veszélyes a helyzet.  Tegnap kora este a szüleim vittek nekik vízet
meg kávét, hogy  8 óráig kibírják, akkor jött a váltás. Kérek bárkit, aki tud és akar segíteni, segítsen a kertvárosi otthonokat megvédeni!˝ - írta tudósítónk.

Árvíz - Győrszentiván - KertvárosA Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága határozatlan időre teljes horgászati és halászati tilalmat rendelt el a Rábán a Marcal betorkolásától kezdődően, a Mosoni-Duna teljes megyei szakaszára, a Duna folyam szigetközi ágrendszerére, illetve a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszára a komáromi vasúti hídig.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága kéri a megye mezőgazdasági termelőit, hogy az árvíz veszéllyel érintett területeken a növényvédő szerek, termésnövelő anyagok, műtrágyák biztonságos helyre történő elszállításáról haladéktalanul gondoskodni szíveskedjenek az esetleges káresemények, mérgezések megakadályozása érdekében.

Az árvíz egészségügyi veszélyei

* Fokozottan ügyeljen a testi épségére, a sérülések elkerülésére.
* Megnövekedhet a veszélye a gyomor-bélrendszeri fertőzéseknek, hasmenéssel, hányással járó állapotoknak. A veszélyt növeli a szennyvíz- és ivóvízhálózat sérülése. Gondosan válogassa meg, hogy milyen élelmiszert fogyaszt, és semmisítse meg azokat az élelmiszereket, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy a fogyasztásuk nem biztonságos. Fordítson figyelmet az élelmiszerek megfelelő tárolására, az ételek biztonságos elkészítésére és hőkezelésére. Mosson gyakran kezet. Fogyasszon biztonságos ivóvizet.
* Az árvízzel kapcsolatos veszélyek súlyos fizikai és lelki megterheléssel járnak. Igyekezzen gondosan beosztani az idejét és fordítson időt a pihenésre. Ne maradjon egyedül, hanem keressen társakat, és szükség esetén kérjen segítséget, támogatást.
* Ízeltlábúak, különösen meleg, párás időjárási viszonyok között a szúnyogok sok kellemetlenséget okozhatnak, ráadásul megbetegedéseket is terjeszthetnek. Védekezzen a szúnyogcsípés ellen hosszú nadrág és hosszú ujjú felsőrész viselésével. Használjon szúnyogriasztó szereket a rovarok távoltartására.
* Árvíz idején megjelenhetnek és elszaporodhatnak a rágcsálók a házakban. Igyekezzen a rágcsálókat távol tartani nemcsak az általuk okozott anyagi károk miatt, hanem azért is, mert ezek az állatok megbetegedéseket okozhatnak. Az elhullott állatok tetemeit haladéktalanul távolítsa el a környezetéből.
* Árvíz idején vegyszerek ömölhetnek ki, és kerülhetnek a vízbe. A különböző kémiai anyagok mérgezéseket okozhatnak. Ilyen esetekben, vagy ennek gyanújakor használjon védőeszközt, pl. gumikesztyűt. Amennyiben a vegyszer a bőrével érintkezett, mossa le azonnal bő vízzel. Mérgezés gyanúja esetén forduljon orvoshoz. Kérjen segítséget a kormányhivatal népegészségügyi intézetétől (9024 Győr, Jósika u. 16.) a veszélyes kémiai anyagok kezelésével, megsemmisítésével kapcsolatban.
* Előfordulhat, hogy vadon élő állatok emberi lakóhelyeken keresnek menedéket az áradás elől. Gondoljon erre az eshetőségre, amikor visszatér az otthonába. Kígyómarás, állatharapás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
* A lakosság kitelepítésének következménye lehet a zsúfoltság, az egészségügyi ellátás zavara, fennakadások a közlekedésben. Fokozottan ügyeljen a várandós nőkre, a kisgyermekekre és az idősekre, valamint a krónikus betegekre. Gondoljanak arra, hogy a kórházba jutás ideje árvíz sújtotta területeken megnövekedhet.10.47

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén az elmúlt 24 órában nem történt újabb árvízvédelmi fokozatváltás.

Jelenleg érvényben lévő árvízvédelmi fokozatok az ÉDUVIZIG működési területén:
• Esztergomi árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Mosoni-Duna – Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain
Rendkívüli árvízvédelmi fokozat,

• Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain,
• Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán
III. fokú árvízvédelmi készültség,

• Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklósi gátőrjárásán
I. fokú árvízvédelmi készültség
van érvényben.

Az ÉDUVIZIG működési területén mindösszesen 2328 fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. Ebből 1129 fő az ország más vízügyi igazgatóságaitól érkezett az árvízi munkák segítésére.

A védekező létszám az alábbi munkákat látja el:
- Töltésmagasítást, töltésfóliázást, homokzsáktöltést, homokzsák beépítést gépi -és kézi erővel egyaránt,
- Nyúlgátak építése,
- Az árvízzel veszélyeztetett településeken az ÉDUVIZIG-től kivezényelt műszaki szakemberek koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat,
- A projektekkel érintett védműveken továbbra is a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, vízügy felügyelete mellett,
- A veszélyeztetett területeken a honvédség és a rendőrség továbbra is nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat.

Az árvízvédekezés kezdete óta mintegy 2 millió db homokzsák és közel 5 ezer köbméter homok került felhasználásra.

Meteorológiai helyzet és előrejelzés
Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén nem hullott területi átlagban jelentős csapadék, csak helyi jelleggel fordult elő néhány helyen jelentősebb mennyiség.

A következő napokban több alkalommal alakul ki csapadék, de a hét végéig csak a hegyvidéki vízgyűjtőkön lehet 5 mm-t elérő területi csapadékátlag.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés
A Duna németországi szakaszán, az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn, Passau felett intenzíven leapadt.
Az alsó ausztriai szakaszon Ybbsnél folyamatos apadás figyelhető meg. Kienstocknál 1078 cm-rel 12 órán keresztül tetőzött.
Dévénynél tovább emelkedett a vízszint és ma tovább folytatódik az áradás. A ma reggeli vízállás 964 cm volt. Dunaremeténél a vízállás ma reggelre elérte a 667 cm-t. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet, a vízállás ma reggel 812 cm volt.
Győr térségében a vízállapotokat domináns módon az áradó Duna alakítja, a ma reggeli vízállás 705 cm. A Mosoni-Dunán és a Marcalon is a vízszintek - a befogadó Duna visszahatása miatt - tovább fognak emelkedni a mai napon. Gyirmótnál a reggeli vízállás 496 cm.
A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat.
Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások. Ma reggel Komáromnál a vízállás 708 cm, Esztergomban 658 cm volt.
A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.

Belvíz
A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további lassú emelkedést várunk.
A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható. A Győrzámolyi és a Szavai szivattyútelep II. fokú belvízvédelmi készültség mellett, 24 órás üzemben működik.

 
10.44

Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító
Fotó: Lőrinczi Levente - tudósító


10.41

Árvíz - Zsejkepuszta éjszaka, Dunaszentpál csütörtök délelőtt10.26 

Csütörtök este lezárják a győri Petőfi hidat

Csütörtökön az esti órákban lezárják a forgalom elől a győri Petőfi hidat - értesítette a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője.

A közlekedők a Rába kettős hidat használhatják helyette. A nézelődő járókelők biztonsága érdekében ezekben az órákban szalaggal összekötött táblasort helyeznek el a kettős híd járdáinak teljes hosszában.

Árvíz a megyében: az összes fotó itt >> - Küldjön fotókat ön is ide: tudosito@kisalfold.hu10.15

A győri élményfürdő nyitva!
 
A Győrt is érintő árvízi helyzet miatt a győri fürdőközpont idényfürdő része, valamint a sátras uszoda zárva tart. A Rába Quelle Élmény-, Termál- és Gyógyfürdő viszont változatlan szolgáltatásokkal, mindennap 9-21 óra között várja a látogatókat. A nyári hónapokban a győri lakcímkártyával rendelkező vendégek féláron juthatnak be a fürdőbe.

10.04

Útlezárások

Az 1-es főúton Komárom és Győr között a 85-121 km között teljes útzárat vezettek be, a forgalmat az M1-es autópályára terelik. Fontos, hogy a komáromi 13-as főúti és a győri M19-es autóúti csomópont között az autópálya ingyen használható, de csak ott, tehát a 85-107 km között.

1. számú út, 108+185 és 123+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)

A 14-es főutat a Vámosszabadi határ híddal együtt a tervezettnél hamarabb, már 5-én este 6 órától lezárták. Rajka felé tudnak kerülni.

1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)

1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér - )


10.02


Kilenc, a  dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel  Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban  tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke,  Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő,  a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen  Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke.  

Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit  baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Ha  minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, akkor  Győrújfaluból 1424, Komáromból 11 345, Almásfüzitőről 2097, Tátról  5057, Tahitótfaluból 1417, Pócsmegyerről 2047, Szigetmonostorról  2435, Szentendréről 873, Óbudáról pedig - a lakótelepet elérő árvíz  esetén - 55 300 embert kellene kitelepíteni. Még egyszer  hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a legrosszabb forgatókönyvek. Minden valószínűség szerint alig néhány vagy az említetteknél jóval  kevesebb embert kell evakuálni.

9.40

A katasztrófavédelemre hivatkozva szélhámosok telefonon érdeklődnek a lakosságnál vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban.  A védelmi bizottság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem végeznek a lakosság körében, telefonon semmilyen tájékoztatást nem kérnek. Amennyiben mégis tájékoztatásra lenne szükségük, azt csakis személyesen, egyenruhában, jelvény viselésével végzik.

Az árvízzel veszélyeztetett településeken a kialakult helyzetnek megfelelő erőkkel, eszközökkel folynak a védekezési munkálatok, jelenleg a lakosság kitelepítése, kimenekítése egyik településen sem indokolt.

Továbbra is várjuk mindazok jelentkezését, akik szeretnének segíteni az árvízi védekezési munkálatok, vagy a szállítási feladatok végrehajtásában, de várjuk a védekezésben résztvevők javára felajánlott tárgyi adományok bejelentését is. Az önkéntesek jól szervezett munkával jelentősen növelhetik az árvízi védekezés hatékonyságát, ezért továbbra is kérjük, hogy az önkéntes szerveződések helyett az önkéntes felajánlásokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság 96/529-539-es, valamint 96/515-729-es számára tegyék meg.

Felhívjuk a győri lakosok figyelmét, lakóházuk védelmére homokzsákot a Győri Közszolgáltató és vagyongazdálkodó Zrt-től igényelhetnek, melyről a 96/511-420 telefonszámon érdeklődhetnek.

Árvízi védekezés Dunaszentpálnál - 06.05-06.06.
 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

9.30

Az árvízi  védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan  megközelíthetetlenné váló települések ellátására - közölte az  Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök reggel az MTI-vel.  Budapestnél két óra alatt hat centimétert emelkedett a Duna  vízszintje.  
   
A legutóbbi vízjelentés szerint mindenhol öt-nyolc  centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje. Reggel 7 órakor a  fővárosban 719 centiméteren állt a folyó vízszintje az ötórai 713  centiméter után. (Budapesten 2006-ban mérték az eddigi legnagyobb  vízállást, 860 centimétert a Dunán.)  
   
Nagybajcsnál 815 centimétert mértek hét órakor, vagyis két óra  alatt szintén hat centimétert emelkedett a vízszint. Komáromban  reggel 711 centiméteren állt a folyó, ez hétcentis emelkedést  jelent. Esztergomban öt centiméterrel áll magasabban a Duna a két  órával korábbihoz képest, 654 centiméteren. Nagymarosnál nyolc  centivel áll magasabban a víz, mint hajnalban: hét órakor 582  centiméter volt a vízállás. Nagybajcsnál 872, Komáromnál 801,  Esztergom 771, Nagymaros 714 centiméter volt az eddigi legnagyobb  vízállás.  
   
Az OMIT összegzése szerint 708 kilométernyi töltésen van  árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés  191 kilométeren, harmadfokú pedig 62 kilométeren. Továbbra is 13  önkormányzat vesz részt a védekezésben.  
   
Az árvízvédekezés eredményességének érdekében a helyi lakosság  és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil  szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a  szükséges feladatokat, a munkát az Országos Vízügyi Főigazgatóság  koordinálja - tették hozzá.  
   
A közleményben emlékeztettek arra, hogy csütörtök délelőtt  összeül az OMIT tudományos tanácsa, melyet a 2000. évi rendkívüli  tiszai árvízvédekezés alkalmával hívtak össze először a védekezés  kritikus helyzeteinek elemzéséhez, a szükséges megelőző, illetve  operatív beavatkozások előkészítéséhez.

9.02 Olvasóink fotói

Árvíz - Olvasóink fotói Győr-Moson-Sopron megyéből - 06.06.8.57

Önkéntesek segítségét várják Mosonmagyaróvárról

Mosonmagyaróvárt nem veszélyezteti közvetlenül az árvíz. A Lajta vízszintje normális, a Mosoni-Dunán a megszokottnál kevesebb vizet engednek be.

Mindezek ellenére, a Mosoni-Duna szakaszán, elsősorban Mecséren, másodsorban Héderváron és Ásványrárón terveznek közvetlen védekezési munkálatokat. Nagy István polgármester, arra kéri a város lakóit, amennyiben önkéntesként tudnak segíteni a mentési és védekezési munkálatokban, jelentkezzenek az önkormányzatnál, hiszen több napon keresztül szükség van az érintett szakaszokon az emberi segítségre.


A Duna magyarországi felső szakaszán jelentkező hirtelen vízszintemelkedés okozta árvízi védekezésben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kedd óta aktívan részt vesz. A  Vének -- Dunaremete, Vének -- Dunaszentpál, valamint a Győr -- Koroncó térségekben homokzsákok tízezreit töltötték meg és helyezték el az elmúlt napok alatt.

Csütörtök reggel a tervek szerint megtörtént a katonák váltása. Jelenleg több, mint 600-an  dolgoznak az alábbi 9 helyszínen:

Győr Galántai út
Győr Arany Part
Győr Dózsa Part
Likócs
Koroncó Gátőrház
Vámosszabadi
Dunaszentpál
Ásványráró
Dunaszeg Koppány Csárda


8.56

Árvíz miatti korlátozások, útlezárások a megyében

1. számú út, 88+876 és 104+693 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Komárom-Esztergom megye: Komárom - )

1. számú út, 108+185 és 123+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)

14. számú út, 2+356 és 12+616 km között teljes lezárás. (Győr-Vámosszabadi másodrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Vámosszabadi)

1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)

1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér - )


8.47

A veszélyeztetett területek

Kilenc, a  dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel  Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban  tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke,  Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő,  a táti térség, Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, valamint Budapest  és Dunaújváros környéke.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén az éjszaka folyamán 9 helyszínen folyt árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás. 

Mecsér településen kb. 380 méter hosszan tovább folytak a védekezési munkálatok, az ideiglenes védművek magasságának emelése, valamint nyúlgát építése. Győrzámolyon összesen 7 kilométeres szakaszon, Ásványrárón 1 kilométeres szakaszon, míg Győrújfalu településen kb. 300 méter, Dunaszentpál (és Zsejkepuszta) térségében pedig 3,5 km hosszan folytak védekezési munkálatok. Dunaszegen is mindkét helyszínen (Koppány Csárda, Bogányi major) folytatódtak a védekezési munkálatok az éjszaka folyamán. Homokzsákolást, a töltés magasítását folytatták. Estére Dunaszentpál irányába az alapot két sor homokzsákkal lerakták, ennek magasságát még tovább kellett emelni az éjszaka folyamán. Az éjszakai munkálatokhoz a világítást a helyszíneken fáklyákkal és a hivatásos tűzoltó egységek gépjárműfecskendőinek térvilágító berendezésével oldották meg. Győr-Bácsán homokzsák töltést és gépjárművekbe történő rakodást, Győr-Bácsa gátőrháznál gátmagasítást végeztek, csakúgy, mint Győr Iparcsatornánál és Győr-Révfalu gátőrháznál.

Vámosszabadin az 1-es számú ártéri híd 200 tonna mart aszfalttal történő leterhelését estére befejezték. A zárás építését, a homokzsákok elhelyezését az éjszaka folyamán végezték, a világításról a vízügy gondoskodott.

Véneknél estére 700 méteres szakaszon 30 cm magasan kiépítették a védművet, melyhez 20.000 homokzsákot használtak fel. Az üdülőrészen a vezetékes ivóvizet, elektromos áramot lekapcsolták, a helyszínen reggelig figyelőszolgálat működik.

Nagybajcs településen védekezés nem, csak éjszakai őrszolgálat volt a gátakon, valamint a gátőrháznál buzgárelfogás történt.

Gönyű településen 2013. június 05. estéjére a védekezés 95 %-ban elkészült, így éjszaka a védekezési munkálatok nem folytatódtak, a vízügyi szakemberek azonban figyelőszolgálatot működtettek, csakúgy, mint Győrladaméron, ahol estére az épített homokzsák az elérni kívánt szintmagasságban összeért Dunaszeggel. Amennyiben szükségessé válik a gát emelése, a munkálatok újra folytatódnak, az ehhez szükséges erők, eszközök rendelkezésre állnak. Koroncón szintén leálltak éjszakára a védekezési munkálatok, melyeket azonban 2013. június 06-án tovább folytatnak majd.

A kiemelt településeken (Mecsér, Dunaszentpál, Győrújfalu, Győrzámoly, Győrladamér, Ásványráró, Gönyű, Lipót, Kisbajcs, Nagybajcs, Vámosszabadi, Vének, Dunaszeg, Koroncó) a védekezési munkálatokat továbbra is a katasztrófavédelem szakembereinek irányításával látják el. A védekezéshez eddig közel 420.000 homokzsák került felhasználásra megyénkben.8.44

Mecsér megközelítése a Mosoni Duna-híd lezárása miatt kizárólag az 1. sz. fők. út felől történik.

8.28  - Helyszíni jelentés Dunaszentpálról

Gőzerővel építik, magasítják a gátat Dunaszentpálnál. Egész éjszaka dolgoztak az önkéntesek, de soproni tűzoltók is segítenek. ˝Az ideiglenes gát megépülése nélkül a focipálya és a környező utcák is víz alá kerültek volna˝ - jelezte munkatársunk a helyszínről. Az Ásványráró és Dunaszentpál közötti Zsejkepusztán is épül a homokzsákokból készülő gát: az 1402 számú út Duna felőli sávjában. Ezt is meg kell erősíteni csütörtökön. Az önkénteseket folyamatosan várják ide és Dunaszentpálra is.

Az árvízi helyzetről információk szolgáltatása és az önkéntesek, felajánlások koordinálása  a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámokon történik:

06 96 529-539
06 96 515-729


8.32

Győrújfalu - Árvízi interjú. Forrás: Olvasó


8.14

Kitekintő: Árvízhelyzet Ausztriában és Szlovákiában


Szlovákia

A korábban vártnál gyorsabb ütemben áradt a Duna Pozsonynál csütörtökre virradó éjjel,  a folyó vízszintje reggel hét óra előtt már csaknem elérte az estére  várt 10,2 méteres szintet.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) korábbi  előrejelzései azzal számoltak, hogy a Duna vízszintje Pozsonynál  csütörtök este tetőzik, de a folyó ezt a szintet már reggelre elérte  és tovább árad.  
   
A 10,2 méteres vízszint csaknem 30 centiméterrel több, mint a  2002-ben Pozsonynál mért eddigi 9,9 méteres rekord.  
   
A csütörtökre vonatkozó előrejelzés pesszimistább a korábbinál -  mondta a kialakult helyzetről Lubomír Andrássy, az árvízi pozsonyi  válságstáb vezetője. Hozzátette: reggelre befejeződött a Duna  rakpartjain elhelyezett mobil védőgátak szintjének megemelése,  növelték a készenlétben lévő tűzoltók és katonák számát is.  
   
Az árvíz következtében kialakult helyzet miatt Pozsonyban az  éjszaka folyamán már evakuálásokra is sor került. Hajnalban  többtucat, az árvíz által leginkább sújtott Dévény kerületben lévő  ház lakóit mentették ki az ár elől, illetve még az este folyamán  néhány hajléktalanhoz hívtak segítséget, akik a Duna jobb oldalán, a  rakpart közelében elárasztott területen rekedtek.  
   
Szerda este óta már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a  folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját  Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták, az óvárosi rakpartot és a  vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt  pedig szerda este zárták le. Az éjszaka folyamán lezárták a város  legrégibb hídját, az Öreg hidat is, a rendőrség szerint a néhány éve  már csak gyalogosforgalomra szolgáló átkelőt a fegyelmezetlen  kíváncsiskodók miatt kellett kiüríteni. Reggel újabb dévényi és oda  vezető utakat zárt le a rendőrség az ár miatt, a városrészt a víz  gyakorlatilag már elzárta a külvilágtól.  
   
A válságstáb által módosított előrejelzés szerint a Duna  vízszintje Pozsonynál várhatóan már csütörtökön eléri maximumát, a  fővárosban továbbra is rendkívüli helyzet és harmadfokú, azaz a  legmagasabb szintű árvízvédelmi készültség van érvényben.

Ausztria

Továbbra is feszült az  árvízi helyzet Ausztriában az áradó Duna mentén, a Bécstől keletre  és nyugatra eső szakaszokon.  
   
A csütörtök reggeli jelentések szerint Bécstől keletre  tovább emelkedett a folyó vízszintje, Gross-Enzersdorf település és  a szlovák határhoz közeli Hainburg között, és egy 35 kilométeres  szakaszon a víz mindössze 30 centiméterrel a gátak pereme alatt  hömpölygött. Hainburgban, ahol előző nap a település egy részét  elöntötte az ár, folyamatosan szivattyúzzák a vizet a házakból.  
   
Bécstől nyugatra már tetőzött a Duna. Krems környékén azonban  aggodalmat okoz még a Dunába ömlő Krems folyó átázott földgátja.  Szerdán megerősítették a töltést, és folyamatosan ellenőrzik az  állapotát. A környék kétezer lakosát már szerdán hajnalban  felkészítették az esetleges kitelepítésre.  
   
Alsó-Ausztria tartományban összesen ezerötszáz embert helyeztek  biztonságba vasárnap óta.  
   
A hét elején több Duna menti települést részben elöntött a víz,  így Emmersdorfot, Melket, Dürnsteint, Kritzendorfot és Korneuburgot.  A tűzoltóság szerint az apadó vízállás mellett is napokig eltart  még, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.  
   
A hosszan tartó áradás nem csak új házakat, de műemlék  lakóépületeket is megrongálhatott. A takarítás, az infrastruktúra  helyreállítása már több helyen megkezdődött, de a károk pontos  mértékét csak később tudják felmérni.  
   
A tartomány munkaügyi hivatala munkanélküliek jelentkezését is  várja, akik fizetés ellenében segítenének a takarításban az érintett  lakosságnak, az önkénteseknek és a katasztrófavédelemben dolgozó  hivatásosoknak.  
   
Bécs környékén a vízállás szerdán érte el a legmagasabb értéket,  8,06 méterrel. 2002-ben, az eddig "az évszázad árvizeként"  emlegetett áradáskor 7,89 méter volt a legmagasabb vízállás  ugyanezen a mérőállomáson.   
   
A fővárosban ennek ellenére nem okozott komoly károkat az  áradás. A Duna főágát tehermentesítő Új-Duna víztározó gátrendszere  a vízügyi hatóság szerint az idei árvíz rekord vízhozamának  másfélszeresével is képes megbirkózni.  
   
Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: már  kedden víz alá kerültek az árvízvédelmet szolgáló Duna-sziget alsó  sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart és part menti  vendéglátóhelyek.  
   
A belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett  szerdán az A4-es autópályát mindkét irányban egy-egy szakaszon  lezárták vízátfolyások miatt.  
   
A hajózást még hétfőn leállították a Duna teljes ausztriai  szakaszán, mintegy harminc kirándulóhajó vesztegel Bécsben. A  legtöbben időben el tudták hagyni a fedélzetet, egy holland hajó 120  utasa azonban már nem tudott partra szállni, ők a hajón várják a  folyó apadását. A tűzoltóság szerint biztonságban vannak.


8.06

Győr  városüzemeltetési társasága lezárta a belvárosi Radó-szigetet az  áradás miatt.  
   
Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs  csoportvezetője közölte, hogy élet- és balesetveszély  miatt a területre sem gyalogosan, sem járművel nem lehet behajtani  az ár levonultáig.  
   
A szigeten tartózkodók a vízpartról a sáros, vizes füvön könnyen  becsúszhatnak a vízbe, és a megáradt folyóba fulladhatnak - jegyezte  meg.


Tovább  emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki  Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713  centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után.  
   
A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885  centiméteren.  
   
A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23  centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron  megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton.  
   
Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint  éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre  várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres  vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a  tetőzés vasárnap estére prognosztizálható.  
   
Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a  folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.
7.50

A 1402. számú út Ásványráró és dunaszentpáli leágazás közötti szakasza lezárva, csak azok a járművek közlekedhetnek rajta, amik a védekezési munkálatokban részt vesznek. Még a helyközi járatokat sem engedik az útra.

05.55

Közel ötezren vesznek részt Győr-Moson-Sopronban az árvíz elleni védekezésben -  közölte csütörtökön kora reggel az MTI-vel a katasztrófavédelem  megyei szóvivője.  
   
Dobos Viktória hadnagy jelezte: a 4700 emberből mintegy  ezren vízügyi szakemberek. Eddig a megyében összesen 420 ezer  homokzsákot építettek be a gátakba. Az éjszaka folyamán kilenc  helyszínen folyt árvízi védekezés.  
   
Tájékoztatása szerint Győrújfalun háromszáz, Mecséren négyszáz  méter, Győrzámolyon hét kilométeres szakaszon, Ásványrárón egy,  Dunaszentpálon pedig három és fél kilométeres szakaszon dolgoznak a  szakemberek.  
   
A szóvivő jelezte, hogy Vámosszabadin a magas vízszint miatt  lezárt, Szlovákiába vezető ártéri hidat 200 tonna mart aszfalttal  terhelték le estére; itt 700 méteres szakaszon 30 centiméteres  védművet emeltek 20 ezer homokzsákból. Gönyűn az árvízi védművek 95  százalékának kiépítésével végeztek estére.  
   
A szigetközi Győrladamér és Dunaszeg között estére a tervezett  szinten összeért a gát homokzsák-magasítása - tette hozzá. Jelezte  azt is: a karitatív szervezetek és az önkéntesek mellett a  Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is segített a  munkálatokban, homokzsákok töltésével.  
   
Megemlítette azt is: kedd óta Szabolcs-Szatmár-Bereg és  Hajdú-Bihar megye katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője is a  helyszínen segíti a munkálatokat

0.59

"A Bácsai Árvízvédelmi Központ nappali önkéntesei jól teljesítettek. Homokzsákokkal lett tele minden használatban lévő zsákos konténer.

A helyieken túl más győri városrészből és más településekről is érkeztek homokzsákokat rakó önkéntesek. Jöttek például Budapestről, Pannonhalmáról, Mosonmagyaróvárról is. Sokan hoztak élelmet, frissítő italt, amit a zsákokat töltőknek kínáltunk.

Délutánra a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium tanulócsoportja is munkába állt. Az árvízvédelmi központ munkatársai és a Bácsai Részönkormányzat megköszöni minden önkéntes közreműködését" - közölte Bárány István, a Bácsa-Kisbácsa-Sárás-Révfalu önkormányzati képviselője, a várorészi részönkormányzat vezetője és Lampert Bálint részönkormányzati képviselő.


Pillanatképek a bácsai homoktöltő telepről - fotók: Lampert Bálint


Csütörtök, 0.48

Olvasóink fotói az árvízről (2013. június 6.)

23.12

A Győri Törvényszék elnökének rendelkezése szerint a Győri Járásbíróság épülete 2013. június 6-án csütörtökön és június 7-én pénteken zárva tart, erre a két napra kitűzött tárgyalások elmaradnak.

Az épület lezárásának oka, hogy a bíróság épülete a környék legmélyebben fekvő részén helyezkedik el, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt mintegy három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet több alkalommal elöntötte a víz. Az irattárban őrzött iratok eredeti állapotban való megőrzése érdekében technikai intézkedések elvégzése szükséges, amely az épület fenti időtartamú bezárását indokolja.

22.44 - Az E.ON járművekkel és önkéntes munkával segíti az árvízi védekezést

"A katasztrófavédelem és az E.ON szakemberei évek óta nagy gondot fordítanak arra, hogy rendkívüli helyzetekben minél gördülékenyebb legyen az együttműködés, minél jobban tudják egymás munkáját támogatni.

A márciusi rendkívül hóhelyzetben a katasztrófavédelem nyújtott segítséget a szolgáltatónak, annak érdekében, hogy minél gyorsabban helyreálljon a szol-gáltatás az érintett térségben.

Most, az árvízi védekezésben, az E.ON segíti a katasztrófavédők munkáját. Az E.ON saját terepjáró gépjárműveit bocsátja az árvízvédelemben helytálló katasztrófavédők rendelkezésére, valamint a társaság dolgozói, vezetői önkéntes munkával vesznek részt a megelőzésben.

Az E.ON ügyfelei biztonságának megóvása, a balesetveszélyes helyzetek megelőzése érdekében folyamatosan gondoskodik azoknak a területeknek az áramtalanításáról, ahol a megemelkedett vízszint a közművek üzembiztonságát veszélyezteti. Ezekről a műveletekről folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem illetékes egységeivel" - közölte Egyházi Nikoletta, az E.ON sajtószóvivője.

Az E.ON Hungária egyúttal kéri az érintett területeken a lakosság segítségét, hogy az alábbi teendők elvégzésével csökkentsék a lehetséges veszélyeket és az anyagi kárt:
1. A szolgáltatók az árvízben érintett hálózatot előírásszerűen feszültség mentesítik, e mellett további óvintézkedésként javasolt, hogy a háztartási eszközöket is áramtalanítsák az ingatlan tulajdonosok. Ha ezeket a berendezéseket működés közben árasztja el a víz, közvetlen életveszély alakulhat ki.
2. Egyes háztartásokban üzemelnek automatikus átemelő szivattyúk, melyek esőzés idején védik meg a garázsfeljárókat, pinceablakokat, mélyebben fekvő helyiségeket. Ezek áramtalanítása is javasolt.
3. Ha az ingatlan kikapcsolása válik szükségessé, ne próbáljanak maguk intézkedni, telefonon (06/80 533533) kérjenek segítséget a szolgáltatótól.
4. Érdemes biztonságba helyezni és rögzíteni az értékes berendezéseket. Amik víz alá kerülnek, azokat az ár levonulása után csak teljes kiszáradást követően kapcsolják vissza.
5. Gázüzemű berendezéseket érdemes a megfelelő eljárásrendben lekapcsolni és elzárni. Visszakapcsoláskor az őrlánggal üzemelő vízmelegítők visszagyújtását szükség esetén bízzák szakemberre.
6. Ha veszélyes helyzetet látnak - pl: vízben álló oszlop netalán vezetéket - semmi esetre se menjenek a közelébe! Telefonáljanak!
7. Amennyiben evakuálásra kerül sor, a kikapcsolt villany helyett meggyújtott gyertyákat ne hagyják otthonukban őrizetlenül.

22.28

Így védekeznek az árral szemben Mecséren - fotók: Kerekes M. István


22.15 - Önkénteseket várnak Kunszigeten

Kunszigeten önkéntesek jelentkezését várják csütörtökre, védekezési munkákhoz!

Gyülekező reggel 7 órakor a Polgármesteri Hivatalnál, a Tűzoltó szertárnál! További információ: Lendvai Ivánné 30/226-97-30.


22.06 - Győr belterületén 830-850 cm körüli tetőzési vízállások várhatók szombaton 

"Nagybajcsnál a tetőzés várhatóan június 8-án a reggeli órákban következik be 890-910 cm vízállással. A Duna visszaduzzasztó hatása miatt a Győr belterületén 830-850 cm körüli tetőzési vízállások várhatók a szombat esti órákban.  A városban a megfelelő védelmi létesítmények kiépítési szintje 890 cm.

A védelmi kiépítés minden esetben a megfelelő magasságú biztonsági szintre történik. A vízügyi szakemberek figyelembe vették az árhullám várható tartósságát is, ezért Mecsérnél és Dunaszentpálnál a biztonsági szintet tovább növelték. Ásványrárónál a töltésmagasítási és kiegészítő munkákat a holnapi nap során fejezik be.

A védekezési munkákat végzők - a rendelkezésre álló megfelelő erőforrásokat igénybe véve - a meghatározott védelmi szintek kiépítését az összes, árvízzel közvetlenül érintett település esetében a várható tetőzés előtt befejezik.

Győr város belterületén csütörtökön a parapetfalban lévő nyílások elzárását, homokzsákokkal történő megerősítését elvégzik. A tetőzés előtt befejezik a Marcal folyó érintett szakaszán a töltésmagasítási munkákat is" - közölte Németh József, központi védelemvezető.

21.58


Árvízi védekezés Gönyűn - fotók: Mészáros Mátyás


21.51 - Megtörtént a váltás a Győr környéki gátakon

Az éjszaka folyamán 450 katona vesz részt az árvízi védekezésben. Az ásványrárói és a bácsai gátőrháznál illetve a révfalui gátőrjáráson 50-50 katona, míg az Iparcsatornánál 200 katona dolgozik.

A Bácsai úti töltőállomáson 50 fő segíti a homokzsákok töltését, míg a Dózsa György Rakparton szintén 50 fő vesz részt a munkálatokban.

21.49

Árvíz a győri Kossuth-hídnál - fotók: Mészáros Mátyás


21.27 - Esztergomban 40 embert kitelepítettek 

Az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről kitelepített mintegy 40 embert a Kőrössy kollégiumban szállásolták el ideiglenesen.

21.10 - Tizenhárom szakaszon védekeznek az ár ellen megyénkben

Győr-Moson-Sopron megyében tizenhárom szakaszon védekeznek a dunai árvíz ellen - áll a katasztrófavédelem megyei szóvivőjének szerda esti tájékoztatójában.

Dobos Viktória hadnagy azt közölte: Mecséren magasítják az ideiglenes védműveket, valamint nyúlgátat építenek, Győrújfaluban, Győrzámolyon építik és magasítják a gátakat. Utóbbi feladatot végzik Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón is.

Jelezte: Dunaszentpálon három és fél kilométeres szakaszon homokot zsákolnak, fóliáznak, a gátat építik, erősítik. Ott délig 50 ezer homokzsákot építettek be, a katasztrófavédelem pedig további 20 ezret szállított a faluba. Dunaszegen a védekezésben ötven katona és kétszer ennyi önkéntes, a gát magasításában negyven helyi lakos vesz részt. Győr Bácsa városrészében kétszázan töltik és rakják kocsira a homokzsákokat, ötven katona mellett százötven önkéntes dolgozik itt.

Nagybajcson jelenleg nincsen árvízi védekezés, a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

20.56 - Rendészeti szakközépiskolások és tanáraik a gátakon

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben csütörtöktől Győr-Moson-Sopron megyében. A fiatalok szerdán megérkeztek Győrbe - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából 388 hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be a megyei árvízi védekezésben való közreműködésre.

Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár segíti a munkát.

20.45 - Dunaszeg és Ásványráró között,  Zsejkepusztánál elkezdték építeni a gátat homokzsákokkal a 1402-es szigetközi úton - az út szélén - jelentette a kisalfold.hu munkatársa. 

19.47 - Aktuális árvíz miatti útkorlátozások

1. számú út, 108+185 és 123+423 km között teljes lezárás. (Budapest-Tatabánya-Győr-Hegyeshalom elsőrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)

14. számú út, 2+356 és 12+616 km között teljes lezárás. (Győr-Vámosszabadi másodrendű főút, Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Vámosszabadi)

1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Mosonmagyaróvár összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)

1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Lébény-Mecsér összekötő út, Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér)

Forrás: Közút.hu

19.41

Négy nyugati megye kivételével csütörtökre az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyék kivételével az országban bárhol számítani kell olyan záporokra, zivatarokra, amelyek során rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: szerdán az éjszakai órákban északkeleten alakulhat ki néhol zivatar, amelynek során sok eső hullhat. Csütörtökön az országban elszórtan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez néhol kis területen felhőszakadás, szélerősödés és kisebb méretű jég társulhat.

Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 14, a legmagasabb hőmérséklet 20 és 24 Celsius-fok között alakul.

19.10

"A kedd esti állapothoz képest szerda 16 órakor az abdai árvízi kapunál (a Rábca Mosoni-Dunába torkollásának helye) a Rábca esetében alig észrevehető vízszint növekedés tapasztalható, míg ez a Mosoni-Duna esetében körülbelül 40 cm.

A jelenlegi információnk szerint településünk továbbra sincs veszélyben" - közölte Szabó Zsolt, Abda polgármestere. 

19.01

"A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 13 helyszínen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás.

Mecsér településen az ideiglenes védművek magasságának emelése, továbbá nyúlgát építése folyik, 300 méter gát lefóliázása már megtörtént. Győrújfalu, Győrzámoly, településen gátépítési, magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatokat. Győrladaméron, Koroncón és Ásványrárón szintén töltésmagasítási munkálatok folynak, Gönyűn a védekezési munkák legfőbb részét jelenleg a nyúlgát megerősítése adja.

Dunaszentpál településen 3,5 km szakaszon homokzsákolás és fóliázás, gátépítés, erősítés történik, ma délig 50.000 homokzsák került beépítésre, majd további 20.000 homokzsákot szállított a katasztrófavédelmi igazgatóság a településre a védekezési munkálatokhoz. 60-70 fő nyúlgátat épít Zsejkepusztánál.

Dunaszegen két helyszínen folynak védekezési munkálatok (Koppány Csárda, Bogányi major), ahol 50 fő honvéden felül 100 fő önkéntes homokzsákolást végez, további 40 fő a töltés magasítását hajtja végre. Győr-Bácsán 150 fő civil és 50 fő honvéd homokzsákok töltését és gépjárművekbe történő rakodását végzi, Kisbajcson pedig szintén homokzsákok töltését hajtják végre.

Nagybajcson árvízi védekezés nem folyik, a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen. Vámosszabadin a polgármester délután falugyűlést hív össze ahol önkénteseket toboroz a munkára.

Az árvízzel veszélyeztetett településeken a kialakult helyzetnek megfelelő erőkkel, eszközökkel folynak a védekezési munkálatok, jelenleg a lakosság kitelepítése, kimenekítése egyik településen sem indokolt.

A védekezési munkálatokban a katasztrófavédelem állományán felül a társszervek (rendőrség, honvédség, vízügy) szakemberei, a karitatív szervezetek, az önkéntes tűzoltók és lakossági erők egyaránt részt vesznek. Az árvízi védekezés összefogást kíván a védekezési munkálatokban részt vevő szervektől, önkéntesektől és a lakosságtól egyaránt.

Kérünk mindenkit, hogy a védekezési feladatok hatékonysága növelése érdekében az önkéntes szerveződések helyett az önkéntes felajánlásokat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság 96/529-539-es, valamint 96/515-729-es számára tegyék meg.

Felhívjuk a győri lakosok figyelmét, lakóházuk védelmére homokzsákot a Győri Közszolgáltató és vagyongazdálkodó Zrt-től igényelhetnek, melyről a 96/511-420 telefonszámon érdeklődhetnek" - közölte Dobos Viktória tű. hadnagy, Gy-M-S Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Vízátfolyás és árvízvédelmi munkálatok miatti útlezárások Győr-Moson-Sopron megyében:

- 14. sz. főút Vámosszabadi határállomás lezárása

- 2013. június 05-én 18.00 órától határozatlan ideig a Vámosszabadi határátkelő a határforgalom elől lezárásra kerül.  Így a forgalmat a 1401. sz. Győr – Mosonmagyaróvár összekötő út felé terelik.

- Lezárták az 1. sz. főutat Győr és Gönyű között

- Győrszentivánon, az állati fehérje feldolgozó térségében emelt árvédelmi töltés az 1. sz. főutat 2 km hosszan lezárja

- Az 1-es sz. főutat a Győrszentiván – Kertvárosnál folyó árvízvédelmi munkálatok miatt a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik

- A Gönyűn lakók otthonaikat Győr felől a 19. sz. főút – M1-es autópálya-Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - Gönyű településre behajthatnak. A többi közlekedőt az M1-es autópályára terelik

- Budapest felől az 1. sz. főúton közlekedőket a komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. sz . főútra

- Az 1401. sz. szigetközi úton, Dunaszeg- és Ásványráró között rendőri forgalomirányítás mellett, fél pályán halad a forgalom. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni

18.57 - A szlovák hatóságok kora este lezárták Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat

A már kilenc halálos áldozatot szedő közép-európai árvizek elleni küzdelem súlypontja kelet, illetve észak felé tolódik a Duna és az Elba vízgyűjtő területén az árhullám levonulásával: míg a bajorországi és ausztriai szakaszán már csökken a Duna vízszintje, és már Bécsnél is tetőzött, Pozsonynál még mindig árad a folyó.

Az árvízveszély miatt a szlovák hatóságok kora este lezárták Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő Duna-hidat.

18.54 - Börtön vár azokra, akik árvíz idején lopnak

Alapeseten három év, különösen nagy értékre elkövetett lopásnál akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik árvíz idején lopnak - nyomatékosította Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

A kormánypárti politikus szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a büntető törvénykönyv májusban életbe lépett szigorításának köszönhetően súlyos bűncselekménynek minősül, ha valaki közveszély esetén, rendkívüli helyzetben lop.

18.18 - Fazekas Zoltán, darnózseli polgármester közleménye: A darnózseli Falunap az árvízhelyzet miatt elmarad!

Ezúton értesítünk mindenkit, hogy az Alsó- és közép Szigetközi árvízhelyzet miatt a június 8-ára meghirdetett Falunap és az új Tűzoltókocsi megáldása, valamint a Magyar Katolikus Papi Válogatott - Darnózseli Vegyes Válogatott labdarúgó mérkőzés elmarad, s egy későbbi időpontban rendezik meg.

Kedd délután óta már több csoportunk dolgozik a veszélyeztetett településeken. Azonban kérjük, hogy minél többen , elsősorban férfiak, jelentkezzenek a darnózseli Polgármesteri Hivatalban (30-44-53-801) mert nagyon sok segítő kézre van szükség Mecséren, Dunaszentpálon, de félő, hogy szombat reggel már feljebb is.

Szerda délelőtt, a rendezőbizottság (Önkormányzat, Tűzoltó Egyesület) úgy döntött, hogy nem lenne tisztességes dolog, hogy amíg mi mulatnánk, mások pedig az árral küszködnének, ez nem méltó sem az Önkéntes Tűzoltó eszményhez, sem pedig a keresztény értékeket valló testülethez.

Ezért mindenkitől elnézést kérve, kérjük, hogy aki segíteni tud a rászorultakon, az amíg szükséges, most ne mulasson, hanem legyen ott a gátakon.

Természetesen a falunapot egy későbbin időpontban megtartjuk!

18.15 - Kimlén szerdán délután 5 órától kezdték meg a homokzsákok kiosztását az orvosi rendelőnél 

Darnózseli és Novákpuszta felől érkeztünk Kimlére (itt minden út járható
volt).

Krankovits László, a helyi védelemvezető-helyettes és Nagy Kálmán, a helyi polgárőrség vezetője érdeklődésünkre elmondta: Kimlén szerdán délután 5 órától kezdték meg a homokzsákok kiosztását az orvosi rendelőnél és a gyógyszertárnál, és számításaik szerint első körben nyolc-tíz háznál helyezik el azokat.

A napokban várható munkálatokhoz készült egy névjegyzék. Negyven-ötven emberre számítanak, köztük a polgárőrök, önkéntes tűzoltók, focisták és sárkányhajósok is.


Fotó: Mészely Réka
Fotó: Mészely Réka18.12 - Parkolókat biztosítanak Győrben a védekezésben résztvevő járműveknek

Fizetőparkolókat zártak le Győrben az árvízi védekezés érdekében - közölte a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szóvivője szerdán.

Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon lévő fizetőparkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére zárták le, így ezek a parkolóhelyeket most az árvízi védekezésben részt vevő járműveknek tartják fenn. Itt jelenleg tilos a parkolás, amit a bóják és a letakart fizetőautomaták is jeleznek - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a szolgáltató kéri az autósokat, hogy a jelzett szakaszon ne álljanak meg, illetve haladéktalanul vigyék el ott parkoló járműveiket. Ozsvárt Tamás tájékoztatása szerint ugyancsak tilos a parkolás Győrben a Zechmeister út Rába felőli oldalán az utca teljes hosszában.

Ezt a szolgáltató a közútkezelő kérésére zárta le, mert árvízi védekezési munkálatok kezdődnek a Rába töltésén. A lezárást itt is kihelyezett bóják és letakart fizetőautomaták jelzik.

A Zechmeister utca másik oldalán továbbra is parkolhatnak az autósok. A tilalom megszűnésekor a szolgáltató elviszi a jelzőbójákat és ismét használhatóak lesznek az automaták - tette hozzá közleményében a szóvivő.

18.06 - Készültségben a tejfaluszigeti Zalka tanyán

A tejfaluszigeti Zalka tanyán már magasan állt a víz az egyébként szépen
gondozott udvaron szerdai ottjártunkkor.

- A 2002-es árvíznél magasabb vízszintre számítunk most. Ugyan ez hétvégi ház, ám addig nem megyünk el innen, amíg le nem megy a nagy víz.

Éjszaka is éberen őrködünk, és hogyha kell, mentjük a menthetőt, ehhez két teherautó is rendelkezésünkre áll, a vőnk, Fügedi József segít - tudjuk meg a ház tulajdonosától, Kálmán Istvánnétól.

Az asszony szerint erre az ingatlanra biztosítást nem köthettek, ezért maguk óvják, homokzsákokat helyeztek el a bejáratokhoz.

Azt remélik, hogy a nagyobbik házba nem megy be majd a víz, viszont félő, hogy a mellette lévő kisebb épületben kárt tehet.


Készültségben a tejfaluszigeti Zalka tanyán


17.57 - Lezárták a dunakiliti duzzasztóműhöz vezető utat

Kedd délutáni látogatásunkkor a dunakiliti duzzasztóműnél már csak a sorompóig engedték a látogatókat, a műtárgyig nem.

Szerdán viszont az oda vezető út elejét is lezárták. Egy nap leforgása alatt a Szárazerdő faluhoz közel eső része is megtelt vízzel.


Lezárták a dunakiliti duzzasztóműhöz vezető utat


17.52 - Olvasónk felvétele az árvízről Dunaremeténél

Videó: Nagy Ferenc17.46

A korábbinál lassabb ütemben, de tovább áradt a Duna Pozsonynál szerda délután, a folyó vízszintje négy óra után megdöntötte a 2002-ben itt mért több mint százéves rekordot.

A fokozódó árvízveszélyre való tekintettel szerdán műveleti területté minősítették és lezárták a hatóságok az óvárosi rakpartot és a vele párhuzamos, mintegy hat-hétszáz méteren húzódó dunai sétányt Pozsonyban.

Az intézkedést a rendőrség tájékoztatása szerint a magas vízállás mellett az is indokolta, hogy a rakparton mind nagyobb számban megjelenő kíváncsi tömeg több esetben a mobil védőgátakat is megrongálta.

A mostani intézkedés után már a Duna egyik oldalán sem megközelíthetőek a folyó rakpartjai, a Duna alacsonyabban fekvő, jobboldali partját Ligetfalunál ugyanis már hétfőn lezárták.

17.28

Dunaszegre és Dunaszentpálra ötven önkéntest várnak az árvízi védekezéshez a kunszigeti önkormányzati hivatalnál (polgármesteri hivatal). Gyülekező 19:30-kor.


17.18

Árvízi védekezés Koroncón


17.20

Lezárják este hat órától a vámosszabadi határátkelőt, az oda vezető 14-es főút forgalmát pedig a Győr-Mosonmagyaróvár összekötő útra terelik - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság szerda délután.

A közlemény szerint az 1-es számú főutat a Győrszentiván-Kertvárosnál folyó árvízvédelmi munkálatok miatt a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.

A Gönyűn lakók otthonukat Győr felől a 19-es főút - M1-es autópálya - Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - hajthatnak be Gönyű településre. A többi közlekedőt viszont az M1-es autópályára terelik - áll a közleményben.

Budapest felől az 1-es számú főúton közlekedőket a komáromi közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1-es számú főútra. Az 1401-es szigetközi úton, Dunaszeg és Ásványráró között rendőri forgalomirányítás mellett, fél pályán halad a forgalom. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni - írták a tájékoztatóban.

17.14

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerda délután az MTI -hez eljuttatott közleményből. A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek.

Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága. Komáromnál szintén négy óra alatt tizennégy centiméterrel, 656 centiméterre duzzadt a folyó. Esztergomnál is meghaladja a 6 métert a Duna magassága, legutóbb 608 centiméteres vízszintet rögzítettek.

A Pest megyei Nagymarosnál a legutóbbi mérés szerint 540 centiméteres volt a Duna vízszintje. Az OMIT közleményében azt írta: a folyamatosan beérkező adatok alapján az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de - mint kiemelték - "ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható".

Megjegyezték továbbá, hogy szerdától 509, csütörtöktől pedig további ezer rendészeti szakközépiskolás is részt vesz a védekezésben. Ők az egész védvonalon vészőri szolgálatot teljesítenek, feladatuk a gátak állapotának ellenőrzése.

17.06

Nagybajcsnál 4 óra alatt 31 centiméterrel  emelkedett a Duna vízállása - derül ki az Országos Műszaki Irányító  Törzs (OMIT) szerda délutáni közleményből.  
   
A településen 11 órakor még 716 centiméteres, délután 3  órakor viszont már 747 centiméteres vízmagasságot mértek.  
   
Az OMIT összesítése szerint valamennyi helyen emelkedett a  vízszint. Budapestnél legutóbb 681 centiméter volt a víz magassága.

17.01
 
Több helyen rendeltek el az árvíz miatt vadászati, halászati és horgászati  tilalmat - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  (Nébih) szerdán az MTI-t.  
   
Teljes vadászati tilalom van Győr-Moson-Sopron megyében a  Duna és a Szigetköz teljes területére kiterjedően, a gátrendszertől  1 kilométer távolságig már június 3-tól. Teljes a tilalom  Komárom-Esztergom a Duna árvízzel borított területének 500 méteres  védőzónájában június 5-én 13 órától.   
   
Emellett általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el  a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, mellék- és holtágain  június 5-én 13 órától - olvasható a Nébih honlapján.  
   
A közlemény szerint a tilalmakról, korlátozásokról, valamint  azok feloldásáról folyamatosan a Nébih  honlapján(www.nebih.gov.hu/aktualitasok/arviz) tájékozódhatnak az  érdeklődők.  
   
A közleményben az is olvasható, hogy az érintett  kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságai a vad- és  halállomány, valamint azok élőhelye védelme, illetve a biztonságos  árvízi védekezés biztosítása érdekében rendelhetnek el meghatározott  területeken teljes vadászati, halászati és horgászati tilalmat


16.58

Árvíz - Hende Csaba honvédelmi miniszter a Bolgányi hídon. Fotók: Bertleff András16.41

Parkolók lezárása az árvízi védekezés érdekében Győrben

 
Lezárta Győrben az Árpád úton az Aradi vértanúk útja és a Baross Gábor út közötti szakaszon a fizető parkolókat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérésére a Győr-Szol Zrt. Ezek a parkolóhelyek az árvízi védekezésben résztvevő járművek számára vannak fenntartva. Itt tilos a parkolás, amit a kihelyezett bóják és a letakart fizetőautomaták is jeleznek. A szolgáltató kéri az autósokat, hogy a jelzett szakaszon ne álljanak meg, illetve haladéktalanul vigyék el esetleg ott parkoló járműveiket.

Ugyancsak tilos a parkolás Győrben a Zechmeister út Rába felőli oldalán az utca teljes hosszában (a Rába kettős hídig). Ezt a szolgáltató a közútkezelő kérésére zárta le, mert árvízi védekezési munkálatok kezdődnek a Rába töltésén. A lezárást itt is kihelyezett bóják és letakart fizetőautomaták jelzik. A Zechmeister utca másik oldalán továbbra is parkolhatnak az autósok.

A tilalom megszűnésekor a szolgáltató beszedi a kihelyezett jelzőbójákat és ismét használhatóak lesznek az automaták.


16.20 - Ételosztás Kisbácsán


Árvíz - Ételosztás Kisbácsán16.17

Nagybajcs  térségében várhatóan rekordszint felett tetőzik a Duna, a 920  centimétert vélhetően nem fogja meghaladni, de csaknem fél méterrel  magasabb lesz a vízszint mint 2002-ben, amikor a folyó 875  centiméterrel tetőzött Nagybajcsnál - derül ki az Észak-dunántúli  Vízügyi Igazgatóság szerdai közléséből.  
   
Az igazgatóság honlapján közzétett információ szerint az  árvízi védekezési munkálatokban 1300-an vesznek részt az vízügyi  igazgatósághoz tartozó területen, 350-nél többen az ország  társigazgatóságaitól érkeztek a védekezés segítésére.  
   
A szakemberek és az önkéntes segítők magasítják a töltéseket,  homokzsákokat töltenek, azokat beépítik a védműbe.   
   
A veszélyeztetett területeken, köztük Dunaszentpálon,  Győrújfalun és Győr-Bácsán a honvédség nagy erőkkel segíti a  védekezési munkákat.  
   
A számítások szerint Rajkánál csütörtök reggelig 650  centiméterig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás szerda  reggel 6 órakor elérte a 620 centimétert, ami a harmadfokú  készültség korábbi szintje. A Mosoni-Dunán, Mecsérnél az árhullám  tetőzése 520-540 cm körül várható.  
   
A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat. A Rába  több árvízvédelmi szakaszán, köztük a Győr-Koroncó közötti  szakaszon, továbbá a mérgesi, az ikrényi és a rábapatonai  gátőrjáráson harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben szerda  reggeltől.

16.10

Rendőrnövendék érkeztek Győrbe

Három rendészeti szakközépiskola diákjai és tanárai is részt vesznek az árvízi védekezésben. Az országos rendőrfőkapitány utasítására az ország három rendészeti szakközépiskolájából összesen 388 első évfolyamos hallgatót, valamint 19 tanárt rendeltek be az árvízi védekezésben való közreműködésre.

Fotó: Tóth Gyula
Fotó: Tóth Gyula


Körmendről 104 diák, illetve három tanár, Miskolcról 199 tanuló, valamint 12 tanár, Szegedről 85 hallgató és négy tanár érkezett Győrbe, a Szövetség utcai rendészeti igazgatóságra szerdán, ahol Németh Lajos ezredes, igazgató fogadta és köszöntötte a segítségre érkezőket.

Fotó: Tóth Gyula
Fotó: Tóth Gyula


15.59

A kialakult árvízi helyzet miatt a 23. Ménfőcsanaki Falunap 2013. június
8-án elmarad.

15.45

Felkészült a  Dunán levonuló árhullám fogadására, a károk elhárítására és  mérséklésére a Szigetköz vízszolgáltatója, a mosonmagyaróvári AQUA  Szolgáltató Kft. - tájékoztatta a cég szerdán az MTI-t.  
   
Az AQUA szolgáltatási területén az ivóvíz minősége  változatlanul kifogástalan, a víziközmű szolgáltató cég mindent  megtesz annak érdekében, hogy szolgáltatásait az árhullám levonulása  alatt is a megszokott minőségben biztosítsa - írták közleményükben.  
   
Tájékoztattak arról is, hogy a június 7-9-e között meghirdetett  Szigetközi Friss Fesztivál rendezvénynek helyet adó mosonmagyaróvári  Wittmann Parkot nem veszélyezteti az áradás, így a fesztivált a  meghirdetett program szerint tartják meg.   
   
Az idén második alkalommal megtartandó rendezvény  házigazdájaként tudatták azt is, hogy a fesztiválirodánál várják az  önkéntes jelentkezőket, felajánlásokat, hogy együtt tudjanak  segíteni mindazokon, akiket az árvíz a Szigetközben érint.

15.37

Árvízi védekezés Mecséren - 2013.06.05.


15.28  - Híd-és útlezárások a megyében, árvízi védekezés14. sz. főút Vámosszabadi határállomás lezárása
2013. június 05-én 18.00 órától határozatlan ideig a Vámosszabadi határátkelő a határforgalom elől lezárásra kerül.  Így a forgalmat a 1401. sz. Győr - Mosonmagyaróvár összekötő út felé terelik.

Lezárták az 1. sz. főutat Győr és Gönyű között
Győrszentivánon, az állati fehérje feldolgozó térségében emelt árvédelmi töltés az 1. sz. főutat 2 km hosszan lezárja.  Az 1-es sz. főutat a Győrszentiván - Kertvárosnál folyó árvízvédelmi munkálatok miatt  a 19-es főút Győr-likócsi csomópontja és a nagyszentjánosi csomópont között lezárták, a közlekedőket az M1-es autópályára terelik.
A Gönyűn lakók otthonaikat Győr felől a 19. sz. főút - M1-es autópálya-Nagyszentjános útvonalon közelíthetik meg. A Komárom felől érkezők a nagyszentjánosi csomópontnál - lakcímkártyájuk alapján - Gönyű településre behajthatnak. A többi közlekedőt az M1-es autópályára terelik.
Budapest felől az 1. sz. főúton közlekedőket a komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es út Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza az 1. sz . főútra.

Az 1401. sz. szigetközi úton, Dunaszeg- és Ásványráró között rendőri forgalomirányítás mellett, fél pályán halad a forgalom.

A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén jelenleg 13 helyszínen történik árvízi védekezéssel kapcsolatos beavatkozás, továbbá egy településen árvízvédelmi felmérés, 1 településen homokzsák töltési feladatok.

Mecsér településen az ideiglenes védművek magasságának emelése, továbbá nyúlgát építése, Győrújfalu, Győrzámoly településen pedig gátépítési, magasítási munkák elvégzése jelenti továbbra is a legfőbb feladatokat. Győrladaméron és Koroncón szintén töltésmagasítási munkálatok folynak.

Dunaszentpál településen 3,5 km szakaszon homokzsákolás és fóliázás történik, ma délig 50.000 homokzsák került beépítésre, majd további 20.000 homokzsákot szállított a katasztrófavédelmi igazgatóság a településre a védekezési munkálatokhoz.

Dunaszegen két helyszínen folynak védekezési munkálatok (Koppány Csárda, Bogányi major), ahol összesen 100 fő önkéntes homokzsákolást végez, további 40 fő a töltés magasítását hajtja végre. Győr-Bácsán homokzsák töltés és gépjárművekbe történő rakodás folyik, Kisbajcson pedig homokzsákok töltését hajtják végre.

Nagybajcson a kivezető árok tisztítását végzik, a vízügy őrszolgálatot működtet a töltésen.
Vámosszabadin a polgármester délután falugyűlést hív össze ahol önkénteseket toboroz a munkára.

Az árvízzel veszélyeztetett településeken a kialakult helyzetnek megfelelő erőkkel, eszközökkel folynak a védekezési munkálatok, jelenleg a lakosság kitelepítése, kimenekítése egyik településen sem indokolt.

Kérünk mindenkit, hogy a védekezési feladatok hatékonysága növelése érdekében az önkéntes szerveződések helyett önkéntes  felajánlásaikat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, az 96/529-539-es, valamint 96/515-729-es számokon tegyék meg.

Felhívjuk a győri lakosok figyelmét, lakóházuk védelmére homokzsákot a Győri Közszolgáltató és vagyongazdálkodó Zrt-től igényelhetnek, melyről a 96/511-420 telefonszámon érdeklődhetnek.

Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság közleménye15.10

A Győr-Szol Zrt. a Pápai úti bezárt hulladéklerakó telepen korlátozott
mennyiségben rendelkezésre álló készletéből kizárólag a Győr közigazgatási határán belül lévő, az árvízi védekezésben közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosai számára rendelkezésére bocsát ingatlanonként maximum 50 db homokkal megtöltött zsákot. Ennél nagyobb mennyiség igénylése esetén a kérés indokoltságát a szolgáltató munkatársai egyedileg vizsgálják.

Zsákokat igényelni munkanapokon reggel 7 órától 16 óráig a 96/50-50-50-es telefonszámon lehet az igénylő nevének, lakcímének és telefonszámánakmegadásával.

A zsákokat 2013. június  6-án, csütörtökön és június 7-én pénteken reggel 7 órától 16 óráig lehet átvenni Győrben a Pápai úti volt szeméttelepen. A szállításról, rakodásról mindenkinek magának kell gondoskodni. Amennyiben az előre megtöltött zsákok elfogynak, az igénylőknek maguknak kell megtölteniük a kért mennyiséget."

14.50

Gönyű - Cuhai Bakony-ér melletti védekezés14.30 -  Útlezárások, korlátozások a megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 14 órai összesítése alapján az árvízi védekezés miatt 

az 1-es főúton Győrszentivánnál elkezdődött az út melletti védmű építése, ezért a 88-121 kilométerszelvények között teljes útzárat vezettek be.

Komáromnál és Győrnél az M19-es út csomópontjánál már nem engedik tovább a járműveket, a forgalmat az M1-es autópályára terelik. Fontos tudni, hogy a komáromi és a győri csomópontok között feloldották az útdíj-kötelezettséget.

A 14-es főutat a Vámosszabadi határ híddal együtt a tervezettnél hamarabb, várhatóan már ma 18.00 órától lezárják. Rajka felé kell kerülni.
 

Videókon az árvíz a megyében - Nézd meg! >>14.05 -  Borkai: Pánikkeltésnek semmi értelme

Borkai Zsolt, Győr polgármestere nyugalomra inti a lakosságot, mint elmondta: Győrben és a környező településeken szisztematikus, tervszerű munka folyik. Pánikkeltésnek semmi értelme, jelen pillanatban - a Vízügy tájékoztatása alapján - az előrejelzések azt mutatják, hogy a szükséges védekezési feladatok ellátása mellett a városi árvízvédelmi rendszerek a 2002-es árvíz szintjénél magasabb vízállás esetén is megvédik a várost. A jelenlegi előrejelzések szerinti legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni Győr biztonságát. Hozzátette, a katasztrófavédelem és a társszervek együttműködése révén zajlik a feladatok végrehajtása. A város folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket és az előrejelzéseket, kapcsolatban áll a hivatalos szervekkel és mindent megtesz azért, hogy Győrben a legkevésbé okozzon problémát az árhullám – szükség esetén pedig a környező településeknek is segítséget nyújt.

A polgármester köszönetet mondott a győrieknek azért, hogy ismét önzetlenül segítenek, és arra kéri az önkénteseket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak arról, hogy melyik területen milyen segítségre van szükség. Erről a Győr-Moson-Sopron megyében élők a 06 96 529-539-es telefonszámon érdeklődhetnek. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki utazni szándékozik, indulás előtt mindenképp tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről a lezárt útszakaszok miatt.

Borkai Zsolt kifejtette, hogy minden eshetőségre fel kell azonban készülni, ezért Győr kész tervvel rendelkezik arra vonatkozóan, ha egyszerre több ezer embert kell elszállásolni, legyen szó akár a várost körülvevő települések lakosairól, vagy akár a győriekről. Erről az eshetőségről azonban egyelőre szó sincsen, így mindenkit nyugalomra int.

Árvíz: macskát mentettek Véneken, Bácsán ezerrel lapátolják a homokot - videós riport >>14.03 - Megtámasztották a várfalakat Győrben

A Dunakapu téren szerdán reggel befejezték a várfalak megtámasztását - tudtuk meg Fűke Pétertől, a polgármesteri hivatal településfejlesztési főosztályvezetőjétől. Amint arról korábban beszámoltunk, a Duna-bástya tavaly megtalált maradványainak megtámasztását az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tíz méter szélességében írta elő, különben nőne a kockázata annak, hogy a Mosoni-Duna vize betör.

A Dunakapu téren, a leendő háromszintes mélygarázs helyén egyébként még zajlik az ásatás. Deák Andrea ásatásvezető régész kérdésünkre elmondta: a talajvízszint egyre emelkedik, így folyamatosan telnek fel az ásatási szelvények. A szakember azzal számol, hogy csütörtökön, legkésőbb pénteken abba kell hagyniuk a munkát. 


13.54 -  Önkénteseket várnak


- Nagybajcs: Jelentkezni lehet a 96/358 053, 96/560 051 telefonszámokon, illetve a +3620/2123348, +36306507953 mobiltelefon számokon.

- Győrzámoly: Varga István katasztrófavédelmi parancsnok 06-30-520-9610
                      Medgyesi Eszter polgárőr parancsnok 06-30-9573-126"
- Győr: jelentkezés: Telefon: 70/205-8021, E-mail: kapcsolat@borsirobert.hu
-Gönyű: Bárki aki tud segíteni, keresse: LENCSE GÉZÁNÉT a 20/368-4570-es számon. A polg. Hivatal száma 353-143. Az 1-es út lezárása miatt a pályán lehet megközelíteni Nagyszentjános felől.
- Bőny: 96/ 351-011; 547-013 telefonszámokon munkaidőben. 16.00 óra után 20/ 94 63 728
- Kunsziget: Pontosabb infók: 06-30-525-9190 és másik kontakt személy:(Szalai Győző)06-30-400-6942

Szigetközi Árvízi Hírek 2013 >> 


Önkénteseket várhatnak még: Mecsér, Dunaszeg, Győrújfalu, Dunaszentpál, Ásványráró, Kisbácsa, Bácsai csatorna

Árvízről információk, az önkéntesek koordinálása a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámon történik:

06 96 529-539


13.35

A Győri Törvényszék elnökének rendelkezése szerint a Győri Járásbíróság épülete 2013. június 6-án csütörtökön és június 7-én pénteken zárva tart, erre a két napra kitűzött tárgyalások elmaradnak.

Az épület lezárásának oka, hogy a bíróság épülete a környék legmélyebben fekvő részén helyezkedik el, a bíróság irattára a pincében, az utcaszint alatt mintegy három méterrel található. A korábbi években a megemelkedő vízszint a bíróság épületének szennyvízelvezetésében problémákat okozott, a pinceszintet több alkalommal elöntötte a víz. Az irattárban őrzött iratok eredeti állapotban való megőrzése érdekében technikai intézkedések elvégzése szükséges, amely az épület fenti időtartamú bezárását indokolja.

Az épület lezárása miatt a Győri Járásbíróság kezelőirodái ügyfélfogadást nem tartanak, a panasznapi ügyfélfogadás 2013. június 6-án csütörtökön elmarad.

Az ügyfelek beadványaikat a Győri Járásbíróság portáján (Győr, Szent István út 3.) lévő gyűjtőládában munkaidőben 8-16 óra között helyezhetik el.

Az épület lezárása nem érinti az előzetes letartóztatásokkal kapcsolatos üléseket és a bíróság elé állításokat sem, azok változatlanul megtartásra kerülnek.

13.15

Homokzsákokkal védekeznek Dunaszentpálon. Fotók: Mészáros Mátyás13.00

Három autóbusszal és két kisbusszal indulnak Győr-Moson-Sopron megyébe  szerda délután szombathelyi önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak  azokon az árvíz által veszélyeztetett településeken - közölte Marton  Zsolt (Fidesz), Szombathely alpolgármestere az MTI érdeklődésére.  
   
Tájékoztatása szerint a vasi megyeszékhelyről összesen 140  ember indul útnak, őket nyolc helyről toborozták. Az önkéntesek a  szombathelyi polgármesteri hivatal, a helyi közterület-felügyelet, a  távhőszolgáltató, a Haladás Vasutas Sportegyesület, a Haladás  labdarúgó-csapata, az Illés Akadémia, a Szombathelyi  Vagyonhasznosító Zrt. és a Vasivíz Zrt. munkatársai.  
   
Az önkéntesek a homokzsákok töltésében, az árvíz miatt kiürített  területek őrzésében, az értékek kimenekítésében tudnak segíteni,  munkájukat a katasztrófavédelem irányításával és szervezésében  végzik - tette hozzá.  
   
Az alpolgármester elmondta, Puskás Tivadar, Szombathely  polgármestere kedden telefonon ajánlotta fel az önkormányzat  segítségét Borkai Zsoltnak (Fidesz-KDNP), Győr polgármesterének.  
   
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője  elmondta, 15 szakember áll készenlétben, hogy szükség esetén az  árvízhez vonuljon. Emellett számba vették azokat az anyagokat és  eszközöket is, amelyek szintén átcsoportosíthatók a védekezés  segítésére.  
   
Hozzátette még, hogy kollégái közül 52-t már kedden  átvezényeltek Győr-Moson-Sopron megyébe. Főleg gátőrök és a  vízméréshez, irányításhoz értő szakemberek vannak közöttük.

12.50

Gönyű, Cuhai Bakony-ér melletti védekezés

Videó: Tóth Gyula


Videó: Tóth Gyula

Videó: Tóth Gyula


Videó: Tóth Gyula


12.40

Kilencszáz katona érkezett az ország különböző részeiből Győr-Moson-Sopron megyébe,  hogy részt vegyen az árvízi védekezésben - közölte a Honvédelmi  Minisztérium katonai operatív törzsének ügyeletes vezetője szerdán  az MTI érdeklődésére.  

(Mint azt a kisalfold.hu megírta, 500 rendőrhallgató is érkezik a megyébe.)
   
Borsos József ezredes ismertetése szerint a katonák  Ásványráró, Koroncó és Győrújfalu térségében, továbbá Győr-Bácsán és  Győrzámolynál a gátak megerősítésén dolgoznak. Homokzsákokat  töltenek, s azokkal magasítják a töltéseket. A katonák 12 órás  váltásban dolgoznak a gátakon.  
   
Az ezredes szólt arról, hogy szükség esetén jelenleg hat  lánctalpas kétéltű gépjárművet tudnak használni. Ezek alkalmasak  nagy súlyú terhek szállítására, valamint el tudnak velük jutni  nehezen megközelíthető helyekre is. 
 
12.30

A Győri Útkezelő Szervezet a Zechmeister utca Rába folyó felőli oldalán teljes hosszban megállási tilalmat rendelt el szerda dél környékén - tájékoztatta a kisalfold.hu-t Máthé-Tóth Péter, a szervezet szóvivője.

A korlátozás a Petőfi híd és a Rába kettős híd közötti szakaszra érvényes. A jelzőtáblákat hamarosan kihelyezik. Az intézkedésre azért van szükség, hogy a vízügyi igazgatóság szükség esetén akadálymentesen tudja beépíteni az árvízvédelmi kulisszanyílásokba a mobil betétfalakat.

A közlekedőket arra kérik, hogy senki ne parkoljon az érintett szakaszon, azok pedig, akik jelenleg ott állnak, keressenek másik megállóhelyet.
A szakaszra érvényes parkolóbérlettel rendelkező lakók az üzemeltetővel tudják felvenni a kapcsolatot abból a célból, hogy hol másutt állíthatják le járműveiket.

Útlezárás, korlátozás a megyében

1. számú út, 108+185 és 123+423 km között teljes lezárás. (Győr-Moson-Sopron megye: Győr - Gönyű)
1401. számú út, 13+0 és 14+600 km között félpályás lezárás. (Győr-Moson-Sopron megye: Dunaszeg - Ásványráró)
1402. számú út, 5+445 és 6+1312 km között teljes lezárás. (Győr-Moson-Sopron megye: Mecsér - )12.21  - Rekordárvíz

Doborgaznál a Duna vízállása meghaladta az eddig mért legmagasabb 1443 centimétert. A vizugy.hu déli adatai alapján a vízállás jelenleg 1455 centiméter Doborgaznál.


12.15 - Bécsnél tetőzött a Duna

 Valószínűleg  elérte legmagasabb vízállását az áradó Duna Bécsnél szerdán reggel a  az osztrák főváros vízügyi igazgatóságának közleménye szerint.  
   
A Bécs szempontjából mérvadó korneuburgi mérőálláson a  reggeli órákban 7,93 méter vízállást és másodpercenként 10,6 ezer  köbméteres vízhozamot mértek. Az előrejelzések szerint a következő  órákban ezen a szinten marad az áradás, azután csökkenni fog.  
   
2002-ben 7,89 métert, illetve másodpercenként 10,33 ezer  köbmétert mértek Korneuburgnál.  
   
Az elmúlt napokban bebizonyosodott, hogy a bécsi árvízvédelmi  létesítmények - amelyek között a Dunát tehermentesítő  Új-Duna-csatorna és Duna-sziget a legfontosabbak - jól betöltik a  szerepüket - írták a közleményben.

12.10 -  Közlekedés

Kisalföld Volán Zrt.

2013. június 5-én - szerdán - a délelőtti óráktól, a Győr- Gőnyű viszonylatban közlekedő járatok, kerülő úton,  Nagyszentjánoson át közlekednek.

2013. június 6-tól - csütörtöktől - a Mosonmagyaróvár - Győr - Komárom - Esztergom viszonylatú autóbuszjárat csak Mosonmagyaróvár - Győr között közlekedik.

Máv Zrt.

A Komárom-Esztergom vasútvonalon, 2013. június 5-én 10 órától a Duna magas vízállása miatt nem közlekedhetnek a vonatok, bizonytalan ideig. Az utasokat a teljes vonalon vonatpótló autóbusz viszi.

Győr-Moson-Sopron megyében a fenti korlátozás és az ausztriai helyzet miatt is lehet késésekre számítani.

GYSEV Zrt.

A GYSEV Zrt. területén valamennyi személyszállító vonat menetrend szerint közlekedik. Jelenleg csak a Budapest-Keleti felől érkező Győr-Sopron viszonylatban közlekedő vonatoknál lehet átlagosan 5-25 perc késésre számítani.

12.09

Egy nappal későbbre várható a Duna áradásának tetőzése - Összefoglaló


Az előrejelzések szerint a korábban várthoz képest egy nappal későbbre  várható a Duna áradásának tetőzése, Budapestnél szerda reggel a  vízállás elérte a rakpartok szintjét. Balog Zoltán  emberierőforrás-miniszter vezetésével megalakult a védekezést  segítő, s az adományok szétosztásáért felelős Nemzeti Humanitárius  Koordinációs Tanács. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte,  hogy az az árvízi védekezés költségeinek fedezete biztosított. 
   
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerdára virradó  éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal  későbbre várható a Duna áradásának tetőzése. Így a Szigetközben  szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres  vízállásánál. Budapesten hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres  vízállással. Nagymarosnál ugyancsak hétfőre várják a tetőzést, 730  centiméteres vízállásnál.  
   
Budapestnél a Duna vízállása szerdán már elérte a rakpartok  szintjét. Országszerte már több mint 687 kilométernyi  töltésszakaszon védekeznek. Ebből több mint 191 kilométeren  rendkívüli, mintegy 62 kilométeres szakaszon harmadfokú árvízvédelmi  készültség van érvényben. Több mint 82 kilométeren másodfokú,  csaknem 352 kilométeren elsőfokú a védekezés.  
   
Az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló  segélyszervezetek, szeretetszolgálatok részvételével szerdán  megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT). Balog  Zoltán miniszter a tanács első ülése után elmondta, hogy a részt  vevő szervezetek egyeztetik, összehangolják a gyűjtést, az elosztást  és azt, hogy melyikük milyen feladatokat, milyen területen végez.  Hozzátette: a tanács tagjai a beérkező pénzbeni és egyéb  adományokról együtt, konszenzussal fognak dönteni.  
   
Balog Zoltán ismertette a "nemzeti összefogás vonala"  számlaszámát; a 11711711-22222222-es banki számlaszámra szerdától  várják az adományokat. Jelezte azt is, hogy a kormány.hu oldalon  mindenki folyamatosan tájékozódhat az árvízi helyzetről és a  segélyszervezetek munkájáról.   
   
A fővárosban az áradás miatt lezárták a rakpartokat, több helyen  módosult a forgalmi rend. A Budapesti Közlekedési Központ azt  szorgalmazta, hogy az autósok inkább a közösségi közlekedést vegyék  igénybe, s több járatát sűrítette. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.  tájékoztatása szerint Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron  megyében is egyre több forgalomkorlátozást vezetnek be, több  útszakaszt lezártak. A Duna magas vízállása miatt a  Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok, továbbá  a miskolci és a hegyeshalmi útvonalon is késésekre kell számítani.  Az útlezárások a Volánbusz Zrt. járatait is érintik, egyes  buszjáratok csak rövidített útvonalon vagy elterelve tudnak  közlekedni.  
   
Szerda délelőttig több mint húsz embert telepítettek ki a Duna  áradása miatt a Pest megyei településekről.   
   
A Budapest Főváros Védelmi Bizottság Operatív Törzse lakossági  felhívást tett közzé az esetleges bűncselekmények elkerülése  érdekében, miután a tudomásukra jutott, hogy ismeretlenek a  katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a lakosságnál  vagyontárgyaik biztonságával kapcsolatban. Kiemelték, hogy a  katasztrófavédelem munkatársai jelenleg semmilyen adatfelmérést nem  végeznek a lakosság körében, telefonon tájékoztatást nem kérnek.   
   
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt  közölte, az árvíz miatt különleges járványügyi intézkedésekre  jelenleg nincs szükség, de az érintett területeken az általános  higiénés szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.  
   
Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdán közölte  az MTI-vel, hogy az árvízi helyzetre való tekintettel a Fidesz  elhalasztja vasárnapra tervezett kongresszusát. A kormánypárt  vezetése arra kér minden kongresszusi küldöttet, polgármestert,  Fidesz-tagot és -aktivistát, hogy június 9-én, a tanácskozás  korábban tervezett napján is vegyen részt az árvíz elleni  védekezésben, illetve a munkálatok szervezésében, hogy a rekord  árvíz minél kisebb károkat okozzon az országban. A kongresszus új  időpontjáról a Fidesz országos választmánya dönt majd a későbbiekben.  
   
Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szerdán  felhívást intézett az egyetemi hallgatókhoz és dolgozókhoz, ebben  azt kérte, hogy a védekezési munkákban önkéntesen vegyenek részt.  Azt írta: a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatósága jelezte az egyetemnek, hogy a védekezési  munkálatokban az egyetem hallgatói és oktatói állománya lehetőség  szerint vegyen részt. A rektor ennek nyomán elrendelte a  Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói állományából a korábban  megalakított NKE Önkéntes Katasztrófavédelmi Szolgálat bevonását.  
   
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése alapján 50 millió  forintot szabadít fel katasztrófaalapjából a Katolikus Karitász az  árvízi védekezési és mentési munkálatok támogatására.

11.33

A megyei rendőr-főkapitányságra 500 rendőrhallgató érkezik, hogy részt vegyenek az árvízi védekezésben. Először a körmendieket várják, de érkeznek miskolci és szegedi hallgatók is.

11.30

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén 2013. június 5-én 06:00 órától elrendelt árvízvédelmi fokozatok:
 
•Győr-Árpás árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain
•Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz teljes hosszán,
•Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán
III. fokú árvízvédelmi készültség,
•Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklósi gátőrjárásán
I. fokú árvízvédelmi készültség került elrendelésre.
 
Az ÉDUVIZIG működési területén összesen 1290 fő vesz részt az árvízi védekezési munkákban. Ebből 356 fő az ország vízügyi igazgatóságaitól érkezett az árvízi munkák segítésére.
 
A védekező létszám az alábbi munkákat látja el:
-  Töltésmagasítást, töltésfóliázást, homokzsáktöltést, homokzsák beépítést gépi -és kézi erővel egyaránt, kulisszanyílások zárása
-  Az árvízzel veszélyeztetett településeken az ÉDUVIZIG-től kivezényelt műszaki szakemberek koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat.
-  A projektekkel érintett védműveken továbbra is a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, vízügy felügyele mellett.
-  A veszélyeztetett területeken a honvédség továbbra nagy erőkkel segíti a védekezési munkákat
 
Forgalomkorlátozásra és híd lezárásokra kell számítani. Ezzel kapcsolatos pontos információk:

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 
Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén nem volt számottevő csapadéktevékenység.A következő napokban több alkalommal alakul ki csapadék, de a hét végéig csak a hegyvidéki vízgyűjtőkön lehet 5 mm-t elérő területi csapadékátlag.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna németországi szakaszán Passau felett tegnap apadóvá vált. Az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn, valamint az Ilz mellékágak Passau felett intenzíven apadtak az elmúlt 24 órában.
Felső ausztriai szakaszon az árhullám tetőzött Linznél, és mintegy 2 métert apadt már.

Az alsó ausztriai szakaszon Ybbsnél tetőzés után már 15 cm-t apadt a folyó, míg Kienstocknál 1078 cm-rel tetőzött. Dévénynél tovább emelkedett a vízszint és ma is folytatódik az áradás. A ma reggeli vízállás 912 cm volt. A számítások szerint Rajkánál holnap reggelig 650 cm-ig emelkedhet a vízállás. Dunaremeténél a vízállás ma reggel 6 órakor elérte a 620 cm-t, ami a III. fokú készültség korábbi szintje.
Nagybajcs térségében az áradás folyamatos, a tározó szintjének emelése miatt az áradás intezitása kismértékben csökkent, a vízállás ma reggel 697 cm volt. Kienstocknál a kisebb tetőző vízhozamot figyelembe véve a nagybajcsi vízszint a 920 cm-t várhatóan nem fogja meghaladni.
Győr térségében a vízállapotokat domináns módon az áradó Duna alakítja, a ma reggeli vízállás 602 cm. A vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a mai napon. Gyirmótnál a reggeli vízállás 394 cm. A Mosoni Dunán Mecsérnél az árhullám tetőzése 520-540 cm körül várható.

A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat.
Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások. Ma reggel Komáromnál a vízállás 631 cm. Esztergomban a vízállás ma délelőtt meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.
A Rábán és Répcén lassú vízhozam csökkenés tapasztalható, és a következő napokban árhullám kialakulására nem számítunk.
A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.
 
Belvíz
A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további lassú emelkedést várunk.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható. A Győrzámolyi és a Szavai szivattyútelep 24 órás üzemben működik.
 


11.14

Árvíz - Móricz Zsigmond rakpart. Videó: Tudósító11.05

A legfrissebb hidrológiai előrejelzés szerint a Duna Nagybajcsnál szombat reggel 7 órakor 888 centiméteren fog tetőzni.10.58

Útlezárások

Az 1-es főút Győr és Gönyű között teljesen lezárva!

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
10.52

ÁRVÍZ - olvasóink fotói a megyéből 06.05.

Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

Ha önkénteseket várnak a településére, vagy segítségét ajánlaná fel:
tudosito@kisalfold.hu 10.49

Az árhullám tetőzése a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján végzett számítások szerint a Szigetközben június 8-án, szombaton várható a Nagybajcsi vízmérce 890 cm-es vízállásánál. Budapesten a tetőzés előreláthatólag június 10-én, hétfőn lesz a Budapesti vízmérce 875 cm-es vízállásánál. A tetőzés kialakulásáig a vízszintemelkedés folyamatos - írja a vizugy.hu.


10.43

Az árvízi védekezés költségeinek fedezete biztosított - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. 
  
A gazdasági tárca vezetője kérdésre válaszolva hangsúlyozta,  hogy a katasztrófavédelem 51 milliárdos keretből gazdálkodik. A  Belügyminisztériumnál felülről nyitott keret áll rendelkezésre a  természeti csapások kárainak enyhítésére, de az önkormányzatok  számára is rendelkezésre áll egy 8 milliárd forintos vis maior keret. 
 
Szükség esetén a költségvetési  tartalékokból, illetve fejezeti összegek átcsoportosításával is  előteremthető a védekezés költségeinek fedezete. Ezen kívül az  Európai Unió is fenntart egy szolidaritási alapot – tette hozzá.

Az Országos  Mentőszolgálatnál (OMSZ) is teljes készültség van, az árvíz által  érintett területeken időben megerősítették szolgálatukat - közölte  az OMSZ szerda délelőtt.  

Közölték, felmérték a betegszállítási, illetve a kórházi  betegelhelyezési kapacitásokat.    

A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések  esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő  ellátását, továbbá a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív  kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival,  kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében,  hogy minden, bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget  kaphasson.   
   
A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság minden  szükséges forrást biztosít a mentőtevékenység folyamatos,  zavartalan, tervszerű és összehangolt ellátására.   
   
Az árvízi felkészüléssel párhuzamosan a mentőszolgálat  alaptevékenysége zavartalan - közölte a szervezet.

10.25

Árvízről információk, az önkéntesek koordinálása a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámon történik:

06 96 529-539


10.15

Vízátfolyás és árvízvédelmi munkálatok miatti útlezárások Győr-Moson-Sopron megyében.

• Rábapatonai hídon a hídra vezető úton kialakult vízátfolyás miatt nem lehet közlekedni. Kerülési útvonal úticéltól függően a 83. sz. és 85. sz. főútvonal felől.

• Mecséri hídat védekezési munkálatok lezárták. A szigetközi 1401. sz. út felől gépjárművel behajtani tilos. Az 1. sz. főút felől Mecsér település kizárólag célforgalommal közelíthető meg

• Bolgányi hídon Kunsziget és Dunaszentpál között csak árvízvédekezési munkálatok céljából lehet közlekedni.

• Az 1. sz. főúton  Győrszentiván – Kertvárosnál folynak az árvízvédelmi munkálatok, emiatt  az 1-es sz. főút lezárásra kerül a 19-es főút Győr-Likócsi csomópontjától a Komáromig terjedő útszakaszon. A rendőrség ez idő alatt a forgalmat az M1-es autópályára tereli. A terelés ideje alatt az autópálya érintett szakaszát díjmentesen lehet igénybe venni - tájékoztatott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.


10.04

Dunacsúnynál a Duna június 4-én este

A dunakiliti duzzasztóműre már június 4-én késő délután nem engedték fel a látogatókat! - írta tudósítónk.
 
9.48

A Duna magas vízállása miatt a Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekedhetnek a vonatok - közölte a Mávinform szerdán.  
   
A közlemény szerint a korlátozás délelőtt 10 órától  érvényes, s azt bizonytalan időre rendelték el. Az utasokat a teljes  vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják.

9.43

Önkéntesekre, segítségre várnak, segítenének >>
tudosito@kisalfold.hu


11.27 - A Bácsai úton lévő kb. 300 ember örülne némi teának, kávénak, ételnek.Bőnyiek figyelem!

Bőny önkormányzata önkénteseket szervez Győrzámolyra homokzsák töltésére. Mindenki, aki jelentkezik hozzon magával 1db lapátot, ez Horváth Gábor polgármester úr kérése. Tájékoztatása alapján ételt, italt a helyszínen biztosítanak. Amennyiben a helyszínre való eljutásról nem tud gondoskodni, úgy azt a bőnyi önkormányzat biztosítja. Jelentkezni lehet: 96/ 351-011; 547-013 telefonszámokon munkaidőben. 16.00 óra után 20/ 94 63 728
Bőny, 2013. június 5.
Dr. Muraközi Lászlópolgármester


Tisztelt Győrzámolyiak !

A gát magassága elérte a vízügyi igazgatóság által kijelölt értéket. A továbbiakban a győrzámolyi lakosok és a vízügyi igazgatóság szakemberei / Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Keszthely / plusz három sorral emelik meg a korábban kijelölt gát magasságát.

Munkára és egyéb kérdéssel az alábbi telefonszámokon lehet jelentkezni:
Varga István katasztrófavédelmi parancsnok 06-30-520-9610
Medgyesi Eszter polgárőr parancsnok 06-30-9573-126

A kialakult helyzetre tekintettel kérünk a lakosságot, hogy a védekezési munkálatokban erejéhez mérten minden felnőtt lakos vegyen részt.Az eddigi munkáját mindenkinek ez úton is köszönjük.
Szigetközi Árvízi Hírek 2013 >> 
 


9.35

˝Keddről szerdára virradóra kétszáz fővel építettünk ki Gönyűnél egy kétszázméter hosszú, nyolcvan centi magas homokzsákos védvonalat a kikötőben. Több mint háromezer zsákot használtunk fel˝ - írta tudósítónk.

9.30

Vízállás 9 órakor

Nagybajcs
(09:00) : 712 cm   Gönyű (09:00) : 638 cm   

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu9.27

Önkéntesek homokzsákokkal erősítik meg a töltést Dunaszentpál határában. Fotók: Krizsán Csaba - MTI
 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

9.16

Kitekintő: Árvízi helyzet Ausztriában és Szlovákiában

Szlovákia

Tovább áradt szerda reggelre a Duna és a Morva Pozsonynál. A Morva vízszintje egy nap alatt több mint egy métert  emelkedett, jobb oldali rakpartja Ligetfalunál már víz alatt van.  
   
Pozsonynál egy nap alatt közel 120 centiméterrel emelkedett a  Duna vízszintje, amely szerda reggelre elérte a 9,7 métert. Ez már  alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a  Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ((SVP) által mért adatok szerint  9,9 méter volt.  

Ausztria

Csökkent a Duna vízállása szerda reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, de a veszély még  nem múlt el teljesen.  
   
Wachauban éjszaka tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos  bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután az ár a  legmagasabb vízálláskor nem lépte át a mobil gátak peremét. A  nagyobb elöntés veszélye így csökkent, de nem múlt el teljesen,  továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.  
   
Greintől ötven kilométerre keletre, Kremsnél is csökkent a  vízállás, de a Krems folyó egy átázott földgátja miatt négy  településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.  
   
A térségben vasárnap óta számos települést öntött már el a víz,  sok száz embert evakuáltak. Mintegy háromezer tűzoltó és ezer katona  dolgozik folyamatosan az árvízi védekezésen.   Wachau egyik fontos mérőállomásán, Kienstocknál 10,78 métert ért el  a vízállás az éjjel, ez 15 centiméterrel volt alacsonyabb a nagy  2002-es árvízkor mért adatnál. Ybbsnél 9,34 méteren tetőzött a  folyó, 2002-ben ott 9,48 métert mértek.  
   
Feljebb a Dunán, Mauthausennél és Linznél már kedd óta csökken a  vízállás, és apad az Inn is. A hétfőn még víz alatt álló  Schärdingben már megkezdődött a takarítás.  
   
A dunai árhullám várhatóan szerdán ér az osztrák fővárosba.  Bécstől 15 kilométerre a Dunán felfelé, Korneuburgban még emelkedett  a vízállás szerda reggel, és már néhány centivel meghaladta a  2002-es adatot.   
   
A fővárosban a 2002-esnél magasabb árhullám esetén sem  számítanak komoly károkra, nagyobb elöntésekre. A Duna tetőzésekor  másodpercenként tízezer köbméter vízhozammal számolnak, de a folyó  fő ágát tehermentesítő Új-Duna csatorna gátrendszere másodpercenként  14 ezer köbméterrel is képes megbirkózni.  
   
Az áradás jelei így is érzékelhetőek voltak a városban: kedden  víz alá kerültek Bécs fontos árvízvédelmi létesítményei, a  Duna-sziget alsó sétaútjai, valamint néhány gyalogosrakpart. A  belvároshoz közelebb, a Duna-csatorna alsó szakasza mellett, az  A4-es autópálya városba bevezető szakaszán kedd reggel vízátfolyás  okozott közlekedési dugót.  
   
Az ország más részein vasárnap óta jelentős közlekedési  korlátozások vannak. A Duna mentén, Alsó- és Felső-Ausztria  tartományokban számos főútvonal le van zárva. A nyugati  országrészben javult, de távolról sem rendeződött a közlekedési  helyzet. Egy vágányon újraindult a vasúti közlekedés a Brenner-hágón  át Olaszországba vezető vonalon is. Az ország keleti és nyugati  része között nagyon nehéz a közlekedés, mert Innsbruck és Salzburg  között sem a vasút, sem a fő közúti összeköttetést jelentő német  A8-as autópálya nem használható. Az ÖBB vasúttársaság ezért  mentesítő buszokat indított, az AUA légitársaság pedig nagyobb  repülőgépeket közlekedtet belföldi járatain.

9.05

1300 katona 650 fős váltásokban végzi a védekezési munkálatokat

Az éjszaka folyamán az ország különböző részeiről delegált katonák megérkeztek a bázis laktanyaként üzemelő győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez.

A rendelkezésre álló 1300 katona 650 fős váltásokban végzi a védekezési munkálatokat. Reggel 6 órakor az előzetes tervek alapján megtörtént a katonák váltása.

Jelenleg 600 katona vesz részt Győr környékén az árvízi védekezésben. A Mosoni-Duna mentén Dunaszentpálon 50 katona dolgozik, Ásványrárón 100 fő, míg Győrben a Galántai úton 250 fő vesz részt a homokzsákok töltésében. A Rába által veszélyeztetett Koroncónál 200 katona vesz részt a gátak megerősítésén - tájékoztatott Sályi Gergő törzsőrmester, protokoll zászlós.


8.50 - Útlezárások - Forrás >>8.42 - Az ÁNTSZ tanácsai

Az árvíz miatt különleges járványügyi intézkedésekre jelenleg nincs szükség - írta szerda reggel az MTI-hez eljuttatott közleményében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de az érintett területeken az általános higiénés szabályok fokozott betartására hívták fel a figyelmet.
Közleményük szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton (szájon keresztül) terjedő fertőző betegségek (mint például bélfertőzések) Magyarországon és a szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Megjegyezték ugyanakkor azt is, hogy az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és a rágcsálók irtására.

Kiemelték továbbá, hogy árvíz idején kiemelten kell figyelni az általános higiénés szabályok fokozott betartására. Fontos a rendszeres szappanos kézmosás, a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, továbbá az, hogy a fertőzésveszély csökkentése érdekében az esetleges sebek mielőbbi megfelelő ellátása.

Az ÁNTSZ kitért arra is, hogy mindenki csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszon, és hogy az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjon, "az ásott kutakból inni tilos" - emelték ki. "Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató válasz nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni" - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Hozzátették továbbá, hogy akinek hasmenéses panasza van, azonnal forduljon orvoshoz.

Mint írták: az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is figyelemmel kísérik a helyi védelmi bizottságok. Katasztrófahelyzet, illetve kitelepítés esetén az egészségügyi ellátás megszervezéséről - a helyi védelmi bizottságok tagjaként - a megyei tiszti főorvosok intézkednek, az alapellátástól az úgynevezett szükséggyógyintézetek (például tornatermek, sátrak) kialakításáig - olvasható az ÁNTSZ közleményében.


8.40 - Koroncón is árvíz - olvasónk fotói

Galéria kép


8.31 - Útlezárások a megyében

Az árvízi védekezés miatt teljes szélességben lezárta a Szigetközön áthaladó 1402-es összekötőúthoz tartozó mecséri Mosoni-Duna-hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel.

Pécsi Norbert Sándor közölte: az 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, így a községet már csak az 1-es út irányából lehet megközelíteni.

A Győr-Moson-Sopron megyében tervezett további intézkedésekről a szóvivő elmondta: szerdán forgalomkorlátozást rendelnek el az 1-es út Győr és Gönyű közötti szakaszán, Győrszentiván-Kertváros térségében, ahol az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) az út mellett ideiglenes védmű építését kezdi meg.

Ideiglenes forgalomkorlátozáshoz kapcsolódó jelzéseket helyeznek ki szerdán az 1401-es úton Zsejke-pusztánál, hozzávetőleg egy kilométer hosszban az árvízi védekezési munkálatok miatt.

A 1403-es összekötőút Hédervár és Novákpuszta közötti szakaszán, a Nováki-csatorna térségében az útszakasz elöntésére számítanak, emiatt teljes útlezárást várható csütörtökön.

8.25 - Olvasónk jelenti: az Ausztria felől érkező vonatoknál a Hegyeshalom-Budapest vonalon jelentős késésekre lehet számítani.

8.23 - A Duna áradása miatt Komárom-Esztergom megyében lezárták az 11326. számú utat – Basaharc és Szob között a révhez vezető út, az 11325. számú utat – Esztergomi rakpart 1300 méteres szakasza, az 1011. számú utat – Tát belterületén a 117. számú főutat a 10. számú főúttal összekötő út.


8.20 - Csökkent a Duna vízállása szerda reggelre a kritikus helyeken Ausztriában, de a veszély még nem múlt el teljesen.

Wachauban az éjszakai órákban tetőzött a Duna. Grein településnél óvatos bizakodással kezdték a napot a mentésben részt vevők, miután a víz a legmagasabb vízálláskor sem lépte át jelentősen a mobil gátak peremét. A veszély azonban nem múlt el, továbbra is folyamatosan figyelik, hogy nem szakad-e át a védőfal.

Greintől ötven kilométerre keletre, Kremsnél is csökkent a vízállás, de a Krems folyón egy átázott földgát miatt négy településről kétezer embert készítettek fel a kitelepítésre.
 


 ÁRVÍZ - Minden, ami hétfőn és kedden történt itt >>


8.15 - Olvasóink fotói

ÁRVÍZ - olvasóink fotói a megyéből 06.05.


8.00 - Ezekre a településekre várnak önkénteseket

- Győrzámoly, 7:00 - Tornacsarnok
- Dunaszeg, 7:30 - Polgármesteri Hivatal
- Kunsziget, 8:00 - Polgármesteri Hivatal
- Gönyű, 8:00 - Polgármesteri Hivatal
- Győrújfalu, 8:00 - Focipálya
- Mecsér, reggel
- Dunaszentpál, reggel - Faluközpont

Az Öreg-Duna mentén egyenlőre nincs tudomásunk segítségkérésről, ott egyenlőre Ásványráró körzetében vannak megerősítő munkálatok, amelyre a honvédség erőit vezényelték ki.

Forrás: Facebook - Szigetközi árvíz

7.10 - Olvasónk írta: az éjjel a Honvédség pápai alakulata dolgozott a homokzsákok megtöltésén. Kb. 40 ezer zsákot töltöttek meg ma reggelig, s még 100 ezer vár a homok befogadására.

50 fő Közerő és 100 katona fog ma is Kisbácsán dolgozni.
Kérném a győri, ezen belül a kisbácsai lakosokat, ha tehetik frissítőt hozzanak!6.35 - Árvízi védekezési munkálatok miatt teljes szélességében lezárta a mecséri Mosoni-Duna hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő közlése szerint a 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, a községet így csak az 1-es főút irányából lehet megközelíteni.

Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton (a komphoz vezető úton) a 0+000 és 1+005 kilométerszelvények között, valamint a 11326-os jelű, a Mária Valéria hídhoz vezető úton is teljes pályás útzár van érvényben a Duna áradása miatt a 0+300 és 1+600-as kilométerszelvény között. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.

A 11-es főúton Esztergomnál a 62+900-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

Szerda, 6.30

A jelenlegi vízállás: Nagybajcs (06:00) : 697 cm Gönyű (06:00) : 631 cm

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu

Olvasóink írták

374 hozzászólás
 • 374. Flúgatlan 2013. június 09. 17:25
  „Csak csatlakoznék jagellóhoz:

  "Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, ..."

  Sajnos, még pár napig szükség lesz rá....”
 • 373. Lacika62 2013. június 09. 17:23
  „372. oxana 2013.06.09. 16:53 A jó tanácsodat, elfogadom ! :)”
 • 372. oxana 2013. június 09. 16:53
  „Emberek, tudom, hogy nem könnyü, de hagyjátok ezt az idióta virslit a francba. Ha nem lát reakciót, ugyis megüti a guta.”
 • 371. Legs 2013. június 09. 15:10
  „Amúgy Újfaluban áll a gát.A TEK,9 után elgurult a szép fekete 8 kerekűekkel szépen villogva.Ez után senkit sem engedtek be,csak a helyieket.Még nincs vége.Még legalább 8-10 nap.”
 • 370. Lacika62 2013. június 09. 15:05
  „367. Virs-Lee 2013.06.09. 14:44 Te ország szégyene. miért nem a védekezésen dolgozol mint több társammal tettük... Nagyon szánalmas vagy és ....... , meg bugyuta... Ha Győri vagy nagyon szégyellhetnéd magad !!!”
 • 369. Legs 2013. június 09. 15:03
  „354. Babenko 2013.06.09. 11:35

  Vittem én is.Tegnapelőtt,tegnap,és ma is.Tegnapelőtt öten voltak,nagyon ügyesek.Tegnap voltak tán 15-20 -an de futkostak mint a mérgezett egér,és üvöltöztek.Ma a Sárásiaknak vittem vizet,ezt azt.Csak két kis fiatal volt a tűző napon.Igazad van figyelni kell rájuk is.”
 • 368. Virs-Lee 2013. június 09. 14:51
  „http://index.hu/szarvas/2013/06/09/orban_viktor_looking_at_things/”
 • 367. Virs-Lee 2013. június 09. 14:44
  „te dzsagello ... latom jooo fideszes vagy listat vezetsz buszke lesz rad a veziiiired ne aggodj .... muhhhhahhhahahha”
 • 366. Virs-Lee 2013. június 09. 14:42
  „georgbob... en se teged ne aggodj kistaska ...”
 • 365. georgbob 2013. június 09. 14:31
  „virsli: nem védem. Nem kell. De hogy téged nem kímélnélek az bizonyos. Az ilyen embereket kellene gátakkal védeni a lakosságtól, mert kártékonyabbak mint a kiöntő mosoni-Duna....”
 • 364. jagelló 2013. június 09. 14:00
  „Tisztelt Kisalföld Szerkesztőség!

  Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, remélhetőleg továbbra is így marad az információáramlás! Többed magammal tovább indulunk Komárom (s mint utóbb kiderült Esztergom térségébe is) így kitartást kívánunk a továbbiakban is! Követjük továbbra is az itteni eseményeket is (laptop-internet adott a járműben)!
  Midőn minden más régiós fórumokban is vannak elvetemült Virs-Lee töltelékhez hasonló provokátorok, listát vezetünk ezekről a kétes elemekről is, én csak annyit kívánok, hogy sok sikert a moderálásukban, a szélmalomharcot velük szájalásban nem kívánjuk folytatni, mert nem értelmes elemekről van szó esetükben :) De mivel minden reakciót ellenreakció követ majd, azt kívánom ezekben a nehéz időkben, hogy röhögjünk együtt a szánalmas csőcseléken, fokozva a jókedved a védműveken is :) Szóval hajrá csőcselék provokátorok... most ti jöttök :)”
 • 363. Virs-Lee 2013. június 09. 13:28
  „te dzsagello ... <moderálva>”
 • 362. bigrip83 2013. június 09. 13:13
  „En voltam ujfalun segiteni. Millio katona, gep.. Onkentes.. Stb..stb.. Tegnap este mecseren. Nulla katona.. Csak civil.. Teljesen megdobbento, hogy civil osszfogassal mekkora erofeszitessel sikerult megfogni a vizet mecseren. Viszont a felelosoket meg kell keresni hogy hogyan lehet megbolygatni egy tokeletes gatat radasul tobb kilometeren keresztul. Hany csalad, gyerek hianyolja szeretteit mar lassan tobb mint egy hete.
  En szeretnem megtudni, hogy ki engedte, ki volt a felelos muszaki vezeto, es ki adott engedelyt hogy egy lendulettel tobb km gat megbontasra keruljon semmilyen idegleines vedelem kiepitese nelkul.

  millio koszonet azoknak aki vettek a faradtsagot, erofeszitest es volt bennuk ontuda, hogy bizony segiteni kell barmilyen formaban..”
 • 361. jagelló 2013. június 09. 13:09
  „Elmennék meglátogatni téged... <moderálva>...”
 • 360. Virs-Lee 2013. június 09. 12:55
  „georgbob... te meg mit veded ennyire a veziiiredet teeee ?
  "Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! " ja aha max neked”
 • 359. Virs-Lee 2013. június 09. 12:53
  „te dzsagello ... es mit akarsz te az IP cimemmel el jossz meglatogatni ? Hozol viragot meg bonbont vagy mi ? De piszkos nagy szakember lettel nem is tudtam a kocsmaban is van IT oktatas ...”
 • 358. georgbob 2013. június 09. 12:34
  „T. Bucskó Ákos!
  Induljunk ki abból, hogy semmi sem tökéletes. Így az emberek sem, a szervezés sem stb. De nézzük az összképet, ami nem olyan lesújtó igaz? Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! Nem csak a szigetközt kell védeni, végig a Duna mentén mindenhol. Nincs az a számú felkészült szakember, akiket minden egyes méterre ki lehetne állítani. A gátbontás egy másik kérdés...”
 • 357. Virs-Lee 2013. június 09. 11:53
  „te dzsagello lehetek a baratod ??? muuhhhhaaahhha”
 • 356. Macimama64 2013. június 09. 11:43
  „Tisztelt Bucskó Ákos!!!

  Nem értem a levelét A Miniszterelnök Úrhoz mert akkor akik velünk szemben a kollégiumban laknak és búvárok és katastrófa védelmisek és akik a volt laktanyában kaptak elhelyezést és a z általam is dolgozott gátakon melóztak és raktak turtak merültek emberfeletti erőt kifelytve akkor minden bizonnyal ezek az emberek nyaralni vannak és voltak itt.Tegnap éjjel 23 órakor kivezényelt emberek még nincsenek a szálláson valószinüleg jól süttetik a hasukaT!!!!EMBER MIELŐTT IRKÁLSZ HÜLYESÉGET LEGALÁBB TÁJÉKOZÓDJ!!!!!!!!!!!”
 • 355. jagelló 2013. június 09. 11:38
  „Töltelék virsli, te valóban kocsma töltelék is lehetnél, de szerintem túl gyermeteg vagy még ehhez... "lol, meg muhhahaha, mint egy kis emós hockey... na ez vagy te... Én már 2006-ban is ott voltam és homokzsákoztunk Szolnok, Csépa, Tiszaúg, szóval innen jóval keletebbre is... de teeee? Már akkor is értetlen töltelék voltál, ahogy most is... Felejtsed már el a politikát végre, ez nem az a fórum, nem érted? Ki nem sz...a le a politikát most? Talán csak te! De mindegy is, szidjál csak mindenkit és mindent, csak ehhez értesz! Holnap talán pihenő nap lesz, megnézem majd mi mindent hordtál addig össze, de írjál csak minél többet, az IP címedhez több bejegyzés kell... addig is, jó fortyogást neked te lúúúúzer :)

  A lényeg továbbra is az, hogy mindenkinek kitartást és iszonyat sok erőt kívánok az ország összes védművén, találkozunk sokatokkal ma is...”
374 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 előadást tartott a most záruló évadban a Győri Nemzeti Színház - fotók

Forgács Péter igazgató elmondta: a legnagyobb sikert a Jekyll és Hyde című musical aratta, amelyet… Tovább olvasom