Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Árvíz: VESZÉLYHELYZET - hétfői, keddi összefogaló - fotó, videó, térkép

Mecsér csak az 1-es főútról érhető el. Több településre is várják az önkénteseket.8.15 - Olvasóink fotói


ÁRVÍZ - olvasóink fotói a megyéből 06.05.


8.00 - Ezekre a településekre várnak önkénteseket

- Győrzámoly, 7:00 - Tornacsarnok
- Dunaszeg, 7:30 - Polgármesteri Hivatal
- Kunsziget, 8:00 - Polgármesteri Hivatal
- Gönyű, 8:00 - Polgármesteri Hivatal
- Győrújfalu, 8:00 - Focipálya
- Mecsér, reggel
- Dunaszentpál, reggel - Faluközpont
Forrás: Facebook - Szgetközi árvíz

7.10 - Olvasónk írta: az éjjel a Honvédség pápai alakulata dolgozott a homokzsákok megtöltésén. Kb. 40 ezer zsákot töltöttek meg ma reggelig, s még 100 ezer vár a homok befogadására.

50 fő Közerő és 100 katona fog ma is Kisbácsán dolgozni.
Kérném a győri, ezen belül a kisbácsai lakosokat, ha tehetik frissítőt hozzanak!6.35  - Árvízi védekezési munkálatok miatt teljes szélességében lezárta a mecséri Mosoni-Duna hidat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden késő éjjel.

Pécsi Norbert Sándor szóvivő közlése szerint a 1401-es út felől Mecsérre a rendőrség a forgalmat már nem engedi be, a községet így csak az 1-es főút irányából lehet megközelíteni.

Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc  összekötő úton (a komphoz vezető úton) a 0+000 és 1+005  kilométerszelvények között, valamint a 11326-os jelű, a Mária Valéria hídhoz vezető úton is teljes pályás útzár van érvényben a Duna áradása miatt a 0+300 és 1+600-as kilométerszelvény között. A híd egyelőre önkormányzati úton megközelíthető.   

A 11-es főúton Esztergomnál a 62+900-as kilométerszelvénynél mintegy 200 méteren van félpályás forgalomkorlátozás.

Szerda, 6.30

A jelenlegi vízállás: Nagybajcs (06:00) : 697 cm Gönyű (06:00) : 631 cm

Forrás: vizugy.hu
Forrás: vizugy.hu
Kedd, 23.03 - VIDEÓ: Dunaszeg, Dunaszentpál

23.00 - Árvízi védekezés Dunaszegen és Dunaszentpálon

Árvízi védekezés Dunaszegen és Dunaszentpálon (kedd este)


22.45 - Katonák a gáton

A Duna magyarországi felsőszakaszán jelentkező hirtelen vízszintemelkedés okozta árvízi védekezésben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is részt vesz.

Június 3-án megtörtént a védekezést – az alakulat szintjén – koordináló Operatív Csoport részleges aktiválása, ezzel egy időben pedig megkezdődött az árvízvédelmi feladatban érintett technikai eszközök felkészítése, valamint a feladat végrehajtásához szükséges felszerelések készleteinek ellenőrzése.

Június 4-én a Magyar Honvédségen belül rendkívüli árvízvédelmi fokozat került elrendelésre, melynek értelmében a győri alakulat bázis laktanyaként üzemel, vagyis a győri ezred érintett 400 fős állományán kívül a Honvédség egyéb erői is 900 fővel a likócsi laktanyába érkeznek. Az érkezők egy része – a kézi munkaerőn túl – speciális szakképességekkel is rendelkezik (Búvár csoport mentőbúvárral, Egészségügyi csoport, Vízi szállító csoport, Áramellátást és világítást biztosító csoport, stb.).

Katonák a gáton a megyében 06.04.


A győri alakulat 12 órára felkészült arra, hogy – ha a Megyei Védelmi Bizottság részéről felkérés érkezik az elöljáró szerv felé – kétéltű lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró tehergépjárművekkel meginduljon a veszélyeztetett területekre. Az érintett állomány szükségtől függően töltésmegerősítésben, homokzsákok töltésében és kézi beszállításában, rom és törmelék sáncszerszámokkal történő eltakarításában, figyelő szolgálatok ellátásában, valamint élet és vagyon mentési feladatok ellátásában tud résztvenni.

18.30-kor megindult az első egység 100 fővel Ásványráróra, illetve 19.00-kor 200 fővel Gönyüre, valamint 21 órakor további 100 fő Győrbe. A katonák feladata mindhárom településen a megelőző védekezés, vagyis alapvetően a kézi munka-erő igényes homokzsák-töltés. A gönyüi munkavégzést Domján László vezérőrnagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is megtekintette személyesen.  

Szerdától  a rendelkezésre álló összesen 1300 katona 650 fős váltásokban fog dolgozni.

22.05 - A Győr-Moson-Sopron megyei Védelmi bizottság közleménye

Az elmúlt napok németországi és ausztriai esőzései miatt a Duna magyarországi szakaszain az eddigi legnagyobb vízállást felülmúló vízszintre kell számítanunk.

A Duna és mellékfolyói Győr-Moson-Sopron megyei vízállása folyamatos emelkedést mutat. Győrnél a Duna tetőzése 2013. 06. 08-án szombaton várható. A magyarországi vízszintre vonatkozó pontos adatok a kienstocki tetőzést követően állapíthatók meg pontosabban, erre a tetőzésre előrejelzések alapján kedd éjszaka kerülhet sor. Tehát a vízállás folyamatosan emelkedik.A 2002-es árhullám védekezési tapasztalatai a védekezésben részt vevő szervek rendelkezésére állnak. Győr-Moson-Sopron megye államigazgatási szervei megkezdték a felkészülési munkálatokat: a védekezés szempontjából kiemelt figyelmet érdemlő pontokra kiszállításra kerültek a homokzsákok, a töltések megerősítése reggel óta folyamatosan zajlik. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei 24 órás ügyeletet tartanak, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok készenléti állománya 24 órás szolgálatot teljesít, így a tűzoltók a védekezési munkálatokban aktívan részt vesznek.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszíneken segítik a védekezést. Kedd estig 650 katona érkezik meg a védvonalak erősítéséhez, akiket szerdán újabb 650 fő követ. A közútkezelő és a rendőrség közreműködésével segíti a szükséges munkálatok akadálytalan elvégzését. Kitelepítésre megyénkben egyelőre – a Szőgye-Vének árvízvédelmi töltésen belülről történő kiköltöztetése kivételével – nem került sor. Az evakuálási tervek készen állnak, előfordulhat, hogy használni kell őket, ebben az esetben minden lehetséges forrásból, a lehető legpontosabb tájékoztatást megadva és határozott kérésekkel fordulunk az érintettek felé.

A lakossági összefogás és aktivitás példaértékű, ezt mutatja, hogy Dunaszentpálon, Mecséren és Ásványrárón 100-100 fő kezdte meg eddig a munkálatokat. A felajánlásokat és önkéntes munkát ezúton is köszönjük!

A védekezéshez további önkéntesek jelentkezését várjuk. A jelentkezők segítő szándékukat a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál a 06 96/529-539 telefonszámon, illetve az illetékes települések polgármestereinél tehetik meg.


22.00 - Olvasónk beszámolója

Olvasónk írta: Nagybajcson a védett oldalon a szolnoki vízügyes szakemberek bejáráson ellenőrzik, hogy nincsenek-e feltörő buzgárok. Éjjel nappal tart az ellenőrzés.
Olvasónk írta: Nagybajcson a védett oldalon a szolnoki vízügyes szakemberek bejáráson ellenőrzik, hogy nincsenek-e feltörő buzgárok. Éjjel nappal tart az ellenőrzés.21.40 - Épül a gát, szombatra várják a tetőzést

Szükség esetén ötezer ágy áll rendelkezésre Győrben, ha az árvízi helyzet miatt embereket kellene elhelyezni - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgató a Győrhöz legközelebb fekvő szigetközi településen rendezett kedd esti falugyűlésen.

Sallai Péter ezredes a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett Mosoni-Duna menti Győrújfalu több száz lakója előtt - hangsúlyozottan magánemberként - úgy nyilatkozott: mindenkinek azt javasolja, hogy a férfiak vegyenek részt a védekezésben, a nők, a gyerekek, az idősek, a betegek pedig a települést elhagyva várják ki az ár elvonulását.

Annak ellenére buzdította erre a helyieket, hogy szakemberek számításai szerint alacsonyabb lesz a vízállás a gát koronaszintjénél. "Azt kérem, hogy ne kimenekítésről legyen szó, hanem ha szükséges, egy tervszerű kitelepítésről" - hangsúlyozta, hozzátéve, ezzel a forgatókönyvvel jelenleg nem számolnak.

Mint kifejtette: a szombatra várt tetőzés előtt egy nappal tartaná célszerűnek, ha a védekezésben részt nem vevők elhagynák a települést.

Nagy Imre Attila (független) polgármester arról beszélt: a korábban több kilométeren elbontottnál nyolcvan centiméterrel magasabban van a pár nap alatt épített gát koronája, az építők várhatóan szerdán érik el a munkával a szomszédos Győrzámoly védműveit. Hozzátette: a megyeszékhely felé még egy negyed kilométeres szakaszt kell megépítenie a kivitelezőnek. "A falu esetében a töltés magassága elegendő, de akkor sem esünk kétségbe, ha erre még egy-két sor homokzsákot rá kell pakolni" - mondta, jelezve: a szerdán induló védekezéshez váltásonként 50-70 helyire van szükség a bő másfél ezres faluban.

21.35 - olvasónk sok-sok fotója az árvízről

ÁRVÍZ - Győr és környéke 06.04. - olvasóink fotói


21.18 - Már több mint 670 kilométeren védekeznek országszerte

Kedd este már 673 kilométernyi töltés mentén védekeztek az árvíz ellen országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) MTI-hez eljuttatott közleményéből. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren.

Több mint 63 kilométeres szakaszon másod-, több mint 418 kilométeren pedig első fokon védekeznek. Nagymarosnál négy óra alatt 17 centiméterrel emelkedett a vízszint. Itt kedd este 7 órakor már 5 méteres volt a Duna vízszintje.

Budapesten is újabb 9 centiméterrel 639 centiméterre nőtt a vízállás. Esztergomnál 8, Komáromnál 6 centimétert duzzadt a folyó. Előbbinél 569, utóbbinál 612 centiméter volt a legutóbbi rögzített vízállás. Nagybajcsnál délután 3 óra óta 5 centiméterrel, 665 centiméterre emelkedett a Duna vízállása.

Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál.

21.07 - ESŐ - Szerdára hat megyére és Budapestre adtak ki figyelmeztetést

Szerdára hat megyére és Budapestre adott ki elsőfokú figyelmeztetést a várható felhőszakadás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében, valamint a főváros területén is számítani lehet felhőszakadásra. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írták: kedd este az északkeleti megyékben és Pest megyében még számítani kell zivatarra, éjszaka várhatóan megszűnik a zivatartevékenység. Szerdán a délutáni óráktól főként a Duna-Tisza-közén várható zivatar.

Mint kiemelték: egy-egy zivatarhoz lokálisan felhőszakadás, erős szél, néhol esetleg kisméretű jég is társulhat. Az előrejelzés szerint szerdán a minimumhőmérséklet 8 és 13, a maximumhőmérséklet 17 és 22 Celsius-fok között valószínű.

21.05 - kimle.hu >>

Homokzsák töltés - Az árvíz magántulajdonú és önkormányzati ingatlanokat is veszélyeztet. Az Önkormányzat felkészült a védekezésre, azonban dolgos segítőkész kezekre is szükség van!

Kérünk mindenkit, aki tud segíteni, hogy 2013. június 5-én este 6 órakor jöjjön el az orvosi rendelőhöz, ahol megkezdjük a homokzsákok töltését és egyeztetünk a következő napok teendőiről.

Köszönjük a segítséget! Kimle Község Önkormányzata, Helyi Védelmi Bizottság

20.40 - Győrújfalun szerdán reggel 8 órától mintegy 70 önkéntest várnak segíteni az árvíz megelőzésében! A találkozó a győrújfalui focipályánál lesz - olvasható a facebook-on.

Szintén facebook: HÉDERVÁRIAK, SZIGETKÖZIEK! Mecsér Községben az árvízveszély miatt Csaplár Zoltán polgármester rendkívüli védekezést rendelt el. A homokzsákok pakolásához kézi munkaerőre van szükség. A védekezés szerda reggeltől folyamatosan zajlik, ezért kérik, hogy akinek lehetősége van, menjen, és segítsen a munkában!

20.32 - Munkatársunk helyszíni jelentése szerint Bolgánypusztán körülbelül 50-en lapátolják a homokzsákokat, és pakolják a teherautóra. mindeki abban bízik, hogy szerdán is lesznek önkéntesek.

Árvíz - Révfalui helyzetkép 06.04. - olvasónk fotói20.25 - Győrben ötezer embernek van szükségszállás

Szükség esetén ötezer ágy áll rendelkezésre Győrben, ha az árvízi helyzet miatt embereket kellene elhelyezni - mondta Sallai Péter ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a Győrhöz legközelebb fekvő szigetközi településen rendezett kedd esti falugyűlésen.

Az Öreg-Duna közelsége miatt a főág visszaduzzasztásának leginkább kitett, Mosoni-Duna menti Győrújfalu több száz lakója előtt, hangsúlyozottan magánemberként, úgy nyilatkozott: mindenkinek azt javasolja, hogy a férfiak vegyenek részt a védekezésben, a nők, a gyerekek, az idősek, a betegek pedig a települést elhagyva várják ki az ár elmúltát.
 
20.20 - Olvasónk montázs Révfaluból

Révfalu - Olvasónk montázsa
Révfalu - Olvasónk montázsa
20.15 - Dunaszegiek figyelem

Szerdára ra (június 5.) ismét várjuk a segítőket! Reggel fél 8-ra aki tud, kérjük jöjjön a Polgármesteri Hivatalhoz! Dunaszentpálra kedd éjszakára (június 4.) várnak segítőket! Köszönjük!

Babos Attila, polgármester  Forrás: dunaszeg.hu >>Győrladamér Község Önkormányzata 2013.06.05.-én szerdán árvízvédelmi lakossági fórumot tart a Katasztrófavédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembereivel 18.00 órai kezdettel a Hivatal dísztermében.

20.05 - Munkatársunk jelenti: Dunaszentpált több irányból is körbeveszi a Mosoni-Duna, ezért itt van a legnagyobb szükség a homokzsákokra. A település Duna utca felőli részén gátat építettek, ha magasítani kell, megteszik.

150-200 önkéntes van Dunaszentpálon, egyelőre önkéntesekkel jól állnak, azonban segítségre szükségük lesz a hét hátralévő napjaiban is.

Munkatársunk azt is megtudta, hogy Mecséren reggelig már csak gépek dolgoznak.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója19.55 - A police.hu tájékoztatása szerint több úton is lezárások, korlátozások várhatóak

A Duna folyó magyar-szlovák határszakaszán, a 1806-os folyamkilométernél lévő Vámosszabadi hídon.
Az 1. számú főút egyes szakaszain-
A 11. számú főút egyes szakaszain.
Tát-Esztergom ártéri szakaszán.

A rendelkezésre álló információk alapján az érintett szakaszokon a folyó tetőzése péntek-szombati napokra várható, azonban a lezárásokra már ezt megelőzően sor kerülhet. Javasoljuk, hogy a Vámosszabadi híd lezárása esetén Szlovákia irányába a rajkai és a komáromi átvezető utakat vegyék igénybe.

Olvasónk fotója
Olvasónk fotójaFontos telefonszámok - Infovonalak az önkéntesek koordinálására

A Duna áradása miatt információs telefonvonalakat indított a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására. Az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni:

Budapest: +36 20/250-38-91 és  +36 20/250-34-92
Fejér megye: +36 20/234-39-39
Győr-Moson-Sopron megye: +36 96/529-539
Komárom-Esztergom megye: +36 34/512-079
Pest megye: +36 1/469-44-54
Tolna megye: +36 74/510-49019.45 - Olvasónk fotója Győrújfaluról

ÁRVÍZ - A gát Győrújfalunál 06.04.

19.30 - Munkatársunk Dunaszegről jelentkezett, ahol kb. 50 ember a Koppány Csárdánál tölti a homokzsákokat, amelyket később elszállítanak a veszélyeztetett helyekre. A homokot szállító teherautók folyamatosan érkeznek a csárdához, és kollégánk Nyíregházáról érkezett vízügyi szakemberekkel is találkozott.

Dunaszegen Görbicz Anita is részt vesz a védekezési munkálatokban - jelentette a kisalfold.hu munkatársa a helyszínről

19.20 - Olvasónk a kisalfold.hu facebook oldalán osztotta meg a hírt: "Kisbácsán 18 órai váltáskor elbúcsúztak a pécsi vízügyesek és megérkeztek a szegediek."

Szerdán is kell ember

Kunszigeten 2013.06.05. 8.00-tól a Polgármesteri Hivatal előtt találkozó. ÖNKÉNTESEK SZÜKSÉGESEK!

20-50 fő kellene reggeltől egész napra. Infók: 06-30-525-9190 és egy másik kontakt személy:(Szalai Győző) 06-30-400-6942

19.15 - Árvízvédelmi Felhívás! Tisztelt Nagybajcs Község Lakossága!

Minden érdeklődőt és segíteni vágyó önkéntest kérünk, jelezzék elérhetőségüket, hogy vészhelyzet esetén kapcsolatot tudjunk tartani, és tudjunk róla, kiket lehet mozgósítani! Nem az a cél, hogy hétvégéhez közeledvén mindenki a gáton legyen, hanem az, hogy mindig annyi ember legyen, amennyire éppen akkor szükség van. Előrejelzések, számítások alapján péntekre, szombatra várjuk a Duna itteni szakaszának a tetőzését. Folyamatosan kapcsolatban állunk a vízügyi szervekkel, a katasztrófavédelemmel és folyamatosan informálódunk a kialakult árvízi helyzetről. Amint egyéb sürgős intézkedést, azonnali döntést igénylő információ a tudomásunkra jut, haladéktalanul értesítjük a lakosságot.

Ezúton kérem mindenkitől, hogy jelezzék elérhetőségüket az Önkormányzat részére (96/358 053, 560 051 telefonszámon, a +3620/2123348, +36306507953) mobiltelefon számon illetve személyesen), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebb lehessen a védekezési feladatokat ellátni.

Nyugalmat és megértést kérek mindenkitől! Huszár Imre s.k. polgármester

18.44 - Információit, fotóit küldje ide: tudosito@kisalfold.hu

18.40 - Ezreket vezényeltek a védekezéshez - ÖSSZEFOGLALÓ

 Kedd déltől az árvízzel érintett területekre veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. A védekezésben egyre több hivatásos szakember és civil önkéntes vesz részt.

Több mint ezer katonát és vízügyi dolgozókat is átvezényeltek az árvízzel érintett területekre, a katasztrófavédelem külön információs vonalakat és zöld számot is indított a hatékony védekezés érdekében. Több európai országban rendeltek el veszélyhelyzetet az árvíz miatt, s több helyen halálos áldozata is van az áradásoknak. Áder János köztársasági elnök kedd levélben fejezte ki részvétét és együttérzését a német, az osztrák és a cseh államfőnek a Duna és a Moldva emberéletet is követelő pusztító áradása miatt. A rendkívüli árvízveszély miatt reggel Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ.

Orbán Viktor déltől Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, valamint Pest megye és a főváros egyes területeire veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez Pest megye váci, szobi, szentendrei és dunakeszi járására, valamint Budapest Duna-part menti területeire - az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre - érvényes. A miniszterelnök elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre. A kormányzat mozgósítani tud körülbelül nyolcezer katonát, nyolcezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt.

Orbán Viktor délelőtt megtekintette az árvíz által fenyegetett óbudai Duna-partot. A miniszterelnök előzetes bejelentés és biztonsági kíséret nélkül, az általa vezetett kisbusszal járta végig a veszélyben lévő területeket, az autóban vele tartott Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Tarlós István főpolgármester is. A közmédiában folyamatosan tájékoztatják a nézőket és a hallgatókat az árvízi helyzetről, szükség esetén az adást is megszakítják. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi védekezést, a fővárosban több helyszínen is. A délutáni adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint a dunai árhullám tetőzése a Szigetközben pénteken várható, Budapesten előreláthatólag vasárnap tetőzik majd a folyó. A dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatóságok műszaki vezetőit és munkatársait átvezényelték a győri és a budapesti vízügyi igazgatóságra, illetve az Országos Műszaki Irányító Törzsbe a Duna menti védekezés érdekében.

A Magyar Honvédség legalább nyolcezer embert kész bevetni árvízi védekezésre, kedden több mint ezer katonát már be is vetettek. Győr-Moson-Sopron megyében négy szakaszra vezényelnek katonákat, hogy részt vegyenek az árvízi védekezési munkálatokban. Estétől 650 katona áll szolgálatba, majd két ütemben további kilencszáz katona átcsoportosítására kell számítani. Este teljes hosszában lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot. Emellett több jelentős forgalomkorlátozást is elrendeltek a fővárosban, és további intézkedések várhatók a következő napokban. Tarlós István főpolgármester utasítására a szakemberek áttekintették a metróhálózaton szükséges intézkedéseket.

Tarlós István azt is közölte: ha csütörtökig igazolódna az osztrák előrejelzés szerinti, minden eddiginél magasabb vízhozam és vízállás a magyar szakaszon is, akkor elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre Budapest III. kerületében az árvíz miatt. Pest megyében a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból több mint nyolcvan, zömmel idős embert költöztettek biztonságos helyre délelőtt, de Komárom-Esztergom megye néhány településének alacsonyabban fekvő területein sor kerülhet a lakosság időleges kitelepítésére. Pest és Komárom-Esztergom megyében több útszakaszon már forgalomkorlátozásokat is elrendeltek. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott azt mondta: az utóbbi évtizedek legnagyobb áradása várható Pest megyében. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején.

A zalai védelmi bizottságok 350 önkéntessel és mintegy 50 eszközzel tudnak segíteni szükség esetén az árvíz miatt veszélyeztetett megyékben.

A Mávinform tájékoztatása szerint a magyarországi vasúti közlekedésben egyelőre nincsenek jelentős késések, de reggel a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán már megkezdték az árvízi védekezést. Hozzátették, hogy az árvízhelyzet miatt Ausztriában és Németországban a vonatközlekedésben jelentős korlátozásokat vezettek be. Az Osztrák Vasút kérése, hogy akinek nem muszáj, ne induljon útnak az érintett vonalakon a napokban. Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, Gemencen a vadállomány, a faállomány és a gemenci erdei vasút érdekében is megkezdték az árvízi védekezést18.36 - Abdai árvízi hírek

"Abda semmi olyan hivatalos információt nem kapott az önkormányzat, mely arra utalna, hogy a kialakult árvízi helyzet kapcsán községünket közvetlen veszély fenyegetné. A településhez legközelebb eső folyó víz a Rábca. A Rábca árvízi kapuja, melyen át a Mosoni-Dunába jut, jelenleg zárva van. Ez azt jelenti, hogy a Mosoni-Duna vízszint emelkedése miatt aRábcán nem növekedhet a vízállás, csak a saját vízgyűjtő területéről jut víz a folyóba" - írta hírlevelében az abdai polgármester.

"A Mosoni-Duna közeli szakaszain a helyzet nem ad okot aggodalomra. A helyi vízügyi szakemeber - megerősítve más megyékből érkezettekkel - folyamatosan figyelik a vízszint alakulását és az esetleges veszélyforrásokat. Községünk a veszélyeztetettségi besorolás szerint úgynevezett "befogadó" település, tehát amennyiben más településeken szükséges lenne embere kitelepítése, úgy mi - lehetőségeinkhez mérten - ideiglenesen gondoskodunk róluk. Az önkéntes tűzoltó egyesületünk 6 tagja reggel 9 óra óta önkéntes munkában Dunaszentpál térségében homokzsákokkal erősítette meg a védműveket. Amennyiben a község lakói közül ajánlkoznak mások is hasonló önkéntes munkára, úgy a jelentkezőket szívesen nyilvántartásba vesszük (név elérhetőség), illetve lehetőség szerint keresünk számukra olyan helyet, ahol tevékenységük hasznos lesz."

18.33 - Szerdától rendkívüli árvízvédelmi készültség

Szerdától várhatóan rendkívüli árvízvédelmi készültség lesz érvényben egész Pest megyében. A legveszélyeztetettebb területeken, Vác és Érd térségében csaknem harminc településen lehet nagyobb gondokra számítani - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem. Szerdára a Duna Pest megyei szakaszán a legmagasabb vízállás meghaladhatja a 2002-ben mért értékeket, Nagymarosnál ez 707 centiméter volt.

Jelenleg Kismaroson, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron, Sződligeten, Tahitótfaluban és Verőcén elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekeznek, míg a szentendrei járáshoz tartozó Kisoroszi polgármestere délután másodfokúra emelte a készültséget - olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján. Az MTI a helyszínen szerzett információk alapján úgy tudja, hogy a Tahitótfaluból Kisorosziba vezető utat szerda dél körül már ellepheti a víz, estére a vízszint akár egy méterrel magasabb is lehet út szintjéhez képest. Mivel a szentendrei sziget csücskében fekvő település így szárazföldön megközelíthetetlenné válik, az élelmet Visegrádról, komppal szállítják majd a helyieknek. Ők nagy számban töltik a zsákokat a község külterületén, hogy a lakóházakban ne essen kár. Ezen az útszakaszon most még lehet autózni, de a közeli 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között gátépítés miatt félpályás zárás van érvényben, a forgalmat rendőrök irányítják - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t.

Hasonló a helyzet Visegrádnál, a 42-43-as kilométerszelvény közelében. Mivel már javában tartanak az ideiglenes gátépítés előkészületei a 2-es főút mentén Sződligetnél, szerda dél körül a főutat itt teljes szélességében lezárják, a kerülési lehetőségről később adnak információt - tette hozzá Pécsi Norbert Sándor.

18.12 - Fotók a győri árvízről

Fotó: Cseh Róbert18.05 - Árvízhelyzet Győrben17.33

Olvasónk beszámolója
Olvasónk beszámolója - Kisbácsa: 1000 köbméter homok érkezik és kb 100 katona a honvédségtől. Önkéntesek is mehetnek zsákolni, illetve szívesen fogadnak meleg italt. Kb. 5cm-rel várnak nagyobb vízszintet a 2002-ben mértnél. Kislányommal a pécsi vízügyeseknek vittünk meleg teát és ekkor tájékoztattak ezekről a fejleményekről.


17.25 - Árvíz - Kormánymegbízott: a korábban vártnál magasabban tetőzhet a Mosoni-Duna

A néhány nappal korábban jelzettnél 40-50 centiméterrel magasabban tetőzhet a Mosoni-Duna - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott kedden az MTI-t.

Széles Sándor közlése szerint a megáradó Duna visszaduzzasztó hatása csütörtöktől érvényesülhet itt és a térség többi mellékfolyóján, így a Marcalon és a Rábán. A Duna tetőzését szombatra várják a szakemberek a térségben, és egyelőre nem tudni, mikor és milyen tempóban indul meg majd az apadás. Hozzátette: az elmúlt napok németországi, ausztriai tapasztalatai alapján naponta akár egy métert is zuhanhat a vízszint. A védekezési munkákról szólva Széles Sándor elmondta: jelenleg is erősítések, magasítják a gátakat az Öreg-Duna magyarországi és a Mosoni-Duna mindkét oldalán.

Szavai szerint a legnehezebb helyzet a Mecsér-Dunaszentpál-Győrújfalu vonalon alakult ki, de "ha a itt a védekezés sikeres, eredményes lesz, akkor nem lesz szükség a lakosságot érintő határozatra". Hozzátette: jelenleg is több mint negyven nagyteherautóval hordják a homokot ezekhez a töltésszakaszokhoz, így minden esély megvan arra, hogy a szükséges munkákat el tudják végezni. A kormánymegbízott arra is kitért: mostanra Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Szolnokról és Veszprémből vezényeltek át katonai egységeket az árvíz elleni védekezésre Győr-Moson-Sopronba.

Az első, 650 fős egység este hat órakor kezdi meg a munkát a gátakon, a másik, ugyanekkora egység pedig 12 órával később váltja le őket. Széles Sándor megemlítette, hogy a mentésben a két itteni mellett két átvezényelt lánctalpas kétéltű jármű is részt vesz.

17.13 - Az áradásban nem érintett vízügyi dolgozókat átvezényelték Győrbe

A dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatóságok műszaki vezetőit és munkatársait átvezényelték a győri és a budapesti vízügyi igazgatóságra, illetve az Országos Műszaki Irányító Törzsbe (OMIT) a Duna menti védekezés érdekében - közölte a törzs kedd délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árvízi védekezés érdekében hozott intézkedés a szolnoki, a miskolci, a debreceni, a szombathelyi, a nyíregyházi és a szegedi vízügyi igazgatóságok dolgozóit érinti. A vízügyi igazgatóságok munkatársai a helyi védelemvezetés irányításával végzik majd munkájukat, illetve az OMIT tevékenységét segítik - tették hozzá.

A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán. Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó.

Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása. Az OMIT közleményében azt írta: az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál. Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

16.56 - Tisztelt Győrújfalui Lakosok! Ezekben a percekben jelezte részvételi szándékát, a kedd esti falugyűlésünkön, Sallai Péter ezredes, a megyei katasztrófavédelem igazgatója! Kérem akinek lehetősége van rá feltétlenül jelenjen meg a Sportpályánkon 18 órakor! Tájékoztatása szerint kiemelten fontos és közérdekű bejelentésekre számíthatunk tőle! Köszönöm!

16.54 - GYŐRBEN a LIDL áruházak kedd estig, zárásig gyűjtik a nagyobb méretű kartondobozokat. SZIGETKÖZIEK, akinek szüksége van dobozra, mert pakolná ruháit, egyéb személyes tárgyait... és remélhetőleg megoldható győri helyszínről átvenni így a dobozokat... KÉREM BÁTRAN MENJEN AZ ÜZLETEKBE DOBOZOKAT KÉRNI!! Este bezúzzák, ami ott marad. Ha ez segítség... akkor megoldható a gyűjtés szerdán, csütörtökön is... Ebben az esetben jeleznünk kell Zobák Norbertnak. Facebook: Norbert Zobák, Győr - KÖSZÖNJÜK!

Forrás >>

Dunai árvíz: önkénteseket és adományokat vár a Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt felkészülten várja a dunai árvizet. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet felhívására kevesebb, mint egy nap alatt ezer önkéntes jelentkezett. A Vöröskereszt 1359-es adományvonalát is elindította, hogy segítse az árvíz kapcsán felmerülő katasztrófa-készenléti és válaszadási tevékenységét. 

A Magyar Vöröskereszt készenlétbe helyezte munkatársait és önkénteseit Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében valamint a fővárosban. A hazai humanitárius szervezet az árvíz elleni védekezésben és a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Ezen felül készenlétbe helyezte a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajóit is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek.

A 1359-es adományvonalat felhívók vagy SMS-ben az 'ADOMANY' szót elküldők 250 forinttal segítik a Magyar Vöröskereszt árvíz kapcsán végzet katasztrófa-készenléti és válaszadási tevékenységét.
További pénzadományokat az alábbi számlaszámra vár a Magyar Vöröskereszt:
Belföldi átutalás esetén:
OTP Bank 11784009-20202936-00000000
közlemény rovatban tüntessék fel: KATASZTRÓFA
Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:
OTP Bank Nyrt
Nemzetközi számlaszám (IBAN):
HU17 1178 4009 2020 2936 0000 0000
SWIFT kód: OTPVHUHB

A Nyugat-Európában pusztító dunai árvíz Budapest felé tart, a védekezésben és a védekezők ellátásában a Magyar Vöröskereszt önkéntesei is részt vesznek. A várható munkálatokra a hazai humanitárius szervezet továbbra is várja a jó fizikumú, segítőkész önkéntesek jelentkezését. A regisztrációhoz szükséges kérdőív az alábbi linken érhető el: https://docs.google.com/forms/d/1vKU6p1J-_IUmxojZGUAXVAb8k2bd0DBwNaRUjUFSyKo/viewform

16.45 - Árvíz - Ausztriának is segítséget ajánlott a debreceni különleges orvosi mentőcsoport

Késmárky András, az orvoscsoport vezetője keddenközölte, hogy reggel Magyarország bécsi nagykövetségéhez eljuttatott levelükben felajánlották segítségüket az ausztriai árvízben bajba jutottak mentésében. Két hajójuk közül az egyik olyan kismerülésű motorcsónak, amely nagy sebességre képes, s gyorsan be lehet jutni vele a vízzel elzárt területekre. A jármű diagnosztikai felszereltsége egy mentő rohamkocsiéval egyenértékű, kiképzett személyzettel a fedélzetén - tette hozzá a Dekom vezető orvosa. A hajók mellett öt-hat speciálisan felszerelt terepjárójuk és egy mentőautójuk is készen áll, hogy szükség esetén akár Ausztria, akár Magyarország területén bekapcsolódjanak a speciális mentésbe, ellátásba - jegyezte meg. Magyarországon a katasztrófavédelemmel számos közös mentési akcióban vesznek részt a Dekom szakemberei, legutóbb egy nehezen megközelíthető terepről mentettek ki egy gerincsérültet - ismertette Késmárky András.16.20 - Lezárhatják az 1-es főutat Győrtől Komáromig

Széles Sándor megyei kormánymegbízott elmondta: a Mosoni-Dunán, a Rábán és a Marcalon is érződik a Duna vissza duzzasztása. "Ezerháromszáz katonát igényeltünk: 650 kedd este áll munkába, ugyanennyi szerda reggel váltja őket. A Marcal emelkedése miatt Koroncón váltásban kétszer 200 katona segít. A készenléti rendőrség is bevetésre vár. A vámosszabadi hidat várhatóan csütörtökön tíz napra lezárják, s jelen állás szerint a mecséri- és Bolgányi hídon sem lehet majd közlekedni. Győrben a Rába kettős hídat és a Petőfi hidat zárhatják le, s a koroncói műtárgyon is teljes zár vagy forgalomkor látozás lehet" - mondta. Hozzátette: a megyei védelmi bizottság azt javasolja, hogy az 1-es főutat Győrtól Komáromig szintén ne lehessen használni, a forgalmat az autópályára tereljék: ez országos jóváhagyásra vár. A főút mellett ugyanis ideiglenes, 70 centiméter magas védvonalat kell építeni, s ha egy figyelmetlen autós ezt valahol megbontja, az komoly veszélyt jelenthet.

Olvasónk fotói Koroncóról16.14 - Megkezdték a segélyszervezetek a munkálatokat

Több segélyszervezet munkatársai kezdték meg a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken: részt vesznek a költöztetésben, élelmet és takarókat osztanak, emellett önkéntesek jelentkezését is várják. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében az árvíz elleni védekezésben, a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Készenlétbe helyezték a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajókat is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek - közölte a segélyszervezet kedden az MTI-vel.

A teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készül a szolgálat Győr, Komárom és Esztergom térségében is.

15.48

Négy helyen kritikus az árvízi helyzet Győr-Moson-Sopronban - közölte a  katasztrófavédelem megyei szóvivője kedd délután.  
   
Dobos Viktória hadnagy  elmondta:  Győrújfalun, Győrzámolyon, Dunaszentpálon és Mecséren folynak  intenzív védekezési munkálatok. Ezeken a településeken a  katasztrófavédelem összekötő tisztjei segítik a munkát.   

A szóvivő egy korábbi hír kapcsán közölte: a megyében nem  rendeltek el kitelepítést, az otthonát elhagyó huszonegy ember  kiköltöztetése a helyi polgármesterek kérése alapján történt.  
   
Arra a kérdésre, hogy szükség esetén hány kitelepítettről tudnak  gondoskodni a hatóságok, a szóvivő azt felelte: mindenkit el tudnak  helyezni.

15.40

˝Lipót és Dunaremete környékén a helyiek szerint, csak egy kicsit kell félni˝ - írta olvasó-tudósítónk, képeket is küldött:

Lipót és Dunaremete környékén az árvíz.


Videó: Tudósító15.31

A Duna menti településeken folyamatosan zajlik a védekezés. A katasztrófavédelem továbbra is biztosítja a védekezéshez szükséges eszközöket.

Kérik azokat, akik önkéntesen jönnének segíteni a következő telefonszámon jelentkezzenek: 06 96 529 539

A legfrissebb hidrológiai előrejelzések:
15.17

˝A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon a napi feladatokat ellátó létszám összesen 64 fő, amely a 24/24 órás szolgálati rend bevezetésével napi 50 fővel növelhető, azaz (elrendelése esetén) naponta 50 fő vezényelhető árvízi védekezéshez.  Az előzetes felmérés alapján 36 önkéntes tűzoltó egyesület 168 fő önkéntessel tud részt venni a mentési munkálatokban. A Bolgányi-hídnál, a dunaszentpáli oldalon 42 fő önkéntes, valamint a Moson Mentőcsapat részei végeznek védekezési munkálatokat.

Különös figyelmet kell fordítani azon települések árvízi védelmére, ahol a korábbi gátat elbontották, ezek: 

Győrzámoly
Győrújfalu
Mecsér
Dunaszentpál, ahol a meglévő védművek megerősítése zajlik, emellett a korábbi években megépített nyúlgátak szélesítése, magasítása szükséges.

A rendkívüli védekezést végrehajtó településeken összesen 145 fő végez önkéntes munkákat.

Ásványrárónál töltésmagasítás szükséges˝ - olvasható a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

15.11

A Kunsziget és Dunaszeg közötti Bolgányi hidat lezárták, tartanak a védekezési munkálatok.

15.08

Kedden a Magyar Honvédségen belül rendkívüli árvízvédelmi fokozatot rendeltek el, melynek értelmében a győri alakulat bázis laktanyaként fog üzemelni, vagyis a győri ezred érintett állományán kívül a Honvédség egyéb erői is a likócsi laktanyába érkeznek, mely állomány egy része - a kézi munkaerőn túl - speciális szakképességekkel
is rendelkezni fog. (Búvár csoport mentőbúvárral, Egészségügyi csoport, Vízi szállító csoport, Áramellátást és világítást biztosító csoport, stb.)

650 katona 18 órakor fog megindulni 4 helyszínre, ahol 12 órás váltásban fognak dolgozni a töltések megerősítésén, illetve homokzsákok töltésén.

A helyszínek:

Vének-Dunaremete szakasz,
Vének-Dunaszentpál szakasz,
Mosoni-Duna Rábcamenti szakasz,
Győr-Koroncó szakasz


14.58

Máv: egyelőre nincsenek jelentős késések

Egyelőre  nincsenek jelentős késések a magyarországi vasúti közlekedésben a  Duna áradása miatt - közölte a MÁV, hozzátéve, hogy kedd  reggel megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest-Hegyeshalom-Rajka  vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán.  
   
A vasúttársaság tájékoztatása szerint Szőny és Komárom  között egy 4 kilométeres szakaszon - félpályás vágányzár mellett -  önkéntesek és 150 katona segítségével homokzsákokkal erősítik a  vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a  pályát. A védekezési ideje alatt ezen a szakaszon sebességkorlátozás  mellett csak egy vágányon járnak a vonatok, emiatt kedd délután  10-20 perccel hosszabb a belföldi vonatok menetideje.  
   
A közlemény szerint az árvízhelyzet miatt Ausztriában és  Németországban a vonatközlekedésben jelentős korlátozásokat vezettek  be. Az Osztrák Vasút (ÖBB) kérése, hogy akinek nem muszáj, ne  induljon útnak az érintett vonalakon a napokban.   
   
14.37

Kedd délután négy órától várják a Duna tetőzését a folyónak azon a  szakaszán Ausztriában, ahol a legnagyobb veszélyt jelenti az áradás.  
   
Az osztrák vízügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Wachau  vidéken délután négy órától várható a legmagasabb vízállás -  jelentette az APA osztrák hírügynökség. A kienstocki mérőállomásnál  10,8-10,9 méteres vízállással számolnak, így várhatóan itt nem  haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor  mért 10,9 métert.  
   
A Duna alsó- és felső-ausztriai szakaszán, Bécstől 60-100  kilométerre nyugatra feszült helyzet alakult ki kedd reggelre, újabb  településeket fenyeget elöntéssel az ár, annak ellenére, hogy a  folyó áradása lassult hétfő óta. 


Segítségre várnak, segítenének! tudosito@kisalfold.hu 

Tisztelt Lakótárs!
A várható Mosoni-Duna áradásával kapcsolatban tájékoztatót tartunk 2013. június 4-én 19 órakor a Győrzámolyi Tornacsarnokban. Az elkövetkező napok várható teendőit tekintjük át. Meghívót kapott a Katasztrófavédelem és a Vízügy képviselője is.
Megjelenésére feltétlenül számítok!
Horváth Gábor polgármester

Mecsérben az árvízveszély miatt Csaplár Zoltán  polgármester rendkívüli védekezést rendelt el. A homokzsákok pakolásához kézi munkaerőre van szükség. A védekezés szerda reggeltől folyamatosan zajlik, ezért kérik, hogy akinek lehetősége van, menjen, és segítsen a munkában!

A kunszigeti polgármester homokzsákpakolásra kérne segítséget!
Jelentkezni lehet a következő számokon: 06-30-525-9190 és 06-30-400-6942. A védekezés a kunszigeti szennyvíztisztító telepnél történik.

15 órakor indulunk Dunaszegre a Koppány csárdához, ott nincs senki,van még 4 hely, 40 ember kellene, a vízügy kért segítséget! Aki tud jönni, azt várjuk, elérhetőség:
30 668 0414

Nagymaros!
Önkénteseket keresnek!
Sokan érdeklődtek, hogy milyen számot lehet hívni Nagymaroson árvíz ügyben.
A 27-595-118-as telefonszámon fogadja a Polgármesteri Hivatal a hívásokat.
Kérjük, hogy csak fontos ügyben hívják!

Aki segíteni akar és tud, azt szeretettel várjuk a Duna partján! Bárhol munkába tud állni!
 
Tisztelt Vámosszabadi Lakosok!

A dunai árvízveszéllyel kapcsolatos lakossági tájékoztatót tartunk 2013. június 5-én, szerdán 19 órakor a Faluház emeleti Dísztermében. A helyszűke miatt családonként 1 fő megjelenésére számítunk!

Községi Önkormányzat


Védekezéssel, önkéntes segítséggel kapcsolatos hírek, üzenetek >>


Tisztelt kimlei lakosok!

Kérjük a Mosoni Duna partján élőket, hogy biztonságos magasságba mentsék értékeiket, állatokat, tűzifát, gépjárműveket, stb. A zöldségtároló vermekből, pincékből is menekítsék ki időben a terményeket, értékeket.

A várhatóan elöntés alá kerülő területen ne maradjon környezetszennyező, mérgező anyagokat tartalmazó tartály, doboz, gyűjtőedény. A Dunán található stégek, csónakok kiemelése, biztonságos rögzítése se kerülje el a figyelmüket!

Kérjük azok jelentkezését, akiknek várhatóan ingatlanjaikba vízbetörés várható, hogy előzetesen felmérhessük a homokzsákos védekezés módját, lehetőségét szükség esetén. Az árvíz magántulajdonú és önkormányzati ingatlanokat is veszélyeztet. Az Önkormányzat felkészült a védekezésre, azonban dolgos segítőkész kezekre is szükség van!

Kérünk mindenkit, aki tud segíteni, hogy 2013. június 5-én este 6 órakor jöjjön el az orvosi rendelőhöz, ahol megkezdjük a homokzsákok töltését és egyeztetünk a következő napok teendőiről.

Köszönjük a segítséget!
További hírek a www.kimle.hu oldalon találhatóak.

Helyi védelmi bizottság vezetősége

Tisztelt Máriakálnokiak!

A Duna vízgyűjtőjén leesett nagymennyiségű csapadék miatt árhullám alakult ki a Dunán,  mely az előrejelzések szerint III. fokú készültséget meghaladó szinten tetőzik.

Máriakálnok befogadó település, tehát nagyon magas vízszint esetén Darnózseli lakosságának egy részét kell befogadnunk. Jelenleg nincs községünkben a lakosságnak védekezési teendője, ezért tisztelettel kérek mindenkit, akinek ideje, energiája van segítsen Ásványráró, Mecsér, Dunaszentpál községek védekezésében.

Azok, akik részt vennének az említett településeken az önkéntes munkában a máriakálnoki  Önkormányzati Hivatalban jelentkezzenek, telefonon: 0036 20 3193639, 576-352, vagy e-mailben: polgarmester@mariakalnok.t-online.hu, ado@mariakalnok.t-online.huvagy személyesen: Máriakálnok, Rákóczi u. 6.

Az elérhetőségeket továbbítom a községek polgármestereinek, akik szükség esetén  megkeresik az önként jelentkezőt, és tájékoztatják a teendőkről.

Bízom községünk lakóinak együttérzésében, kérem segítsünk az arra rászorulóknak!

Máriakálnok, 2013.06.04.
Köszönettel és tisztelettel:

Dr. Tóásóné Gáspár Emma
polgármester

Darnózseliek figyelem!

Ezúton is értesítjük a Települési Polgárvédelmi Szervezet, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Polgárőrség tagjait, valamint a község segíteni szándékozó polgárait, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, ha hívnak bennünket  most is megyünk segíteni, a veszélyeztetetett helyszínekre (Mecsér, Ásványráró, stb.) Kérem, hogy a legrövidebb időn belül hívják vissza a 06-30-44-53-801-es telefonszámot, a riaszthatóságuk ellenőrzése végett.

A férfiak részére a veszélyeztetett településeken való segítségnyújtás
(homokzsák töltés, homokzsák rakás, gátépítés, stb.) A hölgyek részére pedig a darnózseli befogadó állomásokon az előkészítő munkálatok (amennyiben szükségessé válik: a szálláshely előkészítés, „népkonyha", teajárat, stb.)

Darnózseli 2013. június 3.

Fazekas Zoltán
polgármester

Dunaszentpáliak figyelem!

Keddre Dunaszentpálhoz keresünk önkénteseket segíteni az árvízvédelmi munkálatokban. Homokzsákot kell rakni. Ki tud segíteni? Kunszigeti hídhoz legalább 20 fő kellene! Ha valaki ráér és tudna jönni velünk, illetve csatlakozni hozzánk, kérem jelentkezzen a 70/293-4010-en. (Ha foglalt a vonal a géphang bemondja, hogy "nem kapcsolható"egy kis türelmet kérünk) Le kellene jelentenem a várható önkénteslétszámot a Katasztrófavédelem felé. És szervezni kell a védekezésben résztvevők ellátását is. Gyülekező a Vöröskereszt győri irodájában Lajta u. 38. címen!
Köszönjük!

Age of Hope  

ÁRVÍZ!!! Elsősorban gumicsizmát, tisztító és fertőtlenítőszereket GYŰJTÜNK!
SOPRON: 06702210589
GYŐR: Vasvári Pál u.1 (GYIVI)
BUDAPEST: 06709488947
Péntek este Budapestről 10fővel, terepjárókkal, kisbuszokkal, szivattyúkkal, Sopronból gumicsónakokkal, speciűlis mentőkkel tudunk indulni, ahova kell. Minden Árvízzel kapcsolatos infót várunk! 0670948894714.30

Ingyenesen hívható telefonszámot indított az Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóság (OKF), a vonalon az árvízi helyzettel kapcsolatos  követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett  intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az  esetleg szükségessé váló kitelepítésekről lehet érdeklődni.  
   
A szervezet keddi közleménye szerint a 06-80-205-500-as zöldszámot a lakosság még gyorsabb és hatékonyabb  tájékoztatása érdekében hozták létre. Az érdeklődők információkat  kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a  +36-1-469-4168 számokon is.  
   
Az OKF arra kér mindenkit, kizárólag indokolt esetben, az árvízi  helyzettel kapcsolatos információkért hívják a telefonszámot, hogy  elkerülhető legyen a vonalak túlterhelése.  
   
Jelezték azt is, hogy az árvízi védekezésre önkéntesen  jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi  katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további információkat.


14.20

Kitekintő: árvízi helyzet Drezdában. Fabsich Virág bezenyei olvasónk képei a németországi városból:

Árvízi helyzet Drezdában - 2013. 06.04.13.30Árvíz a Dunán és a Mosoni-Dunán nagyobb térképen való megjelenítése13.15

Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a  Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására a Duna áradása miatt.  
   
A tárca az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF)  honlapján tette közzé, milyen elérhetőségeken lehet jelentkezni.   

A honlapon jelenleg a Fejér (06-20-234-39-39), a  Győr-Moson-Sopron (06-96-529-539), a Komárom-Esztergom  (06-34-512-079), a Pest (06-1-469-44-54) és a Tolna (06-74-510-490)  megyei, valamint a fővárosi (06-20-250-38-91; 06-20-250-34-92)  telefonszámok szerepelnek.   

13.10

Négy katasztrófavédelmi igazgatóság kilenc településén folytatnak árvízi  védekezést, a fővárosban több helyszínen is - közölte az Országos  Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján.   
   

Védekezés Dunaszentpálon. Fotó: Mészáros Mátyás
Védekezés Dunaszentpálon. Fotó: Mészáros MátyásLegfrissebb közleményük szerint Győr-Moson-Sopron megyében  Dunaszentpálon; Komárom-Esztergom megyében Komáromnál, Neszmélynél  és Dunaalmásnál, míg Pest megyében Százhalombatta, Szentendre,  Leányfalu és Sződliget végez hivatalosan is megelőző munkálatokat.    
    
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) kedden az MTI-hez  eljuttatott közleménye szerint a dunai árhullám tetőzése a Szigetközben pénteken várható, Budapesten előreláthatólag vasárnap  tetőzik majd a folyó.

12.38

Győr-Moson-Sopron megyében két szakaszon II. fokú, 4 szakaszon rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

•Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon (Duna) rendkívüli árvízvédelmi készültség
•Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakaszon (Duna) rendkívüli árvízvédelmi készültség
•Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon (Mosoni-Duna) rendkívüli árvízvédelmi készültség
•Mosoni-Duna - Rábcamenti (Mosoni-Duna) árvízvédelmi szakasz rendkívüli árvízvédelmi készültség
•Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz (Rába) Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain II. fokú árvízvédelmi készültség
•Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon (Marcal) II. fokú árvízvédelmi készültség
•Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz (Marcal) Mérgesi gátőrjárásán II. fokú árvízvédelmi készültség

Az alábbi önállóan védekező településekre is rendkívüli készültség áll fenn: Mecsér, Dunaszentpál, Gönyű.

A belvízzel elöntött terület nagysága 2093 hektár, 3 szakaszon I. fokú, készültség van érvényben:

•Duna-menti belvízvédelmi szakaszon I. fokú belvízvédelmi készültség
•Mosoni-Duna balparti belvízvédelmi szakaszon I. fokú belvízvédelmi készültség
•Rábca-menti belvízvédelmi szakaszon I. fokú belvízvédelmi készültség

Lezárt út nincs, határátkelőt nem zártak le.

A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén lévő két településről (Vének, Kisbajcs) 21 főt telepítettek ki, akik a rokonoknál, ismerősöknél helyezkedtek el.

A hétfői napon felmértük készleteinket, több mint 104 ezer homokzsák áll igazgatóságunk rendelkezésére. A nap során összesen 10000 homokzsák került kiszállításra.

A hétfői nap során az árvízvédelmi körzetekbe beosztott felelősök bejárták a veszélyeztetett területet és a védekezés során a települések polgármestereinek munkáját fogják segíteni - olvasható a gyor.katasztrofavedelem.hu-n.


 
Az árvízi védekezésben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is részt vesz.

Június 3-án megtörtént a védekezést - az alakulat szintjén - koordináló Operatív
Csoport részleges aktiválása, ezzel egy időben pedig megkezdődött az árvízvédelmi
feladatban érintett technikai eszközök felkészítése, valamint a feladat végrehajtásához
szükséges felszerelések készleteinek ellenőrzése.

Június 4-én a Magyar Honvédségen belül rendkívüli árvízvédelmi fokozat került
elrendelésre, melynek értelmében a győri alakulat bázis laktanyaként fog üzemelni, vagyis
a győri ezred érintett állományán kívül a Honvédség egyéb erői is a likócsi laktanyába
érkeznek. 2x900 fő átcsoportosítására lehet számítani, mely állomány egy része -- a kézi
munkaerőn túl - speciális szakképességekkel is rendelkezni fog. (Búvár csoport
mentőbúvárral, Egészségügyi csoport, Vízi szállító csoport, Áramellátást és világítást
biztosító csoport, stb.)

A győri alakulat július 4. 12 órára felkészült arra, hogy - ha a Megyei Védelmi
Bizottság részéről felkérés érkezik az elöljáró szerv felé - 200 fővel, kétéltű
lánctalpas szállítójárművekkel, motorcsónakokkal, illetve terepjáró tehergépjárművekkel
meginduljon a veszélyeztetett területekre, illetve, hogy további 100 fővel 19 órától
bekapcsolódjon a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtásába. Az érintett állomány igény
esetén töltésmegerősítésben, homokzsákok töltésében és kézi beszállításában, rom és
törmelék sáncszerszámokkal történő eltakarításában, figyelő szolgálatok ellátásában,
valamint élet és vagyon mentési feladatok ellátásában tud résztvenni.


12.04

A mecséri híd irányába csak az közlekedjen járművel, aki a védekezési munkálatokban segít. Az érintett szakaszon negyven teherautó hordja jelenleg a homokot a zsákok megtöltéséhez. A hidat lezárják a forgalom elől.

12.00


Rendkívüli készültség az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén

•Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz
•Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakasz
•Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz
•Mosoni-Duna – Rábca menti árvízvédelmi szakasz
•Esztergomi árvízvédelmi szakasz
•Komárom-Almásfüzítői árvízvédelmi szakasz

 
Védekezési munkák

- A védekezésben részt vevők töltésmagasítást, homokzsáktöltést és egyéb védekezési munkákat végeznek.
- Az árvízzel veszélyeztetett településeken a VÍZÜGY-től vezényelt műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat.
- A projektekkel érintett védműveken továbbra is a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, a VÍZÜGY felügyelete mellett.
- A társ Vízügyi Igazgatóságoktól folyamatosan érkeznek a segítséget nyújtó szakemberek.
-   A mai naptól a katonaság is bevonásra kerül a védekezési munkákba mintegy 900 fővel.
- A veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és híd lezárásokra kell számítani.
 
Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén már nem volt jelentős csapadéktevékenység. Ma helyi hatások határozzák meg az időjárást. A következő napokban, elsősorban a hegyvidéki vízgyűjtőkön több alkalommal is várható területi átlagban 5-10 mm-t elérő 24 órás csapadékösszeg. Kisebb mennyiségekre szinte minden nap számítani lehet.
 
Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna felső szakaszán az árhullám csúcsa a ma reggeli adatok alapján Linz felett van, itt még áradó jellegű a folyó. Kienstocknál, ma reggel 1053 cm vízállás mellett 10 700 m3/s vízhozamot vezet a folyó.
Az osztrák előrejelzések szerint a folyó vízhozama Kienstocknál ma délutáin 11 300 m3/s-ig emelkedhet. A legfrissebb előrejelzésük szerint utána lassú apadás indulhat meg. Az árhullám Kienstocknál nagy víztömegű és elhúzódó tetőzésű lesz a prognózis szerint.
Dévénynél is tovább emelkedett a vízszint, a ma reggeli vízállás 826 cm.
Az érkező vízmennyiség miatt Dunacsúnnál víz megosztása folyamatos. Holnap reggelre a rajkai vízállás elérheti a 600 cm-t.

A bősi tározó felvízén ma reggelig folyamatos tározó előürítés volt tapasztalható.
Nagybajcs térségében az áradás folyamatos, reggel a vízállás 655 cm a III. fokú készültség szintjét (610 cm) már tegnapi esti órákban átlépte.  A vízállás tovább fog emelkedni a nap folyamán és reggelre 720-740 cm várható.

Győr térségében a vízállapotokat az áradó Duna, valamint a Rába és a Lajta vízjárása együttesen alakítja. Ma délelőtt a vízállás elérte az I. fok szintjét (500 cm), a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a mai napon.

A számításaink szerint (feltételezett Kienstock 11300 m3/s) Győrben a vízállás elérheti a 850 cm-t. Győrben a vízállás holnap reggelre várhatóan 620-640 cm közé várható.
A Duna árhulláma a Rába alsó szakaszára is visszahat.

Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások ma reggelre. Komáromnál a vízhozam a vízállás 589 cm. Esztergomban a vízállás tegnap délelőtt meghaladta az I. fokú készültség szintjét (500 cm), a II. fokú készültség szintjét holnap hajnalban éri el a vízszint. Az osztrák előrejelzett kienstocki 11300 m3/s vízhozamra – mint feltételezett alsó határra - elvégzett számításaink szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál jelentősen meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.
Tényleges Kienstock tetőzést követően az előrejelzések pontosításra kerülnek.

A Rábán és Répcén kisebb vízállás emelkedés tapasztalható, de érdemi árhullám kialakulására nem számítunk. A Lajta teljes szakaszán kissé apadó vízjárás érvényesül.
 
Belvíz

A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további emelkedő vízszinteket prognosztizálunk.
A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható.
 
A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.
 
Németh József központi védelemvezető tájékoztatása Forrás: http://www.edukovizig.hu11.46

Árvíz Győrben - Radó sziget

Árvíz Győrben - Radó sziget. Fotók: Cseh Róbert

Videó: Cseh Róbert11.20

Több tucatnyian töltik és rakják a homokzsákokat Dunaszegen és Dunaszentpálon. Videó: nmgr


11.10
 
Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megye és a főváros egyes területeit érinti a miniszterelnök által  kedd déltől kihirdetett veszélyhelyzet.  
   
Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint  Budapestnek a Duna-part menti kerületeire érvényes a veszélyhelyzet.   
   
Orbán Viktor veszélyhelyzetet hirdetett ki a Duna áradása miatt

Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot  veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...)  veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott  rendkívüli intézkedéseket vezethet be".   
   
A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben 15  napig hatályos.


11.08

A legfrissebb vízállás Gönyűn, a Horgászbüfénél. 

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

10.56

A Kunsziget és Dunaszeg közötti Bolgányi hidat lezárhatják délután, tartanak a védekezési munkálatok.


10.28

Múltidézés: 2002-es árvíz a megyében - Gáton voltál? Jelentkezz - fotók >>

10.15

Olvasónk küldte: itt is a víz az úr
10.13

Több tucatnyian töltik és rakják a homokzsákokat Dunaszegen és Dunaszentpálon.
 A munkákban több megyei önkéntes is részt vesz, ottjártunkor a lébényi, győrszemerei és kunszigeti önkéntes tűzoltók járműveivel találkoztunk. Dunaszentpálon Sallai Péter tűzoltó ezredes,  megyei katasztrófavédelmi igazgató tartott eligazítást.

Árvízi védekezés Dunaszegen, Dunaszentpálon és Mecséren. Fotók: nmgr


10.03

Kedd déltől  veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt.  
   
A miniszterelnök a kormányzati koordinációs bizottság ülése  után elmondta: az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési  forrásokat megnyitották, és mozgósítani tudnak körülbelül 8 ezer  katonát, ugyancsak 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi  szakembert és 3600 rendőrt.  
   
Az Ausztriától kapott adatok alapján történelmi vízállás várható  a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg  érkezik, amely szerdán lép be az ország területére, ezért a  legnehezebb időszak a hétvégén várható - közölte Orbán Viktor,  hangsúlyozva ugyanakkor: "reális esély van arra, hogy megtartsuk a  vizet a medrében".

9.58

Árvíz Révfaluban

Fotó: Virág Bianka
Fotó: Virág Bianka


9.51

Kedd déltől  veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna  áradása miatt.

9.30

Árvíz Győrben - Életképek hétfő este és kedd reggel. 

Árvíz Győrben - Életképek - 2013.06.04. Fotók: Dörner Ádám


9.23

Nagybajcs (09:00) : 660 cm, Gönyű (09:00) : 593 cm

Forrás: http://www.vizugy.hu/
Forrás: http://www.vizugy.hu/


9.12

Árvízvédelmi kaput építettek Győrben a Dunapart Rezidenciánál

Árvízvédelmi kapu Győrben - 2013.06.04.
Ez a helyzet Szlovákiában

Erőteljesen tovább  emelkedett a Duna és a Morva vízszintje kedd reggelre a folyók  szlovákiai szakaszán, Pozsonynál már harmadfokú az árvízvédelmi  készültség. A tetőzés a szakemberek szerint szerdáról csütörtökre  várható.  
   
Jelenleg a Dunán Pozsonynál, valamint a Morván  Dévényújfalunál is (Pozsonytól nyugati városrésze) harmadfokú az  árvízvédelmi készültség.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint kedd  reggelre a Duna vízszintje Pozsonynál elérte a 8,53 métert, a Morva  pedig Dévényújfalunál 7,14 méter magas. A következő két napban  mindkét folyón további áradásra kell számítani. A tetőzés a  meteorológusok szerint csütörtökre virradó éjjel várható, és a Dunán  is megdőlhet a 2002-ben mért 9,48 méteres itteni rekord.  
   
A szlovák Állami Hajózási Felügyeletnek (SPS) a fokozódó  árvízveszély miatt hozott döntése alapján hétfő estétől a Duna egész  szlovákiai szakaszán tilos a hajózás. Továbbra is hatályos a Szlovák  Hidrometeorológiai Intézet öt dél-szlovákiai járásra még hétfőn  kiadott, legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi riasztása is, ez a  pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi és a komáromi járásra,  valamint az érsekújvári járás déli részére érvényes.  
   
Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el kedd  reggel nyolc órától négy dél-szlovákiai járásban, ezek közül a  pozsonyiban harmadfokú, a dunaszerdahelyiben és az érsekújvári járás  déli részében másodfokú, a komáromi járásban pedig elsőfokú a  készültség.  
   
A folyók szintje az esőzések miatt kedden már az ország több  északi és keleti járásában is emelkedett. Északon, Námestovo  járásban a Polhoranka, keleten, Kysak környékén pedig a Hernád  szintje nőtt meg, mindkét járásban elsőfokú az árvízvédelmi  készültség.  
   
A szlovák vasúti társaság (ZSSK) kedd reggeli közleménye szerint  javult a helyzet a Németországból és Csehországból érkező  vonatjáratoknál: míg hétfőn ötórás késések is voltak, kedden már  legfeljebb egyórás késésekre számítanak, az éjszakai vonatok késése  pedig nem haladja meg a harminc percet.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott  árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható  alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért  vízszintet jelzi.8.46

Olvasónk küldte: kedd reggeli fotók a Mosoni-Duna és a Rába áradásáról Győrben

Árad a Mosoni-Duna - 2013.06.04. Fotók: Horváth Tibor

Árad a Rába - 2013.06.04. Fotók: Horváth Tibor8.43 - Olvasónk videói -  Győrújfalui árvízi helyzet:


8.40

Továbbra is feszült  a helyzet a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában, ahol több  települést fenyeget elöntéssel az ár.

A mentésben résztvevők feszülten figyelik, hogy a mobil védőgátak és a védőfalak megtartják-e a víztömeget, és abban bíznak,  hogy a vízszint néhány centiméterrel a 2002-es szint alatt marad. Ha a gát átszakad, újabb településekre törhet be a víz.  
   
Kritikus a helyzet a Wachau vidéken Kremsnél, Greinnél és  Weissenkirchennél.  
   
Bizakodásra ad okot, hogy a Duna ausztriai vízállása a korábban  vártnál lassabban emelkedett hétfő este óta. Éjfél óta nem  emelkedett az Inn folyó vízállása sem.  
   
Ausztria nyugati részében - Tirolban, Vorarlbergben és  Salzburgban - már nagyrészt levonult a folyókon az árhullám, és sok  helyen megkezdhették a takarítást.


Árvíz Győrben. Videó: Tudósító

8.39

A Duna áradása miatt 15 tehervagonnyi kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát a  Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között  - közölte a MÁV kedd reggel.  
   
Az ezen a vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces  átlagos késésre kell számítaniuk, mert a munkálatok miatt az  érintett szakaszon csak egy vágányon, váltakozó irányban és  lassabban közlekednek a vonatok.  
   
A vasúttársaság tudatta: tekintettel arra, hogy az árvíz vis  maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést  a vasúttársaság nem fizet. Ha az utas a késések miatt előzetesen  lemond az utazásáról, akkor a menetjegyét, pót- és helyjegyét  kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút.

 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu
8.24

Ásványrárón a védekezési feladatokra várják a lakosokat

˝A Dunán az eddigi legnagyobb árhullám levonulását várják a szakemberek, mely Ásványrárón is komoly problémákat okozhat.
Ennek elkerülése érdekében a faluban élők mozgósítására van szükség!
Ezúton kérem mindenkitől, fiataloktól, aktív nyugdíjas korúaktól is, hogy jelezzék elérhetőségüket az Önkormányzat részére (96/576-053; 20/2539086), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni.

Felhívom a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha a helyzet kritikussá válik, tekintet nélkül berendelünk mindenkit, abban az esetben is, ha ez munkaidőre esik˝ - írta a település facebook oldalán Tatainé Popp Rita, Ásványráró polgármestere.

8.16

A fotók a Kis-Duna bal partján a Széchenyi hídtól lefelé készültek - írta tudósítónk.

Árvíz Győrben - a Kis-Duna bal partja. Fotók: Tudósító


8.10

A Győri Vízügy-Spa​rtacus Evezős Klub elárasztás​a

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító


8.05

Árvízvédelmi kapu Győrben

A Dunapart Rezidenciánál a Győr-szol Zrt. reggel nyolc órakor kezdi meg összerakni az árvízvédelmi kaput.


8.02 - Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben - mondta Benkő Tibor honvéd vezérezredes kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A vezérőrnagy közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják - tette hozzá.

A vezérkari főnök arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez - a szükséges eszközök mellett - mintegy 1500 embert jelent.

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe - mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Hétfőn Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban számítani kell. Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szintén hétfőn közleményben tudatta, hogy az árvízvédelmi feladatok ellátására a tárca közigazgatási államtitkára elrendelte a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A honvédség készen áll a várható feladatok végrehajtására - írták.

8.00


Forrás: http://www.vizugy.hu/
Forrás: http://www.vizugy.hu/


Kedd - 6.30

Korlátozzák a vonatokat

A Duna áradása miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között kedden reggel 8 órától lezárják a folyóhoz közelebbi vágányt, míg a másik vágányon a vonatok lassabban, váltakozó irányban közlekednek - közölte a MÁV honlapján.

A Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak előreláthatólag 20-30 perces átlagos késéssel kell számolniuk minden vonatnál. Tekintettel arra, hogy az árvíz vis maiornak számít, az ezeken a vonatokon utazóknak átalány-kártérítést a vasúttársaság nem fizet. Amennyiben az utas a késések miatt előzetesen lemond az utazásáról, menetjegyét, pót- és helyjegyét kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasút - teszik hozzá.


22. 17 - A képek Szőgyénél készültek 20.30-kor. A temető már víz alatt van az ártérben - írta olvasó tudósítónk.

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

20. 55 - A legmagasabb vízszint várható minden felső-dunai szakaszon

A dunai árhullám miatt Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

 Az eddigi legmagasabb vízszint körüli értékek várhatóak Komáromban, Esztergomban és Budapesten is. Szolnokról és Miskolcról csaknem háromszáz vízügyi szakembert vezényeltek át a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszához. Kedd reggel megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján azt írta, a Duna hétfő éjfélkor rekordmagasságon tetőzhet a németországi Passaunál, ezután lehet csak pontosabb előrejelzést adni a folyó magyarországi áradásáról.

A katasztrófavédelmi szakemberek a 2002-es árvízhez hasonló helyzet kialakulásával számolnak. Bakondi György, az OKF vezetője közlése szerint a szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét. Az OKF vezetője arról is tájékoztatást adott, hogy kedden reggel 8 órakor megkezdi a működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központ.

Korlátozzák a veszélyes anyagok szállítását, és fokozottan felügyelik a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrákat is - tette hozzá. Pintér Sándor belügyminiszter elmondása szerint Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében rendeltek el rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ez lehetővé teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség bevonását a védekezésbe.

Számításaik szerint 18-20 nap múlva hagyja el az ár az országot. Hangsúlyozta, hogy a technikai és a humán erőforrás is megvan a védekezéshez, négy óránként, lényeges vízszintemelkedés esetén akár óránként is tájékoztatást adnak.

A képek Nagybajcsnál készültek kb. 20.00-kor

Fotó: Tudósító
Fotó: TudósítóFotó: Tudósító
Fotó: TudósítóAz Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő esti közleménye szerint a jelenlegi számítások alapján a Szigetközben pénteken, Budapesten vasárnap tetőzhet az árhullám. Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja arról beszélt, hogy kiemelten figyelik Komárom és Sződ térségét, ahol megkezdték a gátak erősítését és magasítását, továbbá a másik frekventált szakaszon, Tát és Esztergom térségében is megkezdték az előkészületeket.

A Komárom-Esztergom megyei védelmi bizottság kérésére 100-100 katona fog váltásokban folyamatosan gáterősítési és magasítási feladatokat ellátni Komárom és Szőny térségében.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja arról számolt be, hogy Vámosszabadinál várhatóan le kell zárni a határátkelőt, s felkészültek az utak és hidak védelmére.

Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arról számolt be, hogy négymillió homokzsákkal és 4-5 ezer emberrel készülnek az árhullámra.

A folyamatos csapadék miatt várhatóan kedvezőtlen irányba kell módosítani az előrejelzéseket, a legmagasabb vízszintet minden felső-dunai szakaszon eléri a víz. A tetőzés péntekre és szombatra várható, és utána is fenntartják a figyelőszolgálatot. Szolnokról átvezényeltek 160, Miskolcról pedig csaknem 100 műszaki szakembert Győrbe, továbbá Pécsről és Nyíregyházáról is hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai vízügyi igazgatóság készenlétben áll. Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi legmagasabb vízszint, 860 centiméter körül tetőzhet a Duna.

A Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség. Tarlós István főpolgármester másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten. A főpolgármester bejelentette, hogy kedden reggel elkezdik lezárni az óbudai Királyok útja - Nánási út elsőrendű védvonal úgynevezett kapuit, és elképzelhető, hogy az árhullám miatt kisebb evakuálásokra lesz szükség Csillaghegyen.

A nap folyamán Szentendrén megkezdődött annak a mobil árvízvédelmi falnak az építése, amely a belvárost védi a Duna áradásától. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság este hat órától a Dunán Esztergomnál, Komárom és Almásfüzitő térségében, továbbá a Mosoni-Duna és a Rábca térségében Kunszigetnél és Abdánál elsőről másodfokúra emelték a készültséget. Hasonló intézkedés lépett életbe a Rába mentén Ikrény és Rábapatona körzetében, a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon, valamint Mérgesnél.

Emellett az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-pataknál a munkálatokat annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot. A belügyminiszter elmondta: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség mellett az önkéntesek, karitatív szervezetek segítségére is számítanak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közlése szerint három gépjárművet helyezett készenlétbe a szolgálat Győrben a védekezésben résztvevő egységek ellátására, 24 órás ügyeleti rendszerbe osztotta be munkatársait, és feltöltötte élelmiszerkészletét, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban bekapcsolódhasson a gátakon dolgozó egységek munkájába.

A Református Szeretetszolgálat arról számolt be: feltöltötte segélyraktárait, hogy adományokkal is segíthesse a rászorulókat, illetve kitelepítés esetén matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel is támogatja a bajba jutottakat.

 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

19. 05 - Kellenek a homokzsákok

A dunaszentpáli Duna-Gyöngye Óvoda a következő állapotfrissítést osztotta meg a Facebookon fél ötkor:

"Dunaszentpáliak Figyelem!!!!!
Figyelem most azonnal kellene 50 ember homokzsákot tölteni a strandihoz!!!!! Holnap reggel 3/4 7 re is várnak mindenkit lapáttal a hivatal elé!!!! osszátok meg! Köszönöm!"

Az ásványrárói önkormányzat nevében Tatainé Popp Rita polgármester dél körül - szintén a Facebookon - arra kérte a lakosságot "fiataloktól, aktív nyugdíjas korúaktól is, hogy jelezzék elérhetőségüket az önkormányzat részére (96/576-053; 20/2539086), hogy vészhelyzet esetén a lehető leggördülékenyebben lehessen a védekezési feladatokat ellátni".

18. 51 - Az elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatok:

- az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi szakasz I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Mosoni-Duna - Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelése

- a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokra növelése

- a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra növelése

- a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelése

16. 53 - várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet

A németországi Passaunál a Duna vízállása meghaladta az 1501-ben feljegyzett 1220 centiméteres történelmi csúcsot hétfőn, és Budapesten is elérheti a 2002-ben mért 860 centiméteres rekordértéket.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság összesítése szerint Passaunál legutóbb 2002-ben volt rendkívül magas, 1038 centiméteres a Duna vízszintje, a mostani előrejelzések alapján akár 1240 vagy annál magasabb vízállás sem zárható ki. Nagybajcsnál a Szigetközben 2002-ben 875 centimétert mértek.

A jelenlegi számítások szerint az idén itt várhatóan nem születik újabb vízállási rekord, ugyanis 840, legfeljebb 860 centiméteres tetőzést várnak a szakemberek.

Komáromnál a korábbi rekord vízmagasságnál alacsonyabb érték várható. Az is elképzelhető, hogy végül néhány centivel mégis megdől a 2002-ben beállított rekord. Itt 2002-ben 801 centiméteren tetőzött a folyó, most 780 centiméteres vízállást becsülnek a szakemberek, de akár 805 centiméteres vízszint is lehet. Az eddigi legmagasabb vízállás Esztergomban 771 centiméter volt 2002-ben.

Itt most a 2006-os, 766 centiméteres vízszintnél is alacsonyabb értéket várnak. A jelenlegi előrejelzés szerint a 740 centiméteres szint közelében tetőzhet majd a Duna.

A mostani becsléshez képest akár 25 centiméterrel kevesebb vagy többi is lehet majd a tényleges vízszint. Nagymarosnál most 685 centiméteres - legfeljebb 715 centiméteres - vízszintet várnak a szakemberek, amely épp egy centiméterrel több, mint a 2002-ben mért rekord.

Budapesten 2006-ban 848, 2002-ben pedig az eddig mért legmagasabb szinten, 860 centiméteren tetőzött a Duna. A jelenlegi számítások szerint Budapestnél is megközelíti, s akár meg is haladhatja a legutóbbi rekordértéket a Duna vízállása. A bajor-osztrák határon fekvő németországi Passaunál - ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik - a dunai árhullám tovább emelkedik, az árvízi védekezést irányító válságstáb becslése szerint a vízállás a 1250 centimétert is elérheti.

Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy az elmúlt ötven év legmagasabb vízszintje várható a Dunán a következő napokban.

Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató Győrben megbeszélést folytatott a védekezésben részt vevő szervek képviselőivel, majd azt mondta, hogy az árterületeken élőknek el kell hagyniuk házukat, és a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől.

A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét. Hétfőn a Honvédelmi Minisztérium (HM) közigazgatási államtitkára elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) részleges aktivizálását.

Molnár Béla vízügyi főigazgató azt hangsúlyozta, várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani.

Budapesten a Margitszigetet ideiglenes védművel veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz szükség.

16. 45 - Pintér: két megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség

Két megyében, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében van rendkívüli árvízvédelmi készültség - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A tárcavezető hozzátette, a jelenlegi információk szerint az eddigi legnagyobb vízmagasság várható az árhullám levonulásakor.

Hangsúlyozta: a technikai és a humán erőforrás is rendelkezésre áll a védekezésre, emellett négyóránként tájékoztatást adnak az embereknek, de ha lényeges vízszintemelkedés lesz, akkor akár óránkénti tájékoztatást is adhatnak.

A későbbiekben várhatóan hajózási tilalmat léptetnek életbe és a közlekedést is korlátozzák - vetítette előre a belügyminiszter.

15. 51 - A dunai vízi rendőrök és a vízi polgárőrök ügyelnek, hogy az elöntött hétvégi házkat se a Szúnyogszigeten, se Véneken ne fosztogassák.

Árvíz Győrben 2013. 06. 03 - munkában a polgárőrök15. 35 - Több mint százötven szolnoki vízügyes segít a dunai védekezésben

A szolnoki székhelyű Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) állományából 164 gátőr és műszaki szakember segíti társszervezete, a győri Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) munkáját a dunai árvízi védekezésben - közölte Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója hétfőn az MTI-vel.
A szolnoki vízügyesek vízőri, segédőri és műszaki irányítói teendőket látnak el, míg egy négytagú csapat vízhozammérést végez - tette hozzá.

A győri központú, a működési területét tekintve Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye egészét magába foglaló Éduvizig hagyományosan az egyik legfontosabb partnere a szolnokiaknak. A győriek a legutóbb az idén tavasszal az ár- és belvíz elleni védekezés során is jelentős segítséget nyújtottak a Közép-Tiszán.


 Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

15. 33 - Komáromnál és Esztergomnál rekord közeli vízállással tetőzhet a Duna

A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.

A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezei- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.

Szenes Lajos (Fidesz-KDNP), Tát polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a vízügy szakemberei az ideiglenesen elbontott töltéseket visszaállították, a község megkezdi az árvízre való felkészülést.

A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében.

15. 22 - Árvízhelyzet az Aranyparton és a Petőfi hídnál

Videó: Cseh Róbert14.58

Gönyűnél a Duna vízállása 832 cm, harmadfokú a készültség. Forrás, részletek: http://www.vizugy.hu/ 14.45

Mint a fotókon is látszik, térdig ér a víz a győri rakparton.
Fotók: Tudósító


Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

14.10

Lezárják a Duna szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt
 
Hétfő este hat órától a  Duna egész szlovákiai szakaszán lezárják a folyót a hajóforgalom  előtt a fokozódó árvízveszély miatt - közölte az MTI-vel a szlovák  Állami Hajózási Felügyelet (SPS) hétfőn.  
   
"Amennyiben a folyó vízszintje a jelenlegi ütemben  emelkedik, estére várhatóan eléri azt a szintet amely a gyors  sodrással egyetemben nem teszi lehetővé a hajók biztonságos  közlekedését" - mondta a döntés kapcsán az MTI-nek Jana Vadkertyová  az SPS szóvivője.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) hétfőn napközben  másodfokúról harmadfokúra minősítette át az általa korábban kiadott  árvízvédelmi riasztást, ez továbbra is öt dél-szlovákiai járásban, a  pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi járásokban,  illetve az érsekújvári járás déli részében van érvényben.  
   
Az SHMÚ fokozott árvízvédelmi készültséget rendelt el három  dél-szlovákiai járásban.  Ezek közül a dunaszerdahelyi járásban  illetve az érsekújvári járás déli részében elsőfokú, a pozsonyi  járásban pedig a másodfokú árvízvédelmi készültség a hatályos. A  Szlovák Hidrometeorológiai Intézet közlése szerint a harmadfokú  árvízvédelmi készültség elrendelésének feltételeit (850 centiméteres  vízszint) a Duna Pozsonynál várhatóan már kedd délelőttig eléri és a  helyzet további súlyosbodására is számítani lehet.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által kiadott  árvízvédelmi riasztások foka a folyó vízszintjének várható  alakulását, az árvízvédelmi készültség foka pedig a már elért  vízszintet jelzi.

13.40

Döntöttek a vámosszabadi  határátkelőhely átmeneti lezárásáról

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint  Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye dunai töltésein  rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely lehetővé  teszi a társszervek, így a polgári védelmi egységek és a honvédség  bevonását a védekezésbe.  
   
Az érintett megyei védelmi bizottságok döntöttek a vámosszabadi  határátkelőhely átmeneti lezárásáról, valamint Komárom alatt  ideiglenes védvonal kiépítéséről is - áll az OVF közleményében.

13.12

A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül  főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább

Az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei a 2002-es árvízhez hasonló helyzet  kialakulásával számolnak, akkor összesen ötmillió homokzsákot  használtak fel a védekezés során.   
   
A Duna áradása jelenleg Győr-Moson-Sopron megyét - ezen belül  főként Mecsért és Dunaszentpált -, valamint a fővárost érinti leginkább, de már zajlanak az előkészületek Komárom-Esztergom, Pest,  valamint Fejér, Tolna és Baranya megyében is.

12.50

Lezárhatják a Petőfi hidat

Várhatóan le kell zárni a Petőfi hidat a forgalom elől - tudatta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. A Dunán és a Mosoni-Dunán levonuló árhullám a Rábán is visszaduzzasztotta a vizet, amelynek szintje elérheti az előrejelzések alapján azt a magasságot, amikor a belváros védelmében a vízügyi igazgatóságnak be kell építenie a vízvédelmi kaput. A szakemberek megkezdték az előkészületeket.

- Nem azért kell zárni - hangsúlyozta a szóvivő - mert a hídnak baja esne, ha elérné a folyó a szerkezet alsó élét, hanem azért, hogy a Vízügyi Igazgatóság árvízi védekezése teljes körű lehessen. A Rába folyó mentén a Zechmeister úton egy árvízvédelmi fal húzódik a töltés felső részén, amelyet keresztül tör a Petőfi híd.

A kapuzat beépítéséhez le kell zárni a hidat, sem gyalogosok, sem autósok, sem kerékpárosok nem haladhatnak át rajta. A zárásról akkor születik döntés - akár kedden, de lehet, hogy csak a hét második felében - amikor a kapuzat beépítését a vízszint indokolttá teszi. A közlekedőknek így van idejük felkészülni rá. A Petőfi híd helyett a kerékpárosok, autósok számára a Rába kettős híd javasolt, de gyalogosok számára - azért, hogy ne kelljen túl nagyot kerülniük - megnyitják a Petőfi híd melletti közműhidat is. A szóvivő elmondta: a hibás lépcsőfokok gyors javításáról soron kívül intézkednek.

A Kossuth utca-Erkel Ferenc utca csomópontjában hétfőn sárga villogóra állították a lámpákat, hogy a terelésben részt vevő többlet járműforgalom gördülékenyebben tudjon áthaladni. A Petőfi híd lezárása alatt a Rába-kettős hídon végzendő korrózióvédelmi, mázolási munkálatokat - forgalomkorlátozó hatása miatt - felfüggesztették.


 
Árvízi helyzet külföldön. Tudósítás itt >> 

Óriási árvizek Európában


12.40

Tudósítói fotók a Móricz Zsigmond rakpartról és az Aranypartról

Fotók: Tudósító12.28

Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest  környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet


Az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a  következő napokban várható árvízhelyzetben számítani kell - mondta  Giró-Szász András kormányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján a  Parlamentben.  
   
A kormányszóvivő kiemelte: a védekezéshez szükséges összegek  rendelkezésre állnak, bármilyen komoly probléma megoldását lehetővé  teszi a költségvetés. Magyarország tavasszal már bizonyította, hogy  képes megfelelően kezelni az ilyen helyzeteket, és a kormány az  illetékes szervekkel "megfelelő előkészítés után áll ezen probléma  megoldása elé" - fogalmazott.  
   
Giró-Szász András szólt arról, hogy a belügyminiszter az  Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli  készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom  megyében.  
   
Molnár Béla vízügyi főigazgató hangsúlyozta: ezer kilométeren,  öt-hatezer ember bevonásával védekeznek az árvíz ellen. Ehhez jöhet  még az önkormányzatok részéről további 18-20 ezer ember - tette  hozzá.  
   
Várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest  környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet. A Szigetközben a védvonal  alacsonyabb, mint az eddig mért legmagasabb vízszint, így ott  homokzsákokkal kell a töltést megmagasítani - magyarázta.   
   
Molnár Béla a fővárosi helyzetről elmondta: az eddigi  legmagasabb vízszint körüli értéket várnak, 860 centiméter körül  tetőzhet a Duna, vagyis a jelenleginél körülbelül három méterrel  lesz magasabb a vízszint. A Margitszigetet ideiglenes védművel  veszik körbe, és a Római-parton is jelentősebb védekezésre lesz  szükség.  
   
Jelenleg 383 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, 286,5  kilométeren első-, 35,3 kilométeren másod-, 61,6 kilométeren pedig  harmadfokú a készültség - közölte a főigazgató, megjegyezve, hogy  ezen értékek gyors és hirtelen növekedésére számítanak a következő  napokban.  
   
Molnár Béla elmondta: hétfő reggel 8 órakor összeült az országos  műszaki irányítótörzs, hogy tájékoztasson a fejleményekről, később  pedig a belügyminiszter számolt be a miniszterelnöknek a helyzetről.  A védekezésben részt vevő szervek között megkezdődtek az  egyeztetések - hangsúlyozta.  
   
Közlése szerint Szolnokról már átvezényeltek 160 műszaki  szakembert Győrbe, továbbá Pécsről, Miskolcról és Nyíregyházáról is  hasonló átcsoportosítást terveznek, míg a szegedi és a gyulai  vízügyi igazgatóságon készenlétben állnak.

12.19

Árvíz Győrben - fotók

Árvíz Győrben 2013. 06.03. - Lapos, Radó, Petődi híd, Mosoni Duna. Fotók: Cseh Róbert12.06

Lezárhatják a Petőfi hidat

A kisalfold.hu értesülése szerint várhatóan a Petőfi hidat is hamarosan le kell zárni a forgalom elől. A szakemberek megkezdték az előkészületeket.

11.30

Győrben a vízállás kedd reggelre várhatóan 550-570 cm közé várható

 

Hétfő kora reggeltől elrendelt árvízvédelmi készültségi fokozatok:

■az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség, a Táti gátőrjáráson III. fokú árvízvédelmi készültség

■a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre növelése

■a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokra emelése

■a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon III. fokú készültségre emelése

■a Mosoni-Duna - Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásain I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség

■a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán I. fokú árvízvédelmi készültség

Az árvízzel veszélyeztetett településeken kirendelt vízügyi műszaki felelősök koordinálják az előkészítő és védekezési munkákat. Több helyszínen ideiglenes homokzsák töltő telepet alakítottak ki - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapján.

A projektekkel érintett vízfolyásokon a kivitelezők részvételével folyik a védekezés, a VIZIG felügyelete mellett.

A védekezési tevékenységbe bekapcsolódik a szolnoki, nyíregyházi, miskolci és a pécsi vízügyi igazgatóság is.
 
Meteorológiai helyzet és előrejelzés

A csütörtök óta a Duna vízgyűjtőinek időjárását meghatározó ciklon hatására ma reggelig még több alpesi vízgyűjtő területen hullott jelentős mennyiségű csapadék. Az előző 24 órában a bajorországi és felső-ausztriai vízgyűjtőkön sokfelé mértek 50-70 mm fölötti, egy-két helyen 100 mm-t elérő értékeket. Mára a vízgyűjtőkön a legtöbb helyen megszűnt a csapadéktevékenység.
Holnaptól átmenetileg anticiklonális, majd inkább a helyi hatások alakítják az időjárást. Az OMSZ tegnap reggeli előrejelzése szerint a következő hat napban egyik vízgyűjtőn sem várható területi átlagban jelentős csapadék
A középtávú előrejelzések június közepéig nem számolnak térségünket érintő, újabb nagy mennyiségű csapadékkal, de az egyelőre továbbra is alapvetően ciklonális helyzet miatt kisebb mennyiségekre szinte minden nap számítani lehet.
 
Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna felső szakaszán és a mellékágakon folytatódott a vízállás emelkedése. Passaunál az Inn és a Duna is árad még, de az előrejelzések szerint a mai nap folyamán a déli órákban tetőzés várható.

A vasárnap este 6 órakor az árhullám szintje meghaladta a 2002. 08. havi 1050 cm vízállást. Kienstocknál, jelenleg 956 cm vízállás mellett 9250 m3/s vízhozamot vezet a folyó. Dévénynél is emelkedik a vízszint. A vízhozam a hajnali órákra 6500 m3/s-re nőtt, míg holnap reggelre 8000 m3/s feletti vízhozamra kell számítani. A nap folyamán az áradó dévényi vízhozamnak megfelelően az átadott vízmennyiség további növelésére kell számítani. A holnap reggelre a rajkai vízhozam eléri a 4000 m3/s-ot, a vízállás pedig a 400 cm-t.

Bősnél vasárnaptól egészen hétfő hajnalig intenzív tározó előürítés volt tapasztalható. Nagybajcs térségében reggel 5 órakor a vízállás 584 cm volt, ez a mai napon tovább emelkedik. Holnap reggelre 650-670 cm vízállásra számítunk.

Győr térségében a vízállapotokat az áradó Duna, valamint a Rába és a Lajta vízjárása együttesen alakítja. Ma hajnali vízállás 489 cm volt, a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt tovább fognak emelkedni a mai napon.

A számításaink szerint (feltételezett Kienstock 11400 m3/s) Győrben a vízállás elérheti a 830 cm-t. Győrben a vízállás kedd reggelre várhatóan 550-570 cm közé várható. A Duna árhullám a Rába alsó szakaszára is visszahat.

Komárom és Esztergom térségében is tovább emelkedtek a vízállások ma reggelre. Komáromnál a  ma reggeli vízállás 534 cm. Esztergomban a vízállás ma délelőtt átlépi az I. fokú készültség szintjét (500 cm). Az előrejelzések teljesülése esetén az árhullám Komáromnál és Esztergomnál meg fogja haladni a III. fokú készültség szintjét.
 
A Rábán és Répcén kisebb vízállás emelkedés tapasztalható, érdemi árhullám kialakulására nem számítunk A Lajta teljes szakaszán kissé emelkedő vízjárás érvényesül.
 
Belvíz

A Hanság-Rábca belvízrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip is zárva van, a szivattyútelepi külvizeken holnap reggelig további emelkedő vízszinteket prognosztizálunk.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása határozza meg a vízszinteket, holnap reggelig további emelkedés várható.
 
A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.10.47

Ez a helyzet Szlovákiában

Lezárták a Duna rakpartját Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt hétfőn délelőtt,  a folyó egész szlovákiai szakaszán másodfokú árvízvédelmi riasztást  rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ), amely a nap  folyamán a veszély fokozódására számít.  
   
A Duna német és osztrák szakaszán az esőzések által  kiváltott vízszintemelkedés miatt másodfokú árvízvédelmi riasztás  van érvényben a folyó egész szlovákiai szakaszán.  
   
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán közölt adatok  szerint a másodfokú riasztás hétfőn délelőtt öt dél-szlovákiai  járásban, a pozsonyi, a szenci, a dunaszerdahelyi, a komáromi  járásokban és az érsekújvári járás déli részében volt érvényben. A  SHMÚ megállapítása szerint a nap folyamán az esőzések várható  folytatódása miatt az árvízveszély fokozódására van kilátás és a  harmadfokú árvízvédelmi riasztás életbe léptetésére is számítani  lehet.  
   
A Duna szlovákiai szakaszának emelkedő vízszintje miatt  kialakult helyzet kapcsán hétfőn délelőtt a bősi vizierőmű műszaki  stábja is ülést tart. Ezzel kapcsolatban Ján Stolicny a vizierőmű  igazgatója arról tájékoztatta a TASR szlovák közszolgálati  hírügynökséget, hogy nagy a valószínűsége, hogy olyan döntés  születik, melynek alapján már a délután folyamán lezárják a folyó  szlovákiai szakaszát a hajóforgalom előtt.  
   
A pozsonyi rendőrkapitányság hétfőn délelőtt tíz órai hatállyal  lezárta a Duna jobb oldali, Ligetfalu felől lévő rakpartját  Pozsonynál a fokozódó árvízveszély miatt. A rendőrség az érintett  területen parkoló gépkocsik eltávolítására szólított fel, kilátásba  helyezve azok elvontatását. A korlátozás az intézkedés  visszavonásáig marad érvényben.  
   
Az esőzések és a Csehországban kialakult árvízhelyzet  fen
nakadásokat okoznak a szlovák vasúti forgalomban is, a Szlovák  vasúti társaság (ZSSK) tájékoztatása szerint jelentős késésekre kell  számítani több Csehországból érkező vonatjárat esetében is. A  vonatok késésének időtartama 2 és 5 óra között mozog.


10.33

Hétfő reggeli vízállás:

Elöntötte a Lapos tanszéket a víz. Fotók: Tudósító
Várjuk olvasó-tudósítóink fotóit az árvízi helyzetről ide: tudosito@kisalfold.hu

 
10.05

Dunai árhullám: a kritikus pontokat vizsgálják

˝A 2002-es árvízi szintet elérheti, sőt meghaladhatja a Dunán érkező árhullám˝ - erősítette meg értesüléseinket Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató a hétfő reggeli győri sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a megyei kritikus pontok ugyanazok lehetnek, mint 2002-ben voltak, de az időarányos feladatokat elvégezték.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott hozzátette: ma átvizsgálják a helyi védekezési terveket, különösen a kritkus pontokat veszik górcső alá.

Németh József vízügyi igazgató elmondta: a Duna Kienstocknál holnap tetőzik, ez alapján tudják majd kiszámolni a nagybajcsi legmagasabb vízállását, mely péntek-szombat körül várható.

Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint felkészültek az árhullámra, felmérték a rendelkezésre álló erőforrásokat. Csak a legvégső esetben kerülhet sor kitelepítésre.


9.37

Ez a helyzet Ausztriában

Tovább emelkedik a Duna és  az Inn vízállása Ausztriában az előrejelzések szerint hétfőn, míg a  nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám  a folyókon.  
   
Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna  mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása  továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy  árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren  állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és  Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor  10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása.  
   
Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában  az ár elől.   
   
Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau  település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is  várhatóan tovább emelkedik hétfőn.  
   
Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló  Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát  vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol  is átcsap az ár a mobil gátakon.  
   
Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A  folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető  utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat  az áradás.   
   
Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén  is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna  csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám.  
   
Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben,  Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már  elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az  árvízvédelmi töltést.  
   
Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau  körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és  nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a  tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és  legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában.  
   
Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol  vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A  takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd  elkezdeni.  
   
Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti  közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem  közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak  Ausztriában, elsősorban a Duna mentén.  
   
Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék  mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső  esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak  2-10 liter várható.

9.35

Bezár a győri uszoda

˝A Duna és mellékfolyóinak áradása miatt a győri Magyar Vilmos uszoda 2013. június 3-án hétfőn 12 órakor bezár.˝ Részletek >>


8.47

A Mosoni-Duna vízállásának emelkedése miatt a Móricz Zsigmond rakpart alsó szakaszát lezárták, ezért a CITY jelzésű autóbuszjáratok terelőúton, mindkét irányban a Széchenyi hídon át közlekednek. Részletek >>


8.15

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna vízállása Nagybajcsnál hétfő estére elérheti a 648 centimétert is.

Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat
Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat


Hétfő, 8.09

Fennakadásokat  okoz az osztrák vasúton a Duna áradása, a folyó ugyanis   vasútvonalakat mosott el, alagutakat árasztott el - közölte a  Mávinform hétfőn reggel.  
   
A Budapest-Insbuck-Zürich útvonalon járó Wiener Walzer  nemzetközi vonatot nem közlekedtetik, a Németországba közlekedő  vonatok jelentős, 100-120 perc késéssel, kerülő úton át haladnak  osztrák és német területen.  
   
Az osztrák vasút (ÖBB) tájékoztatása alapján kérik az utasokat,  hogy aki teheti, halassza el ausztriai, illetve németországi és  svájci utazását.   
   
A Mávinform közölte azt is: meg nem erősített információk  alapján Salzburg és München között vonatpótló autóbuszok viszik az  utasokat, ám erről az osztrák féltől még nem érkezett hivatalos  közlés a MÁV Zrt.-hez, illetve a MÁV-Start Zrt.-hez.

Vasárnap, 14.28

A Dunán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

• a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon 2013.06.03. 06 órától a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre emelését rendeli el.
• a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz Bácsai gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától a II. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre a Győr-révfalui és a Zámolyi gátőrjárásokon az I. fokú árvízvédelmi készültség III. fokú készültségre emelését rendeli el.
• az Esztergomi árvízvédelmi szakasz Esztergomi gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget, a Táti gátőrjáráson III fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Mosoni-Duna-Rábcamenti árvízvédelmi szakasz Kunszigeti és Abdai gátőrjárásokon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Ikrényi és Rábapatonai gátőrjárásokon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Győr-Koroncó árvízvédelmi szakaszon 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.
• a Koroncó-Mórichida árvízvédelmi szakasz Mérgesi gátőrjárásán 2013.06.03. 06 órától I fokú árvízvédelmi készültséget rendeli el.


Videó: Cseh Róbert


Jön az árhullám: emelik az árvízvédelmi készültséget a Duna megyei szakaszain

Szombat, 19.25

Meteorológiai helyzet és előrejelzés

Az elmúlt 24 órában a felső Duna-szakasz németországi és ausztriai vízgyűjtőin sokfelé hullott 30-50 mm-t elérő csapadékmennyiség. Keletebbre, a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medence térségében 15 és 40 mm közötti mennyiségeket mértek. Ausztria legkeletibb tartományaiban, így a Lajta és a Rába-Répce felső szakaszainak vízgyűjtőin jellemzően 15 mm alatti csapadékmennyiség hullott.

A csütörtök óta a Duna vízgyűjtőinek időjárását meghatározó ciklon hatására hétfő reggelig még több vízgyűjtő területen számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra. Az OMSZ tegnapi előrejelzése szerint a mai és a holnapi nap során a Felső-Duna vízgyűjtőjén és a Bécsi medence térségében területi átlagban 40-45 mm, az Inn és a Traun-Enns területén 65-70 mm csapadék várható.

A többi vízgyűjtőn 15 mm körüli, vagy az alatti mennyiség várható. A fenti csapadék túlnyomó része a legtöbb helyen szombatról vasárnapra 24-36 óra leforgása alatt hullik majd le.

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna német és felső ausztriai szakaszán és a mellékágakon változó intenzítással tovább folytatódott a vízállás emelkedése, míg az alsó ausztriai szakaszon 5300 m3/s vízhozam mellett tegnap délutántól stagnáló, kissé változó jellegű. Ezt követően szombatra az előrejelzett csapadéktevékenység hatására újabb vízállás emelkedés várható.

Dévénynél a vízállás folyamatosan emelkedik.

Bősnél a tározó szintje a tegnapi nap kora délutáni órákig stagnáló, majd este 10 óráig áradó jellegű volt. Ezt követően ma reggelig jelentősen csökkentették.

Ennek hatására Nagybajcs térségében hajnal 3-kor a vízállás elérte az I. fokú készültség szintjét (470 cm) és az óta folyamatosan emelkedik.

Napközben Nagybajcsnál 520 cm körüli vízállásnál az áradás intenzításának csökkenésére számítunk, majd az Öreg Duna mederben, lassabban érkező vízmennyiség ismét az áradás ütemét növelni fogja.

A vasárnap  reggelre várható vízállás 540-560 cm, tehát várhatóan meg fogja haladni a vízállás a II. fokú készültség szintjét.

Az előrejelzett vízhozam beválása esetén számításaink szerint Nagybajcsnál 680 cm vízállást az árhullám meg fogja haladni (III. fok. 610 cm).

Az Országos Vízjelző Szolgálat csapadék előrejelzés alapján készült riasztása szerint a 6 napos csapadéktevékenység beválása esetén – amely hétfő reggeli tart – az előrejelzési időszak végére (jún. 6.) a Nagybajcsi vízállás elérheti a 820 cm-t. Ez alapján a komáromi vízállás elérheti a 790 cm-es értéket, az esztergomi pedig a 760 cm-es értéket. Ezeket az értékeket előrejelzési szinten vasárnap lehet pontosítani.

Győr térségében ma reggel a vízállás 377 cm volt, a vízszintek a befogadó Duna visszahatása miatt folyamatosan tovább emelkednek a nap folyamán. A számításaink szerint Győrben a vízállás meg fogja haladni az 560 cm-t.

A győri rakpart szintjét (430 cm) várhatóan szombat délelőtt meg fogja haladni a vízállás.

Az OVSz hatnapos előrejelzésének beválása esetén a vízállás Győrben is meghaladja a III. fokú készültségi szintet (650 cm), és Mecsér vízmércén eléri a 330 cm vízállást.

Komárom és Esztergom térségében is emelkedtek a vízállások ma reggelre. Az osztrák előrejelzések alapján elvégzett számításaink szerint az árhullám Komáromnál és Esztergomnál meg fogja haladni a II. fokú készültség szintjét.

A Dunán érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető
•a Dunaremete-Rajka árvízvédelmi szakaszon 2013.06.01. 10 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.
•a Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakaszon 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokú készültségre emelését rendeli el.
•a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi szakaszon 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.
•a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakaszon a Bácsai gátőrjáráson 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokú készültségre emelését rendeli el.
•a Vének-Dunaszentpál árvízvédelmi szakasz többi gátőrjárásán 2013.06.02. 06 órától az I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el.

Belvíz

A Hanság-Rábca levezetőrendszeren az abdai árvízkapu, és a pinnyédi-zsilip zárva van, a rendszer szivattyútelepi külvizein holnap reggelig további emelkedő vízszinteket várhatók.

A Mosoni-Duna alsó szakaszán a Duna visszaduzzasztó hatása fogja meghatározni a külvízszinteket.

Az előrejelzés a hidrológiai és a meteorológiai (várhatóan lehulló csapadék mennyiség) prognózis alapján készült.

A hidrológiai helyzet alakulását továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérjük és a beérkező adatok ismeretében szükség szerint új előrejelzést adunk ki.

Forrás: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  

Olvasóink írták

374 hozzászólás
 • 374. Flúgatlan 2013. június 09. 17:25
  „Csak csatlakoznék jagellóhoz:

  "Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, ..."

  Sajnos, még pár napig szükség lesz rá....”
 • 373. Lacika62 2013. június 09. 17:23
  „372. oxana 2013.06.09. 16:53 A jó tanácsodat, elfogadom ! :)”
 • 372. oxana 2013. június 09. 16:53
  „Emberek, tudom, hogy nem könnyü, de hagyjátok ezt az idióta virslit a francba. Ha nem lát reakciót, ugyis megüti a guta.”
 • 371. Legs 2013. június 09. 15:10
  „Amúgy Újfaluban áll a gát.A TEK,9 után elgurult a szép fekete 8 kerekűekkel szépen villogva.Ez után senkit sem engedtek be,csak a helyieket.Még nincs vége.Még legalább 8-10 nap.”
 • 370. Lacika62 2013. június 09. 15:05
  „367. Virs-Lee 2013.06.09. 14:44 Te ország szégyene. miért nem a védekezésen dolgozol mint több társammal tettük... Nagyon szánalmas vagy és ....... , meg bugyuta... Ha Győri vagy nagyon szégyellhetnéd magad !!!”
 • 369. Legs 2013. június 09. 15:03
  „354. Babenko 2013.06.09. 11:35

  Vittem én is.Tegnapelőtt,tegnap,és ma is.Tegnapelőtt öten voltak,nagyon ügyesek.Tegnap voltak tán 15-20 -an de futkostak mint a mérgezett egér,és üvöltöztek.Ma a Sárásiaknak vittem vizet,ezt azt.Csak két kis fiatal volt a tűző napon.Igazad van figyelni kell rájuk is.”
 • 368. Virs-Lee 2013. június 09. 14:51
  „http://index.hu/szarvas/2013/06/09/orban_viktor_looking_at_things/”
 • 367. Virs-Lee 2013. június 09. 14:44
  „te dzsagello ... latom jooo fideszes vagy listat vezetsz buszke lesz rad a veziiiired ne aggodj .... muhhhhahhhahahha”
 • 366. Virs-Lee 2013. június 09. 14:42
  „georgbob... en se teged ne aggodj kistaska ...”
 • 365. georgbob 2013. június 09. 14:31
  „virsli: nem védem. Nem kell. De hogy téged nem kímélnélek az bizonyos. Az ilyen embereket kellene gátakkal védeni a lakosságtól, mert kártékonyabbak mint a kiöntő mosoni-Duna....”
 • 364. jagelló 2013. június 09. 14:00
  „Tisztelt Kisalföld Szerkesztőség!

  Köszönjük a folyamatosan naprakész tájékoztatást az árvízi helyzetek alakulása tükrében, remélhetőleg továbbra is így marad az információáramlás! Többed magammal tovább indulunk Komárom (s mint utóbb kiderült Esztergom térségébe is) így kitartást kívánunk a továbbiakban is! Követjük továbbra is az itteni eseményeket is (laptop-internet adott a járműben)!
  Midőn minden más régiós fórumokban is vannak elvetemült Virs-Lee töltelékhez hasonló provokátorok, listát vezetünk ezekről a kétes elemekről is, én csak annyit kívánok, hogy sok sikert a moderálásukban, a szélmalomharcot velük szájalásban nem kívánjuk folytatni, mert nem értelmes elemekről van szó esetükben :) De mivel minden reakciót ellenreakció követ majd, azt kívánom ezekben a nehéz időkben, hogy röhögjünk együtt a szánalmas csőcseléken, fokozva a jókedved a védműveken is :) Szóval hajrá csőcselék provokátorok... most ti jöttök :)”
 • 363. Virs-Lee 2013. június 09. 13:28
  „te dzsagello ... <moderálva>”
 • 362. bigrip83 2013. június 09. 13:13
  „En voltam ujfalun segiteni. Millio katona, gep.. Onkentes.. Stb..stb.. Tegnap este mecseren. Nulla katona.. Csak civil.. Teljesen megdobbento, hogy civil osszfogassal mekkora erofeszitessel sikerult megfogni a vizet mecseren. Viszont a felelosoket meg kell keresni hogy hogyan lehet megbolygatni egy tokeletes gatat radasul tobb kilometeren keresztul. Hany csalad, gyerek hianyolja szeretteit mar lassan tobb mint egy hete.
  En szeretnem megtudni, hogy ki engedte, ki volt a felelos muszaki vezeto, es ki adott engedelyt hogy egy lendulettel tobb km gat megbontasra keruljon semmilyen idegleines vedelem kiepitese nelkul.

  millio koszonet azoknak aki vettek a faradtsagot, erofeszitest es volt bennuk ontuda, hogy bizony segiteni kell barmilyen formaban..”
 • 361. jagelló 2013. június 09. 13:09
  „Elmennék meglátogatni téged... <moderálva>...”
 • 360. Virs-Lee 2013. június 09. 12:55
  „georgbob... te meg mit veded ennyire a veziiiredet teeee ?
  "Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! " ja aha max neked”
 • 359. Virs-Lee 2013. június 09. 12:53
  „te dzsagello ... es mit akarsz te az IP cimemmel el jossz meglatogatni ? Hozol viragot meg bonbont vagy mi ? De piszkos nagy szakember lettel nem is tudtam a kocsmaban is van IT oktatas ...”
 • 358. georgbob 2013. június 09. 12:34
  „T. Bucskó Ákos!
  Induljunk ki abból, hogy semmi sem tökéletes. Így az emberek sem, a szervezés sem stb. De nézzük az összképet, ami nem olyan lesújtó igaz? Attól hogy Viktor nem lapátolt, még beszélhet többes számban, ez így természetes! Nem csak a szigetközt kell védeni, végig a Duna mentén mindenhol. Nincs az a számú felkészült szakember, akiket minden egyes méterre ki lehetne állítani. A gátbontás egy másik kérdés...”
 • 357. Virs-Lee 2013. június 09. 11:53
  „te dzsagello lehetek a baratod ??? muuhhhhaaahhha”
 • 356. Macimama64 2013. június 09. 11:43
  „Tisztelt Bucskó Ákos!!!

  Nem értem a levelét A Miniszterelnök Úrhoz mert akkor akik velünk szemben a kollégiumban laknak és búvárok és katastrófa védelmisek és akik a volt laktanyában kaptak elhelyezést és a z általam is dolgozott gátakon melóztak és raktak turtak merültek emberfeletti erőt kifelytve akkor minden bizonnyal ezek az emberek nyaralni vannak és voltak itt.Tegnap éjjel 23 órakor kivezényelt emberek még nincsenek a szálláson valószinüleg jól süttetik a hasukaT!!!!EMBER MIELŐTT IRKÁLSZ HÜLYESÉGET LEGALÁBB TÁJÉKOZÓDJ!!!!!!!!!!!”
 • 355. jagelló 2013. június 09. 11:38
  „Töltelék virsli, te valóban kocsma töltelék is lehetnél, de szerintem túl gyermeteg vagy még ehhez... "lol, meg muhhahaha, mint egy kis emós hockey... na ez vagy te... Én már 2006-ban is ott voltam és homokzsákoztunk Szolnok, Csépa, Tiszaúg, szóval innen jóval keletebbre is... de teeee? Már akkor is értetlen töltelék voltál, ahogy most is... Felejtsed már el a politikát végre, ez nem az a fórum, nem érted? Ki nem sz...a le a politikát most? Talán csak te! De mindegy is, szidjál csak mindenkit és mindent, csak ehhez értesz! Holnap talán pihenő nap lesz, megnézem majd mi mindent hordtál addig össze, de írjál csak minél többet, az IP címedhez több bejegyzés kell... addig is, jó fortyogást neked te lúúúúzer :)

  A lényeg továbbra is az, hogy mindenkinek kitartást és iszonyat sok erőt kívánok az ország összes védművén, találkozunk sokatokkal ma is...”
374 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakapu tér: földdel támasztják a várfalakat

A dunai árvíz a Dunakapu téri ásatást biztosan hátráltatja, de elképzelhető, hogy a felújítási és a… Tovább olvasom