Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Árvíz után Dunaszentpálon - Tízmillió homokzsákot öntöttek ki - videó

Az árvíz utáni helyreállítás ugyanolyan szervezett volt, mint korábban az ár elleni védekezés - hangoztatta Bakondi György Dunaszentpálon.


"Itt, Győr-Moson-Sopron megyében kezdődött az árvízi védekezés, itt volt a legkevesebb idő felkészülni" - kezdte pénteki dunaszentpáli sajtótájékoztatóját Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató.

Összegzésében az árvízi védekezésről és a befejeződött helyreállítási feladatokról beszélt. Országosan több mint 10 millió homokzsákot bontottak vissza ebben tíz és félezer ember segédkezett. Mint mondta, eddig 1761 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, s a kért 473 millió forintból 67,5-öt már kifizettek.

Bár az ár elvonultával fellélegeztek, s a homokzsákokat is kiöntögették a szigetközi településeken, veszélyérzetük megmaradt.

Mivel Mecséren és Dunaszentpálon csak nyáron tudják elkezdeni a végleges védművel kiépítését, a gönyűiekkel kiegészülve azt kérték: az árvízi védekezés során megépített földművek ezek elkészültéig megmaradhassanak. Széles Sándor a megyei védelmi bizottság elnöke szerint ennek nem lesz akadálya.

Tízmillió homokzsákot öntöttek ki a nagy árvíz után


 
Érdekesség: a kiöntött homok egy részére önkormányzatok és civil szervezetek is bejelentkeztek: van, ahol lovaspálya kialakítására, másutt önkormányzati utakra. "Az önkormányzati vis maior elszámolása tart, megalapozatlan számlával nem találkoztunk" - közölte Széles Sándor.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka elmondta: több mint kétezer fogvatartott vett részt a védekezésben és a helyreállításban, s több mint 1,8 millió homokzsákot ürítettek ki.

Videó: Cseh Róbert


 

Korábban írtuk

Az árvíz utáni helyreállítás ugyanolyan szervezett volt, mint korábban az ár elleni védekezés - hangoztatta Bakondi György helyreállítási miniszterelnöki megbízott a szigetközi Dunaszentpál határában tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, noha Győr-Moson-Sopront érte el elsőként a dunai árvíz, így itt volt a legrövidebb idő a reagálásra, "becsülettel helytálltak az önkéntesek, becsülettel helytálltak a hivatalos szervezetek". Hozzátette: a helyreállítás során is sikerült tartani a feladatok elvégzésére megszabott feszes ütemtervet. Közlése szerint tízmilliónál is több zsákban mintegy 300 ezer köbméter homokot kellett kibontani az ideiglenes védművekből, az ezen dolgozó tíz és fél ezer ember között az önkéntesek, közfoglalkoztatottak és cégek alkalmazottjai mellett szép számban voltak jelen a büntetés-végrehajtás alkalmazottjai és fogvatartottak.

Bakondi György szólt arról is: 56 település tartott igényt zsákokra vagy homokra; ezeket az igényeket olyan speciális esetben nem teljesítették csak, mint Szigetmonostoré, ahol a fekália öntött ki. Emlékeztetett arra is, hogy az árvíz által érintett közutak és vasúti vonalak mindegyike járható már, az áramot is valamennyi fogyasztóhoz visszakapcsolhatták, a pénteki adatok szerint pedig a másfél ezer kitelepített közül csak négyen nem térhettek még haza. Elmondta, hogy 1761 lakáskárról érkezett bejelentés összesen 473 millió forint értékben, ebből 67,6 millió értékű kárt már rendeztek. A 157 vagyonikár-bejelentés értéke mintegy 657 milliós, ebből 17,1 milliót rendeztek.

Széles Sándor megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: a nap folyamán befejeződik a homokzsákok ürítése. Nagy szerepet játszott ebben a büntetés-végrehajtás, hiszen erre a munkára sokkal nehezebb volt önkénteseket találni, mint az árvízi védekezésre. Mint mondta, volt olyan nap, amikor a védekezésben részt vevő 5200 hivatásos mellett csaknem háromezer önkéntes dolgozott a gátakon. Az 1,4 millió zsákból visszanyert 20 ezer tonna homok egy részére több önkormányzat is igényt tartott; volt, ahol útfelújításra használják, az egyik településen viszont lovaspálya építéséhez, de az anyag zömét olyan depókban halmozták fel, amelyekből egy esetleges újabb árvíz esetén a gátakhoz lehet szállítani.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka arról beszélt: 29 intézményük 961 dolgozója és 2123 fogvatartottja vett részt a védekezésben és a helyreállításban, összesen mintegy 11 500 munkanapon keresztül, félmillió homokzsákot töltöttek meg, 1,8 milliót ürítettek ki eddig.

Olvasóink írták

 • 4. lompi 2013. július 08. 08:17
  „Tudom, hogy nem ehhez szóló vélemény , de mégis az árvízzel kapcsolatos! Mikor szedik már fel a sok 30-40-50km-s, előzni tilos, egyéb veszély, stb. táblát Ásványráró és Dunaszeg között az út mentén, hisz már semmi szerepe, jelentősége nincs, ha csak az nem, hogy ezáltal is büntetni lehet(ne) az autósokat!”
 • 3. Dwatson 2013. július 07. 10:57
  „300 000 köbméter homok,10 000 000 homokzsákba kézzel belapátolva,gát építése zsákokból,majd az árvíz után bontás,zsákürítés,homok elszállítás... Jön a következő árvíz,és mindezt kezdik elölről,mert ez is üzlet valakiknek!
  Gátat lehetne egy-két munkagéppel véglegeset is építeni,és itt most nem helikopterekre gondolok!”
 • 2. mikoyan 2013. július 06. 14:01
  „no fussál neki még egyszer a cikk olvasásának! (Dunaszentpál!)”
 • 1. Hozzászóló 2013. július 05. 22:38
  „Árvíz után Dunaszegen... - szól a cikk címe, ellenben egy szó se esik Dunaszegről, mivel a sajtótájékoztató Dunaszentpálon volt. Szomszédok, ez igaz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4D élmény Győrben: nézze meg a vadászgép-szimulátort videón!

A Győrkőc Fesztiválra érkező kamion belső terében vadászgép-szimulátorok, interaktív online… Tovább olvasom