Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Árvíz: macskát mentettek Véneken, Bácsán ezerrel lapátolják a homokot - videós riport

"Tudják, csak mi vagyunk olyan hülyék, hogy szeretünk itt élni" - mondta a véneki hölgy. Bácsán a Lukács diákjai, az Auróra és a Colombre Band tagjai is lapátolnak.

"Az árvíz szinte évről évre biztosan visszatér"

A véneki árterületen ismét elöntötte a víz a házakat, az ottani 50-60 lakóépületet többnyire már hét elején elhagyták a helyiek.

Érkezésünkkor épp kiscsónak közeledett a kikötőhöz: egy asszony és egy férfi ült a hajóban, csomagokkal rendesen megpakolva, s végül, de nem utolsósorban egy macskakosárral.

"Tudják, csak mi vagyunk olyan hülyék, hogy szeretünk itt élni. Az árvíz szinte évről évre biztosan visszatér, ilyenkor nincs választás, csomagolás, aztán irány a töltés biztonságos túlpartja.

Most is így tettünk, de a macskámért nagyon aggódtunk" - mondta lihegve a hatvan körüli, neve elhallgatását kérő hölgy.

Olvasóinkat megnyugtatjuk: a szürke cicus átvészelte a csónakázást, sőt, még száraztápot is sikerült neki menteni.


Videó: Cseh Róbert


Gyuszi bá', az árvízi hajós: "az itteni emberek nem esnek pánikba"

A véneki lakosokat Gyuszi bá' viszi oda-vissza csónakjával, ha valakinek valamije a vízben álló házban maradt.

A kisalfold.hu stábját is elvitte kis körre a megáradt Dunában az árvízi hajós: a falu másik végébe mentünk, hogy egy édesanyán és fián segítsen Gyuszi bá'.

"Korábban is mindig volt áradás, az itteni emberek nem esnek pánikba emiatt. Ösztönösen figyelnek a veszélyre" - magyarázta Gyuszi bá' a csónakban.

"Édesanyám már hétfőn kiköltözött hozzánk a faluba, most néhány cuccáért igyekszünk visszamenni. Nem könnyű ilyenkor az élet Véneken, de szerencsére soha nem történik nagy baj" - mondta Baján János, s segített nyugdíjas anyukájának a csónakba mászni.


Árvízi hajós Véneken - fotók: Cseh Róbert

Két győri zenekar, az Auróra és a Colombre Band tagjai is lapátolnak, a Lukács-iskola önkéntesei segítenek a védekezésben

Vénektől alig pár kilométerre Bácsán működik a legnagyobb Győr környéki homoktöltő központ.

Szerda reggel fél tíz körül katonai konvojban szállították a katonákat ide - hat, zsúfolásig megtelt katonai teherautót láttunk -, de rengeteg önkéntes is lapátot ragadt, s tölti szüntelen a zsákokat a vízügyi szakemberek koordinálásával.

Két győri zenekar, az Auróra és a Colombre Band tagjai is segítenek a védekezésben. "Körülbelül két órája vagyok itt, s délután a banda többi tagja is jön segíteni" - hallottuk Váray Lacitól, a Colombre frontemberétől, aki a Belvárosban él.

Az önkéntesek között van Rákóczi Tibor, a győri Lukács-iskola igazgatója és több mint 50 diák is.

"A közelmúltban alapult meg az iskolában egy katasztrófahelyzetek esetén bevethető önkéntes kör. Ez a diákjaink első éles bevetése.

Úgy érzem, nem csupán segíteni tudunk az árvízi védekezésben, de a diákok körében közösségformáló ereje is van a munkának" - közölte Rákóczi Tibor.

Árvízi helyzet, védekezés Bácsán. Fotók: Cseh Róbert

"Véleményem szerint a legkritikusabb napok péntek és vasárnap között lesznek"

"Már most rengeteg önkéntes dolgozik Bácsán - csak Győrújfaluról 70, Bácsáról szintén körülbelül ennyi férfi, míg a Lukács-iskolából 50 diák lapátolja a homokot a katonák mellett -, de szükség is van erre az erőfeszítésre.

Véleményem szerint a legkritikusabb napok péntek és vasárnap között lesznek: aki teheti jöjjön, s segítsen a homokzsákok töltésében Bácsán (Bácsa és Kisbajcs között a bácsai úton található a központ - a szerk.).

Videó: Cseh Róbert

Éjszaka is megy majd a munka reflektorok segítségével, a részönkormányzat kisebb gulyáságyú felállításával és állandó kávéfőzéssel biztosítja a munkások frissességét" - mondta Bárány István (Pro Urbe) önkormányzati képviselő.

Arra a kérdésünkre, hogy a helyiek szerint Bácsán is nagy lehet a baj hétvégén, Bárány István úgy válaszolt: "rendkívül figyelni kell a védekezésre, de azt is hangsúlyozni szükséges, hogy a több ezer itt elkészült homokzsákot nem csak Bácsán vetik be, hanem innen szállítják a szigetközi településekre.

Remélem, a tavaly megerősített, korábban rossz győri töltésszakok (Szavai csatorna, Révfalu pataházi része) jól vizsgáznak árvíz idején".


Önkéntesek figyelmébe!

Árvízről információk, az önkéntesek koordinálása a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon az alábbi telefonszámon történik: 06 96 529-539.

Olvasóink írták

  • 2. gyugyu1 2013. június 06. 18:50
    „általános halászati és horgász tilalom van!Bevonni a jegyét!!!!!”
  • 1. mmppss 2013. június 06. 07:37
    „Azért az a rohadt emelőháló most is ott kell, hogy legyen! Van, akit most sem a védekezés érdekel....de mit is várunk, máskor sem a becsületükről híresek, tisztelet a kivételnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vekerdy Tamás Győrújbaráton beszélt arról, hogyan vakációzik jól a gyerek - videós riport

A neves pszichológus tanároknak és szülőknek adott tanácsokat arról, hogyan töltődhetnek fel a… Tovább olvasom