Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Árvíz: elsőfokúra mérsékelik a készültséget a Rába több szakaszán

Elsőfokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget vasárnap 18 órától a Rába Sárvár és Győr közötti szakaszának nagyobb részén.
Vasárnap

17:35 - Elsőfokúra mérsékelik 18 órától a készültséget a Rába több szakaszán

Elsőfokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget vasárnap 18 órától a Rába Sárvár és Győr közötti szakaszának nagyobb részén - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Németh József igazgató közlése szerint összesen három gátőrjárásban marad a másodfokú készültség. A mérséklést a többi szakaszon az árhullám levonulása teszi lehetővé.

A folyó a délutáni órákban elhúzódóan tetőzik Győrnél, a rakpartot egyelőre nem öntötte el. Árvízvédelmi készültséget nem is rendeltek el a megyeszékhelyen.

A hétvégén megkezdték a Fertő tó csapolását, mivel a tavon magas a vízállás, az ebben az időszakban jellemző sokéves átlagot 22 centiméterrel haladja meg. A tó vizét a Hanság főcsatornán és a Rábcán keresztül eresztik a Mosoni Dunába - mondta az igazgató.

14:15 - Megszűnt a harmadfokú készültség a Rábán

A Rába valamennyi szakaszán meg lehetett szüntetni a harmadfokú készültséget - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság vasárnap kora délután.

A Rábán kialakuló árhullám pénteki ragyogóhídi 398 centiméteres tetőzését követően, a folyó Vágnál szombat éjjel tetőzött 408 centiméteres vízállással, majd még aznap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett a tetőzés 502 centiméter körüli vízállással - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, vasárnap 7 órakor Ragyogóhídnál 234 centimétert mértek, így a vízállás a másodfokú készültségi szint alá csökkent. Vágnál a vízállás szintén hajnalban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.
Árpásnál is megindult az apadás, a folyó vízállása az elmúlt órákban csökkent a harmadfokú készültségi szint alá.

Az Országos Vízjelző Szolgálat vasárnap reggeli számításai szerint a Rábán Árpásig folytatódik az apadás. A Rábán Győrnél, a kora délutáni órákban elsőfok alatti tetőzés valószínűsíthető, 410-420 centiméter körüli értékkel - olvasható a közleményben.

A Sajón és az Ipolyon elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a többi készültségben lévő magyarországi vízfolyáson is további apadás várható.

Közölték: a magyarországi folyószakaszokon összesen 416 kilométeren van készültség, 259 kilométerhosszon elsőfokú, 157 kilométerhosszon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A vízjárás szempontjából kedvező hét elejei csapadékmentesség erősíti a folyók árhullámainak apadását. A következő hét második felére jelzett felmelegedés kezdetben mérsékelt nappali olvadásokat hoz, számottevő vízszintemelkedés nélkül.

A jövő hét végi erős melegedés és az azt követő eső - ezek mértékétől függő - olvadást és árhullámokat okozhat - írták.

A közlemény szerint a belvízhelyzetben lényeges változás nem történt, 6 szakaszon van elsőfokú készültség, 6 szakaszon pedig másodfokú. Az elöntött területek nagysága 13 600 hektár.

11:10 - A Rába Győrnél tetőzik

A Rába tetőzését Győrnél vasárnap a déli órákban várják - mondta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Németh József közölte: a város térségében árvízvédelmi készültséget nem kell elrendelni, mivel az előrejelzések szerint a vízállás a tetőzéskor nem éri el az elsőfokú készültségi szintet.

Árad a Rába Árpás és Mórichida között Fotó: Kovács Dávid

Rába Sárvár alatti szakaszán másodfokúra enyhítették az árvízvédelmi készültséget vasárnap, mivel a folyó ott már apad. A Hanságban másodfokú a belvízvédelmi készültség, a területen hat szivattyútelep működik.

Szombat

13 óra 20 perc

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján Győr-Moson-Sopron megye területén az alábbi készültségi szintek vannak érvényben.

2013.03. 02.  állapot

RÁBA
Győr-Árpás árvízvédelmi szakasz Rábapatona gátőrjárására I. fok
Győr-Árpás árvízvédelmi szakasz Rábacsécsény gátőrjárására III. fok
Árpás-Répceszemere árvízvédelmi szakaszra III. fok

MARCAL
Győr-Koroncó árvízvédelmi szakasz Gyirmót, Koroncó gátőrjárásra II. fok
Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Mérges, Kisbabót gátőrjárásra III. fok
Koroncó-Mórichidai árvízvédelmi szakasz Rábaszentmiklós gátőrjárásra I. fok
Mórichida - Sárvár árvízvédelmi szakasz Kemenesszentpéter, Mórichida, Marcaltő gátőrjárásra III. fok,

A Rába folyó Ragyogóhídnál már tetőzött. Az ÉDUKÖVIZIG a védvonalakon jelentős problémákat eddig nem tapasztalt. Az Igazgatóságuknál 180 fő áll szolgálatban, az árvédekezést társ-igazgatóságoktól átvezényelt 122 fő segíti.
A III. fokú árvízvédelmi készültségben lévő szakaszoknál I. fokú vízminőség-védelmi készültség is elrendelésre került.

Lezárt útszakasz, híd
• 8511-es sz. út Kisbabót – Bodonhely
• 8426-os sz. út Vág – Kemenesszentpéteri
• 84123-as sz. út Szany – Várkesző
• 2013. 03. 02: Rábapatona utáni önkormányzati tulajdonban lévő útszakaszon Rába híd ideiglenes lezárása.

Belvízvédelmi készültség

Az alábbi belvízvédelmi szakaszokon áll fenn belvízvédelmi készültség:
- 01.06. (Rábca menti) II. fok
- 01.15 (Kapuvár-Hansági) II. fok
- 01.16 (Fertő-menti) I. fok
- 01.09 (Rába felső) I. fok

Az előző naphoz képest változás nincsen a belvízvédelmi készültségben.
Az ÉDUKÖVIZIG részéről a védekezés keretében vízkormányzás, terület bejárás, elöntött terület meghatározás, vízállás észlelés, szivattyúzás, uszadék szedés, ügyeleti szolgálat ellátása történik. Jelenleg üzemelő szivattyútelepek: Börcsi, Tárnokréti, Győrsövényházi (Rábca menti belvízvédelmi szakaszon), Bősárkányi (Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon), Árpási (Rába-felső belvízvédelmi szakaszon).

Lesvárt és Mosonszentmiklósnál újabb szivattyútelepeket indítottak el, az elöntött területek nagysága 9693 hektár. A vízügyi igazgatóság 69 személyt vont be a védekezésbe, ez a tegnapi napi adatokhoz képest nőtt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság folyamatos kapcsolatot tart fent a vízügyi igazgatósággal. A katasztrófavédelmi kirendeltségek a települések közbiztonsági referenseit már a megelőzési munkálatokba bevonták. A Moson Mentőcsapat és a települések polgári védelmi erői készenlétben állnak.

11 óra 20 perc

A Rába árpási szakaszán is harmadfokú a készültség

Elrendelték a harmadfokú készültséget a Rába árpási szakaszán szombat reggel, a tetőzést éjszaka várják Árpás térségében - mondta az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Németh József tájékoztatása szerint Sárvár alatt még érvényben van a harmadfokú készültség.

Árpásnál a szivattyútelepet is beindították, mert jelentős mennyiségű a belvíz.

7 óra 58 perc

Győr-Moson-Sopron megyében a Rába áradása kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csornai üzemmérnökségének területén pénteken az ártérben futó Vág és Kemenesszentpéter, valamint a Szany és Várkesző közötti utat le kellett zárni. Szombat reggeltől azonban már a Kisbabót és Bodonhely közötti mellékúton is teljes útzárat vezettek be a szakemberek. A hó gyors olvadása és az esőzések következtében kialakult belvizes területek viszont folyamatosan csökkennek, így már csak Fertőszentmiklós és Csapod között van útszűkület és 40 km/órás sebességkorlátozás érvényben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a lezárt szakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg áthajtani gépjárművükkel, továbbá a forgalomkorlátozásokat és a hozzájuk kapcsolódó sebességkorlátozásokat is érdemes betartania a járművezetőknek.

A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein - elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

Péntek

19 óra 40 perc

"A hó gyors olvadása és az esőzések következtében kialakult belvizes területek miatt Iván és Pusztacsalád, Fertőszentmiklós és Csapod, valamint Sopron és Harka között több szakaszon is útszűkület és 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben" - közölte portálunkkal Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

13 óra 16 perc

Győr-Moson-Sopron megyében a Rába áradása kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csornai üzemmérnökségének területén, az ártérben futó 8426-os Vág-Kemenesszentpéter közötti mellékutat le kellett zárni.

Szintén teljes útzár van érvényben a 84123-as számú országos közúton, itt a Szanyból Pápa irányába közlekedők csak terelőúton juthatnak el úti céljukhoz. Javasolt terelőút: 83-as főút Pápa - Tét - Árpás - Rábacsanak.

Az árhullám várhatóan el fogja érni a 8511-es mellékutat a Bodonhely és Kisbabót közötti szakaszon.


A Rába tetőzése vasárnapra várható

A Rába folyó várható áradása miatt a Győr-Szol Zrt. 2013. március 1-e,
péntek délután négy órától lezárja Győrben a kezelésében lévő, Petőfi-híd
alatti ingyenes parkolót. Az előrejelzések szerint a folyó már szombaton
kiléphet medréből, ezért a szolgáltató kéri az ott parkoló járművek
vezetőit, hogy minél előbb hagyják el a területet.

A jelenlegi ismeretek szerint az ár tetőzése vasárnapra várható. Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését követően a Győr-Szol Zrt. a parkolót ismét megnyitja.

Olvasóink írták

 • 8. ATX 2013. március 04. 07:56
  „7: szokásos "színvonal"...”
 • 7. blaze 2013. március 03. 21:05
  „"Vágnál szombat éjjel tetőzött 408 centiméteres vízállással, majd még aznap 14 és 18 óra között Árpásnál is bekövetkezett" ez így elég érdekesre sikerült”
 • 6. öregmotoros01 2013. március 03. 15:19
  „Egyszerre hidat is meg utat is?
  Ez nálunk nem müködik, csak megy a pöcsölés.”
 • 5. dpista 2013. március 03. 09:44
  „Értem köszönöm! Ugye utána egyszerre nem ment volna az egésszel egybekötve. Magyarisztán. Ááá nem.”
 • 4. genius32 2013. március 02. 19:54
  „A híd már átadva... Most az utat javítják, húzzák újra... Arra is eléggé ráfér a felújítás...”
 • 3. dpista 2013. március 01. 16:18
  „Kisalföld most már igazán utánajárhatna, hogy mikor adják át Szany és Marcaltő között a hidat! Arról volt szó, hogy tavaly augusztus végére átadják! Korábbi cikk: http://www.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/felujitas_miatt_egy_evre_lezarjak_a_marcaltoi_raba-hidat/2235291/”
 • 2. ATX 2013. március 01. 15:41
  „Aztán az árhullám eléri majd a Mosoni-Dunát és akkor újra le lesz zárva a Dunakapu téri új út...”
 • 1. dpista 2013. március 01. 14:40
  „Még most sincs átadva a híd Marcaltő és Szany között?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Újra használhatják az autósok Petőfi-híd alatti parkolót

A Petőfi-híd alatti ingyenes parkolót a Rábának a vártnál alacsonyabb vízállása miatt vasárnap… Tovább olvasom