Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Árvíz - készültségi fokok a megyében


Időjárás előrejelzés a következő 24 órára:

Szombattól az anticiklonális hatásnak köszönhetően számottevő csapadék nem várható.

Hétfőtől a csapadékzóna várhatóan tovább mozog kelet felé, ezért a bajor és osztrák területeken további csapadék hullik majd, melynek mennyisége egyelőre bizonytalan.


Jellemző vízállások:

A Duna Passaunál jelenleg még apad, de a rövidtávú előrejelzés szerint az apadás meg fog állni, mert a Felső-Duna tetőzése még Regensburg fölött jár. A Morva és a Vág vízhozama még mindig magas, de mindkettő apadó jellegű. A magyar Duna szakasz a várt intenzitással tovább árad.

Árvíz:

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a június 3-án Vének-Dunaremetei szakaszra elrendelt II. fokú árvízvédelmi készültséget ma 12.00 órától III. fokúra növelte. Az igazgatóság Vízkárelhárítási Szabályzata értelmében a mai napon ugyanettől az időponttól I. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség lett elrendelve a tárgyi szakaszra. A vízminőségváltozás figyelése a hullámtereken, vízpartokon vagy az elöntött területeken lévő tevékenységek, felhalmozott anyagok vízminőséget befolyásoló hatása miatt indokolt.

A mai nap folyamán a Vének-Dunaszentpáli árvízvédelmi szakaszra elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség helyett ma 18.00 órától II. fok lép érvénybe.

Helyi vízkárelhárítás:

A Cuhai Bakony-ér Bakonybánknál egész délelőtt áradt, 15 órakor a vízállás 264 cm volt, azóta már néhány cm apadás észlelhető.

Bőnynél a nap folyamán lassú apadás tapasztalható, a tetőzés óta 12 cm-t csökkent a vízszint a mederben. A fentről érkező, a korábbinál jóval kisebb tömegű, árhullám a településen az apadó ágat jelentősen fogja módosítani. Az éjszaka folyamán az apadás üteme lelassulhat, és nem zárható ki az sem, hogy időszakosan a stagnáló vagy kismértékben emelkedik a vízállás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetközi motorosok adománya bőnyieknek

Tovább olvasom