Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Árvíz - felkészültek a győri körtöltés lezárására

Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést - áll az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

Ahogy korábban megírtuk, a vízügyi szakemberek biztonsági okokból felkészültek a Győr északi részén húzódó körtöltés bezárására, készülve egy esetleges győrújfalui gátszakadásra, aminek bekövetkeztekor a víz hatalmas területeket öntene el a megyeszékhelyen.

Bárány István, Révfalu egy részének, illetve Bácsa és Kisbácsa egészének önkormányzati képviselője (Pro Urbe Egyesület) kérdésünkre elmondta, hogy a körtöltés bezárásához szükséges anyagokat az éjszaka vitték a meghatározott pontokhoz (az úgynevezett kulisszazárásokhoz), így többek között a 14-es úthoz, a győrújfalui csatornához, a Szitásdomb lakóparkhoz, a Szitásdomb utcához és a Csemete utchoz. A helyi politikus kifejtette: a körtöltés Bácsát, az Ergényi lakótelepet, a Gát utca, Pásztor tér és a Kosztolányi utca mélyfekvésű részeit nem védi, így többek között az ő és Borkai Zsolt polgármester háza is védtelen egy győrújfalui gátszakadás esetén.  Viszont biztosan nem kerülne víz alá egy gátszakadás esetén Révfalu, Sárás, Kisbácsa nagy része, valamint - mivel magasan fekszik - a körtöltésen kívüli Szitásdomb.

Előzmények:
A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik. Az eredményesség érdekében a helyi lakosság és a közvetlenül nem érintett települések polgárai és civil szervezetei a vízügyi szakemberek irányításával ütemezetten végzik a szükséges feladatokat.

A most következő napokban várhatóan lesznek még elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzés folyamán, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz. Az önkormányzati védelmi feladatok ellátását az OMIT által kirendelt szakemberek segítik.

A folyamatosan beérkező adatok alapján, az árhullám levonulása nagy feladatot jelent, de ezzel az országos méretű összefogással, közösen, sikerrel megoldható. A védekezést az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálja.

Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltés megépítésére az 1954-ben bekövetkezett árvíz után került sor, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.

Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakasz kerül kialakításra. Az ilyen nyílásokat (melyeket csak árvíz esetén zárnak be) „kulisszanyílásnak" nevezzük. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílás kerül lezárásra.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.

A kulisszanyílás lezárására, a deponált anyag beépítésre szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására kerül sor.

Olvasóink írták

 • 11. Bagoly11 2013. június 08. 14:14
  „Délelőtt még láttam buszokat közlekedni szigetközfele,de nem annyit mint máskor,erről a volán biztos ad tájékoztatást.Még nincs lezárva az Újfalusi út tzeljesen aki haza akar menni,vagy dolgozni megy azt átengedika rendőrök.”
 • 10. öcsi100 2013. június 08. 13:25
  „A szigetközi autóbusz járatok? Netán Óváron keresztül lehet Győrzámolyra eljutni? ...akár személykocsival is? Megannyi fontosnak tűnő kérdés,amiről a cikkben is lehetett volna két mondat.Tudniillik a fél szigetköz ezen a lezárásra kerülő úton jár munkába,nem beszélve mentőkről,tűzoltókról stb.”
 • 9. sara2 2013. június 08. 13:03
  „@hovatovabb:
  Köszönöm, így már végig tudok rajta menni googlemaps-al és bringával is...”
 • 8. hovatovabb 2013. június 08. 12:22
  „https://maps.google.hu/maps?hl=hu&ll=47.714438,17.621161&spn=0.001007,0.001725&t=h&layer=c&cbll=47.714634,17.620871&panoid=8VYgxN1CSf0SlZyNZQOmVQ&cbp=12,160.81,,0,0.77&z=19”
 • 7. hovatovabb 2013. június 08. 12:21
  „A hely ez lenne ha minden igaz
  https://maps.google.hu/maps?hl=hu&ll=47.714735,17.620882&spn=0.001007,0.001725&t=h&z=19&layer=c&cbll=47.71481,17.620614&panoid=1SklNh29eHEnNfFar73j1w&cbp=12,125.47,,0,0”
 • 6. sara2 2013. június 08. 12:01
  „Én is mint Győrbe beköltöző nem tudom értelmezni ezt a cikket. Egy térkép amire be lenne jelölve hogy mit is értenek körtöltés alatt és hol vannak a pontok ahol lezárásra kerül sor sokkal informatívabb lenne mint ez a riport.

  Off:
  Ezenkívül kár, hogy a Kisalföldnek nincs telefonos böngészőre optimalizált változata, sokan érdeklődnénk az aktuális hírekről mobilon keresztül.”
 • 5. Babenko 2013. június 08. 10:51
  „Ha jól tudom, az egyik ott van Újfalu előtt, a másik Sáráspusztán Vámos felé, a többit nem tudom.....”
 • 4. HarconaMarcos 2013. június 08. 10:34
  „Van valaki, aki el tudja ezt magyarázni pár értelmes mondatban? Az addig világos, hogy ha Győrújfalunál szakad a gát, akkor lezárnak valahol valamit. Az, hogy ezek a pontok hol vannak azt lehet tudni?”
 • 3. Bagoly11 2013. június 08. 10:14
  „Mindenhol csak várnak a munkások, ha gond lenne egyből letudják zárni a körtöltést.Már az éjjel idepakoltak mindent vészhelyzet esetére.Most hallottam elindult az apadás,de ez még nem jelent semmit.”
 • 2. kekec 2013. június 08. 09:35
  „´Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést.
  ....
  A kulisszanyílás lezárására, a deponált anyag beépítésre szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására kerül sor. ´

  Na most akkor lezárják, vagy csak felkészülnek a lezárásra?

  ´... az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílás kerül lezárásra´
  ... a következő helyeken: (és itt következne a térkép, hogy lássa a paraszt, merre nem mehet, ha már itt van nekünk ez a k. internet, ugye.)”
 • 1. Goldmund 2013. június 08. 09:13
  „Namost akkor lezárják a körtöltést vagy csak odaszállítják az anyagot, hogy HA KELL, gyorsan lezárhassák?
  Ha lezárják, akkor az egyértelmű jele annak, hogy nagyobb a gátszakadás veszélye, mint pénteken, mikor elrendelték Győrújfalu kitelepítését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrújfalu, a lehúzott redőnyök faluja

Győrújfalut a középkorban már mosta el ár, legutóbb az 1954-es szigetközi gátszakadás szabta át a település képét. Tovább olvasom