Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Árvíz - Borkai bizakodó, Győrben szó sincs kitelepítésről

Legbelül egy kicsit megnyugodhatunk. Átalakult a feladat: eddig minél több homokzsákot kellett lerakni minél gyorsabban, most pedig a finomhangolásé a terep – mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere.
A szombati tetőzés után apadni kezdett a nagy Duna mellékfolyóinál. Hozzá kell tenni – hangsúlyozta Borkai Zsolt polgármester – a szakemberek ezt tartják a legveszélyesebb időszaknak, hiszen még fokozottabban kell odafigyelni a buzgárokra és egyéb jelenségekre. De ezek láthatóan kezelhetőek.

- Ahol megtámasztásra vagy más beavatkozásra volt szükség, ott lokálisan elfojtották a veszélyt. A legfontosabb most az ügyelet, a figyelés, elsődleges cél ezeknek a jelenségeknek a normalizálása. Legbelül egy kicsit, de ez talán inkább már hétfő délután igaz, megnyugodhatunk, miközben nem szabad feledni, hogy most is igen komoly munkák folynak a gátnál. Az is meggondolandó, hogy most vasárnap, amikor már harmincöt-negyven centit apadt a folyó, még mindig a kétezerkettes legmagasabb vízállást mérjük – tette hozzá a Kisalföldnek adott helyzetjelentésében Borkai Zsolt. A jelen állapotokra példaként említette Bácsát: itt sem töltenek már homokzsákot, hiszen rengeteg készült, s áll most is készenlétben, hogy szükség esetén azonnal daru emelhesse a teherautóra. Mégis úgy fest: már nincs szükség rájuk és remélhető, hogy Győr és környéke túl lesz ezeken a nehézségeken. Közben pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon ettől még komoly veszélyek alakulnak ki másutt.

A polgármester az elmúlt napokat jellemző pánikhangulatról, ahogy fogalmaz,„rémhírkeltésről" is beszélt, de kérdésünkre válaszolva elmondta: ha a Szigetközben történt volna valami, az valóban Győrt is érinti. Így Révfalu egy kis részét, Kisbácsát, Nagybácsát, mellette pedig Kisbajcsot és Véneket. Ugyanakkor ezt nem úgy kell elképzelni, hogy vész esetén két perce lenne a lakóknak a menekülésre, hiszen például Bácsára is elvben jó tíz óra alatt ért volna el a víz.

- Ami a lényeg, hogy szerencsére nem kellett ezzel ténylegesen foglakozni. Természetesen a szabad kapacitást, az elszállásolásra szolgáló helyet mi is biztosítottuk, de nem adódott olyan probléma, hogy ténylegesen a kitelepítés kérdésére koncentráljunk. Az igen kritikus győrújfalui helyzet után szombatra jó állapotok kezdtek kialakulni, magam is ott voltam, s láttam óráról órára a javulást. Szó sem volt például arról – amint ez elterjedt -, hogy körtöltést építünk Győrben, mert a gátat ott helyben lehetett megfogni.

- Összegezve: átalakult a feladat. Eddig az volt a cél, hogy minél több homokzsákot, minél gyorsabban lerakjanak, most pedig a finomhangolásé a terep – vélekedik Borkai Zsolt. - Magam is számos telefont kaptam ilyen problémák, jelenségek, szivárgások miatt, a Püspökerdő egyik részén buzgárok alakultak ki, az egyetemnél is elkezdett felázni a töltés, bordás megtámasztással tudták megfogni. Ahogy mennek előre az órák, úgy lehetünk egyre bátrabban gondolkodók – szögezi le.

Kérdeztük a városvezetőt a Rábáról is, ami szintén apad és remélhető – idézi Borkai a szakembereket -, hogy a nagy Duna apadásával nem lesz túl nagy a szívóhatás.

- Itt is folyamatos a védekezés, az ügyelet, visszaáll az élet rendje, s csökken a veszély. Kritikus pontok Győrben nincsenek. Felbukkanó, kezelendő problémákat jelentenek, például az Iparcsatornánál, ahol szintén átszivárgás történt, s az Audi belső tűzoltóságának közreműködésével kellett visszaterelni a vizet. De lényegében olyan probléma, ami miatt a kitelepítést kellene Győrben fontolóra venni - nincsen.

Olvasóink írták

 • 11. HarconaMarcos 2013. június 10. 09:39
  „...és (pl.) Győrújfalu-Bács távolság kevesebb, mint 7 km. Biztos 10 óra, amíg ez a mennyiségű víz odaér. (Azért kíváncsi lennék a hetedikes fizika jegyeire! :-)”
 • 10. HarconaMarcos 2013. június 10. 09:32
  „Jó, persze, de ha -mint március 14-én is volt rá példa- érte célzottan megy a mentőcsapat és mentik a családját, akkor nincs is miért aggódni. De tényleg. (Ha valaki nem hiszi: google Pálinkás József)”
 • 9. borsmenta 2013. június 10. 07:46
  „8. Accra

  A katasztrófavédelem honlapján is kint volt.”
 • 8. Accra 2013. június 10. 00:54
  „A körtöltés esetleges zárásáról (építésről sehol sem volt szó) a Vízügy honlapján volt közlemény, tehát nem volt pletyka vagy rémhír.
  Zsóti ne ossza az észt vizes ügyben, nem áll jól neki:)”
 • 7. háté 2013. június 09. 23:14
  „Arra gondolt a műlovas, hogy a gátszakadás után a víznek minden ellenőrző pontnál le kell jelentkezni, --mert ezek parancsolnak! - és zorbán is így rendelkezne!”
 • 6. bazsifekete 2013. június 09. 22:40
  „" Ugyanakkor ezt nem úgy kell elképzelni, hogy vész esetén két perce lenne a lakóknak a menekülésre, hiszen például Bácsára is elvben jó tíz óra alatt ért volna el a víz."

  Ez a gátszakadás mértékétől, a szakadás helyreállításának gyorsaságától is függött volna, ami 3-5 óra!!!!!
  Hydrofóbiából levizsgázott ez a vezetőnk is.”
 • 5. Virs-Lee 2013. június 09. 21:36
  „borsmenta... lehet arra gondolt a csavo hogy lakott teruleten csak 50-el lehet menni , a viznek is , igy eltart a dolog egy darabig”
 • 4. borsmenta 2013. június 09. 20:01
  „Tíz óra? Hogy lehet ilyent mondani? Ha Ásványrárón szakad át akkor is, ha Bácsánál akkor is?
  A víz nem az úton (ami nincs Újfalu meg bácsa között) jön ám, hanem csak úgy egyenesen...”
 • 3. Virs-Lee 2013. június 09. 19:36
  „Búzakörte... nem is csodalom , ugy hazudik mint a gazdaja a mini-szterelnok”
 • 2. Virs-Lee 2013. június 09. 19:35
  „Borkai , te nagykiraly teeeeee”
 • 1. Búzakörte 2013. június 09. 19:15
  „Korábban arról volt szó, hogy szükség esetén (egy szigetközi gátszakadásnál) lezárják a körtöltés kulisszanyílásait és akkor Győrt semmiféle veszély nem fenyegeti, kivéve a körtöltésen kívül eső területeit. Most akkor mikor mond igazat a Zsótti? Mondjuk én már rég nem hiszem azt se, amit kérdez...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljött a szenny-, de az ivóvíz tiszta

Leszakadt a csatorna Győrben, az Ady Endre utcai szennyvízátemelőnél, föld feletti vezetékkel pótolták. Tovább olvasom