Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Áruházi parkolóvadászat

Van hely, és még sincs – fura a helyzet a nagyáruházak parkolóiban. A plazák ugyanis magánterületnek számítanak, így a közterület-felügyelőknek nincs joguk intézkedni.
A győri nagy bevásárlóközpontok jól ellátottak autóparkolóval, találhat magának helyet a vásárló – ha igazából keres. Mégis azt tapasztalja az ember, hogy csúcsforgalmi időszakokban tétován araszolgatnak az autók, lesve, honnan áll ki valaki, akinek a helyére be lehet surranni.

Pedig csak valamivel távolabb kellene menni a bejárattól, s gyalogolni harminc-negyven métert. A gyakori káoszt az okozza, hogy a legtöbben szeretnének a lehető legközelebb a bejárathoz állni. Noha cipekedni aligha kell, hiszen a nagyáruházaknál bevásárlókocsik használatosak.

A parkolókban többnyire vannak kijelölt helyek a mozgáskorlátozottaknak. Ezek szélesebbek a szokásosnál, éppen a ki-, beszállás megkönnyítésére. Érdemes azonban megszámolni, hány ilyen helyen álló autó szélvédőjén látható az ott parkolásra jogosító igazolvány.
Megszokott látvány az is, hogy autók sora áll rendszeresen ott (a bejáratok előtt), ahol tilos lenne várakozni. Nehéz vagy lehetetlen köztük eltolni a bevásárlókocsit. Nem is csak közlekedési kultúra kérdése ez, hanem mások pimasz semmibe vevése.

Hogy miért nem lehet szigorúan rendet teremteni? Nos, ezek a parkolók az áruházak magántulajdonában vannak, vagyis nem számítanak közterületnek. Így a közterület-felügyelőknek nincs joguk ott intézkedni. S legfeljebb azt veszik „jó néven", hogy az áruházi parkolókba éjszakára beálló, pihenő teherautók nem a közterületeket zavarják.

Tapasztalni néha, hogy az áruházi biztonsági őrök időnként megpróbálnak valami rendet teremteni a parkolókban, ez azonban ritkán jár sikerrel. Kevés ember van ugyanis, aki a felszólítás nyomán elmegy a szabálytalanul elfoglalt helyről. Az őrök jobbára azt a választ kapják: „És ha nem megyek el, akkor mit csinál?" Így aztán, intézkedési lehetőség híján hagyják az egészet. Veszekedjenek egymással maguk a parkolók...
Bár, ahogy említettük, nem közterületről van szó, a rendőrjárőr napi útvonalában mindig szerepelnek az áruházi parkolók. Elsősorban bűnmegelőzési céllal: nem maradtak-e tolvajcsábító nyitva felejtett ajtók, ablakok. Rendőrök intézkednek, ha baleset történik, figyelmeztető cédulákat tesznek a rossz helyen parkoló autókra.

Sőt, a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen jogosulatlanul parkolók nem ússzák meg figyelmeztetéssel, a maximális, 10 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtják őket. Rendszeresek a feljelentések az áruházi parkolót éjszakai pihenőhelynek használó kamionosok ellen... De a rendőrök nem mindig és nem mindenütt lehetnek ott, így hát aligha számíthatunk javulásra, ha „magunktól nem megy"...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi szökőkút, félreverő óraharang

Győr jelképe a zenélő városházi toronyóra, a megyeháza, illetve a révfalui híd előtti szökőkút.… Tovább olvasom