Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Arrabona Városvédők: reneszánsz műemlék helyett luxusgarázs Győrben

˝A magyar identitástudat megtépázásának iskolapéldája lett a győri városvezetés döntése˝ - véli az Arrabona Városvédő Egyesület a Duna bástya kapcsán.

˝A győri városvezetés az Arrabona Városvédő Egyesület (AVE) és 12 civil szervezet tiltakozása ellenére konokul ragaszkodik eredeti elképzeléseihez. Az engedélyezési tervek jogerőre emelkedésével óriási iramban építik a mélygarázst, 100 cm vastagságú vasbeton falakkal, visszavonhatatlan károkat okozva ezzel a Duna bástyának, örökre eltüntetve a reneszánsz műemlék épen maradt elemeit. Tematikus rekonstrukcióval, a Velencei Charta előírásait követve, kiemelkedő turisztikai értéke lehetett volna ez a városnak és az országnak, nem utolsó sorban pedig jelentős idegenforgalmi bevételi forrás; e helyett egy luxusgarázzsal és egy elpusztított európai jelentőségű műemlékkel "gazdagodott" Győr városa˝ - írja közleményében az Arrabona Városvédő Egyesület.

˝Az AVE négy éves küzdelmének köszönhetően sikerült a győri polgárok figyelmét felhívnia a Duna bástya ügyére. Törekvéseinkkel ellentétben azonban a helyi "mindenáron beruházási akarat" politikai síkra terelte az egész ügyet és sikerült úgy szétvernie a magyar műemlékvédelmet, hogy immáron csak a profit maradt az uralkodó princípium, az örökségvédelem impotenssé vált és olyan emberek kerültek pozícióba, akik a fizetési függőségük és képzettségük miatt erre alkalmatlanok. Az AVE minden lehetséges utat bejárt, az erre hivatottak azonban mégsem vették tudomásul, hogy ez a beruházás végső soron sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot termel a köz javára

A magyar identitástudat megtépázásának iskolapéldája lett a győri városvezetés döntése˝ - szerepel a városvédők közleményében.
 


Olvasóink írták

 • 20. tinka 2013. november 12. 08:42
  „Úgy értem, valószínűleg úgy néz ki; ez lesz.
  Kedves futurológusok! Sajnos nincs fantáziátok és ezért gyengék vagytok.
  Azt hiszitek, csak úgy van jövője a városunknak, ha efféle modern dolgok létesülnek.
  Az a baj, hogy a pénz nem minden. De adjátok csak el a lelketek, majd kaptok végül egy egyéniség nélküli szürke várost.
  ´Nagyon nem szürke!´ - mondhatná pár ember közületek. De. Sajnos szürkül.
  Ahhoz képest mindenképpen, ami mindent ki lehetne hozni ebből a gyönyörű és gazdag helyből.
  Jelenleg ez nem a győriek városa. Győr a sok külföldi, hazaáruló, gyáva fenéknyaló városa lett.
  Az egy dolog, hogy kinek köszönhető a fejlődés, az meg egy másik, hogy milyen áron. És itt nem a pénzre gondolok.
  És biztos az, hogy valóban fejlődünk? Nem lehet, hogy csak el vagytok vakulva egypáran?
  Tudnám tanácsolni, hogy utazzatok sokat. Elsősorban az országban, de érdemes külföldön is szétnézni.
  Olyan helyekre menjetek, ahol még mindig őrzik és őrizni is fogják a helyi jellegzetességeket, történelmet és a többi.
  Aztán ha majd hazajöttök, nyissátok ki a szemetek és lássatok!”
 • 19. DON 2013. november 11. 22:43
  „18. tinka 2013.11.11. 20:42
  Borzalmas!”
 • 18. tinka 2013. november 11. 20:42
  „Nézzétek, ez lesz:
  https://scontent-a-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1395830_531819890241781_2006796953_n.jpg”
 • 17. DON 2013. november 11. 17:43
  „Ma tettek föl egy videót a nyári fórumról:

  http://www.youtube.com/watch?v=-ZNa6INEwAg”
 • 16. Tündenéne 2013. november 11. 12:53
  „13. pancser 2013.11.09. 19:50

  Jöhetsz ám te is januártól a Dunakapu tér mellé lakni, kiadó a lakás, mi ugyanis elköltözünk, mert nem bírjuk ezt az idegtépő őrületet, ami itt zajlik, és még folytatódik is egészen minimum agusztusig. Aztán dicsérheted majd saját hatáskörben az építkezést, meg a többi marhaságot. Ja, persze, te 40 km-re laksz, nem lehet érdemi véleményed a dologról, nem éled át testközelből, nem látod nap mint nap azt az esztelenséget, ami itt zajlott és most is zajlik.
  De költözni neked is lehet! Bármikor szívesen látlak...”
 • 15. DON 2013. november 10. 12:24
  „13. pancser 2013.11.09. 19:50
  Ez a lehet költözni szöveg egy szemüveges bohóctól már egyszer elhangzott a közelmúltban... akkor sem tetszett.
  Tudod, Kölcsey teljesen máshogy értette azt, hogy nem a múlton kell merengeni.Az, hogy egy olyan kor emberétől idézed, amikor a múlt tisztelete (!) napirenden volt, a magyar történelem minden akkoriban fennmaradt emlékének gondozása és megóvása nemzeti törekvés volt, megvilágítja, hogy a magad fajták, az elvtársaid (figyelem trollok! az elvtárs itt nem burkolt komcsizást takar, hanem hasonló gondolkodásúakat) felszínesen gondolkodnak, élnek, saját gondolatuk nincs, de van google, ahol lehet egy frappáns idézetet találni bármire. Sokaknak a történelem ma már csak virtuális köleses tál, ahonnan fél óra alatt össze lehet csipegetni azt, ami kell. Az agyatok meg sötétedik, mint a levegőn hagyott ezüstkanál.”
 • 14. kisem 2013. november 09. 23:50
  „ad. #13.)
  Bizony lenézik. Még akkor is így van ez, ha a szemellenző nem engedi ezt meglátni.
  Valóban első a vidéki városok közül, mármint abban, hogy itt szűnt meg a legtöbb, a várost is reprezentáló iparág. Amiben meg valamelyest előbbre lépett, azt meg éppen leépítették. Csak oda jutott pénz, - egyetlen hasznos dolgot leszámítva - amely helyekkel a közösség tagjainak többsége semmit nem nyert.
  A várost anno éppen az ipar szinte kizárólagossága miatt bírálták, most már a barbárság okán is lehet. És nem csak a néhány dohos téglaként aposztrofált bástya maradvány íratja ezt velem, hanem az a makacs rögeszmés megvalósítási szándék, amely szinte mindenben tettenérhető. Kerül, amibe kerül, nem az én pénzem megy rá alapon.”
 • 13. pancser 2013. november 09. 19:50
  „12. kisem 2013.11.09. 19:27
  Ugyan már uram, Győrt lenéznék? Sokkal inkább irigylik, senkinek sem a romok jutnak eszébe, hanem az az ipar amely Győrt az első, a legelső vidéki várossá tette. Ez hozza pénzt, vonzza az embereket.
  11. DON 2013.11.09. 17:21
  Te is abból ész mint győri amit az ipar hoz, a betemetett hidra pénz költő város ha neked jobb szabad költözni.
  Jusson eszedbe Kölcsey intelme, nem a régmúlton kell merengeni, hanem a jövőt kell építeni.”
 • 12. kisem 2013. november 09. 19:27
  „ad. 9.)
  Pont ezek azok a jellemzők, amely miatt a várost úgy egészben, illetve a lakosait lenézik a megye egy mási városának lakói.
  És nem is fog ebből a lenézett körből kitörni soha, ha minden adódó lehetőséget, a város gazdag múltjának tárgyi emlékeit ilyen eszement módon hagyja elfedni, illetve lemond a benne feltárt jelentős értékekben rejlő lehetőségek kiaknázásáról az önös érdek gőgös érvényre juttatása által. És mindezt a vezetés(?) - már ha illik rá a szó - teszi úgy, hogy elherdálja a sokkal hasznosabb célokra felhasználható forrás egy jelentős hányadát.
  Ismét leírom: épeszű ember nem épít, építtet 8,7 millió netto forintért sehol sem gépkocsibeállót. (Már amennyiben igaz a netto 2 miiliárd a mélygarázsra, meg a 230 férőhely.) De még a feléért sem.
  Csűrhetik, csavarhatják, ez a város közönségének szándékos megkárosítása.”
 • 11. DON 2013. november 09. 17:21
  „9. pancser 2013.11.09. 14:28
  Nagyon jól látod a helyzetet, barátom, hiszen te is abba a 95%-ba tartozol, akiknek a műveltsége nem terjed tovább a XX. századon. Felnőttél a cuciba, belecsöppentél a kapitalizmus szabadosságába, és diónyi szürkeállományodat kilúgozta a szabad média. Az úttörő-nyakkendővel együtt vágtad az iskolában tanultakat a sarokba, és az import szeméttel töltötted fel a keletkezett űrt.
  Csak egy dolgot felejtettél ki a felsorolásodból: a Győri Kekszet, a Negro-t. A ruhaipart, az olajgyárat stb. Győrnek van egy történelmi identitása is, ami az európai történelem szerves része, és ezt a határainktól nyugatra mindenki ismeri is. A mi 95%-unk miért nem?
  Illetve miért van az, hogy az ország szerencsétlenebb, keleti felén egy eltemetett hidat, ami ráadásul funkcióját is elvesztette, feltárnak, rekonstruálnak, és közkinccsé tesznek, a mi fertályunkon meg mindent elpusztítanak, ami a magyar történelemnek egy-egy fontosabb mozzanatát testközelből mesélhetné el?”
 • 10. titokgyula 2013. november 09. 16:35
  „Sokan nem is a lényeget hajtják, csak beszélnek. Az AVE egy rosszul kigondolt, és átgondolatlan terv ellen hadakozik, minden önerőt bevetve. Bebizonyították, hogy Győr lakosainak semmilyen beleszólásuk nincs a város döntéseibe. A Dunakapuval megsértették és lenézték a piacosokat, a butikosok nagy részét. De ezt már mindenki elfelejtette. Egy kis ígéret itt, ígéret ott, és minden lesimítva.. Audival semmi gond. A szégyen az hogy külföldiek tudása és pénze kellett hogy a környéken munkahelyek épüljenek. A város vezetés erre nem volt alkalmas. Minden régi gyárat eltüntettek, tönkretettek. Szemet fület becsukva figyelték zsebük dagadását, egyesek. A Dunakapu feltárás pedig egyáltalán nem a fejlődés ellen irányul. A pénzherdálás jó példája a kihasználatlan garázs, melyet a város kétszer vett meg..Bezzeg város...”
 • 9. pancser 2013. november 09. 14:28
  „Az AVE rosszul érlemezi az identitástudatot. amolyan oszlopszent módján a saját köldökét nézve! Én Győrt, meg az ország lakosságának 95 %-a a várost a Rábával, Audival, Vagongyárral köti össze. Győr fő identitása ez, no meg a műszaki képzés, focicsapat és a kézis lányok. Van még több is, nem is rangsor amit felsoroltam.”
 • 8. Punxsutawney_Phil 2013. november 08. 08:55
  „Akkor ez tekinthető végszónak az AVE részéről, vagy a köv. 2 évben minden héten ki fogják adni ezt a közleményt?”
 • 7. DON 2013. november 07. 16:57
  „6. acsali 2013.11.07. 10:48
  Ne feledjük, hogy milyen jó lesz, amikor már nem lesz egy négyzetcentiméternyi zöld terület sem a városban a műmárványtól és a betontól!
  Majd eszünk lombikgyümölcsöt, műmarhát, és azon fogunk elmélkedni, hogy mitől rohad szét az egész testünk már 40 éves korunkra.”
 • 6. acsali 2013. november 07. 10:48
  „Ne feledjük, milyen jó lesz majd szakadó hóban a mélygarázsba lehajtani és onnét később száraz kocsival feljönni.”
 • 5. bazsifekete 2013. november 06. 23:05
  „3. kisem

  Az a beton lik nem más, mint az elfogyasztott végtermék leürítési helye.
  Az a 2 Mrd forint csak egy rész a sok közül, ami a Dunakapu téren elfolyik, ennyi pénzt vettek fel, azaz a Győr-Szol vette fel.
  Az egészet sac/kb 5,2 milliárdért csinálja Simliska cége, Strabag, meg a whb konzorcium (?).”
 • 4. Búzakörte 2013. november 06. 22:59
  „3. Az egy klozett.”
 • 3. kisem 2013. november 06. 22:02
  „Toto72, mondj még egy, a város egyszerű lakóinak hasznos, az életüket jobbá, kényelmesebbé tevő beruházást a Jedlik-hídon kívül, amely megvalósult 2006 óta. Igen, történtek változások, ott ahol a "papok táncolnak", de mérhetetlenül drágán, egy forrás egy jelentős hányadát elfecsérelve, indokolatlanul kifizetve. Meg közben variálgatták a közlekedési rendet. Olyan is.
  Kiindulva abból, hogy a háromszintes mélygarázs bekerülési összege netto 2 milliárd, akkor az a kérdés is feltehető: eszüknél voltak, amikor erről döntöttek?
  Nem, nem voltak eszüknél. Értelmes ember 8,7 millió nettó forintért nem építtet meg egy beállóhelyet semmiféle garázsban. Ez a forrás szándékos elherdálása.
  És ez még el is törpül a feltárt, és a megcsonkított állapotában is impozáns bástyamaradvány végleges eltüntetésének vétsége mellett. Ez még csak nem is szakbarbárság, ez a gőgös, a mindent elsöprő, mindenkit lenéző önteltség megtestesülése. Hogy finom legyek: barbarizmus.
  És egy kérdés: tudja-e valaki, hogy a volt fagyizó helye mellett, a belvárosi hídfőnél építés alatt álló nagyméretű vasbeton akna mi célt fog szolgálni?”
 • 2. háté 2013. november 06. 20:28
  „Az idegenek érdeke, a mammonimádat, lerombolja tönkreteszi Győr városát! - visszafordíthatatlan károkozás éri Győrt, a nemzetet, - lebetonozzák, bebetonozzák a magyar múltat.
  Ezek még a folyó medreket is kikövezik, valami idióta elképzelés/úgy fejlesztek, hogy közben e meglévő jót tönkreteszem/ farizeusi, vámosi, filoszemita eszme alapján.
  Miközben a városnak, lassan járhatatlan "aszfaltra" emlékeztető, a perem településeken földes utcái vannak. Kiirtják "szakértő" politikusainak köszönhetően a zöldterületet.
  Borzalmas mennyiségű ellenőrizhetetlen pénz folyik el, (jogilag, törvényileg lefedve!?) a feneketlen nagyzsebekbe.”
 • 1. toto72 2013. november 06. 19:35
  „Ezért mondtam le a Kisalföld előfizetésemet, mert ott is csak az ment, hogy mi minden sz@r ebben a városban. Látom itt is csak a tudósítók baromságai, meg az jelenik meg, ami rossz. Csodálkoztok, hogy mindenki depressziós lassan ebben az országban? Hol a sajtó felelőssége? Azt soha nem olvasom, hogy mi változott pozitívan, pedig sokat utazva az országban, örülök, hogy győri vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karácsonyi láz már október végén elrajtolt

Önnek bejön, hogy már az ősz közepén-végén csokimikulások kacsintottak vissza ránk az üzletek polcain? Szavazás! Tovább olvasom