Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Arrabona Városvédők: az önkormányzat kinek szánta Dunakapu tér tervezését?

"A Kisalföld 2011.05.25-i számában végre megjelent, miért nem hallottunk arról, hogy a város kinek szánta végül is a Dunakapu tér tervezését" - írta az Arrabona Városvédő Egyesület.

"Kiderült az is, hogy jó magyar szokás szerint a legdrágább pályázat a legjobb is egyben. Ahogy az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy kis hazákban nincs új a nap alatt, törvénytelenséget a törvényalkotók is elkövetnek.

Győr múltja jövőjének záloga. A Dunakapu tér rendezése jelentős hatással lesz arra, hogy ez a város merre fog továbbfejlődni. Éppen ezért kell arra odafigyelni, hogy kik mit akarnak ott véghezvinni. Mert az egyértelműen kiderül, hogy más a vezetés és más a lakosság szándéka. A kétharmados többség pedig nem arra jogosít fel, hogy szembe menjünk a nép akaratával. Éppen ellenkezőleg: arra kötelez, hogy a nép akaratát érvényesítsük ezzel az erővel.

Kérjük a várost, hogy a fentieket szem előtt tartva lépjen végre ki a nyilvánosság elé, s tárja a lakosság elé terveit, elképzeléseit Győr jövőjét – a Dunakapu tér rendezését illetően. Elkövettek egy hibát – de aki nem dolgozik nem is hibázhat. A győri polgárok bíznak abban, hogy vezetőik az ő szempontjukat tartják szem előtt, hiszen nem véletlenül kaptak bizalmat másodszorra is.

Kérjük a várost a civil szervezetek nevében, hogy kezdeményezzen párbeszédet arról, mire van Győrnek szüksége ahhoz, hogy a jövőben is élhető város legyen, megtartva történelmi szerepét, tovább hordozva múltbéli értékeit.

A Dunakapu tér az utolsó bástya, ami teljes egészében megmaradt a reneszánsz erődből. A többi sajnos elveszett. Ám jelent valamit az, hogy még mindig áll: a város korábbi vezetői bölcsen döntöttek arról, hogy ezt meg kell őrizni valamilyen formában az utókornak azért, mert különben nem lenne mi emléket állítson hőseinknek, kiknek Európa is hálával tartozik.

Alakuljon ki végre egy olyan párbeszéd, ahol a város és a lakosság érvei egymásra találva közösen teremthetik meg egy város jövőjének stabil alapjait."

Arrabona Városvédő Egyesület
Győr 05.26


A Castrum Bene Egyesület állásfoglalása

A Castrum Bene Egyesület, mint a magyarországi várak és erődítések iránt érdeklődők és az azok történeti, régészeti, művészet- és építészettörténeti kutatásával foglalkozók civil szervezete, fontos feladatának tartja épített történeti örökségünk méltó megőrzését.

2011. évi közgyűlése állásfoglalása szerint a győri Duna-kapu téren és környékén tervezett bármilyen beruházás előkészítésének és megvalósításának alapvető előfeltétele a terület alapos régészeti feltárása és az ennek során minden bizonnyal előkerülő egyedülálló kora újkori erődítéselemek megfelelő tudományos értékelése.

Mindenképp el kell kerülni, hogy Győrben ismét régészeti emlékek pusztulására kerüljön sor, azaz hogy a Káptalan-domb és a Széchenyi tér római és középkori emlékei után a város egy újabb területét érje pótolhatatlan károsodás.

Tokaj, 2011. május 7.

Dr. Feld István
elnök


Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. nema 2011. május 30. 14:01
  „Némileg költői a kérdés, de válaszolt valaki a városvédők levelére?”
 • 37. DON 2011. május 28. 17:28
  „Az Országgyűlés
  - felismerve, hogy kulturális örökségünk hazánk múltjának és jelenének pótolhatatlan, egyedi és meg nem újítható forrása, a nemzeti és az egyetemes kultúra elválaszthatatlan összetevője;
  - abból a célból, hogy a nemzeti és az egyetemes történelem során felhalmozott kulturális örökség feltárásának, tudományos feldolgozásának, megóvásának, védelmének, fenntartható használatának és közkinccsé tételének törvényi feltételeit megteremtse (...) a következő törvényt alkotja:
  2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről

  Kik voltak kormányon 2001-ben?”
 • 36. Révfalui-szúnyog 2011. május 28. 14:42
  „33! Maga eléggé sötét és műveletlen lehet, ha fel sem fogja, itt nem álmokról, hanem egy nemzet múltjának megmaradt értékeiről, és nem mellesleg a műemléki törvény és az egyéb vonatkozó törvények betartásáról van szó. Arról, hogy egy kétmarmados választási győzelem még nem jogosítja fel a hatalomban lévőket törvénytelenségek tucatjainak elkövetésére, és arra sem, hogy értéket romboljanak. Talán arra a nevezetes nótára még emlékszik, amelynek egyik legismertebb sora úgy szól: ,,a múltat végképp eltörölni". A múlt eltörlése a bolsevik hagyomány klasszikus eleme. Nem tudom, tudja-e, mit jelent a bolsevik szó, és hogy miként viszonyul a mindenkori valósághoz?”
 • 35. DON 2011. május 28. 13:55
  „Hedon!
  ... MODERÁLVA ...
  :)”
 • 34. Hedon 2011. május 28. 11:14
  „# 30 DON

  És a mentők számára egy egyirányúsított útca már járhatatlan
  kék lámpa, sziréna használatával a kb. 70 m hosszan.
  Mindez kb. évente 2x 4-5 nap erejéig??
  Ez veszélyeztetné a Révfalusi betegeket?? :)))”
 • 33. toto72 2011. május 28. 10:29
  „És mi van kedves Arrabonások, ha az emberek többsége nem akarja "megmenteni" a Dunakapu teret. A saját álmaitokat akarjátok megvalósítani. És mi van, ha ez nem kell másnak???”
 • 32. DON 2011. május 27. 12:42
  „Nem is tudom, meddig lehet ezt még elnézni ennek a bandának. Nem fájt a bünti a Széchenyi-térért? A Dunakapu-ért nagyon fog!”
 • 31. jégcsákány 2011. május 27. 11:31
  „Az útépítés folyik . A parton egy árokásó dolgozik, kb 1,5 m mély árkot ás. Régész sehol !
  Megismétlődik a Széchenyi tér akciója -és eltűnik minden ami a föld alatt van.
  Új törvények léptek életbe. 1.törvény : Az a szabály - hogy nekünk nincs szabály ".
  2. törvény : A főnöknek mindég igaza van ! 3. törvény : Abban a rendkívüli esetben, ha a
  főnöknek mégse lenne igaza,- automatikusan az egyes és a kettes törvény lép életbe.
  Van valakinek ellenvetése ? Győr fejlődését nem lehet megállítani. Már csak itt követik
  a gyurcsány féle autopolis álmokat - vesztünkre.”
 • 30. DON 2011. május 27. 10:14
  „Hedon!
  Ha kicsit is odafigyeltél volna, a Tarcsay-t a Móricz Zsigmond felé kívánják egyirányusítani. Ezt is leírtam...”
 • 29. Libra 2011. május 27. 09:28
  „Az a legnagyobb baj, hogy az embereket igazából semmi sem érdekli, max. a ValóVilág , a belvárosiakon kívül tuti még nem is tudják mi készül, ezért ezek az agresszív bercsényisek azt csinálnak amit nem szégyenlenek.
  Egyáltalán milyen fórumon lehet, mint egyszerű mezei győri pógár a nemtetszésemet hivatalos formában kinyilvánítani? Fessük fel éjszaka óriási betűkkel a Dunakapu tér betonjára, hogy IDE NEM KELL MÉLYGARÁZS!!! ? Azt elolvassák? Emberek! Mentsük meg a Dunakapu teret!”
 • 28. Torbius 2011. május 27. 07:19
  „Hedon! A stílus, a gondolatmenet és a megfogalmazás mármár nagyon azonos. Newface11 csak nem a SÁJÁ-t maga reinkarnációja?
  Elég közeli dolgokat írt, mintha túl közel lenne maga is a tűzhöz, ahol ugye nem győzöm hangsúlyozni a SÁJÁ-t pecsényéjét sütögeti?
  Az ön által emlegetett "szakállas mágus" személyét meg ily módon a szájára venni...ez mocskos szemét dolog volt. Ő már nem tudja leosztani magát a sárga földig, igaz lehet nem is akarná.
  Szúnyog tervét a karóba húzást illetően még mindig támogatom, a faggyú költségébe még én is beszállok...igaz lehet jobb lenne anélkül...”
 • 27. jégcsákány 2011. május 27. 07:18
  „Hedon- Tudod az a baj a látszólag szakmai hozzáértést tartalmazó hozzászólásaiddal , hogy
  a szándékod nem tiszta. Te hülyének nézel mindenkit. és be akarod csapni az embereket,a rossz hivatali döntések magyarázatával ,- szerinted ez tisztességes viselkedés ?A közbeszerzés mélygarázsra és rendezvénytérre lett kiírva. Ha a feltárások olyan eredményt hoznak ami nagy valószínűséggel várható,
  akkor hiába hirdettek volna eredményt mert új közbeszerzést kellene kiírni. Kimaradt a tervezési pályázat,-
  ahol a javasolt megoldásokból kell a város számára a legjobb megoldást kiválasztani és erre kell
  közbeszerzést kiírni. Az út ,- a koncepció szoros tartozéka. Ha a tér rendezése nem történik akkor
  mi a fenének kell az utat levinni a partra. Az arrabonás terv valóban hasonló az építésre szánt út-tervvel
  azzal az apró különbséggel, hogy az árvízvédelmi megoldást, függőleges partfalat és területbővítést is jelent. Ennek van értelme,- az épülő útnak nincs mert az.- a rossz útvezetésével , az árvízvédelem megoldása nélkül
  csak pénzkidobás.”
 • 26. Hedon 2011. május 27. 06:27
  „# 24. DON

  Mi a helyzet a mentős sztorival. A Révfalusi oldalon lévő betegekkel??
  Akik szerinted ellátatlanul maradhatnak árvíz idején.

  Ja hogy azzal szénné égtél?? Ti: A mentőállomás a Széchenyi híd lábánál
  a Tarcsay Vilmos utcában van:)”
 • 25. Révfalui-szúnyog 2011. május 27. 00:22
  „Newface és Hedon!
  Kendtek a Tivadarka Zamata kocsma előtti kis téren lesznek karóba húzva úgy, hogy a faggyú költségét és a sikeres akció utáni koccintás árát a családjuk állja!”
 • 24. DON 2011. május 26. 22:35
  „Hedon!
  Szégyellje magát, hogy egy olyan emberre hivatkozva láttatja igazolva ezt az egész eszement ámokfutást, aki nem tudja már megvédeni álláspontját, hiszen eltávozott közülünk. Az említett SZAKEMBER nagyobb tiszteletet érdemel! Maga egy senkiházi kis zugfirkász, akinek semmi nem drága, a lényeg, hogy hájasra hizlalt satnya testének megadhassa a világi örömöket, s másokat becsmérelve szellemi önkielégítést végezhessen. Nincs saját gondolata, csak az, amit a szájába adnak! Ha az ön által említett Ember még élne, higgye el, az az út nem épülne még... s a város szűkölve pisálná össze magát.

  Newface!
  Olvassa már el a tegnapi Kisalföldet! Többszörösen megsértették a közbeszerzési törvényt! Ezt a mondatot olvasgassa, amíg meg nem érti. Vagy ha az segít, írja le ötvenszer!”
 • 23. Hedon 2011. május 26. 21:44
  „# 16. mir
  26 oldal de minden benne van.:

  http://www.kozbeszerzes.hu/static/fstemp/8A82E687256E5B26AE876AE781BA9365/FSFile.portal_338310/D.234-17-2011.%20határozat.doc.pdf

  A rakparti út szerencsére már épül, sőt a kockakövek alatti egyéb pályaszerkezet
  hiánya miatt a bontás gyorsabban is halad mint gondolták.

  Egyébként a rakparti út építése legfeljebb annyiban függ a Dunakapu tértől, hogy az út
  csatlakozási keresztmetszetében, a térnek mind magassági mind pedig vizszintes értelemben
  találkoznia kell az úttal. De ezeket az adatokat minden tervező csoport megkapja ahogy a közmű térképeket is.

  Ennyi erővel az Enesei M85-ös darabot sem szabadott volna elkezdeni mivel a csatlakozó
  szakaszok kiviteli tervei akkor még nem álltak rendelkezésre.
  Ez az ütemezés teljesen rendben van. Az út már épül a régészek pedig
  hamarosan hozzáfoghatnak az ásatásokhoz. Az ásatásokra ez az év rá fog menni.
  Még úgy is hogy már nincs a szakállas ,,mágus". Igaz Ő kezdetektől mélygarázst javasolt
  a tér alá.
  Addig pedig a tér kiviteli tervei is elkészülnek, sőt esetleges leletek függvényében
  akár azonnal aktualizálhatóak is.”
 • 22. mir 2011. május 26. 21:12
  „Mi a francnak megint egy rendezvénytér? ott van a széchenyi tér az is annak készült oszt azóta sem láttam rajta nagyon rendezvényt. Az új aréna rendezvényarénának épül. Alakítsák át a városházát rendezvénycsarnokká oszt egész nap bulizhatnak. Rendezvény helyszínnek meg a rába part tökéletesen megfelelt”
 • 21. Révfalui-szúnyog 2011. május 26. 20:40
  „Ha valami borzalmas, az a város elképzelése egy pincegarázzsal és rendezvénytérrel. Az első a reneszánsz erődöt és a római limest pusztítja el, a második a belváros ódon hangulatát. Egyik se idevaló, ráadásul pincegarázs és rendezvénytér Bulgária kisvárosaiban is van, reneszánsz erőd és római limes viszont csak itt. Tudja newface, anya csak egy van!”
 • 20. newface11 2011. május 26. 20:35
  „A közbeszerzési kiírást bárki megnézheti, abban benne van a tervezési program, tehát semmit nem titkolnak, gondolom én. Valamelyik pályázó úgy tudom, a köbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, ezért nincs meg még, hgoy ki tervezi a teret. Az útépítés pedig független a tér tervezésétől, hiszen a város útkezelő szervezete végzi, de ez a tér nélkül is megvalósulna. Ezek a városvédők meg csak dumálnak. Ők is utat tervezetek a rakpartra, a terveik meg borzalmasak a teret illetően szerintem.”
 • 19. titokgyula 2011. május 26. 20:32
  „Newface11.
  Terv nincs is? De jó, mert már felbontották a rakpartot.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra táncol az egész város!

Harmadik alkalommal rendezik meg a Győri Táncművészeti Biennálét, június 23. és 27. között. Tovább olvasom