Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Arrabona Városvédő Egyesület: út a semmibe a rakparton

Az Arrabona Városvédő Egyesület álláspontja a győri Móricz Zsigmond rakparton tervezett változásokról, útépítésről.

A kisalfold.hu a közlemény kapcsán szerette volna kérni a győri önkormányzat reagálását, de mostanáig nem érkezett válasz megkeresésünkre. Természetesen a későbbiekben is biztosítunk erre lehetőséget. 

A sajtón keresztül tudatták velünk a város illetékesei, hogy erőnek erejével közutat építenek a Mosoni-Duna rakparton, megszüntetve ezzel az ottani ingyenes parkolókat, felbolygatva vele nemcsak a közvéleményt, de a teljes belvárosi forgalmat is.

Az már régebb óta tudjuk, hogy a hagyományos piacot száműzik majd júniusban megszokott helyéről, ki tudja meddig, ki tudja mely töredéke kerül majd vissza, azt viszont nem képzeltük, hogy nekiesnek egy olyan formájú útnak, mely a győri pénzek költésén kívül semmire sem való, sőt jelen formájú megvalósulása kifejezetten káros az egész Belvárosra és az egész városra nézve is.


A rakpart napjainkban - fotó: Szük Ödön.
A rakpart napjainkban - fotó: Szük Ödön.


Mondják az illetékesek, hogy minden engedélyt beszereztek az útépítéshez, mely az ismert hivatali és hatalmi konstellációban nem is oly meglepő, egy erélyes telefonnal megoldható.

Kétely azonban mégis támadhat, hiszen vegyük csak górcső alá a jelenleg érvényes szabályozási tervet. A teljes rakpartot műemléki környezetként jelöli, azon kívül más jelet nem használ, csak feliratot az alsó rakparton, miszerint az a Dunakapu tér.

Út helye jelölve sehol, pedig annak, azaz a szabályozás hiányában tudtunkkal Győrben közutat még tervezni sem lehet. Nézze meg bárki a győri rendezési terven, van-e út hely kijelölve az alsó rakparton?

Próbálná meg csak valaki ezt mondjuk civil kezdeményezésre véghezvinni, az állam és hivatali apparátus összes élharcosa kivont karddal várná. Mégis meg van minden engedély, bár a rendezési terv ezt nem teszi lehetővé. Talán az illetékesek hamarabb várták a semmibe vezető útjukat igazolni hivatott új rendezési terv megszületését, melyet azóta már két szakmai grémium is erősen megkérdőjelezett.

Nem is lehet ez másként olyan helyen, ahol más tervező készíti az út tervet, más a mélygarázst, megint más a szintén semmibe vezető "sétányt". Ez kérem teljes káosz, példa nélküli skandalum. Ráadásul minden városvezető (aki forszírozza a mélygarázst) a régészeti feltáráshoz köti a további fejleményeket.

Ha a régész a saját emberük lesz, márpedig a jelek erre vallanak, akkor persze nem lesz a feltáráskor semmi eredmény, tiszta a terep, a többi már az apparátus dolga, és jöhetnek a bulldózerek. De mi lesz, ha a civilek elérik azt, hogy az ásatás párt-független legyen, azaz pillanatok alatt előjönnek a reneszánsz falak, boltozatok? Tegyük hozzá, ez a tényleges fizikai helyzet. Akkor végképp minek épül rossz helyre az út, főleg kinek?

A Duna bástya több mint 450 éves falait ki akarja erőnek erejével elpusztítani, ki teszi puszta százalékos aránnyá, kinek az érdeke ez a korcs szemlélet?

Másik oldalról itt van az árvízvédelem, és a Miskolc körüli nem régi „jó" példák, az ártérre védelem nélkül telepített legkülönfélébb épületek, építmények esete, melyeket sorra öntött el az ár. A friss kormányzat azonnal lecsapott és tegyük hozzá joggal felelősségre vonta, el is távolította az illetékes vétkes vezetőket.

Itt sincs árvízvédelem, még csak nem is tervezett, sőt az illetékesek egyike még büszkén ki is vágta a rezet, ha elönti a víz az utat, majd mennek a győriek másfele.

Tény még ezen felül az elveszett ingyenes parkolók ügye. Nem piacnapon, egyik hétköznap az alsó rakparton a Papneveldétől az elevátor házig 650 db. (hatszázötven) parkoló autót lehetett megszámolni. 530-at a Kossuth hídon innen, 120-at azon túl.

Ezt pótolni a semmibe vezető úttal nem lehet, nem alkalmas erre a régi korcsolyapálya sem, ugyanis a Petőfi híd hídfőjénél csak 210 parkolóhely van, ezt maximum a duplájára lehet növelni, a zöldterület felszámolásával, amely végzetesen kevés.

Ráadásul ennek a parkolóhelynek egyetlen használható közúti kapcsolata a Zechmeister utca felé jelenleg is túlterhelt és balesetveszélyes.
Ki fogja bekényszeríteni ezeket az autókat a fizetős mélygarázsba, ráadásul a fele sem fér el ott a gépkocsiknak.

Nincs turisztikai szezon, nem volt piacnap, egyszerű hétköznap délelőtt volt, azaz ezek az autók a Belváros egyszerű használói, ha tetszik életben tartói. Erre a számra rakódik rá a piac és a turizmus forgalma és parkolóhely igénye.

Azaz sem megoldás nincs a semmibe vezető rakparti útra, sem törvényes alapon nyugvó engedély, sem Győr polgárainak felhatalmazása, csak néhány mindenre elszánt, erőszakos városvezető.

Győr, 2011. május 12. - Arrabona Városvédő Egyesület

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. summernight 2011. május 18. 13:25
  „Tisztelt fórumozók!

  Már olyan híreket is lehet hallani hogy sorházat is szeretnének felhúzni a Dunakapu térre.Kezdik folyamatosan felvásárolni a vendéglátó egységeket megakarják szerezni mindet!eddig is arra ment ki a játék hogy tönkretegyenek minket lásd építkezés.Mindenki panaszkodik hogy visszaesett a forgalom.Nincsenek tekintettel a vállalkozókra és hiába megyünk panaszkodni senki nem segít mintha nem is szóltunk volna!Ez szomorú hiszen annak kéne lenni a célnak hogy a vállatok a kis és közép menjenek, hiszen ezekből van több!Én abszolút ellenzem a mélygarázst semmi értelme nincs.Fejleszteni kell ezért én úgy gondolom elég lenne bőven ha a tér kapna egy nagyon szép burkolatot és ennyi!Nagyon sok programot lehetne rá szervezni amelyek nagy sikerrel futottak az utóbbi időben!De mindegy arra megy ki a játék hogy a saját és családtagjaik,rokonaik zsebeit tömjék tele.Én ehte jobboldali vagyok de ha rajtam és családomon múlik Borkai és pereputtya nem lesz többé itt hatalmon.Nagy csalódás ez az egész.

  Egy elkeseredett vállalkozó”
 • 71. Révfalui-szúnyog 2011. május 17. 11:43
  „NYILATKOZAT
  a Győr, Dunakapu tér mélyparkoló tervezetéről

  Különféle híradásokból tudomásunk van a győri Dunakapu tér tervezett rendezéséről, rehabilitációjáról- és arról is, hogy milyen történeti jelentőséggel bír ez a fontos műemléki helyszín. A térnek az egymásra rétegződő történeti rétegekben megnyilvánuló jelentőségét csak tovább fokozza, hogy beletartozik a ,,Római Birodalom határai" nemzetközi világörökségi helyszínnek a magyarországi limes-szakaszába, ennek a világörökségi várományosi helyszínnek frissen meghatározott győri ,,magterületébe", így ezzel a Dunakapu tér a világörökségi címre javasolt és előterjesztés alatt lévő Limes rendszer egyik fontos eleme. A jelenleg EU támogatású projekt keretében készülő világörökségi jelölés, egyben a Limes egész dunai szakasza (Danube Limes) éppen a közelmúltban kapta meg az EU Duna Stratégián belül a megtisztelő, egyben súlyos kötelezettségeket is jelentő ,,zászlós-projekt" minősítést.
  A tér területén és környékén előkerült leletek alapján ezen a helyen nagy biztonsággal a római erőd melletti katonai vicus, polgári település maradványai várhatók. Ugyanitt jól ismert Győr reneszánsz erődrendszere. Mindkettő fontos régészeti-műemléki együttes. Valószínű, hogy a téren a kora újkori erőd maradványai mellett jelentős római lakó- és egyéb épületek kerülhetnek elő, és a középkori erődítés maradványait sem lehet kizárni.
  Nagy felelősséggel jár tehát ennek a történeti értékeket hordozó, magába rejtő helyszínnek az egyébként kétségtelenül indokolt megújítása: pontosabban az, hogy az milyen hatással van e helyszín régészeti és műemléki értékeinek megőrzésére. E tekintetben jogos aggodalomra ad okot a tér felújítási programja keretében az erre a helyre tervezett (többszintes) mélygarázs. Megvalósulása esetén az előzőkben említett - Győr várostörténete szempontjából is különösen fontos - értékeket veszélyeztethet. Amennyiben a mélygarázs építése történeti értékek elpusztításával járna, az súlyosan megkérdőjelezné a világörökségi pályázat sikerét is.
  Az ICOMOS-nak, mint a Világörökség Egyezményben nevesített Tanácsadó Testületnek Magyar Nemzeti Bizottságaként kiemelt figyelemmel követjük a Dunakapu tér felújítását - a győri Városvezetés nyilatkozati szerint is - megelőző régészeti feltárásnak az eredményeit. Bízva abban, hogy a most valószínűsített örökségi értékek napvilágra kerülése esetén Győr Városa elkötelezett az értékek megőrzésére, és lehetőség szerinti legnagyobb mértékű bemutatásával a város vonzerejének növelésére, eleve javasoljuk, hogy a tér rehabilitációja és a földalatti parkoló kiépítésének programja váljék el egymástól. Javasoljuk tehát, hogy a mélygarázs építését a városban olyan helyen valósítsák meg, ahol nem semmisítenek meg építészettörténeti, várostörténeti értékeket.
  Az ICOMOS MNB készségesen ajánlja fel a részvételét a megfelelő helyszín kiválasztásával kapcsolatos előkészítő munkában, szakmai egyeztetésekben.

  Budapest 2011-03-28

  Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága”
 • 70. pancser 2011. május 16. 22:13
  „69. "DON" Az általad emlegetett tisztséget viselő mondta meg az igazat, mert a többiek vagy nem merték, vagy kedvük nem volt hozzá.Éljetek csak a magatok kis köreiben ahol a szúnyog tenyészik, nem éppen a legegészségesebb környék az olyan. Csak az nem jut el az agyatokig, hogy a Belváros életre keltéséhez korszerű a mai igényeknek megfelelő infrastruktúrát kell kiépíteni, ezen munkálkodik a város vezetése, drukkolok nekik.”
 • 69. DON 2011. május 16. 19:38
  „Megvan! Rájöttem!
  pancser az ügyeletes udvari bolondunk!:) Fene nagy jólét van idehaza, hogy még ilyenre is telik:)”
 • 68. Torbius 2011. május 16. 07:37
  „:D
  Pancser nélkül nem téma ez a téma...köszönjük, hogy ismét megjelentél, és immár egyedül (mert Hedon párttársad már nem mer szólni, mióta...) tartod a frontot. Már nagyon leült volna a téma, így legalább felrázod kicsit.
  Ami azért jó, mert ismét szembesül az olvasó azzal, hogy BoBoSo Zrt. bértollnok delegáltja ismét csak feltette azt a bizonyos bakelit lemezt, amit minden egyes alkalomkor feltesz (már kicsit unjuk), hogy ezzel próbálja azt a látszatot kelteni, hogy igenis igény van olyan "ember", aki jó ötletnek tartja azt az agyrémet, amit ezek véghez akarnak vinni...
  Csak hogy nem mindenki akkora birka, mint a magukfajta, egyből levágja a műveltebb olvasó (értsd min. 8 általános), hogy azért delegálták magát hozzászólásonként pár forintért, mert nagyon kell nekik a mutyi, és a szabad vélemény, meg a "hajrá Győr" felkiáltások...
  Nevetséges...
  A belvárosba meg nem kell, hogy bejöjjön, majd ha esetleg méltón lesz felújítva a Duna kapu "tér", akkor jöm maga helyett sok-sok turista...
  Jobb is, hogy maga akkor nem jön, mert csak ártana az idegenforgalomnak, bár való igaz az állatkertben abban a bizonyos ketrecben nagy hasznára válna Győrnek... :D”
 • 67. DON 2011. május 15. 22:48
  „Szúnyog!
  Támogatom a javaslatot!:)”
 • 66. pancser 2011. május 15. 22:05
  „65-hoz! A hét végén jártam Győrben, láttam a többséget, autók százait, emberek ezreit, nem a Belvárosban. A vezetés javítana a helyzeten, kerékkötőék, maradiak ezt akadályozzák.”
 • 65. mir 2011. május 15. 20:35
  „63

  Te nem vagy a többség úgyhogy az meg kit érdekel?”
 • 64. DON 2011. május 15. 19:13
  „Ezt te honnan tudod?
  Kiközvéleménykutattad?”
 • 63. pancser 2011. május 15. 18:41
  „62! Megerősítem, a többségnek modern, a mai igényeknek megfelelő Győr kell, ezen munkálkodik nagyon helyesen a város vezetése. Kerékkötő egyesületek mindig is léteztek, csak nem annak nevezték magukat.”
 • 62. DON 2011. május 15. 17:09
  „pancser!
  attól, hogy kétszer mondod, még elsőre is nagy baromság! Honnan veszed, hogy te képviseled a többséget? Arcból kicsit vegyél vissza, s törődj a saját településeddel, ne pofázz bele abba, amihez semmi közöd! Nem te élsz itt. Kíváncsi lennék, ha a hátsó kertedre terveznének utat, mennyire sírna az a kicsi szád!”
 • 61. pancser 2011. május 15. 14:54
  „Töb tízmillió éves szúnyogokat, és egyéb dolgokat óriznek a megkövült gyanták, amelyek mára boroostyánkővé alakultak. Néhányan ilyen dicsőségre várnak. Nekünk a többségnek korszerű Győr kell, hajrá Győr csak előre....., aki meg belragadt a gyantába, mint csudabogár még egyszer híres lehet, ha majd millió évek múlva eljönnek a marslakók.”
 • 60. Révfalui-szúnyog 2011. május 15. 14:01
  „Pancserral nem érdemes foglalkozni, a mondandójával még kevésbé. Egyértelműen műveletlen és igénytelen emberről van szó. Mi másnak lehetne gondolni a történelemhez, a nemzeti múlthoz való viszonyulását és azokat a képtelen és ostoba állításokat, amelyekkel a valóságtól teljesen eltérő képzelményeit tényként próbálja tálalni. Mint azt, hogy a nép nem a Baross úton, hanem a város déli részén nyüzsög. Édes Istenem, ez már akkora sületlenség, amire nem lehet mit mondani. Hol, milyen déli részen? A plázában vagy a a Marcal étterem körüli kopott füvön? Vagy hol? A szabadhegyi temetőben? Netán a Leier-Frigyes laktanyában? Vagy a vidéki buszpályaudvarra gondolhatott?
  Vele ellentétben én még nem láttam turistát sem a Malomligetben, sem a Szigeti Attila úton, sem Szabadhegyen, sem az ipari parkban, a Káptalandombon és a Matrózban viszont annál többet.”
 • 59. jégcsákány 2011. május 15. 12:37
  „56. 57,-Pancser . te rút kiskacsa valóban ne is akarj repülni , mert az őseid
  házi ludak voltak. Inkább azt tanácsolnám , hogy mielőtt megszólalsz
  gyorsan dugd a csőrödet a fenekedbe, hogy a romboló és eszement
  gondolataid csak tebenned cirkuláljanak .- és ne terjedjenek pestisként
  a gyanútlan emberek között.”
 • 58. DON 2011. május 15. 11:18
  „pancser!
  Felrajzolok neked egy egyszerű képletet:
  történelmi belváros + reneszánsz kori bástya + kazamata rendszer = turizmus = bevétel = tömegek a belvárosban = belvárosi üzletek forgalmának növekedése.
  Voltál már Egerben? Ha nem, érdemes oda ellátogatnod, s ott meglátod, hogy a belváros, noha a közepén ott a vár, amit nem engedtek a magadfajtáknak széthordani, mégsem kihalt, nem szellem járta, és a dohos téglák között annyi turista kóvályog, hogy öröm nézni!
  Azt magyarázd meg kedves NEM GYŐRI, hogy miért kell mindent, ami a régmúltat tiszteletben tartva emléket állít annak, elpusztítani? Neked a fejlődés egyenlő a múlt eltörlésével? Te hogyan mesélsz majd a gyerekeidnek a hazád, nemzeted történelméről? Odaadsz neki egy könyvet, hogy "nesze fiam, olvass"? Nem lenne jobb a dohos téglák között kóborolva mesélni neki? Nem lenne jobb a koszos kazamatákban kóborolva a hely szellemével társalogva megmutatni neki, hogy nem gyökértelen paraszt, mint az apja?”
 • 57. pancser 2011. május 14. 18:56
  „54,55! Büszke vagyok rút kiskacsa mivoltomra, totyogjatok csak egy helyben, a kacsák nem tudnak repülni mint ahogy látjuk!”
 • 56. pancser 2011. május 14. 18:51
  „55.-höz! Az Arrabonások semmilyen felelősséggel nem bírnak, őket senki nem választotta, szemben a városatyákkal. Amúgy meg Győr az én városom még akkor is, ha nem ott lakom. Győr az enyém is, otthon érzem magam benne. Van egy kivétel, a Belvárost, mivel lehetetlen ott parkolni, meg minden valamire való üzlet elköltözött onnan, elkerülöm. Ámde, ha a város belső részeit átalakítják, meg lehet közelíteni, lesz elegendő parkoló akkor ismét bemegyek. Vegyétek már észre a nép már nem a Baross úton nyüzsög, hanem a város déli részén. Az arrabonások ötletelése arra vezetne, hogy a belváros Harlemmé züllik a földalatti bástyák kibontásával is meg anélkül is. Győr szép és gazdag város, páratlan mértékkel fejlődik minden égtáj felé, ezt semmiféle "városvédő" önjelölt csapat nem tudja megakadályozni. Ha Győr belvárosát nem hagyják korszerűsíteni, kinek hiányzik majd pár ezer nm kihalt, múltbéli épületekkel szegélyezett szűk utcácska? Ha a nap bármelyik órájában felmegyek a várba, kóbor lelkeken meg magamon kívül nem látok senkit. Ezt az állapotot akarjátok fenntartani kedves "DON"!”
 • 55. DON 2011. május 14. 13:50
  „pancser!
  Tőled három-négy mondatnál többet nemigen olvashattunk, értelme nem sok volt mondanivalódnak, és valljuk, be újat nem hallottunk tőled, csak a régi jó bakelit akadt meg nálad is, és folyamatosan ugyanazt játssza.
  Ha felelősség nélküliségről beszélünk, apám, te vagy az iskolapélda! Bevallottan nem vagy győri! A partvonalról pofázni könnyű dolog, nem a te bőrödre megy a játék. Azt hiszem, éppen az ilyeneket hívják kibicnek. Az Arrabonásoknak több joguk van a témában megnyilatkozni, mint neked. Ergo ahogy a mondá is tarjta: "kibicnek kuss!" - kérlek, ehhez tartsd magad!”
 • 54. jégcsákány 2011. május 14. 10:52
  „Tovább gondoltam a dolgot Pancser /53/, és úgy gondolom barátocskám, hogy még egyszer sem
  hallottam a saját véleményed, csak szajkózol a fejlődésről, de te magad egyre mélyebbre "fejlődsz".
  Miből gondolod, hogy a mélygarázs fejlődés, - nem, mert ez kőkemény üzlet,- talán érdekelt vagy?
  Többet kellene olvasgatnod Szúnyog írásait, hátha ragad rád valami értelmes is.”
 • 53. pancser 2011. május 14. 08:41
  „Néhány erőszakos, felelősség nélküli arrabonaás kibic, ők akik a fejlődés akadályai. A szunyog? Őt csak egyféle képpen lehet minősíteni......, tessék továbbgondolni.”
72 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főigazgatókat neveznek ki a győri általános iskolák élére?

Portálunk információi szerint a győri általános iskolák élére több főigazgatót tervez kinevezni a… Tovább olvasom