Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Arrabona Városvédő Egyesület: a Norvég Pályázat szolgálja a Dunakapu tér megújítását

Az Arrabona Városvédő Egyesület élni kíván a Norvég Pályázat kínálta lehetőséggel, melynek során új élettel töltheti fel az egykori Duna bástyát és környezetét. Tervrajz.

A sok baj, hazánkat és népünket ért viszontagság után végre jónak kell történnie. Ezt várja mindenki, de mi teszünk is érte, hogy szebb napok virradjanak ránk.

Úgy tűnik, szegény Duna bástyára is rámosolyog a szerencse, hiszen idén szeptembertől mód nyílik Norvég Pályázati Alap formájában a méltó hasznosítás finanszírozására.

Sokáig kellett várni erre a lehetőségre, tűrni azt, hogy közellenségnek, a fejlődés akadályozójának állítsanak be minket, de a türelem és a becsületes, szorgalmas munka meghozta az eredményt.

A keret, mely már mutatkozik, körülbelül három milliárd forint támogatást tesz lehetővé, így nincs szükség a város pénzének költésére, hitel felvételre, keret átcsoportosításra.

Egyesületünk tudatja minden városát, hazáját szerető, múltunk értékeit tisztelő polgárral, hogy élni kíván a Norvég Pályázat kínálta lehetőséggel, melynek során új élettel töltheti fel nemcsak az egykori Duna bástyát és környezetét, hanem új és immáron helyes irányt mutathat az összes magyar történelmi belváros fejlesztésének.

Győr újra jó példa lesz, mert az értékőrző és teremtő beruházás híre eljut majd kontinensünk minden szegletébe, sőt azon túl is. Azt minden gyermek tudja, hogy mélygarázsra, rendezvénytérre semmilyen ország, vagy szervezet nem ad pénzt, annak borsos árát nekünk magunknak kell kitermelni.

Mi ehelyett olyan értéket szeretnénk közös akarattal létrehozni, melynek hasznát látja majd minden utánunk következő, de a jelen kor fiai, lányai is.

Nem tekintjük, soha nem is tekintettük ellenségnek az Önkormányzatot, még akkor sem mikor perrel fenyegetőzött, sőt békejobbot nyújtunk és felkérjük a győri közösségi vezetőket a szükséges segítség megadására.

Az Arrabona Városvédő Egyesület mindig segítette városát, de hangját is hallatta, ha egy-egy olyan beruházás lett az önkormányzat által tervbe véve, mely szakmai véleményünk szerint nem szolgálta városunk és lakóinak hasznát.

Íme itt a vissza nem térő lehetőség, a bástya és környezete új, méltó életre kelhet, visszatérhet a hagyományőrző kistermelői piac, megvalósulhat a bástyatetőn a közösségi tér is.

A pattantyús házak rekonstrukciójával új színes funkciókkal gazdagodunk, és minderre nem kell a város egyre szűkösebb anyagi javait fordítani. Nagyszerű és előremutató vállalkozás mindez, hiszen általa új virágkor köszönt a belvárosra, ezzel Győrre is.

Mindezek mellett lehetnénk végre a Szigetköz valódi és méltó kapuja is. Mi, mint szakmai egyesület nem tehetünk mást, mint tudásunkat és szakmai munkánkat és nagyon jelentős kapcsolati tőkénket ajánljuk fel városunk közösségének.

Nem ígérgetünk, nem keltünk illúziót, ha segítséget kapunk elnyerjük a pályázatot és megvalósítjuk Európa legjelentősebb épített örökségi rekonstrukciós beruházását.
Ne habozzunk, kezdjünk bele és valósítsuk meg mindezt együtt.

Győr, 2012. február 22.

Arrabona Városvédő Egyesület

Olvasóink írták

 • 20. mir 2012. február 26. 17:04
  „urbaniastapista

  Inkább ilyen legyen mint megint egy ultramodern kopasz tér alatta mutyi mélygarázzsal.”
 • 19. urbaniastapista 2012. február 25. 20:56
  „Jól eldugták mostanra ezt a cikket.
  Kár lenne a teret ilyen sosemvolt állapotban visszaépíteni. Amíg a vár állt és fontos hadi létesítmény volt, addig nem engedték a közelébe a házakat, csak a XVIII. században épült meg a házsor. Teljes, emeletes Bástya utcai házsor sem volt soha. ennyi "kutyaól" meg pláne nem volt a tetejükön. Miért pont a kétszázötven évvel ezelőtti állapotot kellene kiinduló pontnak tekinteni?
  Jó lett volna indulatok nélkül kialakítani a tér felújításának programját az ásatások eredményének ismeretében, de ez a hadakozó felek városfejlesztési dilettanizmusa és mindenben politikai áskálódást beképzelő paranoiája miatt eleve nem sikerülhetett.
  A városháza válasza azt hiszem teljesen igazolja a fentieket.”
 • 18. bazsifekete 2012. február 24. 18:21
  „17. Irwine
  A Matróz földszint-emelet szintelválasztó pereme a mérvadó a bástya szinthez kb.”
 • 17. Irwine 2012. február 24. 13:53
  „Én azt nem értem, hogy szinte minden "tervrajzon" utcaszint felett lévő falak és tornyok szerepelnek. Ez így tényleg jól néz ki, de a valóságban hol van ilyen? A régi buszmegállónál lévő fal kb. 1 méterrel magasabb a tér szintjénél.”
 • 16. Tündenéne 2012. február 24. 13:20
  „Húha!
  Nem ismerem ezt a pályázati alapot, de nem kell hozzá az önkormányzat hozzájáruló illetőleg együttműködő nyilatkozata?
  Illetőleg mi a garanciája annak, hogy el is nyernénk a támogatást?
  Félreértés ne essék, a legideálisabb szerintem is tényleg ez lenne! De érdekelnének a gyakorlati szempontok is: ki, mit, hogyan tett/tesz ennek érdekében?”
 • 15. Panzerfaust 2012. február 24. 11:12
  „Ha olyan megoldás születne, ami kedvező lenne ennek az országnak,nagyon meg lennék lepődve. Ha azon a régi csapáson indulnánk el,hogy "minél rosszabb,annál jobb", kiválóan kéne éreznem magam,de semmi nem lenne rosszabb annál,mint jól érezni magamat. Ha a franciák nem bontották volna le,mostanára úgysem lenne pénz a felújításra,magától összedőlne. Napoleon látta előre,ezért bontatta le.”
 • 14. Torbius 2012. február 24. 07:04
  „Nini, hát lehet így is?
  És a kérdésem: az önkormányzat "szakemberei" ezt a lehetőséget nem vizsgálták meg?
  Az a baj, úgy érzem, hogy elég felelőtlenül bánnak néha a pénzünkkel a VÁLASZTOTT "elöljáróink"...
  Nem mondom, hogy mutyiznak, mert jönne a levél az ügyvédüktől, hogy azonnal kérjek nyilvánosan bocsánatot...bevett szokás ez...így eltussolni a dolgokat :)
  Viszont örülnék, ha valami normális megoldással végre előállna az önkormányzat, az AVE már mutatott, mondott párat...
  Nem tudom, miért erőltetik ennyire azt a mélygarázst oda... (ez költői kérdés volt :D )”
 • 13. bazsifekete 2012. február 24. 06:43
  „Ma 10 óra után kiderül a hogy mi lesz a jövője ennek a ritka alkotásnak, mely több száz évig állta a megpróbáltatásokat.”
 • 12. jégcsákány 2012. február 23. 23:59
  „A 220. férőhelyes teremgarázs csak jelentős rombolással alakítható ki. Csak,- a benzingőz elleni védelemre tervezett üvegfal és szigetelés árából egy önálló új parkolóház építhető azonos férőhellyel. Ez is azt mutatja, hogy a garázs nem illik a tervbe - ha nincs kipufogógáz és benzingőz nem kell az erős védelem se. A garázs építése jelentős többletköltséggel és rendkívül gazdaságtalan megoldással oldható csak meg. Gondoljunk csak bele, hogy mennyibe kerül majd egy gépkocsi férőhely a garázsban. Az ország nehéz gazdasági helyzetében 100 milliók megspórolása ,-egy bölcs döntés nyomán,- nem kis eredmény ,- nem is beszélve a polgárok egyetértéséről. Szerintem megfontolandó
  lenne a kérdés a végleges döntés előtt.”
 • 11. dara78 2012. február 23. 22:20
  „Sikerült megint egy ilyen cikket jól elrejteni. Lehet moderálni!”
 • 10. Accra 2012. február 23. 21:56
  „Jó lenne, ha most nem feküdne keresztbe az önkormányzat. De tartok tőle... Ezek sem szeretik, ha valaki ellentmond.”
 • 9. révfaluiszúnyog 2012. február 23. 21:49
  „Don! A 4-5 karika nagyon tetszett! Sicc Pál!”
 • 8. DON 2012. február 23. 21:00
  „Mindezek után kíváncsi leszek, hogy a városvezetők holnap miként kommentálják azt, hogy majdnem 1 milliárdot szánnak a mi pénzünkből arra, hogy elpusztítsák örökségünket. Azt, ami városunkat végre kiemelné, azt, ami végre újra híressé tenné Győrt. A 4 karika nem minden, csak annak, aki 5 karikából írta a "doktoriját".”
 • 7. bazsifekete 2012. február 23. 20:23
  „Fogjunk össze kishazánk eme sarkáért! Utolsó bástyájáért!
  Álljunk ki a Duna bástyáért, Duna kapuért!
  Álljunk ki azért, amit őseink nekünk adtak. Mit adtak... vérüket adták érte!!!”
 • 6. révfaluiszúnyog 2012. február 23. 20:02
  „Közép-Európa leggyönyörűbb piaca lenne! A Bástya utca északi oldala ma is nagyon hiányzik. Érezni, hogy a városnak így nem lehetett vége sohasem. Ez nem zárás, sem építészetileg, sem a mindennapi életvitelt tekintve. Egy torzó, amit ma látunk, az Arrabona tervében nagyon jól hat az utca helyreállítása, a sok kicsi ház korszerű építőanyagokból, vizesedésmentesen rekonstruálva fantasztikus élményközpont lehetne. Nyilván ezekben kapna helyet egy sor piaci funkció is, de maradna hely kézműveseknek, kiskocsmáknak, aprócska szellemi találka központoknak is. És akkor még ott vannak alul a kazamaták, ahol megnyílhatna végre a Tivadarka Zamata söröző.”
 • 5. bazsifekete 2012. február 23. 17:01
  „Győrben, Győr város értelmiségiei, Győr város polgárainak és lakóinak, Győrért, s nem utolsó sorban minden ide látogatónak !
  Végre egy nagyszerű terv!”
 • 4. apolika 2012. február 23. 15:32
  „Remélem, az Önkormányzat is hallgat a józan észre. Ez a terv kitűnő, mindenki jól jár, a piacosok, az Önkormányzat pénzénél marad, s lesz 1 gyönyörű terünk, aminek csodájára járhat a világ...Garázs nélkül, természetesen..
  Gratulálok Arrabona Városvédő Egyesület:-)”
 • 3. tarcus 2012. február 23. 14:59
  „Úgy látszik, a BoBo Kft.-nek beleköpnek a levesébe ezzel a kitűnő megoldással, akkor most mi lesz a biankóban megígért tenderekkel, jön a selyemzsinór...:-)”
 • 2. háté 2012. február 23. 14:48
  „Úgy legyen, - Győr a Győrieké marad!
  -és mi lesz a Loyd-al és a többivel? - a Széchenyi híd felé van terület, egyszerre mély és emeletes/torony/ garázs építésére a narancsos bagázsnak!”
 • 1. DON 2012. február 23. 14:23
  „Tényleg lehet ezt így is?
  Szinte ingyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesepályázat Győrben: a Grimm-testvérek legszebb meséi

A Városi Művészeti Múzeum meseíró és meseillusztrációs pályázatot hirdet a győri és Győr környéki… Tovább olvasom