Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Arrabona Városvédő Egyesület: a lelőhelyek feltárást követő védelme

Csodálatos dolgok kerültek napvilágra az egykori Dunakapu téren, városunk történelmének, dicső múltjának egy kis darabja mutatta meg magát nekünk, s bizony szerencsések vagyunk, hogy mi még ezt láthattuk.
Az ásatás már lassan egy hónapja befejeződött, a feltárt emlékek azonban még mindig a szabad ég alatt vannak, kitéve a természet télre jellemző keménységének és szeszélyének, komoly faggyal dacolva.

A 2001. évi LXIV tv. a kulturális örökség védelméről a 21. paragrafusában rendelkezik arról, hogy „A feltárást végző köteles a feltárás során a régészeti örökség elemeinek őrzését biztosítani.

A feltárás befejezésével egyidejűleg gondoskodni kell a régészeti örökség feltárt elemeinek megfelelő védelméről, állapotának stabilizálásáról és további fenntartásáról." Bízunk abban, hogy a feltárást megrendelő, s az ásatás idejét egy hónappal meghosszabbító városvezetésünk nem feledkezik meg törvény írta kötelességeiről akkor sem, amikor a munkálatok téli álomra hajtják fejüket, s egy időre elül a hangzavar, hogy meghalljuk a csendben a régi falak közt suttogó szellőt.

Reméljük, hogy nem hó takarja majd a falak csonka csúcsát, s nem a természet öleli majd körbe óvón a múltat, hanem szakszerű és kellő védelmet kap ez a kétségtelenül nagy jelentőségű lelet együttes városunk szívében.

Olvasóink írták

 • 13. kisem 2011. december 11. 11:50
  „Olvasva a tegnapelőtti Kisalföldet, előbb arra gondoltam, hogy ismét csak az öntelt gőg nyilvánult meg, aztán még rosszabbra következtettem az írás tartalmából. Nevezetesen arra, hogy legfeljebb meg fog maradni egyetlen faldarab, a többit meg elrendezik úgy, mint a Széchenyi téren tették, egyetlen hétvége alatt.
  Döbbenet ez a vezetői elvakultság!

  Még hogy 230 férőhelyes teremgarázs. Hol, amikor többek között a teret, csaknem a közepén, egy kettős falrendszer vágja ketté? Ismét bebeizonyosodott, hogy a nyilatkozó vagy a nyilatkozatát összeállító a legminimálisabb műszaki kontrollt nem végezte el, a hatályos építési előírásokat nem vette figyelembe.

  Meg kell akadályozni az ismételt, teljesen felesleges, az eredeti ötlet mindenáron való keresztülviteléből következő pénzszórást, a feltárt falmaradványok bármely mértékű elbontását! Egyáltalán azt, hogy a jelenlegi akarnokok a továbbiakban kárt okozzanak a városnak, a város közönségének.”
 • 12. révfaluiszúnyog 2011. december 10. 22:30
  „Nekem nagyon tetszett a régi piac! Gyönyörű volt a maga kisvárosias jellegével, esetlenségével együtt. Hangulata volt és ott volt a Matróz, ahová a jó vásár után a barátok betérhettek koccintani. Maga az, hogy az óvárosban volt, szépségessé tette. Meg lehet nézni most a prolitelepen! Egy fos. Persze a lubrikációban szocializálódott kényszersámlisnak ez nem tűnik fel, mert ő eddig is csak a kofák standjai alatt szaladgált, örülve egy-két elgurult hagymának, krumplinak.”
 • 11. toto72 2011. december 10. 18:29
  „A "rottyantómat" ne bántsd kedves szunyog. A rendezvénytér és a mélygarázs sen fog túristákat vonzani nem is mondtam, de biztos nekik épül? A piac meg visszajöhetne, de nem olyan külsővel mint eddig, mert az szégyen volt.”
 • 10. révfaluiszúnyog 2011. december 10. 16:06
  „Toto! A föld alatti kazamaták látványosságot nyújtanak. Járt maga a kőtárban valaha? A modern, városmagba nem illő rendezvénytér és a mélygarázs ugyan kit fog érdekelni? A Dunakapau nem Széchenyi tér! Ott senki nem fog sétálni. Egyébként is ennyi sétatér még az amerikai börtönszigeteken sincsen, mint ebben a városban. Minek? Hétköznapi funkciót kell neki adni, ami életet visz bele. Ilyen a piac, amit hetente többször is meg lehetne és kellene rendezni. Ha az nincs, akkor az évi három-négy rendezvény édeskevés lesz ahhoz, hogy az egész értelmet nyerjen. A mindennapi használat a döntő, nem a néhány kirívó eset. A lakásunkban a nappalit sem úgy rendezzük be, hogy helye legyen a nagy karácsonyfának, hanem évente egyszer kirakunk belőle néhány fotelt vagy egyéb kisbútort, a nagyobbakat odébbtoljuk, ha szükséges, hogy elférjen a fa. Itt viszont úgy akarnak berendezkedni, mintha mindig karácsony volna. Én a szigetközi gyötrőszúnyogok populációjának vagyok a tagja és alig várom a nyarat, hogy a maga rottyantójába is belecsíphessek.”
 • 9. toto72 2011. december 10. 14:50
  „"de miért van ez a cikk ennyire eldugva?"
  Mert már unalmas a téma és mindig csak ugyanazok szólnak hozzá akik egyben tagjai vagy támogatói az AVEnek... Don, révfaluiszúnyog, Torbiusz...
  Turisztikai szempontból semmit nem ér az egész. Ha várat szeretnék nézni, van ebben az országban jópár ami egyben is maradt és látványos.”
 • 8. pancser 2011. december 10. 14:16
  „Vadakat beszélni azt lehet, senkin sem akar itt semmit elpusztítani. Momentán az lenne a legjobb megoldás, ha visszatemetik az egészet. Okostojás persze bőven akad, ötlet is bőven. Lehet itt túlzásokba esni, de hogy erre nem jönnek tömegével a turisták arra bárki mérget vehet.”
 • 7. révfaluiszúnyog 2011. december 09. 21:20
  „Biztos lovon ül a másfél méteres sorstalan törpe és a többi díszpinty, mert a megbízott trolljaik sem szerepelnek már itt. Eltünt pancser és hedon, nyilván nincs már rájuk szükség. Eldöntötték, elpusztítják a vár magmaradt részeit annak érdekében, hogy eleget tegyenek a Lloydot birtokló ukrán maffia követelésének a szükséges közeli parkolók vonatkozásában. A város polgárainak igénye, véleménye nem számít. A világ történéseit figyelve nem hiszem, hogy 2014-ig kellene várnunk arra, hogy ezek eltakarodjanak. Fog az előbb is menni.”
 • 6. jégcsákány 2011. december 09. 16:47
  „Bizony intézkedni kéne mert jönnek a fagyok. A döntéshozók nincsenek Igazán tisztában a döntésük
  szakmai súlyával - csak azt tudják, hogy milesz ha mégsem épül mélygarázs. Azok akik szorgalmazzák
  az építéstazok nem mondják el nekik , hogy ma már a az évekkel ezelőtt felállított tervezési koncepció
  - a feltárások eredményei láttán minden részletükben hibásak és tévesek. A görcsös ragaszkodás elszántsága vezetett a Kisalföld mai egyszemélyes döntésű nyilatkozatához, - változás nélkül mégis épül a ma már
  teremgarázs és a rendezvénytér .- minden áron az eredeti terv szerint.Ha a feltárt falak szétfagynak nincs probléma mert nagyobb lesz a garázs ,-Világos - nem?”
 • 5. DON 2011. december 09. 16:10
  „Olvastam, Bazsi!
  Gyakorlatilag semmit nem csináltak a tavalyi és ez év eleji tervekkel, csak rajzoltak középre egy csíkot, meg bemondták, hogy 230 autó parkolhat a teremgarázsban (mert 1 szintes mélygarázs nem mélygarázs). Arra leszek most már csak kíváncsi, hogy hol a fenében fog ott elférni annyi autó, amikor az egész tér alatt lenne annyi hely, hogy a tervezett kijáratokkal együtt elférjen ott akár 200 autó is. Nincs ez átgondolva. Vagy ha mégis, akkor ott egy buldózer megint véletlenül ledönt pár falat.
  Szégyen ez a városvezetés. Szégyen amit dacból művelnek a város múltjával, jelenével és jövőjével.”
 • 4. bazsifekete 2011. december 09. 13:20
  „Amúgy olvasd el a mai Kisalföldet.
  Szégen amit ezek művelnek.
  Nem bársonyszék kell ezeknek, hanem tüzes trón!”
 • 3. bazsifekete 2011. december 09. 13:15
  „Don
  Így minimalizálják a köznép véleményét ezügyben, s hogy mihamarabb pontot tehessenek a Dunakaputérre.
  Vagyis a pont az megvolt már.”
 • 2. DON 2011. december 08. 16:49
  „de miért van ez a cikk ennyire eldugva?”
 • 1. Torbius 2011. december 08. 14:54
  „Vagy megint megmutatkozott a városvezetés részéről a hozzáNEMértés, vagy szándékosan hagyják így, hogy az időjárás megoldja a "problémájukat", és visszafordíthatatlanul károsítja a műemléket...aztán lehet rá majd hivatkozni, hogy "hámos´má mindegy, indulhat a dózer"... :S”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Junior Prima díjas lett a győri építész

Az idei Junior Prima díjasok között szerepel egy győri fiatal is: Mózes Ádám az "Építészet és építőművészet" kategóriában nyerte el az ólomkristály Kincsem lovat. Tovább olvasom