Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Árnyék: nem indok a fakivágásra

˝Ha évente ezer csemetét elültetnénk, akkor 2015-ben az újabbaknak már keresgélni kellene a helyet˝.

Öt évvel ezelőtti cikkünkből idéztünk, akkor azonban még a város környezetvédelmi irodájának helyettes vezetője sem sejthette, hogy időközben a válság elszívja a forrásokat és megállítja a fatelepítési pályázatokat.

Sok minden nem változott, ahogy 2005-ben, most is nagyjából 44 ezerre tehető a megyeszékhely faállománya. Jobbára a pénz hiányzik, csak arra jut, hogy a kivágásra ítélt, évente 200–300 növényt pótolják. Eközben új utcák, társasházak nőnek ki a földből, lakói pedig jogosan igénylik a zöldet.

Horváth Ernő, a város környezetvédelmi irodájának helyettes vezetője portálunk kérésére sorra vette a közelmúlt legfontosabb történéseit. Jó hír, hogy több száz új fa került a vámosszabadi Szitásdomb-lakóparkba, megújult a Barátság park, a Malom liget, az Erzsébet liget és a Kálóczy téri közpark növényzetét pedig sikerült felfrissíteni. Az is örvendetes, hogy hamarosan egy mini közpark létesül a Dózsa rakpart 21. alatt lebontott épület helyén, az egykori udvarban meghagyott zöldet egészíti ki a Komszol 600–800 négyzetméteren.

A Szabolcska utca 11. szám mögött két beteg zöld juhar áll, valószínűleg kivágják őket. Fotó: Bertleff András
A Szabolcska utca 11. szám mögött két beteg zöld juhar áll, valószínűleg kivágják őket. Fotó: Bertleff András

Ősszel nagyjából száz fa kerül Győrszentivánra, a gyirmóti kerékpárút mellé, illetve néhány magáningatlanhoz, amelynek lakói igényüket korábban jelezték. Mindez annak a kiirtott állománynak a pótlása, amelyre még tavaly kapott engedélyt a Magyar Villamosművek, mert zavarta, veszélyeztette légkábel-beruházását.

Az ingatlantulajdonosok sokszor jó szándékkal, de meggondolatlanul ültetnek, nem gondolva arra, hogy évekkel később a megnőtt, megerősödött növények zavarják majd őket.
Jelentős áldozatot követelt a panelprogram is, a város 8–10 társasház fakivágási kérelmét fogadta el. Több terebélyes, erős növény koronája ugyanis annyira súrolta az épület oldalát, hogy félő volt, nemcsak a munkaállványokat lehetetlen tőlük felállítani, de idővel az új szigetelésben is kárt tehetnek.

A Szabolcska utca 11. szám alatti házban élők közül néhányan hasonló igénnyel keresték meg a hivatalt, egy mezei juhartól, egy nyírtől, egy csörgőfától és két zöld juhartól szabadulnának meg. Bár a hatósági ügyet még nem zárták le, valószínűleg csak a két utóbbi vágását rendelik el, a többi ugyanis egészséges, az pedig elégtelen indok az egyébként költséges pusztításhoz, hogy a fa termetes árnyékot vet...

Egy jogszabály éppen ezért a kezelői engedélyhez köti a telepítéseket. Az ingatlantulajdonosok ugyanis sokszor jó szándékkal, de meggondolatlanul ültetnek, nem gondolva arra, hogy 30–50 év múlva a megnőtt és megerősödött növények zavarni fogják őket.

Olvasóink írták

 • 3. Tabornok 2010. július 11. 21:28
  „Minden állami tulajdonú területre fákat kellene ültetni! Parkok, utak mellé, stb..
  Miért nem teszik? Mert sóderolni könnyebb, mint fát ültetni.”
 • 2. urbaniastapista 2010. július 10. 23:06
  „Nem a bizonyítványt kellene magyarázgatni, hanem fát ültetni a városban mindenhova. A lombos fa árnyékol, hűt, port fog, nyugtat, élőhely: a legolcsóbb légkondi . Ezt ilyen hatékonyan nem tudja semmilyen szökőkút, napernyő, vízpermetező ketyere és szökőkút sem.
  Úgy kell tervezni az út és közműfelújításokat, hogy legyen hely a fáknak is (nem úgy mint pl. az Aradi vértanúk útján), hagyni kellene a Baross úti fákat is megnőni, így semmi értelmük, nem árnyékolnak semmit. A pöffeszkedő teraszok gyalogosakadályai miatt a házak árnyékában sem lehet végigmenni. Pokolba a legjobb esetben is középszerű házak házak látványának őrizgetésével: fát mindenhová, legyen a városlakóknak jó.”
 • 1. barbucika007 2010. július 10. 21:40
  „Az a sok milliárdos győri vállalkozó adományozhatna pár - 100at a városnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Szakács Imre a megyei közgyűlési elnökjelölt

A Fidesz országos választmánya szombati budapesti ülésén döntött a megyei közgyűlési elnökjelöltek… Tovább olvasom