Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Árkád alá rejtették vitáikat

Tíz hónapja teljes a csend a győri Rába-gyár lebontott belvárosi telepének helyén. A háttérben zajló csatározások – úgy tűnik – véget érnek. Ha néhány napon belül nem lesz fellebbezés, jogerőre emelkedik az Árkád építési engedélye.
Akik a (fél) életüket a Rába-gyár Budai úti törzsgyári telepén töltötték, nem értik, miért kellett nagy dérrel-dúrral lebontani tavaly decemberben az irodaépületeket, ha hónapokon át nem épül a helyükön bevásárlóközpont. A csend azonban csak látszólagos, a háttérben kemény csatározások folynak a leendő Árkádról. A környezetvédők elhibázott beruházásról és jogsértésről beszélnek, fellebbezésükkel lassították az engedélyezési folyamatot, de az építkezést nem állítják meg. Utánanéztünk a tíz hónap történéseinek.

Reflex: nem számít a jogsértés

A leendő 29 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont annak rendje és módja szerint megkapta a környezetvédelmi engedélyt, amely megelőző lépcsőfoka az építési engedély megszerzésének. A Reflex egyesület azonban fellebbezett az engedély kiadása ellen – az indokok és a beruházással szembeni ellenérvek megtalálhatók a környezetvédők internetes oldalán is (www.reflex.gyor.hu). Ebben többek között az áll: „A Rába-gyár területén eredetileg barnamezős beruházásként »ökológiai ismérvek szerint megvalósítandó«, mintaértékű lakótelepet terveztek.

Ez volt az Öko-City program, s az ehhez nyert 8 milliós pályázati pénzt el is költötte Győr, de miután a beruházó az új tervvel megjelent, az egészet ejtette. Az Árkád rendezési terv előkészítését ráadásul a szokásos technokrata szemlélettel vezényelték le, a terv bírálatának (véleményezésének) lehetőségéről nem tájékoztatták időben a lakosságot – a környezetvédelmi szakhatóság bevonását pedig mellőzték. Ezt a jogsértést senki nem vette észre."

A későbbi hatásvizsgálati eljárásban a környezetvédelmi főfelügyelőség (mint másodfokú hatóság) elutasította a győri környezetvédők fellebbezését, így a környezetvédelmi engedély jogerőre emelkedett.

Válasz a környezetvédőknek

„ A Rába-gyár újrahasznosításához a program indításakor még nem volt fejlesztő, ezért kedvező lehetőséget jelentett az EU kutatásfejlesztési keretprogramja, amelyen a polgármesteri hivatal valóban sikerrel pályázott – kezdte Németh Iván városi főépítész. – A programban tervek, tanulmányok készítésére és a többi partnervárossal tartott műhelyekre csaknem nyolc- millió forint támogatást költöttünk.

Az időközben megjelent befektetők tervei kétségkívül különböztek a mintaterv célkitűzéseitől, de sok mindent átvettek a rendezési terv kidolgozásakor; a mai terv inkább hasonlít az Öko-City tervre, mint a fejlesztő eredeti javaslatára. A rendezési tervezés során pedig minden eljárási szabályt betartottunk; a környezetvédelmi hatóság az áruházzal kapcsolatban nem tett észrevételt; a Rákóczi Ferenc utca és a Duna vonala közé tervezett épületek zajvédelmével kapcsolatos javaslataikat a jóváhagyott tervbe beépítettük."

A városi főépítész úgy emlékezett, a kötelező kifüggesztésen kívül legalább négy-öt alkalommal tartottak a Rába éttermében, a városházán és Gyárvárosban lakossági ismertetőket. Hangsúlyozta: egyelőre csak a Vas Gereben utca melletti első ütem tervét fogadta el a közgyűlés, a gyár nagyobb részére vonatkozó második ütem tervein most végzi a tervező az utolsó simításokat. A legfontosabb cél, a gyártelep újrahasznosítása teljesülni fog.

Végső visszaszámlálás?

A környezetvédelmi engedély után – úgy tűnik – napokon belül jogerőre emelkedik az építési engedély is. Azt ugyanis a győri építési hatóság már kiadta, a fellebbezés 15 napos határideje pedig néhány napon belül lejár. Kalas György, a Reflex elnökségi tagja kijelentette: ahogy a környezetvédelmi ügyben sem kértek bírósági felülvizsgálatot, úgy az építési engedélyt sem fogják már megvétózni. „Döntésünk inkább társadalmi, mint szakmai indíttatású, nagyrészt annak köszönhető, hogy nehezen viseltük volna tovább a munkánkat akadályozó folyamatos zaklatást."

A következő lépést a volt Rába-telepen (ha az engedélyek meglesznek) a beruházónak kell már megtennie. Az építkezésről ezek után a cég vezetőjét is megkérdezzük, aki jelenleg Hamburgban tartózkodik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kortalanul a kórtalanságért

Sikeresen mozdított meg időseket, gyerekeket az egészség megőrzése érdekében szervezett szombati,… Tovább olvasom