Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Árdzsungelbe vezetett vevők

Győr-Moson-Sopron - Az árfeltüntetést üzletekben ellenőrző fogyasztóvédelmi hatóság megyénkben kevesebb hibát talált, mint a régió többi részében, de így is 2,5 millió forintnyi bírságot szabott ki. Tapasztalataikból a vevők is megtanulhatják, hogyan védhetik saját érdekeiket.
Az elmúlt hónapban – ahogy év elején rendszerint szokta – a fogyasztóvédelmi felügyelőség az árfeltüntetést vizsgálta a kereskedelemben. Ilyenkor ugyanis a menetrendszerű leárazások több hibára, a fogyasztók megtévesztésére adhatnak alkalmat. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége régiós szinten talált is hiányosságot bőven, 257 ellenőrzésből 155 helyen, így 62 százalékos a kifogásolási arány. Simon István igazgató azt is elmondta, hogy megyénkben 84 egységet ellenőriztek és 43 százalékos volt a kifogásolási arány: 25 bírságot szabtak ki 2,5 millió forint összegben.

A tapasztalatok szerint sok üzlet kirakatában nagy betűkkel hirdetik a 20–70 százalékos árengedményt, de azt nem írják oda, mettől meddig tart az akció, pedig kellene. Ennek elmulasztásáért reklámfel-
ügyeleti bírság jár. Az üzleteken belül sem egyértelmű az árfeltüntetés, gyakori, hogy nem derül ki, a termékre ragasztott ár már az akciós vagy még lejön belőle a táblákon hirdetett százalék. Az sem helyes az igazgató tájékoztatása alapján, ha a terméken az új ár takarja a régit, mert így nem tudja a vevő, mekkora kedvezményt kaphat. Olyan termékeket is többet találtak a hatóság emberei, amelyeken egyáltalán nem volt ár, élelmiszert, ruházati, műszaki cikket is. Pedig a jogszabály még az egységár feltüntetését is előírja, ami főleg élelmiszereknél, vegyi áruknál fontos, mégis több helyen ezt elmulasztják. Így viszont nem lehet összehasonlítani, a különböző kiszerelések közül melyiket éri meg megvenni.

Az akció időtartamát is fel kell tüntetni, ennek elmulasztását büntetik. (Fotó: illusztráció)

Nem alkalmazható olyan árfeltüntetés sem, ami nem a teljes árat ismerteti, hanem például a kiírt árhoz hozzáteszi: pluszgöngyöleg. De még ennél is fontosabb minden vásárlónak tudnia, hogy ha több ár is szerepel a terméken, a legolcsóbbért veheti meg. Ez arra is vonatkozik, ha a polcon vagy a reklámtáblán van olcsóbb ár, mint a terméken. Ilyen esetekben nem szabad szégyellni a reklamálást – tanácsolta Simon István és hozzátette: ha ilyen vagy más hiányosságot tapasztal a fogyasztó az árfeltüntetés kapcsán, bejelentést tehet a felügyelőségen. A hatóság kimegy ellenőrizni a helyszínre, ha kell, büntet. Viszont az egyéni panaszok intézésére nincs jogköre.


Tanácsadó irodák

A fogyasztók segítésére működtet a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület megyei szervezetével közösen ügyfélkapcsolati, tanácsadó irodákat. Megyénkben egyelőre két helyen Győrben. Az OFE megyei szervezetének irodájában, az Arany János utca 28–32. szám alatt, a harmadik emeleten kedden és csütörtökön délelőtt kilenctől délután egy óráig (96/618-806). Az Esélyek Házában, az Apáca utca 18. szám alatt pedig szerdánként ugyanebben az időpontban (96/528-292).

Olvasóink írták

  • 1. Mészárosné 2008. március 24. 12:22
    „Sopron Móric zs.u.-i kisboltbaan vásároltam Húsvét hétfőn.
    1db kocka Rama,1kg Gutai Búza Finom liszt BL55,10dkg Trapista sajt,Fűszerkömény egész25g.Ezért fizettem 915Ft-ot.Ez nem rablás?Én 42000ft-ból kell,hogy éljek,mert beteg vagyok.30 évet dolgoztam keményen ezért rokkantam meg.Van megoldás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fohászkodtak a betegek világnapján

Győr - A Győr-szigetiek Baráti Köre 1993 óta minden évben megemlékezik a betegek világnapjáról. Idén… Tovább olvasom