Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Arcus Temporum művészeti fesztivál Pannonhalmán

Pannonhalma - Leginkább kitartó bátorságára lehet büszke az Arcus Temporum Pannonhalmi Művészeti Fesztivál.
Nemcsak helyszínt, atmoszférát is teremtett ahhoz, hogy a zene, a színház, a képzőművészet, az idei évtől pedig már a film is közel kerüljön mindazokhoz, akik érezni, belakni s hosszabb-rövidebb időre életük részévé szeretnék tenni a művészetet.

Akik évről évre augusztus végén Pannonhalmára jönnek, egyfajta sajátos lelkigyakorlat résztvevőivé válnak az Arcus Temporum keretében. Így lesz ez idén is augusztus 22. és 24. között – immár ötödször – a pannonhalmi művészeti fesztiválon a bencés apátságban. Varga Mátyás fesztiváligazgató lapunknak elmondta, hogy mindazok a koncertek, színházi előadások, képzőművészeti alkotások, amelyeknek minden évben befogadója lehet a közönség, kitekintést nyújtanak arra, hogy merre tart napjainkban a művészet, mi foglalkoztatja az alkotókat, milyen nyelven beszélnek, sőt, a múlttal és a különféle művészeti ágakkal folytatott párbeszédbe óhatatlanul is bevonják a látogatókat. Ehhez van szükség arra a sajátos atmoszférára, amelyet egy bencés monostor szellemi-spirituális légköre erősíteni tud.

Egy kevéssé ismert Csajkovszkij

A stabilitás dinamizmusa sem a szervezőt, sem a befogadót nem menti fel a kísérletezés, az újat próbálás kalandja alól. A pannonhalmi fesztiválok évről évre mindig mások, de mégis van bennük valami, ami állandó, ami stabil. Idén az ötvenedik születésnapját ünneplő dán Bent Sörensen zenéje mellett Csajkovszkij – egy kevéssé ismert Csajkovszkij – muzsikája alkotja a klasszikus zenei időívet.

A kortárs dán művészet erejét képviselő, nálunk még ismeretlen Sörensen a jelenlegi dán zene kiemelkedő alkotója, akinek műveit világszerte játsszák. A két zeneszerzői életmű szembesítése olyan előadóművészek közreműködése mellett élvezhető például, mint a legjelentősebb skandináv modern zenei együttes, a Cikada Ensemble, a szlovákiai és a cseh kiválóságok, Csalog Gábor, Csordás Klára, Boris Lenko. Ez az idei év egyik újdonságának, a pozsonyi Konvergencie kamarazenei fesztivállal kötött művészeti együttműködésnek köszönhető. Az éjszakai jazzkoncerten pedig a Berlinben élő kitűnő jazzgitárost, Snétberger Ferencet hallhatjuk.

A reneszánsz év, szellemiség jegyében

A színházi program keretében idén a Párizsban élő táncos-koreográfus, Frenák Pál együttesének új darabját, az InTimE című premiert láthatja a közönség. Az új Frenák-darabban – a víz és a színpadon mozgó testek földszerű, titokzatos fényének hatására – már nem csak az én és a te, hanem az innen és a túl határai is fellazulnak.
A programok közül a reneszánsz korhoz és művészethez legszorosabban Az ikontól az installációig kiállítás kapcsolódik, amely a Pannonhalmán őrzött Mátyás-kehely másolatára épül, szellemileg azonban szinte az összes koncert, kiállítás, előadás, vetítés azt szolgálja, hogy a változó kulturális, vallási, politikai körülmények között ismét rátaláljunk az emberre. Többek közt a fesztivál szombat éjszakai különleges programja az Élőkép Társulat színház és képzőművészet határán mozgó előadása, a Végtelen.

Műfajbővítés: vizuális elcsendesedés

Idén a műfajok további bővítésére is kísérletet tesz a fesztivál. Négy magyar alkotó – Mészáros Péter, Iványi Marcell, Nemes Jeles László és Kenyeres Bálint – rövidfilmjét mutatják be, amelyek szinte ismeretlenek a hazai közönség számára, bár kettő közülük Cannes-ban Arany Pálma-díjat kapott. Ezeket a filmeket félnapos váltásban folyamatosan vetítik a Millenniumi emlékmű patinás terében, amelyet eddigi a fesztiválokon kiállítótérként használtak. Így a filmek a koncertek és az előadások közötti időben mindenki számára a vizuális elcsendesedés eszközeivé, valamiféle meditáció lehetőségévé válhatnak. A filmek letisztultsága, a nem vetítőteremszerűen berendezett puritán tér, a magányosan vagy csoportosan átéltek tovább gazdagítják azt az összetett élményt, amelyre az Arcus Temporum törekszik. Teljes program: www.arcustemporum.hu.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétkeréken százhússzal

Végül nem kísérelte meg Nagy György a magyar kerékpáros sebességrekord megdöntését szombaton az écsi… Tovább olvasom