Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Aratás után kaszálnának...

Győr és környéke - – Aratás után már mindenki kaszálni akar – mérgelődik Kósa László győrasszonyfai gazda. A csapadékos nyár láttán némely gabonafelvásárló legalábbis úgy gondolhatja, arathat...
Kósa Lászlót külön bosszantja, hogy még őt is, aki nem tegnap óta ténykedik a szakmában, megrövidítené egy felvásárló. – Mi lehet azokkal a gyanútlan kisnyugdíjasokkal, akik egy-két hektár termésüket bocsátják áruba? – teszi fel a kérdést, egyúttal mindenkit figyelmeztetve: ne fogadja el könnyen kenyérgabonája leminősítését.

Mint lapunk is megírta, nem tett jót az aratás félidejében csapadékossá vált időjárás a búza sütőipari minőségének. Ilyenkor romlik a sikértartalom, a kalászon különböző gombafertőzések is felléphetnek. Tudják ezt a felvásárlók, és kínosan ügyelnek, nehogy a kelleténél rosszabb minőségű árut vegyenek. Olyan is akadhat közöttük, akit csábít a lehetőség: a kenyérgabonát most takarmányáron megveheti és malmi búzaként adja tovább. Kósa László azonban nem adja olcsón a magáét.
– Ezt a búzát korábban egy vevő már bevizsgáltatta, az értékek malmi minőséget mutattak – mondja. – Végül nem adtam neki oda, mert nem tudott rögtön fizetni, és a fizetési garanciát sem láttam megfelelőnek. Egy másik kereskedő is érdeklődött, vele mintát vettünk, ám meglepő módon az ő műszerei csak takarmány minőséget mutattak...

Kósa László nem nyugodott bele, harmadik, független féllel újabb vizsgálatokat készíttetett. Mind a nyolc, szállítás közben vett minta 29 százalék körüli sikér- és 12 százalék feletti fehérjetartalmat mutatott. Ezek az értékek megütik az úgynevezett „malmi kettes" minőséget, és tonnánként tíz-tizenötezer forinttal többet érnek a takarmánybúzánál.
– Nem magam miatt teszem mindezt szóvá, mert én úgysem adom oda áron alul a termést senkinek.

Csupán figyelmeztetni szeretném a gazdatársakat, hogy kritikusan fogadják a felvásárlók megállapításait – hangoztatta lapunknak Kósa László.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. július 30. 07:00
    „No végre! Ilyen cikket is ritkán lehet olvasni a sajtóba! Vajon az írott papira lapban is kinyomtathatták? Mert ugyebár a kisebb területen termelő gazdák nem mindegyike olvassa a "NET" áldásos tevékenységét!Itt a cenzor nem elég éber és néha hasznos információk is napvilágot látnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó fehér folt

Károlyháza - A vezetékes ivóvíz az egyik legtermészetesebb velejárója életünknek. Hogy milyen… Tovább olvasom