Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Aranykereszt a törzsfőnöknek

A győri, 12. légvédelmi rakétadandár törzsfőnökének, Gelencsér Miklós ezredesnek elhivatott munkáját március 15-én a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerte el a köztársasági elnök. Nem sokan büszkélkedhetnek ilyen magas kitüntetéssel.
Katonai pályáján több kitüntetést kapott már Gelencsér Miklós ezredes, ám talán a legfényesebb a legutolsó, amit Mádl Ferenc köztársasági elnök adományozott az 1948-as forradalom és szabadságharc évfordulóján.
„ Nagyon megtisztelő és büszke vagyok rá, hogy ebben a megtiszteltetésben lehet részem, amit részben magam és a kollégák munkájával értem el. Ezért megköszönöm parancsnokom és kollégáim segítő támogatását."

Gelencsér Miklós katonai pályája 1970-ben csapatszolgálattal indult Debrecenben. Egy év múlva a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán kezdte meg tanulmányait, 1974-ben avatták tisztté. A szolgálatot Keszthelyen kezdte meg, majd bejárta a „ranglétra" szinte minden fokát. A csapatlégvédelmi akadémiát Kijevben végezte. Győrben 1997 óta szolgál, itt 2001 júniusában nevezték ki dandártörzsfőnökké. Katonai pályafutása során mindig a csapatlégvédelemnél szolgált. Több légvédelmi rakéta-éleslövészeten vett részt, először mint indító rendszerparancsnok, majd mint ütegparancsnok, s az akadémia elvégzése után már mint osztályparancsnok.

– A törzsfőnök feladata, hogy összehangolja a dandártörzs különböző részlegeinek a munkáját – válaszolta lapunk kérdésére Gelencsér Miklós. – Mindenekelőtt a készenlétfokozás tervének kidolgozása, annak biztosítása. De feladataim közé tartozik a kiképzési feladatok elvégzésének irányítása, ellenőrzése, végrehajtása, s minden egyéb, ami a dandártörzs munkájában megjelenik. A parancsnok elé olyan információkat kell letenni, amelyek segítik döntései meghozatalában.

– Nagyon jól érzem magam Győrben. Négy évig nőtlenszállón laktam, a család Keszthelyen élt. Amikor dandártörzsfőnökké kineveztek, eldöntöttük, hogy ideköltözünk. Jelenleg is Győrben lakunk, és terveink szerint itt fogunk letelepedni, szeretnénk lakást vásárolni. Gyermekeim itt tanulnak, a fiam a Széchenyi István Egyetemen, a lányom pedig a Krúdy-gimnáziumban. Mindannyian úgy gondoljuk, hogy itt jóval nagyobb lehetőségeink vannak a jövőt illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világnapi folyótisztítás

Egymillió forint értékű önkéntes munkát elvégezve tisztították meg a hulladéktól a sportbúvárok a… Tovább olvasom