Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Aranyat érne a májusi eső

Győr-Moson-Sopron - A tavalyi gabonatermésnek a dupláját jósolják a szakemberek, s az egyik vezető londoni gazdasági előre jelző cég szerint egy ilyen „terményáldás" akár 4 százalék feletti idei GDP-növekedést is eredményezhet. Az általunk megkérdezett termelők szerint azonban várjuk meg az ünneppel a májusi esőt.
A legfontosabb két haszonnövényből, a búzából és a kukoricából mindössze 8 millió tonnát takarítottak be tavaly a 2006-os 12,7 millió tonna után. Az idei év kilátásai azonban gyökeresen különböznek ettől: az előrejelzések „elképesztő", 16 millió tonnás gabonatermést valószínűsítenek, ami 43 százalékkal haladná meg az évtizedes átlagot, és csaknem a kétszerese lenne a tavalyi hozamnak. Ez – állítják a brit elemzők – még annak ellenére is hatással lenne a gazdasági növekedésre, hogy a mezőgazdaságnak viszonylag csekély – 4–5 százalékos – súlya van a magyar GDP-értékben. S bár a mezőgazdászok nem szeretnek előre inni a medve bőrére, a velünk szomszédos Ukrajnában például már most, e korai fázisban is 40 millió tonna gabonát jósolnak a tavalyi 30 millió helyett.

Az ok egyszerű: nem voltak tavaszi fagyok, a mostani időjárás pedig a június végén megszokottat idézi. Csibor László, a Bácsai Agrár Rt. termelési igazgatója szerint valóban remélhető némi terménynövekedés, de biztosabbat mondani csak május végén, június elején merne, azt pedig már most is kétkedéssel fogadja, hogy megduplázódna a learatott gabona. Reményei szerint a bácsai agrártársaság az átlagos 4 tonna helyett 5–6 tonna búzát fog betakarítani hektáronként, azaz összesen mintegy 3000 tonnát. A tavaszi árpahozamnál is remélnek valamennyi, mondjuk 19–20 százalékos növekedést a 4 és fél hektáros termőterületen, a haszonnövények közül azonban most a repce ígéri a legtöbbet. Abból hektáronként akár 4 tonna is teremhet a megszokott 3–3,1 helyett, ami összesen 1600 tonnát tenne ki. Ám nem győzzük ismételni: ezek még csak vágyak, amelyek a búzához hasonlóan „szárba szökkenni" csak az eső után fognak.

A pázmándfalui Bacsa István szerint az aszály keresztülhúzza az elemzők számítását. Fotó: Bertleff András
A pázmándfalui Bacsa István szerint az aszály keresztülhúzza az elemzők számítását. Fotó: Bertleff András

Szóval másként látják a „gyakorló" mezőgazdászok és másként az elemzők, sőt, az egyik pázmándfalui almatermelő megkeresésünkre még annyi optimizmust sem engedett meg magának, mint a bácsai agrármérnök. Bacsa István szerint marad a mostani aszály, és ezt vele nem a különböző mutatók, hanem a harminc év alatt gyűjtött tapasztalatok mondatják. Mint fogalmaz: „A parasztnak nem kellenek mérőeszközök, mégis tudja, mennyi víz van a talajban." És ha igaza van, akkor valóban rég ért ennyire aranyat a májusi eső, mivel a talajban lévő víz az „utolsókat rúgja", a kiadós esőnek pedig két-három héten belül el kell jönnie, különben Bacsa István almája is legfeljebb közepes termést fog hozni. Az más kérdés, hogy tavaly minden termelő becserélte volna gyümölcsét egy jó közepes hozamra, most azonban az időjárás – a fagymentes kora tavasz és a nyárias május – többet ígért volna az átlagosnál. Ha viszont nem jön az eső, akkor az ő hat hektárját már csak egy csapadékos június és július mentené meg, ilyenre azonban az elmúlt húsz évben csak kétszer volt példa – emlékszik vissza a pázmándfalui birtokos. Kérdeztük őt arról is, miből tudja megjósolni az aszályt, amire derülve azt felelte: „Ha én azt a sok apró jelet felsorolnám, babonásnak gondolnának. Tegnap például apró kis forgószeleket láttam a talajon, ami számomra tartós szárazságot jelent. Nevessenek ki, de harminc év alatt egyszer sem tévedtem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Manipulatív a megyei felmérés

Győr-Moson-Sopron - Manipulációs célokat szolgálónak tartja azt a Nézőpont Intézet által a Megyei… Tovább olvasom