Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Arany minősítést kapott a német kórus

Új karnagya van a győri Hazai Dallamok Kórusnak, amely a legmagasabb minősítést kapta nemrégiben a fertőrákosi versenyen.
A győri német kulturális egyesület Hazai Dallamok Kórusa a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa által megrendezett fertőrákosi versenyen nemrégiben arany minősítést kapott. Az eseményt rendszeresen megtartja a szervezet, s a kiadott minősítés három évig „hatályos". Az énekegyüttes 2004-ben is arany minősítést érdemelt ki – most ezt sikerült megújítani.

„Különösen fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk anyanyelvünket és őseink kultúráját, hagyományait. Törekszünk arra is, hogy minél több olyan településre jussunk el, ahol éltek, élnek a sváb tradíciók. Sajnos ez sok esetben nem éppen vidám ünnepség, amelyen a második világháború utáni kitelepítésre emlékeznek" – mondta Klesitz Dénesné, a kórus alapító tagja, aki egyben a Győri Német Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese. Így jártak legutóbb Győrsövényházon és Baranyában, Palotabozsokon.

Klesitz Dénesné beszámolt arról is, hogy néhány hónappal ezelőtt karnagy híján nehéz helyzetben voltak, de Czáka Zsuzsanna győrsövényházi német- és ének-zene tanár – akit korábbról már ismertek – elvállalta a feladatot. Megjegyezte: büszkék arra, hogy ilyen szakemberek irányítják a kórust. A többes szám használata azért indokolt, mert a „csapatot" az anyai ágon sváb származású Kulcsár Béla harmonikaművész kíséri, aki egyébként főállásban a megyei rendőr-főkapitányság igazságügyi közlekedési és gépjármű műszaki szakértője, és ilyen minőségében rendszeresen nyilatkozik lapunknak. „Ötven éve zenélek. A német precizitás, fegyelem mindig közel állt hozzám. Tavaly év végén kerültem a kórusba, és csodálatos élmény a közös munka" – válaszolta kérdésünkre.

„Nemzetiségi hagyományú faluban élek, részben emiatt is érdekel különösen ez a kultúra. A magyarországi német népzenét két éve kutatom" – mondta magáról Czáka Zsuzsanna. A karnagy nagyon büszke a fertőrákosi sikerre, amely szerinte még értékesebb amiatt, hogy a kórus tavaly ősszel átalakult, amelyhez ő csak márciusban csatlakozott, így mindössze néhány hónapot tudtak együtt készülni.

A kórus augusztusban részt vesz a zirci nemzetiségi napon, majd több győri és magyarországi rendezvényen. Így például szeptember 29-én a győri német nemzetiségi napon, ahol más megyék német kórusai is vendégszerepelnek. Jövőre pedig németországi meghívásnak tesznek eleget.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a huszadik körforgalmat

Elkészült, és szerdán hivatalosan – és ünnepélyesen – is átadták Szabadhegyen a Jereván… Tovább olvasom