Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Arany érdemkereszt az áldozatos munkáért

Csaknem két évtizedes működés után megszűnt a győri Dolgozók Magán Általános Iskolája, amely az ország első magániskolájaként nem a tehetős, hanem éppen a hátrányos helyzetű, sok esetben analfabéta fiatalok oktatását tűzte ki célul húsz évvel ezelőtt.

Sok száz diák végezte el így a nyolc osztályt, akik közül jó néhányan szakmát is szereztek. Az alapító Birkásné dr. Pápay Judit – a pszichológia és neveléstudomány doktora – idén a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át áldozatos munkájáért.

– Az intézmény saját pénzemen indult el, én adtam hozzá még a füzeteket, a könyveket és a tollakat is. Később többször a megszűnés határára került, mert bizonytalanná vált az állami támogatás – idézte fel kérdésünkre. Mindezt abból a felismerésből tette, hogy aluliskolázott, szegény sorsú gyerekek és felnőttek boldogulásának egyetlen útja a tanulás. – Isten kegyelméből egész életemben azt csinálhattam, amit szeretek. Csak tettem a dolgom – mondja erről szerényen.

Birkásné dr. Pápay Judit Fotó: B. A
Birkásné dr. Pápay Judit Fotó: B. A


Pedig az ő sorsa is nehéz volt, csakúgy, mint későbbi tanítványaié. Az ötvenes-hatvanas évek szocialista rendszere X-es származásúnak minősítette, így tanulmányait csak esti és levelező tagozaton végezhette, noha a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem felvételijén maximális pontszámot szerzett. Később szaklapokban publikált, előadásokat tartott, kutatásokat végzett, 1987-ben például ösztöndíjjal a burgenlandi magyarok körében. Ott-tartózkodása alatt hatására sorra alakultak a magyar kulturális egyesületek.

– Hogy miért szűnt meg az iskola? Már hetvenéves vagyok. Éveken át kerestem, hogy valamely szervezet jogfolytonosan vegye át, de senki sem vállalta – említi kissé szomorúan a nyugdíjas pedagógus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új játék a gyerekeknek Győrságon

Az eredeti tervek szerint a gyereknapon vehették volna birtokukba a győrsági gyerekek az új… Tovább olvasom