Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Áraméhség a családoknál

Győr-Moson-Sopron - Az év elején jelentősen, 10 százalékkal emelkedett a lakosság számára a villamos energia ára. Ez egy-két évtizeddel ezelőtt még kevésbé érezhető pluszkiadást okozott volna a családoknak, miután akkoriban jóval kisebb volt a fogyasztás.
A Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatóságának legfrissebb elérhető adatai szerint a Győr-Moson-Sopron megyei háztartások két és félszer annyi áramot használtak 2006-ban, mint 1980-ban, és egyharmaddal többet, mint az első szabad választások évében, 1990-ben. A növekedés 1997-hez viszonyítva 10 százalékos volt.

Műszaki cikkek vásárlásakor érdemes A+ vagy A++ energiaosztályú készüléket választani. Az árkülönbség gyorsan megtérül az áramszámlában. Fotó: H. Baranyai Edina


A megyei háztartások villamosenergia-fogyasztása mára tartósan meghaladja az évi félmillió megawattórát, miközben 1990-ben nem érte el még a 400 ezret sem. A növekedés okai között az egyik nyilvánvalóan az, hogy sokkal több tartós fogyasztási cikk vesz körül bennünket, mint korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1996 és 2006 között a tévék száma másfélszeresére, a személyi számítógépeké négy és félszeresére, a mikrohullámú sütőké háromszorosára, az automata mosógépeké csaknem duplájára, s a néhány naponta töltést igénylő mobiltelefonoké több mint ötvenszeresére nőtt.

Ugyancsak a nagyobb áramfogyasztás irányába hat, hogy manapság nagyobb lakások épülnek, mint tíz éve: a 2006-os adat 104 négyzetméter, az 1996-os 98. Emiatt, valamint a sok régi, kisebb ház lebontásának következtében az otthonok átlagos alapterülete 1996 és 2006 között 76-ról 84 négyzetméterre emelkedett.

A következő esztendőkben várhatóan még több áramért fizetnek a hazai, így a megyei háztartások. Ennek egyik tényezője néhány olyan műszaki cikk népszerűbbé válása lehet, amelyek jelenleg még meglehetősen ritkák. Például a régióban mosogatógép csupán minden huszadik, légkondicionáló pedig minden századik családban van.

A következő esztendőkben várhatóan még több áramért fizetnek a hazai, így a megyei háztartások. - Nagyításhoz kattintson a képre!

Lajtmann Csaba, a győri Reflex Környezetvédelmi Egyesület programvezetője ugyancsak arra számít, hogy a klímák elterjedése jelentősen megnövelheti az áramszámlákat. Példaként az Egyesült Államokat hozta fel, ahol éppen a helyiségek hűtése miatt ma már nagyobb a nyári villamosenergia-felhasználás, mint a téli.


Hogyan spóroljunk a számlán?

Lajtmann Csaba, a Reflex programvezetője néhány praktikus tanáccsal is szolgált a havi villanyszámla csökkentésére. Szerinte az alvó áram – azaz a kikapcsolt, de készenléti üzemmódban hagyott, így áramot fogyasztó számítógépek, tévék, videók, nyomtatók – minél teljesebb kiiktatásával akár 5–10 százalékos megtakarítás is elérhető. Ő azt javasolja: a nagy értékű műszaki cikkeket egy túláram ellen védő elosztóba kell dugni, így egyszerűbb a teljes áramtalanítás is.

Ugyancsak érdemes a hagyományos, inkább fűtő, mint világító égők helyett energiatakarékosakat venni, amelyek négyszer-ötször kevesebbet fogyasztanak, és minimum ugyanennyiszer hosszabb élettartamúak. A befektetés néhány év alatt megtérül.

A környezetvédő szakember hangsúlyozta: nagy fogyasztású műszaki cikkek – például hűtők, fagyasztók, mosógépek – vásárlásakor érdemes arra figyelni, hogy a készülék energiaosztálya ne csak A legyen (ezt ugyanis már majdnem mindegyik teljesíti), hanem A+ vagy A++.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új orvosi rendelőt terveznek

Győrasszonyfa - Újra „próféta" lett falujában Valiczkó Mihály. A decemberi időközi… Tovább olvasom