Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Apró még két napig

Magyarország - Már csak csütörtökön és pénteken fizethetünk az 1 és 2 forintosokkal, amelyeket szombattól bevon a nemzeti bank. Az érmék öt évig még beválthatók.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint 32 millió egy- és 44 millió kétforintos áramlott vissza az utóbbi hónapokban hozzájuk azok után, hogy bejelentették, március 1-jével kivonják ezeket az érméket a forgalomból. Az értékek jobbak a vártnál, de töredéke a meglévőnek: a kisebbik címletből egymilliárd, a nagyobbikból 900 millió forog az országban. A bevonásnak több oka van. Az egyik, hogy az MNB naponta csaknem egymillió 1 és 2 forintost fizet ki, mert pótolni kell a veszteséget, ami abból fakad, hogy a valóban apró (16–19 milliméter átmérőjű) pénz egytizede évről évre elveszik, elkallódik.

A szakemberek szerint a döntés nemzetgazdasági szinten több milliárd forint megtakarítással jár. Ennek hátterében részben éppen a gyakori elvesztésből eredő kár csökkentése áll, de az állam is spórol, többek között amiatt, mert a névérték öt-hatszorosába kerülő érmeveretés egyértelműen veszteséges. (A bankjegyek nyomtatása megéri, miután annak költsége csupán 30–40 forint.) A bevont érméket beolvasztatják és nyersanyagként értékesítik. Az így keletkező bevételből az államadósságot csökkentik.

A bankok, a takarékszövetkezetek és a posták fizetéskor ma és holnap még kötelesek korlátlan mennyiségben elfogadni az egy- és kétforintosokat, míg beváltás esetén címletenként száz darabot vesznek át díjmentesen, afelett pedig díj felszámítása mellett. Az MNB pénztáraiban mennyiségi korlátozás nélküli, ingyenes a beváltás. Szombattól a pénzintézetek és a postahivatalok fél évig beváltják az egy- és kétforintosokat, míg a jegybank 2013. március 1-jéig teszi meg ugyanezt.

Ugyancsak holnaputántól mindenkinek érdemes felfrissítenie a kerekítés szabályáról az iskolában tanultakat, az 1 és 2 forintosok eltűnésével ugyanis ez a matematikai szabály lép életbe – nem az egyes tételeknél, hanem a számla végösszegénél. Az 1-re, 2-re, valamint a 6-ra, 7-re végződő végösszegeket lefelé, 0-ra, illetve 5-re; míg a 3-ra, 4-re, valamint a 8-ra, 9-re végződő összegeket felfelé, 5-re, illetve 0-ra kell kerekíteni. Bankkártyás vásárlás esetén nem lesz kötelező a kerekítés, mint ahogy átutalásoknál sem.

Eddigi érmekivonások

A rendszerváltás óta számos érmét vont be a Magyar Nemzeti Bank. A 2 és a 5 filléres csak 1992-ben jutott erre a sorsra, noha azokat akkor már senki nem használta. A 10 és a 20 filléresekkel 1996-ig, az 50 filléresekkel 1999-ig, a nem széles körben elterjedt 200 forintosokkal pedig 1998-ig lehetett fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vocational beszáll a szakképzésbe is

Győr–Budapest - Nonprofit kft. alakult a minap a fővárosban, melynek elsődleges feladataként a… Tovább olvasom