Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Apró földönkívüli Győrben: nézze meg videón a földimalac születését! - fotók

A ritka földimalacokból az egész világon körülbelül 60 példány él állatkertekben. Ebből két egyed 2009 óta a győri állatkert lakója.
Akár egy sci-fi bizarr külsejű főszereplője, úgy fest a győri állatkert most született földimalacbébije. Az esemény igazi szenzáció, hiszen ebből a ritka állatból az egész világon alig 60 példány él állatkertekben.
Győrben 2009 óta láthatunk földimalacokat, akkor érkezett – az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tenyészprogramja keretében – egy szülőpár a vadasparkba, s már a megérkezésük után egy évvel utóddal örvendeztették meg a nagyközönséget, az első hazai szaporulatként.

Videó: Cseh Róbert

A második utódra ugyan öt évet kellett várni, de február 2-án reggel végre világra jött a kis jövevény. Bár maga a nagy esemény rendben zajlott, egy darabig még nagy volt az izgalom az állatkertben, kétséges volt ugyanis, hogy a bébit elfogadja és hajlandó-e gondozni az anyja. Annak ellenére, hogy a fogságban született földimalacok több mint 70 százalékát kézzel kell nevelni, a győri nőstény szerencsére jó anyukának bizonyult és odaadóan gondozza kölykét. A kölyök az első pár hetet az anyjával kettesben, elkülönítve tölti, ezután kerülnek vissza mindketten a földimalacházba, ahol a látogatók is rácsodálkozhatnak a nem mindennapi kinézetű állatkára. A győri jövevény lassan kezdi felfedezni lakóhelyét, már egyedül is kisebb sétákra indul. Várhatóan fél-egy éves koráig a győri állatkertben marad, ezt követően a tenyészprogram keretében másik állatkertbe költözik.


Újra földimalac született Győrben! Fotók: Cseh Róbert

A csupasz, malacorrú, nyúlfülű és kengurufarkú földimalac igazi kakukktojás az állatvilágban, nevével ellentétben ugyanis nemhogy a sertéssel, de gyakorlatilag semmilyen más jelenleg élő állattal sem áll rokonságban. Életmódja alapján leginkább a hangyászokra és a tobzoskákra hasonlít, hiszen kizárólag termeszekkel és hangyákkal táplálkozik. Bizarr külseje a kölyköknél – így a most született győri bébinél is – még szembetűnőbb, leginkább egy minia- tűr űrlényhez hasonlítható...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opel és Suzuki ütközött a Szent István út közepén Győrben! - fotók

A két autó az úttest felét elfoglalta. A balesetben szerencsére személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom