Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Áprilisi döntések ˝el(hó)napolva˝

A parlamenti választások előtti négy-hat hétben már nem hoz fontosabb, személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, valamint a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány.


Minderről a kabinet múlt szerdai ülésén döntött. Április elsejétől nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal. Ősszel beadott megyei projektek csúszhatnak emiatt: az érintettek – mást nem tehetnek – bíznak a gyorsításban. 

A központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok április elseje után 10 millió forintnál nagyobb értékű vagyon átruházásáról, hasznosításáról csak abban az esetben hozhatnak döntést, ha ehhez a kormány nyilvánosan megjelenő határozatban hozzájárulását adja. Emellett április elsejétől az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bírálóbizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására.

˝A szlovákiai Nagymegyerrel közösen összesen 450 ezer euróra (mintegy 120 millió forintra) pályáztunk az alsó-szigetközi szakasz (Dunaszegtől Vénekig tartó) lerakóinak felszámolására˝ – nyilatkozta portálunknak Tóásó Gyula, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) elnöke. Az egyesület még szeptemberben adta be a pályázatot, s várja az elbírálását: ˝jó eséllyel˝ ők is belecsúsznak a meghirdetett moratóriumba, mely így hónapokkal késleltetheti a döntést. A Szite egyébként már a felső-szigetközi illegális hulladéklerakók felszámolására nyert egy 90 milliós pályázatot: ennek folytatását végezhetnék ebből az uniós forrásból.

Kérdéses a Dunaremete és Bős közötti kompösszekötésre beadott pályázat elbírálásának ideje is: nem kis összegről, több mint 900 millió forintról van szó. Márkus Ferenc, a VÁTI Kht. illetékese portálunknak a napokban utalt rá: az is előfordulhat, hogy az adminisztrációs terhek miatt ezen pályázatok is belecsúsznak a meghirdetett moratórium idejébe. Így – a két választási fordulót és az új kormány megalakulását beleszámítva – hónapokat késhet a döntés.

Bizonytalan a novemberben beadott Leader-pályázatok elbírálásának ideje is. Grundtner Gábor, a Szigetköz–Mosoni-sík Leader Egyesület munkaszervezetének vezetője elmondta: bíznak benne, hogy időben döntés születhet a beadott projektekről, mindent megtesznek ennek érdekében. Ez azonban több más tényezőtől is függ. Az egyesülethez többtucatnyi tagtelepülésről érkezett be pályázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálló por: határértékeken is túl

Győrben, Sopronban és Sarródon is átlépte a tájékoztatási küszöbértéket hétvégén a szálló por… Tovább olvasom