Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

APEH-revizorok a karácsonyi vásári forgatagban

A Csillagszóró III. "hadműveletben" az adóhatóság munkatársai eddig közel 250 ellenőrzést végeztek el megyénkben. Köztünk szólva elég sok hibára bukkantak.


Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának revizorai az ellenőrzések során eddig csaknem minden tizedik alkalommal tártak fel súlyosabb hiányosságokat.

Az a fránya nyugta sokszor elmarad!

A legnagyobb arányú probléma az értékesítések bizonylatolása körül tapasztalható, az akció során minden ötödik próbánál elmaradt a bizonylat kiállítása.

Az arány annak ellenére magas, hogy a kisebb mulasztások (például ha a pénztárgépi bizonylatok adattartalma hiányos) alkalmával az ellenőrök nem szankcionáltak, hanem csupán felhívták a figyelmet a javítás szükségességére.


Ha betartják a jogszabályokat, nem kerül APEH-büntetés a fa alá.
Ha betartják a jogszabályokat, nem kerül APEH-büntetés a fa alá.


Akár 1 millió forintig is terjedhet a büntetés

A másik problémás terület a nem szabályosan bejelentett foglalkoztatás. A közel 100 ellenőrzésből, 6 vállalkozásnál, 7 személy esetében állapítottak meg az APEH szakemberei mulasztást, melyet az egyenként 1 millió forintig terjedő bírság mellett, 12 napra üzletbezárás is követ.

Továbbra is az alkalmi munkavállalói könyv vezetése esetében tapasztalható a legtöbb fegyelmezetlenség, holott a jogszabályi előírások egyértelműek - állítja az adóhatóság.

Cseremegyés vizsgálatok, "ismeretlen" ellenőrök

A revizorok ismertségét kiküszöbölendő, cseremegyés vizsgálatokat is folytatott-folytat az APEH. Ilyenkor másik megyékből érkeztek-érkeznek "ismeretlen" ellenőrök, akik az esetek közel 50 százalékában tártak fel hiányosságokat!

Pozitív példaként kell megemlíteni az árueredet vizsgálatok témakörét, ahol minimális hiányosságot találtak az ellenőrök. Vagyis az adózók hitelt érdemlő bizonylatokkal tudták igazolni az értékesíteni kívánt termékek beszerzését.

"Ha mindenkinek adnék nyugtát, tönkremennék…"

Még mindig észlelhető volt olyan szabálytalanság, melyet úgynevezett ideiglenes helyettesítő követett el. Az APEH szakemberei ilyenkor többnyire azt tapasztalták, hogy egy szokványos értékesítést (válogatás, próbálás, fizetés, visszajáró visszaadása) követően, semmilyen bizonylat nem került kiállításra.

A revizorok bemutatkozása után hamarosan megjelent a vállalkozó, aki közölte, hogy a kiszolgálást végző távoli rokonát csak arra kérte meg, hogy vigyázzon az árukra, amíg elmegy a mosdóba.

A "kéretlen segítség" következtében nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, és be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása hiányosság is alaposan feltételezhető.

A vállalkozó azon kijelentése sem erősítette a "véletlenszerűséget", hogy "ha mindenkinek adnék nyugtát, tönkremennék…"

"Az éves átlagot jelentősen meghaladó hiányossággal találkoztak az állami adóhatóság ellenőrei"

A Csillagszóró III akcióval párhuzamosan az adóellenőrök a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatban továbbra is ellenőrzik, hogy a vállalkozás határidőben eleget tett-e a gépre vonatkozó átállítási kötelezettségének.

Azaz megfelelő volt-e a bizonylatolás a 2009. július 1-je (az áfa-mérték változás), és a pénztárgép átállítási időszak (a legutolsó határidő 2009. augusztus 31-e volt) között.

"Az APEH szerint eddig a karácsony közeli időszakban - a tavalyihoz viszonyítva alacsonyabb forgalom mellett is - az éves átlagot jelentősen meghaladó hiányossággal találkoztak az állami adóhatóság ellenőrei, mely alátámasztja az akció indokoltságát" – összegezte tapasztalatait a kisalfold.hu-nak a Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatósága.

Olvasóink írták

 • 15. hehe08 2009. december 16. 21:24
  „bezzeg ha mindenki csak annyi adót fizetne be mint én akkor kánaán lenne....
  bezzeg.....
  de amíg bezzeg országban a politikusok azok kedvéért sanyargatják a népet akik nem tesznek semmit a közösbe addig sajnos ha tetszik ha nem "csalni" kell......
  igen...
  az is csal aki nem vallja be a feketén megkapott keresetét....
  mert ha már a főnöke nem vallja be azért ő még egyéb jövedelemként adó és eho fizetéssel megtehetné, de nem.......
  mert élni akar és ahhoz pénz kell.....

  14-es nem kell a demagóg dumád!!!!!!”
 • 14. Hozzászóló 2009. december 16. 11:55
  „Gigi27! Azt a diplomát persze fel kellett hánytorgatni! Nyilván ebből adódik a munkanélküliség is, mert az ilyen felhánytorgatósoknak koszos a munka. Nem pityeregni kell, hanem elmenni dolgozni. Ebben az országrészben aki hosszabb távon munkanélküli, az nem is akar dolgozni. Ja? Büfé-ruhatár szakos diplomával nem vesznek fel 300 ezer nettóért? Ez van, szokj hozzá!
  Hehe08! Senki nem kötelez senkit, hogy elmenjen vállalkozni és ezen címszó alatt szanaszét lopja magát (és itt kell leírnom, hogy tisztelet a kivételnek). Nem kell itt a sajnáltatás, hogy mennyit kell dolgozni, meg nincs hétvége. Úristen, szegénykék. Szerintem a gyárban sincs 3 műszakban, folyamatosban, havi minimálbérért.
  Az ellenőrökről meg csak annyit, hogy kétszer ennyit alkalmaznék, hogy végre megszűnjön ez a féltve őrzött mutyizás, meg a sok ócska duma (Gigi27), hogy úgy bánnak velem, mint a bűnözővel, meg honnan tudjam az előírásokat, meg hol nézzem meg a jogszabályt. Majd ha a gyereket agyonrázza az áram a karácsonyi izzóval, mert szegény forgalmazó nem ismerte a szabványt, akkor megnézném, hogy mekkorára nyitjátok az arcotok alján lévő nyílást! "Bezzeg a másik is megcsinálja." Ti bezzeg ország, bezzeg emberei,térjetek már észhez!”
 • 13. Clow 2009. december 16. 11:21
  „Sokakat nem értek. Minek háborogni?? Van aki vállalkozó, van aki nem. Azért mindenkinek van választása sztem. Az ellenőr is a munkáját végzi :) ő ezért kap fizetést. A sok okos meg ha nem hamar akarna nagyot szakítani, akkor lehet nem büntetnék meg. Sok vállalkozás jól működik a környezetemben és persze hivatalosan :D”
 • 12. Bali01 2009. december 16. 08:47
  „Jah.Ez a besúgós módszer...na ez végképp kiveri a biztosítékot nálam legalábbis.
  Mint annak idején az ÁVH -nem éltem,de olvastam róla- ,ott is felnyomták,aztán koholták is a vádat,majd elítélték szerencsétlent.Vagy bűnös volt -általában mindig-vagy nem.
  Már milyen féregség ez,és még pénzt is lehet kapni érte és aki igazán fain még arról is leadózhat.
  Miért nem végzi az el a munkáját aki fizetést kap érte és mellesleg még premizálják is a szarkeverésért?
  Nem a közteherviseléssel van bajom úgy általában,hanem a módszereivel és a mértékével...”
 • 11. hehe08 2009. december 15. 22:54
  „matezsu2 ! talán szólj a boltosnak, hogy nem tetszik.... vagy ilyen besúgós módszerrel jelentsd fel....

  soproni! azért a régi időkben nem erről szólt a kereskedelem mint most..... akkor nem kellett multikkal harcolnod.......meg a kínai üzletekkel.....

  amúgy meg lehet próbálni vállalkozni....!!!!
  vállalni a kockázatot
  vállalni az egészségkárosodást a stressz meg a túlhajtás miatt
  vállalni a felelőséget
  vállalni, hogy attól kezdve nincs hétvége és nincs ünnep
  vállalni, hogy bármikor földönfutóvá tehet egy általad nem ismert rendelkezés aminek amúgy semmi értelme (pl környezetvédelmi termékdíj...... kisboltként évi 20-30ezer forint az adód, de ha nem jelented be akkor milliós is lehet a bünti.....)
  vállalni, hogy a feketegazdaság miatt muszály csalnod mert különben bezárhatsz.....
  vállalni, hogy emiatt a cselekedeted miatt nem szeretsz tükörbe nézni....
  és persze ha jól megy minden akkor részesülni a haszonból!!!!

  azért vállalkozó és vállalkozó között is van különbség.....
  már nem a 90-es éveket éljük.... akkor aztán mindent lehetett.......
  és utoljára:
  nem mindenki berényimiki!!!!!”
 • 10. matezsu2 2009. december 15. 21:58
  „Mért nem járnak az ellenőrök a falusi kis maszek boltokba? Ahol soha nem kap nyugtát? Nem tudja minek mi az ára, na és "bögrecsárda működik benne. Bemegyek a boltba, mellettem a részeg sörösüveggel a kezébe teszi a megjegyzéseket. Nem kocsmába mentem!!!!!! Vagy van egy virágbolt, ahol nincs nyitvatartás, a háztól lehet elvinni az árút számla nélkül .”
 • 9. Muaddib 2009. december 15. 19:05
  „Az ellenőrök is emberek én nem is rájuk haragszom4
  Nekik ki van adva, hogy mit csináljanak!
  Ez ami Magyarországon megy ellenőrzés címszó alatt az nagyon bűzlik.
  Nyugtaadás kötelező ez úgy fer hogy ha én adok, akkor mindenki adjon, mert akkor tényleg az marad életbe, aki hosszabb távra tervez és érti a szakmáját.
  De sajnos Olyan törvények vannak és jönnek létre, amelyet a legdörzsöltebb könyvelő sem tud követni, na ezekkel van baj.
  Itt nem büntetni kéne az ellenőröknek, hanem segíteni az adott vállalkozást a törvények értelmezésére, betartatására.
  Másfelől az apehosok is emberek hibáznak ők is ,velem is előfordult hogy az Apehos tévedések miatt nem is egyszer lettem felszólítva büntetéssel fenyegetve.
  Mikor tisztáztam magam egy bocsánatkérés annyi sem jött.
  Az a baj, míg a hatalom kalapács módra akarja érvényesíteni a törvényeket, addig azt megette a fene.”
 • 8. soproni 2009. december 15. 18:02
  „Gigi27.Rosszul értelmezted a hozzászólásomat.Egyébként én is dolgoztam a kereskedelemben 33 évig,de senkit nem köteleznek arra,hogy vállalkozó legyen,ha ez problémát okoz neki. Voltam én is vállalkozó,de csak egy évig .Nekem nem jött be,de nem panaszkodtam,hanem léptem és mivel az életemet igyekszem úgy irányítani,hogy nekem megfeleljen kerestem más lehetőséget.Nekem bejött.”
 • 7. Gigi27 2009. december 15. 13:56
  „A rabbihoz elmegy az adóellenőr. Gondolja megvicceli az öreget:
  - Rabbikám, mit csinálnak a gyertyákról lecsöpögő viasszal?
  - Elküldjük a gyertyagyárba, cserébe alkalmanként küldenek nekünk egy kis gyertyát.
  - És mit csinálnak a kenyérmorzsával?
  - Összegyűjtjük, elküldjük a pékségnek és néha-néha kapunk egy kis cipót ajándékba.
  - És mihez kezdenek a körülmetélésnél levágott fitymákkal?
  - Összeszedjük, elküldjük az APEH-hoz, azok meg időrül időre kiküldenek hozzánk egy kis fa**t.”
 • 6. Gigi27 2009. december 15. 13:54
  „Tisztelt Soproni!
  Én itt vagyok diplomás munkanélküli! Egyetlen kiút a pénztelenségből egy kis vállalkozás beindítása, hogy keressek annyit, ami egy közepes fizetésnek megfelel: 100-120 havi napi kb. 12-13 óra munkáért, mindennap!
  Azt jön egy sunyi ellenőr és viszi 2-3-4 havi hasznod és még a tevékenységemet is felfüggeszti főszezonban, az árum meg elrohad.
  Hogy mehet valaki ellenőrnek? Nagyon jellemtelen ember.
  Engem bűntettek már. Egy csomó papírt kérnek amiről még nem is hallottam, egy csomó törvényt sorolnak, amit alig lehet megtalálni. Azt hívogatnak a hivatalokba, ahol úgy bánnak velem, mint valami bűnözővel. Tök flegmák.
  Csak sajnálni lehet az utcai árusokat. Kint állnak 35 fok melegben, esőben, szélben, hóban -5 fokban napi 12-13 órát. És ha Wc-re kell menni? Felvesznek egy alkalmazottat??? Vagy beállítanak egy ismerőst. Ha pedig jön egy vásárló azon a piciny idő alatt, persze, hogy kiszolgálják, ha egész nap nem volt bevétel.
  Szóval Soproni adózz csak, fizesd a járulákaidat, azt örülj annak, hogy lenyulják a pénzed a fejesek. Mert úgy se kapsz vissza semmit: Oktatás, egészségügy: leépítve, utak:0.”
 • 5. lenk 2009. december 15. 13:41
  „Nem értem én ezt a világot. Ha az ellenőr ellenőríz, piszok disznó. Ha nem, akkor semmi rend nincs.”
 • 4. soproni 2009. december 15. 12:30
  „2.Bali01! Ezt a kérdést feltennéd azoknak is,akik nem hajlandók bejelenteni az alkalmazottakat,vagy,ha ezt megteszik,akkor is csak 4 órásként adóznak a 8-10-12-16 órában foglalkoztatottak után?Személy szerint engem ez is eléggé felháborít.”
 • 3. Truder 2009. december 15. 10:06
  „2. hozzászólás Bali01 2009.12.15. 07:40
  Ez engem is érdekelne..”
 • 2. Bali01 2009. december 15. 07:40
  „már régóta meg szerettem volna kérdezni valami bennfentestől,hogy amikor egy ilyen ünnepi akció után,mikor jól szétbüntette/bírságolta az agyát elégedetten hátradől vagy esetleg telehányja a mosdót otthon miután belenézett a tükörbe?”
 • 1. nasi12 2009. december 15. 04:37
  „Ha a külföldi érdekeltségű nagy (mamut) kereskedelmi cégek érdekei úgy kívánják, (kérik) akkor el kell takarítani akár az összes kiskereskedőt, az útból.
  I. meg kellene teremteni a korrekt feltételeket, hogy a magyar kereskedők is érvényesülni tudjanak.
  2. meg kellene védeni a magyar kiskereskedők érdekeit, a mamut cégekkel, és az agyon támogatott kínai kereskedőkkel szemben.

  Az ellenőr azt mondja, ha nem megy, úgy sem csinálná!
  És ha nincs más lehetősége?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás egy győri zaciban

Fegyverrel rabolt több százezer forintot egy ismeretlen elkövető a győri belvárosban, a Czuczor… Tovább olvasom