Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

APEH-bírságok: 300 forintos lángos kerülhet 300 ezerbe is

Győr-Moson-Sopron megye - Az APEH-revizorok járják a strandokat vakáció idején, s bizony csúnya büntetésekre számíthat az a vállalkozó, aki nem ad nyugtát nekik. Utánajártunk mennyire csúnyákat.

Ha az eladó nem ad blokkot a strandon, milyen bírságra számíthat? A bírságoknak vannak-e különböző fokozatai? Például, ha az adott árust már többször elcsípték nyugta nem adása miatt, akkor másodjára már többet kell-e fizetnie? – kérdeztünk egyszerre többet is az APEH Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóságától.

Akik "elfelejtenek" számlát adni, drágán megfizethetnek

"A bírság összegének tekintetében nincs különbség, hogy a nyugta- vagy számla-kibocsátási kötelezettségét az adózó hol mulasztotta el, strandon, vagy máshol. A hatályos "Adózás rendjéről" szóló törvény alapján nyugta és számla-kibocsátási kötelezettség elmulasztása miatt: adózó 1 millió forintig terjedő, az értékesítésben közreműködő személy 10-50 ezer Ft közötti, az értékesítésben közreműködő személy közvetlen vezetője pedig 500 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A bírság konkrét összegének megállapításánál természetesen valamennyi értékelhető körülményt figyelembe veszi az állami adóhatóság, és a hatályos, nyilvános bírságolási elveinknek megfelelően kerül meghatározásra az összeg.

A fent említett bírságolási irányelvekkel összhangban, amennyiben ugyanannál az adózónál második vagy többedik alkalommal állapítja meg ugyanazt a mulasztást az adóhatóság, úgy abban az esetben a bírság összege is emelkedik" – hangzott a válasz.

Nem csupán a nyugtákra koncentrál az APEH

A nyári ellenőrzések alkalmával az APEH-revizorok nem csupán a nyugtákra figyelnek.

Vagyis az adóhatóság fokozottan figyel a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének teljesítésére (bírság: be nem jelentett alkalmazottanként 1 millió Ft-ig terjedő), az igazolatlan eredetű áruk forgalmazására (bírság: az igazolatlan eredetű áru forgalmi értékének 40százaléka, minimum 10 ezer Ft), illetve az adószám nélküli vállalkozási tevékenységek végzésére (bírság: 200 ezer Ft-ig terjedő).

Megyénkben is akadnak bevételt eltitkoló vállalkozók

Természetesen nem csupán a Balaton partján, hanem a Győr-Moson-Sopron megyei strandokon is megfordultak az adóellenőrök az idei szezonban, és elmondható, hogy a mulasztások aránya megegyezik az első félévben tapasztalt átlagos kifogásolási aránnyal.

Ez azt jelenti, hogy a próbavásárlások 6,2 százalékában állapítottunk meg valamilyen hiányosságot strandokon, ugyanúgy, mint általában, más adózóknál. Ezen belül a bevételt eltitkolók – nyugtát nem adók – aránya 4,5 százalék az összes e témában elvégzett ellenőrzésen belül.Egy kis matematika a dinnyével, avagy egy 250 ezer forintos büntetés története

Az írásunk címében szereplő lángosos példa könnyedén megtörténhet a mindennapokban. Például a héten derült ki, hogy nyugta nélkül adta a dinnyét egy zöldségárus az APEH revizorainak Balatonbogláron.

Tekintettel, hogy egy másik déli parti településen korábban ugyanebbe a "hibába" szintén beleszaladt a zöldséges – így körülbelül 250 ezer forintos bírságra számíthat.

Márpedig ha a dinnye kilóját 100 forinttal számoljuk – ráadásul ez a Balaton déli partján már nagyon nem is állja meg a helyét: az árusok többsége itt már csak 80-85 forintért kínálja a zöldhéjút –, akkor ez azt jelenti, hogy 2500 kilót kell eladni pusztán a bírság lenullázáshoz.

Nem túl biztató perspektíva.Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. AHA.. 2009. augusztus 02. 12:48
  „A legnagyobb pénzeket kormányzati szinten csalják el . Az összes többi csak csak filléres szarakodás.
  Szerintem a többi ország azért tart jóval előbbre, mert a büdös életben sem volt akkora tolvaj kormányuk mint nekünk.Ott kéne kezdeni a behajtást, aztán jöhetnének sorban a kis halak.
  Amíg az állam rajtunk akarja behajtani az ellopott milliárdokat addig itt csalás lesz a köbön a megélhetésért.”
 • 111. PrettyWoman 2009. augusztus 02. 11:27
  „Szerintem az általunk irigyelt országok nem azért tartanak előbbre nálunk, mert ott több adó folyik be. (bár az is lehet, nem ismerek a külföldi adó-morált). Inkább azt tudom elképzelni, hogy sokkal kisebb pazarlás folyik. Tudom, hogy ellentmondásosan hangzik, de pont a szegény országok járnak élen a pazarlásban. Gondolok itt az állami apparátus működtetésére, (ami elég nagy holdudvarral rendelkezik), a kormányzati és minisztériumi lenyúlásokra, és a meggondolatlan és alanyi jogon járó szociális juttatások osztogatására. Szerintem a fejétől bűzlik a hal. De lehet, hogy rosszul látom, sajnos nem vagyok közgazdász.
  Abban egyetértek néhány előttem szólóval, hogy szerintem is sok az adócsaló. Amin változtatni kéne. De még mindig azt gondolom, elsősorban nem a lángossütők meg a maszek villanyszerelők csalják el a legtöbbet. Orvosok, ügyvédek, multik igazgatói, stb.”
 • 110. gyugyu1 2009. augusztus 02. 11:27
  „Az apeh nagon erős azokkal akik 200 ft-ről nem adnak számlát /az sem helyes ha nem adnak /,de kérdem én mi van az 50 milliárdos / ÖTVENMILLIÁRDOS / felderitett adótartosások behajtásával ?? A kisembereket b@sztatják párezerforintért, a tizmilliós tartozásokat meg nem tudják behajtani /nem is nagyon akarják/. A zok a kisvállalkozók buknak meg, akik nemtudják vagy nem is akarják megfizetni a fülest,hogy mikor megy az ellenőrzés ! És ők a jólmegfizetett alkalmazottak akarnak sztrájkolni ! E!lőszőr dolgozzanak meg a fizetésükért, utána hajtsák be a tartozásokat és akkor majd tarthatják a markukat a jutalomért !És ha ez az összeg befojt az államkasszába akkor már lehet adótcsökkenteni és a törvény teljes szigorával fellépni a csalók ellen !!!”
 • 109. AHA.. 2009. augusztus 02. 10:32
  „MisterX1
  Egyetértek.Nem vagyok szellemi fogyatékos,de itt ülök és azon gondolkodtam, hogy ekkora baromságra mit lehet válaszolni?!”
 • 108. MisterX1 2009. augusztus 02. 09:38
  „"Es az mar eszedbe jutott, hogy ha nem csalna, akkor talan több kerülne az allamkasszaba, es könnyiteni lehetne a terhein."

  Vagy, ha könnyítenének a terheken, akkor az államkasszába is több jutna.. honnan nézzük...

  "En nem lattam meg egy orszagban sem ennnyi fekete munkast, es adocsalot mint nalunk. Elöbbre is tartanak, mint mi. "

  Ez biztos azért van, mert Svájcban vagy Ausztriában jobban be tudják osztani a havi 70 000 forintos keresetet igaz?

  Érdemben nem lehet reagálni ekkora hülyeségre..”
 • 107. ungi 2009. augusztus 02. 09:05
  „Nem ertem az összefüggest. Olyan orszagban elünk, ahol a vallalkozo ra van kenyszeritve a csalasra, irod. Es az mar eszedbe jutott, hogy ha nem csalna, akkor talan több kerülne az allamkasszaba, es könnyiteni lehetne a terhein. Vagy az mar tök mindegy? En nem lattam meg egy orszagban sem ennnyi fekete munkast, es adocsalot mint nalunk. Elöbbre is tartanak, mint mi. A bajt en ott latom, hogy nem hosszutavon gondolkodnak az emberek, es csak önmagukat nezik.Ez nem vezet semmi jora. Epp ezert nem is fog kijönni ez az orszag a kakibol, es azt, hogy itt tartunk nem csak a politikusainknak köszönhetjük, hanem az embereknek is, akik ilyen felfogassal elnek.”
 • 106. Truder 2009. augusztus 01. 20:47
  „95. hozzászólás elemér 2009.08.01. 12:34
  "Azt hogy miért csal az akinek már nem kellene, nem nehéz kitalálni. Ez már a vérében van és semmi nem elégitti ki, mindig többet akar. Ezért is lett vállalkozó. Ez egy betegség, ami elég gyakori a vállalkozóknál."

  És téged mikor látott utoljára orvos?
  Egyesek mekkora hülyeséget tudnak kihozni egy ilyen cikkből..
  Elterelő hadművelet,amíg mi itt egymást szapuljuk,addig sem figyelünk azokra,akik a legtöbbet lopnak!”
 • 105. AHA.. 2009. augusztus 01. 18:32
  „ungi
  Nem vagyok vállalkozó, de van a családban aki az.
  olyan országban élünk ahol a magyar vállalkozó rá van kényszerítve a csalásra.
  Ha nem csal valamennyire, akkor nem tud embereket foglalkoztatni, neked sem lesz munkád meg nekem sem.
  Ezt csak képletesen írtam, mert nem tudom te hol dolgozol.
  Én kisvállalkozónál, és addig van nekem is munkám amíg neki jól megy a szekér.
  Van sok háza, meg sok luxus autója, de nem érdekel, mert látom, hogy rengeteget dolgozik is érte.”
 • 104. ungi 2009. augusztus 01. 18:00
  „moderálva 2x”
 • 103. ungi 2009. augusztus 01. 18:00
  „AHA! Nem tudom miert irigysegkent fogtad fel, amit irtam. Nincs okom irigykedni, hal istennek jol megy a szeker. DE!!!!!!!!!Minden megkeresett forint utan normalisan adozom. Es tudod, nem is biztos az, hogy ahhoz, hogy jol keressen az ember, vallalkozonak kell lennie. Ja, amugy , nekem is van ket hazam, ket menö autom, nyaralni jarok. De mindezt az adozott jövedelmem mellett. Azt hiszem, nem ertetted, amit mondani akartam vele. Arra akartam ravilagitani, hogy 10 emberböl 8 adocsalasbol el. Tudod, en inkabb nyugodtan alszom, es kovacsolom a sajat szerencsemet. Te meg csak vallalkozz tovabb!”
 • 102. fortuna54 2009. augusztus 01. 16:48
  „95-ös.Köszönjük szellemes hozzászollásodat.Tanultságos fogalmazásod,nagy élettapasztalatra ad okot.
  Mindenkinek van valami a vérében.”
 • 101. viperetta335 2009. augusztus 01. 16:46
  „Lehet,.hogy az élelmiszerhigiénikus ingyenélő,ugyanakkor a tökét vakargató lángossütő meg életveszélyes.”
 • 100. PrettyWoman 2009. augusztus 01. 13:57
  „Normális! Nálad a pont. Annak idején, mikor hallottam a rádióban a hírt, hogy mit kapott Sass József, hát én is dobtam egy hátast. Hogy ekkora összegért ennyi a büntetés? Ez egy röhej. És még fel volt terjesztve Kossuth-díjra. Sólyom Lászlónak (akit nem nagy kedvelek a határozatlansága miatt) ez az egy értelmes megmozdulása volt, mikor megvétózta a Kossuth-díjat.
  Szóval igen, én is azt mondom, minden relatív. Én sem támogatom az adócsalást, csak tényleg nem ugyanazok az arányok. Ha valaki egy 300 forintos lángos után nem ad számlát, vagy 70 milla után nem adózik. Marhára nem ugyanaz.”
 • 99. Nooormális? 2009. augusztus 01. 13:35
  „Ja, bocs, kapott még egy év felfüggesztettet is.
  Ezt sokallom, elég lett volna neki tíz perc felfüggesztés is, de az konkrétan...”
 • 98. Nooormális? 2009. augusztus 01. 13:31
  „Sok mindenről írtak itt, de ami szerintem konkrétan a cikkhez tartozik a következő:
  A lángossütő nem ad nyugtát = 300000 Ft bírság.
  Sass József 70 millió Ft jövedelem után nem fizet adót = 300000 Ft jogerős büntetés.
  Mindenkinek a q...a anyját, akinek ebben része van!”
 • 97. zorbas10 2009. augusztus 01. 12:38
  „Élelmiszerhigiénikus ingyenélőt akartál írni?
  Röhögnöm kell!Ezek az emberek keltik a vendéglátósok jó ill. rossz hírét?
  Akinek nem tetszik egy bizonyos hely annak nem kell oda bemenni-ez a piac.
  Neked nem tetszik és ha mások is ugyanígy vélekednek akkor TÖNKRE MEGY ennyi.

  Cerwin!

  A számlás sztorira nem adtál választ!”
 • 96. elemér 2009. augusztus 01. 12:34
  „Azt hogy miért csal az akinek már nem kellene, nem nehéz kitalálni. Ez már a vérében van és semmi nem elégitti ki, mindig többet akar. Ezért is lett vállalkozó. Ez egy betegség, ami elég gyakori a vállalkozóknál.”
 • 95. FREDDY/S 2009. augusztus 01. 11:59
  „Majd, ha az adófizetők pénzét az ő érdekükben költik el, akkor csökkenteni lehet az adót, mivel hatékony lesz a felhasználása, nemde...”
 • 94. viperetta335 2009. augusztus 01. 10:37
  „A kedvenc balatoni strandomon nekem is van olyan etehőhelyem,amit szívesen látogatok,de a többség sajna nem ilyen.Hanem egy borzadály.És közben még nem adnak számlát sem,miközben már negyedik napja árulja ugyanazt a "menüt",mert nem bír elfogyni neki...
  Voltam olyan étteremben a Balatonon,ahol a sonkás-sajtos pulykamell az a mélyhűtött előre panírozott szar volt,amelyiknek mindegyiknek egyforma íze van...Úgyhogy megérik a pénzüket a vállalkozó vendéglátósok,nem kell őket se félteni,se sajnálni.Van köztük néhány,aki nem ilyen és fontosnak tartja a szakma becsületét,de a többség leszarja,hogy mit eszik a vendég,lényeg,hogy fizessen és jó legyen a bevétel.
  Mindezt azért írhatom,mert egy hozzátartozóm élelmiszerhigiénikus köztisztviselő...”
 • 93. Cerwin 2009. augusztus 01. 09:31
  „Tényleg egy utolsó hozzászólás:

  Amíg ez az adókerülő morál lesz Magyarországon, addig nem fog ez az ország jól élni. Egyesek igen, de a többség nem!

  Nem tudom a megoldást, ez nem is az én dolgom. Adócsökkentés? Lehet!

  Azt viszont senki ne várja el, hogy tapsolok az adócsalóknak.

  Valaki a megélhetésért csal, annak sem örülök, valamelyest megértem. De azt, hogy egy harmadik kocsiért, egy második villáért, egy helikopterért, yahtért, attól igenis irigylem!!! És nem az értékeit, hanem azt, hogy a becsületesen dolgozók befizetett adójából pótolják. Ezért nem jut jóléti szolgáltatásokra.

  Nyugodtan reagáljatok, ez volt tényleg az utolsó hozzászólásom a témához...”
112 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csocsó világbajnokokat avatott Győr

Kevesen tudják, hogy Győr csocsó nagyhatalomnak számít. Pedig a győri egyesület tagjai kiváló… Tovább olvasom